Вредноста на Македониjа како транспортен коридор север-jуг загрозена?

Член од
15 февруари 2007
Мислења
114
Поени од реакции
0
Нов мост на Дунав

Макета на идниот мост на Дунав II кој ќе се гради во близина на бугарскиот град Видин. На свеченоста по повод почнувањето на изградбата на мостот кој ќе ги поврзува Романија и Бугарија присуствуваше и бугарскиот премиер Сергеј Станишев. Мостот кон Романија е оддалечен 230 километри од главниот град на Бугарија.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=AF62896864140E448FA2577AFADB35DE
Овоj мост е дел од Паневропските транспортни коридори од Блискиот Исток, Турциjа и Грциjа кон Централна и Западна Европа, градот Видин на брегот на реката Дунав е на 30 километри од границата со Србиjа:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pan-European_corridors

Како мислите, каква улога ќе има мостот за транспортните и геополитичките позиции на Македониjа?

Член од
15 февруари 2007
Мислења
114
Поени од реакции
0
Во тек е изградба на два автопата, "Љулин" и "Струма", кои ќe поврзуваат Солун со Софиjа, како и нова обиколница на Софиjа. Рок за завршување на изградбата - 2010.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Apsolutno nikakva ako se znae deka za toj most ke trebaat nekolku godini a i se zgolemuvaat transportnite troshoci za okulu 1000 km,koga na toa ke se presmeta i "mostarina" koja ke bide obavezna za pominuvanje preku vakov most togash ne bi tvrdel deka e zagrozena strateshkata polozba za koridorot sever - jug.Inaku Makedonija veke odamna e "slepo crevo" na Evropa vklucuvaki ja i Grcija vo koja se intervenira samo "akutno" iako Grcite ne sakaat da go priznaat toa.So vlezot na Hrvatska vo EU Grcija ke mora da bide hirurshki otstraneta a nam ni preostanuva ednostavno da se pomirime so faktot deka nie ke bidime "kolateralna shteta" od obemniot hirurshki zafat koj vo idnina ni predstoi.

Член од
15 февруари 2007
Мислења
114
Поени од реакции
0
ABC напиша:
Apsolutno nikakva ako se znae deka za toj most ke trebaat nekolku godini...
Поточно три години, по план мостот треба да биде завршен во април 2010. А потоа македонските автопат и железница север-jуг ќе имаат квалитетна алтернатива целосно на териториjата на Европската униjа.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Alo bugar, imash dodatni trosoci od 1000 km vo uslovi na energetsko "zategnuvanje" + mostarina. :tapp:

ABC: problemot e shto bugarov navistina veruva vo toa shto go postira. Nekogash se prashuvam so shto li gi ranat tamu?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
wild_rider напиша:
Додатни 1000 километри? Од каде до каде поточно? Знаеш колку се 1000 километри всашност? Од Солун преку Скопjе и Белград до Сегед во Унгариjа по Е75 се 886 километри: http://www.elbruz.org/eroads/E75.htm. Од Солун преку Софиjа до романскиот град Беjус недалеку од унгарската граница (али лоциран посеверно од унгарскиот Сегед) по Е79 се 993 кимометри: http://www.elbruz.org/eroads/E79.htm. Разлика: само 107 километри. Практично нема голема разлика во двете траси Солун - Будимпешта.
Pa shto bi baral vo Seged koga mozesh preku Skopje-Belgrad-Zagreb poznatiot "mladinski" avtopat,mnogu e pokratko i posigurno veke nekolku godini.:)

Член од
15 февруари 2007
Мислења
114
Поени од реакции
0
ABC напиша:
Pa shto bi baral vo Seged koga mozesh preku Skopje-Belgrad-Zagreb poznatiot "mladinski" avtopat,mnogu e pokratko i posigurno veke nekolku godini.:)
Би барал да докажам дека трасата од Грциjа преку Бугариjа и Романиjа до Унгариjа практично не е подолга. Всашност разликата со македонско-србската траса ќе биде помалку од 100 километри, кое е далеку од вообразените додатни 1000. :tapp:

Член од
15 февруари 2007
Мислења
114
Поени од реакции
0
Исправка, да се чита следново:

Додатни 1000 километри? Од каде до каде поточно? Знаеш колку се 1000 километри всашност? Од Солун преку Скопjе и Белград до Будимпешта во Унгариjа по Е75 се 1054 километри: http://www.elbruz.org/eroads/E75.htm. Од Солун преку Софиjа до романскиот град Орадеа (исто толку северно колку и Будимпешта) по Е79 се 1050 километри: http://www.elbruz.org/eroads/E79.htm. Разлика: само 4 километри.

Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4
Ubo za mostot i onaka bese glupo od BG do Ruse da nema most.
A Bugari,Grci ili koj bilo da odat na zapad ili sever po nego tesko.Treba a-bahn do baba Vida,a posle niz Vlasko....to samo na karta.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Ruse e vo BG? kako mislish od BG do Ruse da nema most? :) nekako ne si mi jasen. Ako mislish delot od rumunskata granica, togash toa se vika Dzurdzu

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
itar pero напиша:
A Bugari,Grci ili koj bilo da odat na zapad ili sever po nego tesko.Treba a-bahn do baba Vida,a posle niz Vlasko....to samo na karta.
A be takvi kako nego kje odat za inat, samo za da i dokazat na Makedonija deka ima druga patna linija, koja "prakticno" ne e podolga, no sepak e poskapa. :tapp:

Mostot ushte ne e zavrshen, a vidi go vo kakvo voznes e, svrshuva deka i pariral na Makedonija... :kesa:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Znaci frli im koska na ova Demosten-ovcive i tie na glava ke ti se kacat. Most ko most, dodeka bide gotov Gospod znae koj kade ke bide i sto ke bide povazno vo toj moment. Generalno gledano : SEKOGAS ODI PO CARSKIOT DRUM, a toj ne vodi preku Vidin i ponataka. I uste 10 vakvi patni pravci da se napravat: SUPER...nema da bide na steta. Geopolitickata pozicija naa Makedonija vo predvidliva za covestvoto idnina, nikoj ne ke moze da ja izmeni vo odnos na GEO( grafijata)...,ona POLITICKATA dodavka kolaj bilo...bomo videli, ako se otcepat nekolku zgrusuvanja, mnogumina ke padnat na teme od tresokot na probivanje na zvucnata bariera...:):)!!!Ke mozat samo da ja vidat prasinata zad Makedonskata opaska na horizontot......:)

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
со ширењето на ЕУ на југ и патната комуникацијата се зголемува, така да Е75 и да биде со 6 ленти со тек на време нема да може да ги прими сите возила па ќе треба да има помошен паралелен коридор, кој во случајов ќе виде нешто подолг и поскап. Како и да е на камионџиите и те како им играат улога тие плус 100 километри и плус скапа мостарина, така да за камионџиите се додека има место на Е75 ќе возат по него а тој коридор север-југ преку романија и бугарија секогаш ќе биде секундарен и помошен на коридирот север-југ кој минува низ Македонија.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Mnogupati sum odel preku Bugarija i Romanija za Ungarija i da vi kazam pravo toa mi izgledashe kako "najdolgiot pat" (makedonski roman i film),vo sekoj moment ocekuvate deka tuka zavrshuva vashiot "zivoten pat",toa mozat da vi go potvrdat site onie koj ja pominale taa "golgota",a toa deka so mostot ke se izmenat nekoi raboti navistina e tocno no daleku od vistinata deka toj "koridor" ke bide "pandan" na ovoj "vekovniot" koj ja deli Makedonija na dva dela.:)

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
ABC напиша:
Mnogupati sum odel preku Bugarija i Romanija za Ungarija i da vi kazam pravo toa mi izgledashe kako "najdolgiot pat" (makedonski roman i film),vo sekoj moment ocekuvate deka tuka zavrshuva vashiot "zivoten pat",toa mozat da vi go potvrdat site onie koj ja pominale taa "golgota",a toa deka so mostot ke se izmenat nekoi raboti navistina e tocno no daleku od vistinata deka toj "koridor" ke bide "pandan" na ovoj "vekovniot" koj ja deli Makedonija na dva dela.:)
Ти па одма се фати за зборот делење, треба да кажеш поминува по одлжина на северно-јужната оска на Македонија.

Kajgana Shop

На врв Bottom