- Член од
- 23 август 2010
- Мислења
- 39.796
- Поени од реакции
- 115.772
Не мора, ама како што реков ме мрзи да објаснувам.Одржување на сметка мора да платиш ..
Не мора, ама како што реков ме мрзи да објаснувам.Одржување на сметка мора да платиш ..
Јасно ми е мене се што кажуваш, ја сум во трговија, ги гледам сите овие гомна и сите фирми од најголемите до најмалите. Знам на што се спремни. Затоа викам прво кај нив па после по маркетите да се гледаат фактурите.Druze, rabotev delivery u picerija kako 2ra rabota bas radi tie gnasni pokacuvanja koga pocna vojnata vo ukraina, platite so zenanata ni bea mizerni godina dena od poskapuvanjata (posto drzavna rabota nikad ne ti pokacuva odma plata, baska teski zdravstveni problemi so detenceto imavme, a finansii nemavme) i znaes sto pravea gomnata od Dauti? Sekoj mesec doagjaa i na gazdava mu kazuvaa mora 5% da nakacime kaskavalot, mora 10% pelatot, znaes gorivoto poskape ova ona... I sto da pravi gazdata, istite ceni da gi drzi? Eve pomina koronata, vojnata vekje nikoj ne ja ni spomnuva, naftata drasticno poeftine (bese 110 denari za vreme na vojnata) a distributerite si nakacuvaat ceni..
ако земаш плата во плико?Не мора, ама како што реков ме мрзи да објаснувам.
Preku posta babuš... Halk sega ja drži pošta..ако земаш плата во плико?
Не, имаш промоции и понуди кои ти овозможуваат да не го платиш тоа, т.е. да платиш за сите услуги на годишно по упола цена користејќи некој пакет/картичка. Али еве хипотетички, и да плаќаш 30 денари одржување сметка месечно, што се 360 денари годишно ако сакаш да ми објасниш???? Треба работникот да земе плата, струја се троши, хартија, печати, мастило, и да не набројувам натака, ако ти е многу 30 денари месечно исели се во Зимбабве. Да не зборам што сметки/режиски трошоци се плаќаат без провизија преку електронско, значи на тебе е 30 денари месечно да платиш за одржување сметка и 200/300 денари за картичка годишно. Да го ебам, собери ги на куп провизиите од сметките што би ги платил доколку плаќаш на шалтер и ќе ти стане јасно дека се исплати електронски да функционираш и дека има механизми да избегнеш провизии.ако земаш плата во плико?
нели муабетот беше дека не мора да се плати одржување, а не дали се многу или малку ... мислев ќе кажиш начин воопшто да не се плаќа ... инаку додади на бројките погоре и 40 до 80 ден месечно за електронско банкарство за да имаш режиски трошоци без провизијаНе, имаш промоции и понуди кои ти овозможуваат да не го платиш тоа, т.е. да платиш за сите услуги на годишно по упола цена користејќи некој пакет/картичка. Али еве хипотетички, и да плаќаш 30 денари одржување сметка месечно, што се 360 денари годишно ако сакаш да ми објасниш???? Треба работникот да земе плата, струја се троши, хартија, печати, мастило, и да не набројувам натака, ако ти е многу 30 денари месечно исели се во Зимбабве. Да не зборам што сметки/режиски трошоци се плаќаат без провизија преку електронско, значи на тебе е 30 денари месечно да платиш за одржување сметка и 200/300 денари за картичка годишно. Да го ебам, собери ги на куп провизиите од сметките што би ги платил доколку плаќаш на шалтер и ќе ти стане јасно дека се исплати електронски да функционираш и дека има механизми да избегнеш провизии.
Тоа што увезените производи се поевтини од домашните, значи дека државата од која се случува извозот, го мотивира извозот (и) со субвенции за извезените производи.А може некој да објасни како хрватски, македоснки или српски продукт во друга држава многу поевтин отколку во државата што го произведува....
А истиот производ поминува 1000-2000км.... Што бесплатно е горивото,амортизацијата и ред други работи надвор од границите на државата што го извозува производот?
Или стандардод кај нас е "преголем" за германците или другуте европски земји?
Нутела кај нас 450-500 ден во германија 10€ таму плата незнам еве ке речам просечна 2-3к € кај нас просечна колку еве 1к евра.Тоа што увезените производи се поевтини од домашните, значи дека државата од која се случува извозот, го мотивира извозот (и) со субвенции за извезените производи.
Во Германија,Шпанија цените на храната се тука некаде со нашите ако не и поефтини.Пред нова година бев во Шпанија и се зачудив во маркет исти цени како кај нас, за Германија знам од прилози шти сум гледал,а ги имало многу.Нутела кај нас 450-500 ден во германија 10€ таму плата незнам еве ке речам просечна 2-3к € кај нас просечна колку еве 1к евра.
Зошто тука не 3 нутелата дупло поевтина?????
А зошто наш производ во германија поевтин него тука??!
Да тоа ми беше прашањето и мене...а и во Хрватска заради тоа беа протестите...нивни ддомашни продукти во хрватска дупло поскапи него истите увезени во германија.Во Германија,Шпанија цените на храната се тука некаде со нашите ако не и поефтини.Пред нова година бев во Шпанија и се зачудив во маркет исти цени како кај нас, за Германија знам од прилози шти сум гледал,а ги имало многу.
Е не можеш да ги релативизираш работите на релација „колку плата-толку и цена„.Нутела кај нас 450-500 ден во германија 10€ таму плата незнам еве ке речам просечна 2-3к € кај нас просечна колку еве 1к евра.
Зошто тука не е нутелата дупло поевтина?????
Затоа што е (веројатно) субвенциониран и затоа што е понуден на странскиот пазар за да биде (по)конкурентен (на пазар со голема понуда и пребирливи купувачи) пред се‘ со ниската цена а не со квалитетот.А зошто наш производ во германија поевтин него тука??!