Во Србија се основа паравоена христијанска гарда? Најнов епилог - 27 уапсени

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Во Србија за денес е најавено основање на христијанска гарда. Низ целата земја е започнато собирање на доброволци кои во случај на прогласување независност на Косово би биле подготвени да војуваат. Наводно, гардата веќе брои 5.000 борци.
Имено, Гардата на светиот цар Лазар и Обединетото српско народно движење организираат собир на кој денес пред црквата Лазарица во Крушевац "официјално" би требала да биде основана Гардата на светиот цар Лазар, јавуваат српските медиуми.
Според најавите на претседателот на Движењето на српските ветерани Жељко Васиљевиќ, во дворот на црквата ќе се построи христијанската полиција во униформи, составена од искусни воени ветерани од триесет градови од цела Србија. Васиљевиќ тврди дека гардата брои 5.000 доброволци.
"Ние немаме никакви амбиции самостојно да се вооружуваме и самостојно да делуваме надвор од институциите на државата. Ние само сакаме во случај да се прогласи независност на Косово, оваа единица да ја ставиме на располагање на војската и полицијата" - изјави Васиљевиќ.
Но, еден од организаторите, Хаџи Андреј Милиќ, облечен во воена униформа им порача на новинарите: "Без разлика дали државата ќе сака да војува или не, Гардата на цар Лазар ќе оди. Не може никој да не сопре и нема никогаш да се откажеме од Косово и Метохија. Никогаш."
Српскиот воен аналитичар Зоран Драшиѓиќ формирањето на воената формација ја оцени како противзаконска, бидејќи Србија има војска која е единствена легално вооружена сила. "Секој друг кој ќе се обиде во оваа држава да создаде било каква вооружена формација, ќе мора да се соочи со акција на надлежните државни органи" - предупредува тој.

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Mornici me polazaa po telo....Se divam na hrabrosta, patriotizmot, dostoinstvoto i doblesta na ovie luge...
Nezavisno Kosovo ke bide samo zacetokot na eden virus koj brzo ke saka da se proshiri:nenene:

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
што е до нив, би се собрале и повеќе од 5,000. него, во случај на самоопределено делување како нелегална вооружена формација(напад на косово во случај на прогласување на независност), војската ќе делува против нив(доколку не и е наредено спротивно, т.е. напад на косово и од нивна страна). е сега, ако има непослушност во редовите и се приклучат на гардава, ќе биде крваво. уствари, во секој случај ќе е крваво.
од моја страна имаат поддршка за таква формација. си ја бранат државата, суверенитетот...

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
(Хор)Када за то чује сва Косовска раја
(Брена) Биче белајаааааа Биче Белајааааа

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.702
Поени од реакции
27
Мислам дека ништо нема да се случи...

Некое српско дипломатче ќе оди таму ќе ги смири и сите ќе си одат дома и ќе си гледаат БК или САТ и ќе се журкат на Пинк...

Немаат толку сила...

Член од
17 април 2007
Мислења
111
Поени од реакции
0
Косово ште им литне от р'цете,нема и г'к да могат да кажат.../това е много шум за ништо/

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
[media]http://www.youtube.com/v/5GR1qP-tTxE[/media]
Србин напиша:
KOSOVO
to je svetinja da kad samo cujes to ime trebas da kleknes, da se preksrstis i pomolis Bogu.

KOSOVO
je nesto sto je vecno, u srcu svakog Srbina urodjeno, a za dusu vezano.

Iz srca i od Duse mi KOSOVO nikad niko nece odvojiti.
I veruj te mi, svi vi koji pretite, da kletva Lazareva jos uvek stoji i da u danasnjem i u buducem Srbskom rodu ima Obilica.

Hvala ti Boze sto sam Srbin.
Ќе биде интересно...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Tresla se gora, a rodio se mis!

T

The Blob

Гостин
Според мене too little too late. За жал,готова е работата со косово.се плашам дека и русите ќе си легнат на брашното (или ќе ги убедат некако) и србите ќе си останат со прстот в уста.само не ме боли ич и за нив,само во иднина и навака срањето да не се прошири :(

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Ќе научат ли некои дека воената страната која го застапува национализмот секогаш губи?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Нема ништо да се деси. Ова е како силење еве да видите ние што можиме. А џабе. Ке му оди некое дипломатче одма ке се смират. Нема глас да им се слушни. Исто како македонците кога имаа наредба да не смеат да пукаат на терористите додека тие не отворат оган.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
НАЈНОВА ВЕСТ:
Српската полиција го спречи основањето на Гардата на светиот цар Лазар, паравоената формација на доброволци кои по можното прогласување на независност на Косово со оружје би ги бранеле интересите на Србија. Уапсени се 27 лица.

Во интервенцијата на полицијата која се случи пред црквата Лазарица во Крушевац се уапсени 27 лица, кои покрај останатите 200 биле облечени во црни маици со слика на волк со отворена вилица, симбол на расформираната единица за специјални операции на српското МВР, таканаречените "црвени беретки".

Црвените беретки беа распуштени по убиството на премиерот Зоран Џинџиќ, за кое првообвинет беше нивниот командант Милорад Улемек Легија.

Старешината на црквата Лазарица изјавил дека црквата се оградува од овој собир и дека за таквите појави грижа треба да води државата.

ragazza

Adorable
Член од
3 јуни 2005
Мислења
2.870
Поени од реакции
29
Санкците и бомбардирањето ги уби , за ваква војска е касно , иначе барем 2 посто од нивниот патриотизам да го имавме , на коња ќе бевме !

N

n/a

Гостин
Ocekuvano...:toe:
Fala Bogu ednas vekje im tekna deka edinstven nacin da dokazat i pokazat deka samostojno Kosovo e neisplatliv hazarderski cin,potencijalna opasnost za Evropa i mozen Irak vo Evropa e tocno toa da pokazat deka kosovarite se divi i nepresmetlivi,nedostojni i nesposobni da imaat svoja drzava...i deka tie (srbite) so beli rakavici ke gi titlaat i civiliziraat se dodeka zaedno ne vlezat vo EU!
A ne deka se sposobni da gi zgazat i proteraat(u sto nikoj i ne se somneva)...da gi masakriraat...ispoubijat...i.t.n!

Kajgana Shop

На врв Bottom