Во туѓа кожа

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Често пати се случува од нас некој да побара да се ставиме во негова кожа. Тоа е само како последица на она дека не секогаш можеме да ги разбереме оние кои се околу нас, па тие од нас бараат да го сфатиме она кое тие го поминуваат.
Многу пати се имам ставено во туѓа кожа кога е тоа побарано од мене и извлеков само една поука. Понекогаш навистина е тешко да си некој друг...
Дали кога од вас се бара да сфатите некого се ставате во негова кожа?
Дали секогаш ги согледувате проблемите кои ги мачат и другите, а не само оние кои ве мачат вас?

Marshmallow

◦Kajganaholic◦
Член од
28 март 2009
Мислења
450
Поени од реакции
25
Да..често пати сум се ставила во туѓа кожа и ја имам донесено истата поука како и тебе.Но понекогаш се обидувам да разберам а неможам..ЗАВИСИ ОД СИТУАЦИЈАТА:toe:

Paranoik

내 ♡, ∞.
Член од
10 август 2008
Мислења
1.873
Поени од реакции
451
Невозможно е да знаеме како некој друг се чувствува и да го увидиме неговиот проблем, освен ако не сме го поминале истото низ кое што поминува личноста сега. Ако сакам да се ставам на нечие друго место за да помогнам, треба да имам искуство во справување на дадениот проблем и само така ќе има позитивен ефект. Се друго ќе биде залажување дека сфаќам како се чувствува личноста, и никогаш нема да можем да помогнам.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Невозможно е да знаеме како некој друг се чувствува и да го увидиме неговиот проблем, освен ако не сме го поминале истото низ кое што поминува личноста сега. Ако сакам да се ставам на нечие друго место за да помогнам, треба да имам искуство во справување на дадениот проблем и само така ќе има позитивен ефект. Се друго ќе биде залажување дека сфаќам како се чувствува личноста, и никогаш нема да можем да помогнам.
колку и да е истото пак нема да знаеш како се чувствува.. што мисли му поминуваат низ глава ... пошо твоето размислување твоето искуство е само твое... неговото е сосема различно иако изгледа навидум исто... секој е личност за себе и различно ги доживува работите...:smir:

Paranoik

내 ♡, ∞.
Член од
10 август 2008
Мислења
1.873
Поени од реакции
451
колку и да е истото пак нема да знаеш како се чувствува.. што мисли му поминуваат низ глава ... пошо твоето размислување твоето искуство е само твое... неговото е сосема различно иако изгледа навидум исто... секој е личност за себе и различно ги доживува работите...:smir:
Не викам не, ама сепак, полесно е да знаеш низ што поминува отколку да пробаш да замислиш. Знам дека секој различно ги дожувива работите и дека нема шанси сите исто да пристапат на проблемот, но затоа се тука поискусните да помогнат, нели?

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Кога разговарам со некој што има проблем, секогаш гледам прво да се ставам во негова кожа, да пробам да сфатам како се осеќа, за да можам убаво да дадам совет. Затоа што лесно е да дадеш површен совет, лесно е да кажеш како треба, но секогаш е полесно е да се каже отколку да се стори. Факт е дека никогаш целосно не можеш да знаеш како би се осеќал другиот, но сепак корисно е.

И што се однесува на другите аспекти од животот, секогаш гледам прво како би им било на другите.

Кога секој би се ставал во туѓа кожа на само момент, тврдам дека светот би бил поубаво место за живеење.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Ми се има случено другарки и другари да ме прашуваат што би направил јас, доколку сум на нивно место, нормално, давам совети, што како, само им давам мислење а ги оставам они да одлучат.
А поука да вадам од тоа не, зошто не биле сериозни работи, барем не за мене, и не се ни дружам луѓе со слаб карактер, луѓе што се ставаат во незгодни состојби постојано, а цмиздрат околу тоа, ме иритираат такви фаци..иам конзервативен став на темава..

А

Александра Д.

Гостин
Мислам дека многу често се ставам во туѓа кожа. Тоа ми е единствениот начин да сватам бар малку како им е. Мислам дека тоа многу ми помага.

Mrs. Vedder

red cloud at sundown
Член од
12 февруари 2009
Мислења
984
Поени од реакции
66
Да, сум се ставила во туѓа кожа и со тоа ја воочувам ситуацијата и периодот низ кој минува човекот па можам и да му помогнам.Вообичаено кога се ставам во туѓа кожа согледувам колку сум среќна шо немам таков проблем и дека не треба да кукам за секоја ситница и да дозволам тоа да ме направи послаба во животот.Едноставно учам од таквите моменти, колку можам помагам на личноста а и на самата себе.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Не викам не, ама сепак, полесно е да знаеш низ што поминува отколку да пробаш да замислиш. Знам дека секој различно ги дожувива работите и дека нема шанси сите исто да пристапат на проблемот, но затоа се тука поискусните да помогнат, нели?
Се согласувам со двата поста, но морам да те прашам нешто...
Зар ти би барала да те сфати некој за кој знаеш дека не поминал ни пола од она кое ти го имаш поминато?
Секако дека ќе бараш да те разбере човек кој е свесен и искусен за проблемите... Не за џабе за малите деца се вика неразбрани. Едноставно не поминале доволно во животот. Меѓутоа во врска со оние кои веќе свесно размислуваат, многу е нормално дека ќе бараш токму од нив да те разберат...
И баш затоа што секој ги доживува разлилно работите треба почесто да се ставаме во кожата на оние кои го бараат тоа од нас, за да видиме како тоа они го доживуваат... Ставањето во нивна кожа не е само замисли тебе да ти се случува тоа. Туку тоа е согледување на проблемот од аспект на личноста. Проблемот треба да се резонира со аспекти кои ги има таа личност, а не како нешто кое можеме да го решиме како туѓ проблем со наши околности.:smir:

Paranoik

내 ♡, ∞.
Член од
10 август 2008
Мислења
1.873
Поени од реакции
451
Зар ти би барала да те сфати некој за кој знаеш дека не поминал ни пола од она кое ти го имаш поминато?
Знам дека никој кој го нема поминато тоа нема шанси да сфати како се осеќам, затоа моите проблеми пробувам сама да ги решам. А нормално, ако има некој проблем кој што сум го поминала, секако дека ќе гледам да помогнам колку што можам. Ако немам врска како се осеќа личноста, си се тргам на страна, нема што да се мешам во нешто непознато, откај да знам каква ќе му/и биде реакцијата на моето решение.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Знам дека никој кој го нема поминато тоа нема шанси да сфати како се осеќам, затоа моите проблеми пробувам сама да ги решам. А нормално, ако има некој проблем кој што сум го поминала, секако дека ќе гледам да помогнам колку што можам. Ако немам врска како се осеќа личноста, си се тргам на страна, нема што да се мешам во нешто непознато, откај да знам каква ќе му/и биде реакцијата на моето решение.
Токму затоа и реков. Не е во ред твоето решение да се однесува само на дадената ситуација. Да се ставиш во нечија кожа, значи да го гледаш проблемот како твој, но со него да ги осетиш и сите други проблеми кои би можеле да се појават. Нормално дека е полесно на некој да му се соли памет, но кога малце ќе се подзамислиме за проблемот каков е во суштина, сите полека се тргаме на страна. Поентата е дали некогаш имаме нешто комплетно осетено врз нас со помош на таа емпатија која се јавува кај определени луѓе.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
,,Стави се во моја кожа" е фраза која многу често ја слушам. Зависно од тоа дали сум ја преживеала дадената состојба, ја применувам истата или не. Ако низ нешто немам поминато, малку ми е потешко да се ставам во туѓа кожа. Исто така зависи многу од комплексноста на проблемот и од неговата тежина... Најчесто сум доста сочувствителна и кога треба и кога не треба. Сакам да помогнам и да бидам тука кога можам. Често пати барам совет и помош од некој кој за дадена ситуација ,,бил во моја кожа". Искуството покажало дека луѓето многу полесно можат да се носат со проблемите кога знаат дека не се единствените кои поминуваат низ нив и кога чувстуваат нечија поддршка, разбирање и практично советување. Но, факт е дека за да решиме нешто, мора да тргнеме од сопствената кожа, бидејќи во неа е стационирано сето она кое не мачи и со кое треба да се носиме. Но и покрај ова, факт е дека ние отсекогаш сме биле колективни суштества, кои се срамат да бидат сами и осамени. Затоа бараме ,,да се стават во наша кожа"... За да не разберат и да не бидеме осудувани. Ова е во ред, се додека не се прејдат некои граници. Сепак постои морален кодекс, после кој не би требало да се поминува. Не ја сакам фразава кога треба да предизвика кај мене оправдување заради нечии испади и неоправдливи постапки.

Kajgana Shop

На врв Bottom