Восочни револуционери

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ne, daleku od toa deka treba da pravime muzej na grckata istorija. No spored mene najgolema zasluga za denesnoto postoenje na R Makedonija ja imaat SFRJ i odlukata na Srbija da ja priznae Makedonija. Pa spored mene mislam deka treba poveke vnimanie da obrneme na drugarot Tito.

Још један пацјент докторице... опет исту дијагнозу... али овај делујеми неизлечиви.

:duel:

кис4е,по3че, супе6си ок.

Член од
7 март 2009
Мислења
247
Поени од реакции
32
Ne, daleku od toa deka treba da pravime muzej na grckata istorija. No spored mene najgolema zasluga za denesnoto postoenje na R Makedonija ja imaat SFRJ i odlukata na Srbija da ja priznae Makedonija. Pa spored mene mislam deka treba poveke vnimanie da obrneme na drugarot Tito.
Каде бе се овој памет.:tapp:

Така ако гледаме најголема заслуга за денешното постоење на Бугарија има Русија која што ја ослободила од Турското ропство и ја направила држава. Што значи тоа, дека они треба да обрнат повеке внимание на Рускиот цар во тоа време отколку на нивните револуционерни борци??:tapp:

Истото важи и за Грција и нивниот цар Ото-Баварецот. :pos2:

Извинете за оффтопик.:helou:

Branko is Back

Im The Best
Член од
16 мај 2009
Мислења
114
Поени од реакции
8
Ако и приватниот сектор и Владата го намалат обемот на работа тоа многу лошо ке влијае на економијата на Македонија, затоа што тие заедно со личната потрошувачка го креираат БДП-то на една држава. Ако државата во време на криза се одлучи да штеди тоа ке биде погубно зошто со тој потег ке ја намали потрошувачката, а со тоа и производството на претпријатијата. Намалено производство значи бркање на работници. Бркање на работници значи уште помала потрошувачка( лугето ке немаат плати). И така добивач една поврзана реакција како резултат на лошата политика што ти ја предлагаш.

ПС: Се штеди во добрите денови, за да се има во лошите,а не обратно.
Da se stedi koga imas. Ok. No dali izminative 3 godini nekoj stedese ? Ne. Veke e pocnato so brkanje na rabotnici, privatnite firmi imaat namalen obem na rabota, za da go razberes ova toa znaci: namalen promet, namalena naplata na danoci a so toa i namalen priliv na sredstva vo bugetot na R Makedonija. Pa dokolku vo bugetot ima pomal priliv na pari treba da se reagira so kastrenje na platite na administracijata a vo isto vreme namaluvanje na danocite na proizvodite koj se neophodni.

Каде бе се овој памет.:tapp:

Така ако гледаме најголема заслуга за денешното постоење на Бугарија има Русија која што ја ослободила од Турското ропство и ја направила држава. Што значи тоа, дека они треба да обрнат повеке внимание на Рускиот цар во тоа време отколку на нивните револуционерни борци??:tapp:

Истото важи и за Грција и нивниот цар Ото-Баварецот. :pos2:

Извинете за оффтопик.:helou:
Znaci da ne ti objasnuvam na siroko, eve vo kratki crti.

Bukurest, Makedonija podelena na Pirinska, Egejska i Vardarska Makedonija. Pirinska i Egejska pretpostavuvam znaes kade se, a denes edinstvena drzava vo svetov so imeto Makedonija e tokmu Vardarska Makedonija koja blagodarejki na Tito i SFRJ 1945 godina se zdobi so status Republika. 1991 godina doaga do sranja podelba na SFRJ, R Makedonija na referendum odlucuva da stane nezavisna drzava Srbija ja priznava Makedonija i so toa se raga Prvata Nezavisna Makedonska Drzava.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Pirinska i Egejska pretpostavuvam znaes kade se, a denes edinstvena drzava vo svetov so imeto Makedonija e tokmu Vardarska Makedonija koja blagodarejki na Tito i SFRJ 1945 godina se zdobi so status Republika. 1991 godina doaga do sranja podelba na SFRJ, R Makedonija na referendum odlucuva da stane nezavisna drzava Srbija ja priznava Makedonija i so toa se raga Prvata Nezavisna Makedonska Drzava.
Ова во кратки црти ти се вика перверзија на историјата учена на Бихачка.

Македонија постои поради Тито и Србија. :kesa:
Човек да се расплаче од мука или да земе чевелот и по глата да мава.

После некој се лути кога постојат оправдани стереотипи за антимакедонските ставови на членовите на СДСМ.

Во кратки, најкратки црти за да можат и фаличните македонци да разберат:

1. Темпо по наредба на Тито преку поданиците во КПМ не дозволува на Македонските партизани да тргнат на Солун.
Крваво се задушува бунтот поради оваа одлука на Македонската Артилериска Бригада и Штипската касарна.

2. На Срем праќаат 25.000 македонски партизани од 15от корпус за да ја ослободуваат Србија.

3. Македонската држава е прогласена за независна на 2 август 1944 во манастирот Прохор Пчињски на заседанието на АСНОМ.

4.. Македонските автономисти кои се залагале за независна-суверена држава се стрелани, затварани, прогонувани во азил од страна на ОЗНА-УДБА и праќани на Голи Оток.

5. Структурите на УДБА и просрпско ориентираното СДСМ ја условуваа прогласувањето на независноста од Југославија 1991 со формирањето на нивното референдумско прашање, кои ним сеуште им даваше надежи за останување во федерација со Србија.

6. Бугарија, Русија,Турција итн. ја признаваат Македонија и го расипуваат планот на СДСМ и српските структури.

Заклучок по однос на идиотски пост на кој реплицирам:
-Тито не ја признал Македонија, туку Македонците сами прогласиле своја независна република.
- Македонците ја ослободуваа Србија, а не обратно.
- Србија не ја призна прва Македонија.

Член од
7 март 2009
Мислења
247
Поени од реакции
32
Da se stedi koga imas. Ok. No dali izminative 3 godini nekoj stedese ? Ne.
Не зборувај на памет. Гледам дека многу те нападнаа луѓево, па затоа не брзај со одговориве.

А одговорот на твоето прашање е да!! Доволно е само да ги погледнеш девизните резерви во Државата за да видиш колку многу се штедело( кисче и до Никола Поповски за ова:vozbud:).
http://www.nbrm.gov.mk/WBStorage/Files/os_ek_data_mak_30_01_2009.pdf

Слободно погледни ги податоците за девизните резерви.

Veke e pocnato so brkanje na rabotnici, privatnite firmi imaat namalen obem na rabota, za da go razberes ova toa znaci: namalen promet, namalena naplata na danoci a so toa i namalen priliv na sredstva vo bugetot na R Makedonija.
Па токму ова( тоа што ти го болдирав) Владата се обидува да го поправи. Како? На тој начин што таа се јавува како купувач на нивните производи, како инвеститор кој има потреба од градежните претпријатија итн. Ако Владата уште повеке ја намали потрошувачката тоа ке биде уште поголем удар за стопанството. Ти објаснив во првиот пост. Ама кога некој чисто го следи ставот на партијата без сам да размисли тогаш тој се фаќа ко слеп за стап. Пробај пронајди се тука

Pa dokolku vo bugetot ima pomal priliv na pari treba da se reagira so kastrenje na platite na administracijata a vo isto vreme namaluvanje na danocite na proizvodite koj se neophodni.
Е тука има логика. Ама незнам колку би помогнало тоа. Можеби не, можеби да. Јас неверувам затоа што даноците се екстремно ниски во Државава( 10%)

Znaci da ne ti objasnuvam na siroko, eve vo kratki crti.
Bukurest, Makedonija podelena na Pirinska, Egejska i Vardarska Makedonija. Pirinska i Egejska pretpostavuvam znaes kade se, a denes edinstvena drzava vo svetov so imeto Makedonija e tokmu Vardarska Makedonija koja blagodarejki na Tito i SFRJ 1945 godina se zdobi so status Republika. 1991 godina doaga do sranja podelba na SFRJ, R Makedonija na referendum odlucuva da stane nezavisna drzava Srbija ja priznava Makedonija i so toa se raga Prvata Nezavisna Makedonska Drzava.
Добро бе, те разбрав уште првиот пат. Затоа ти го спомнав примерот со Бугарија која што беше ослободена од страна на Русија. Ако не си запознаен оди прочитај. Пиши Сан Стефански договор на википедиа!!

Значи да ти објаснам бидејки сарказмот не ми го разбираш. Да не беа нашите револуционери и преродбеници како Крсте Мисирков, Гоце Делчев, Никола Карев, тогаш немаше ни да постои Македонската нација( која веројатно ке беше асимилирана) и ке немаше кој да се радува на новата држава Македонија која се создаде со одобрение на Тито.
Значи Тито само го одобри креирањето на Македонија. Од друга страна нејзините преродбениците, револуционерите и самиот Македонски народ се креаторите на Македонија.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Тито ништо не одобрил, освен што немал избор да прифати формирање на Македонска република.

Првичната цел на македонските автономисти беше суверена република надвор од СФРЈ.
Оваа цел беше саботирана од српските вазали во Македонија.

Branko is Back

Im The Best
Член од
16 мај 2009
Мислења
114
Поени од реакции
8
Ова во кратки црти ти се вика перверзија на историјата учена на Бихачка.

Македонија постои поради Тито и Србија. :kesa:
Човек да се расплаче од мука или да земе чевелот и по глата да мава.

После некој се лути кога постојат оправдани стереотипи за антимакедонските ставови на членовите на СДСМ.

Во кратки, најкратки црти за да можат и фаличните македонци да разберат:

1. Темпо по наредба на Тито преку поданиците во КПМ не дозволува на Македонските партизани да тргнат на Солун.
Крваво се задушува бунтот поради оваа одлука на Македонската Артилериска Бригада и Штипската касарна.

2. На Срем праќаат 25.000 македонски партизани од 15от корпус за да ја ослободуваат Србија.

3. Македонската држава е прогласена за независна на 2 август 1944 во манастирот Прохор Пчињски на заседанието на АСНОМ.

4.. Македонските автономисти кои се залагале за независна-суверена држава се стрелани, затварани, прогонувани во азил од страна на ОЗНА-УДБА и праќани на Голи Оток.

5. Структурите на УДБА и просрпско ориентираното СДСМ ја условуваа прогласувањето на независноста од Југославија 1991 со формирањето на нивното референдумско прашање, кои ним сеуште им даваше надежи за останување во федерација со Србија.

6. Бугарија, Русија,Турција итн. ја признаваат Македонија и го расипуваат планот на СДСМ и српските структури.

Заклучок по однос на идиотски пост на кој реплицирам:
-Тито не ја признал Македонија, туку Македонците сами прогласиле своја независна република.
- Македонците ја ослободуваа Србија, а не обратно.
- Србија не ја призна прва Македонија.
Ne e bitno dali Srbija ja priznala Makedonija prva ili vtora , bitno ja prizna i so toa avtomatski prkosese na zlostornickata podelba na Makedonija vo Bukurest :smir:

Тито ништо не одобрил, освен што немал избор да прифати формирање на Македонска република.

Првичната цел на македонските автономисти беше суверена република надвор од СФРЈ.
Оваа цел беше саботирана од српските вазали во Македонија.
Bez navreduvanje na sopstvenite gragani, site sme nie Makedonci i mora megusebno da se postuvame bidejki ke ja povtorime greskata od minatoto.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
А тие што гинеле за Македонската идеја тие не се толку битни ТИТО е битен:nesvest::nesvest::nesvest::nesvest:.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Bez navreduvanje na sopstvenite gragani, site sme nie Makedonci i mora megusebno da se postuvame bidejki ke ja povtorime greskata od minatoto.
Каде гледаш навреда на сопствените граѓани?
Историски факт не е никаква навреда.

Branko is Back

Im The Best
Член од
16 мај 2009
Мислења
114
Поени од реакции
8
Не зборувај на памет. Гледам дека многу те нападнаа луѓево, па затоа не брзај со одговориве.

А одговорот на твоето прашање е да!! Доволно е само да ги погледнеш девизните резерви во Државата за да видиш колку многу се штедело( кисче и до Никола Поповски за ова:vozbud:).
http://www.nbrm.gov.mk/WBStorage/Files/os_ek_data_mak_30_01_2009.pdf

Слободно погледни ги податоците за девизните резерви.

Па токму ова( тоа што ти го болдирав) Владата се обидува да го поправи. Како? На тој начин што таа се јавува како купувач на нивните производи, како инвеститор кој има потреба од градежните претпријатија итн. Ако Владата уште повеке ја намали потрошувачката тоа ке биде уште поголем удар за стопанството. Ти објаснив во првиот пост. Ама кога некој чисто го следи ставот на партијата без сам да размисли тогаш тој се фаќа ко слеп за стап. Пробај пронајди се тука
OK, imas interesna logika NO. Platite vo administracijata ne se namaleni

ZASTO E TOGAS PADNAT OBEMOT NA RABOTA VO PRIVATNITE FIRMI ?

Pod hitno namaluvanje na danocite i platite vo drzavnata administracija

А тие што гинеле за Македонската идеја тие не се толку битни ТИТО е битен:nesvest::nesvest::nesvest::nesvest:.
Site se bitni, no Tito e toj sto go realizira sonot na site Makedonski revolucioneri, ne smeeme da go zanemarime toa.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Абе и јас сум за восочни фигури и го подржувам грујо во оваа работа ама ептен се гледа дека се фросриа само ВМРО од тоа минато време и се сака да се прави маркетинг како и оваа денешна партија да е иста со вистинското вмро што нема благе везе.

Јас не знам кои личности ќе бидат изработени н опретпоставувам дека тоа ќе бидат членови на вмро, е сега ако им изработат ликови на тодро александров и ванчо михајлов тогаш е јасна определбата на ова вмро денес.

инаку идејата е убава и треба и на античките кралеви и на цар самуил и на кирили методи па и на тито да се имаат вакви фиргури и на борците во ноб кој ваков музеј би бил атракција но затоа се нервирам што кај нас се е политизирано.

п.с. вмро има интересни идее ама да не ги прави политички јас мислам дека би владеел 100 години кога тие идеи би ги реализирал ама се гледа дека се ептен политички нивните идее.

Член од
7 март 2009
Мислења
247
Поени од реакции
32
OK, imas interesna logika NO. Platite vo administracijata ne se namaleni

ZASTO E TOGAS PADNAT OBEMOT NA RABOTA VO PRIVATNITE FIRMI ?
Затоа што им е намален извозот во странство. И таму има криза.

Pod hitno namaluvanje na danocite i platite vo drzavnata administracija
И ај објасни ни што ке се постигне со тоа?:pipi:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Sto sakas da kazes so toa?

Dali mozebi ne smeeme da imame sopstveno mislenje ?
Јас мислам дека со малку поинакво име и потпис,ќе имаме уште еден квалитетен дискутант на овој форум,вака само си ги намалуваш шансите твоите мислења да бидат прифатени како непристрасни,реални и навистина корисни за Македонија и Македонскиот народ.
П.С.:Се вратил Бранко,јак кур ако се вратил,да не беше умрен досега ебаго?:tapp:

Член од
7 март 2009
Мислења
247
Поени од реакции
32
Која е разликата меѓу ``одобрил`` и ``прифатил``во реченицата која што ја употребив?

Напишано од Monti Pajton
Значи Тито само го одобри креирањето на Македонија

Kajgana Shop

На врв Bottom