Восочни револуционери

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Киев ни ги прави восочните револуционери

Киевскиот Музеј на восочни фигури ќе изработи 105 фигури за Музејскиот комплекс - Музеј на ВМРО и Музеј на жртвите на комунизмот, кој се гради на кејот на Вардар во Скопје. Посредник во набавката е фирмата за оружје и воена опрема „Специјална опрема-Скопје“, според која секоја фигура ќе чини околу 12.000 евра, вклучувајќи ги и трошоците за транспорт.

- Првиот обид беше проектот да се оствари со меѓународен тендер, но тоа пропадна. Ние во Украина сме присутни од 1992 година, имаме контакти и се нафативме да го спроведеме проектов практично без профит - вели генералниот директор на „Специјална опрема“ Јовица Ѓуричиќ.Неговата фирма го добила договорот за јавна набавка на 65 восочни фигури на личности од историјата на Македонија, склучен на 16 февруари со Министерството за култура, за кој бил објавен тендер на 12 ноември лани.

- Станува збор за два договора, за 40 и за 65 фигури. Ќе бидат изработени како во „Мадам Тисо“ и другите такви музеи. Видливиот дел ќе биде од пчелин восок со адитиви, за косите и брадите ќе се употребат човечки влакна, кои на фигурата се ставаат влакно по влакно, а протетичари ќе ги изработат забите и очите. Костимите ќе бидат изработени во Македонија, а на нив ќе работи позната пензионирана костимографка во киевскиот музеј, куклите ќе ги изработува седумчлен тим уметници - вели Ѓуричиќ, чија фирма е вклучена во украинскиот проект „Букефал“ за нов оклопен транспортер „БТР-4“.

За киевските уметници да може да набават материјали и да почнат да ги изработуваат фигурите, однапред биле платени првите 20 фигури. Според огласот, последните фигури треба да бидат готови до крајот на 2011 година.Според него, вкупната цена за една кукла, со транспортот до Македонија, ќе биде околу 12.000 евра, додека цените на куклите на „Мадам Тисо“ достигнуваат до 200.000 евра, а во музеите во Москва и во Петроград по повеќе од 100.000 долари.

Според тендерот за 65 восочни фигури, објавен на интернет-страницата на Бирото за јавни набавки, „Специјална опрема“ била единствена фирма што се јавила на огласот на 12 ноември. Министерството за култура одобрило 69.601.220 денари за набавката на 65 фигури, односно околу 1,132 милион евра. Грубо пресметано, за секоја од овие 65 фигура се одвоени по 17.411 евра. На интернет-страницата го нема договорот за другите 40 фигури.

Програмската содржина на двата музеја, на ВМРО и на жртвите на комунизмот, ја изработи Зоран Тодоровски, директор на Архивот на Македонија. Тој вчера рече дека нема овластувања да дава информации за оваа фаза на проектот. Од Министерството за култура, кое неделава не одговори на прашањата за набавката на фигурите, соопштија дека в понеделник ќе објаснат подетаљно кој ги изработува восочните фигури, како ќе изгледаат, кому ќе бидат посветени, колку ќе чинат.

Во изработката на слики, портрети и сцени од битки, кои ќе бидат поставени во музејскиот комплекс, требаше да биде вклучен и украинскиот уметник Анатолиј Гајдамака. Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска се сретна со него лани во текот на официјалната посета на Киев. Гајдамака пред седум месеци беше во Скопје, но тогаш не постигнаа конечен договор со министерката за култура.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=188719F1E4CCFC4FA5F05734EEB39DD9

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Ќе ни треба и една восочна фигура од Другарот Тито, како светол потсетник за жртвите на комунизмот.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Немало жртви во комунизмот.
Имало само некои букефалисти и антиквизатори, кои сакале да им ја одземат среќата на Југословените и да ги букефализираат.

И што е ова трошење пари, со тие пари ќе се изградеа фабрики, и сите 300000 невработени ке се вработеа.

Значи какви фашисти се овие од владава.
Трошат пари на Интернет.
Интернет ке ми ставаат, луѓе да се замараат да читаат по форуми и да мислат со своја глава.
Глупости.
Подобро со тие пари да отвореа весници, во кои ке вработеа експерти и интелектуалци - креатори на јавното мнение.
Тие би можеле да му кажуваат на народот што, како, кога и зашто се десило оваа или онаа работа.

Е Гвујо Гвујо, фашисту еден, до кога ке јаваш на ветрот на незадоволството на овој народ и ке му кажуваш лажна букефалистичка историја.:drk:

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Дали има слики како ќе изгледа тој музеј?

Branko is Back

Im The Best
Член од
16 мај 2009
Мислења
114
Поени од реакции
8
Pogresno nasoceni sredstva vo momentot koga na Makedonija i se zakanuva ekonomska kriza. Obemot na rabota kaj najgolemiot del privatni firmi e padnat na minimum odnosno prezivuvanje. Namaleni se platite, simnata e hranarinata i patnite trosoci, taka privatnite firmi se spravuvaat so ekonomskata kriza. Za zal Gruevski i negoviot tim takozvani kindergarden boys ne reagiraat na istiot nacin kako i privatnicite samo od prosta pricina sto ne se raboti za nivni pari.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Pogresno nasoceni sredstva vo momentot koga na Makedonija i se zakanuva ekonomska kriza. Obemot na rabota kaj najgolemiot del privatni firmi e padnat na minimum odnosno prezivuvanje. Namaleni se platite, simnata e hranarinata i patnite trosoci, taka privatnite firmi se spravuvaat so ekonomskata kriza. Za zal Gruevski i negoviot tim takozvani kindergarden boys ne reagiraat na istiot nacin kako i privatnicite samo od prosta pricina sto ne se raboti za nivni pari.
Благодарам за деталната анализа, но ако не си знаел, приватниот сектор неможе да се контролира од власта. Секаков пакет мерки, што би можело да се внесат во економијата ќе биде промашена инвестиција бидејки сигурно ќе се одлијат тие средства во другите држави, а колку ние Македонците имаме Македонски производи... па незнам отвори си го фрижидерот и разгледи самиот/а.

п.с. смали ја сликата во потписот, ќе ти замерат модераторите... скрати од белото.

Поздрав.

Branko is Back

Im The Best
Член од
16 мај 2009
Мислења
114
Поени од реакции
8
Благодарам за деталната анализа, но ако не си знаел, приватниот сектор неможе да се контролира од власта. Секаков пакет мерки, што би можело да се внесат во економијата ќе биде промашена инвестиција бидејки сигурно ќе се одлијат тие средства во другите држави, а колку ние Македонците имаме Македонски производи... па незнам отвори си го фрижидерот и разгледи самиот/а.

п.с. смали ја сликата во потписот, ќе ти замерат модераторите... скрати од белото.

Поздрав.
Poentata na mojot post ne bese deka vladata treba da go kontrolira privatniot sektor, Poentata bese kako privatniot sektor se spravuva so krizata i kako vsusnost treba i vladata da se spravuva so krizata. Odnosno da ne se rasfrla so pari za nesta koj ne se neophodni. So drug zbor vladata treba da pocne da stedi duri i ako treba da se namalat platite na administracijata bidejki po avtomatizam so namaluvanje na obemot na rabota na privatnite firmi se namaluva i obemot na rabota vo administracijata.

Член од
22 декември 2008
Мислења
372
Поени од реакции
11
Кучињата си лаат - карванот си врви.

Во 2012 ќе имате шанса да добиете власт - дотогаш може само лај*а да јадете.

Branko is Back

Im The Best
Член од
16 мај 2009
Мислења
114
Поени од реакции
8
Кучињата си лаат - карванот си врви.

Во 2012 ќе имате шанса да добиете власт - дотогаш може само лај*а да јадете.

Za zal toa e vasiot odogovor na site problemi i prasanja, na kraj se znae koj ke gi izede.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Изговори секогаш ќе се наоѓаат за нешто да не се направи, затоа одиме до крај.

Ако би требало да ги прашуваме СДСМ што да се изгради тоа ќе беше Музеј на Грчката Историја.

Член од
22 декември 2008
Мислења
372
Поени од реакции
11
Za zal toa e vasiot odogovor na site problemi i prasanja, na kraj se znae koj ke gi izede.
Хе хе - да да се знае - знаевте во 2006, знаевте во 2008, а дознавте и во 2009. Сега типувате на тоа дека знаете кој во 2012 ќе ги изеде.

И јас типувам исто така и знам дека вие ќе бидете пак тие што ќе ги изедат лајн*та.

Branko is Back

Im The Best
Член од
16 мај 2009
Мислења
114
Поени од реакции
8
Изговори секогаш ќе се наоѓаат за нешто да не се направи, затоа одиме до крај.

Ако би требало да ги прашуваме СДСМ што да се изгради тоа ќе беше Музеј на Грчката Историја.

Ne, daleku od toa deka treba da pravime muzej na grckata istorija. No spored mene najgolema zasluga za denesnoto postoenje na R Makedonija ja imaat SFRJ i odlukata na Srbija da ja priznae Makedonija. Pa spored mene mislam deka treba poveke vnimanie da obrneme na drugarot Tito.

Хе хе - да да се знае - знаевте во 2006, знаевте во 2008, а дознавте и во 2009. Сега типувате на тоа дека знаете кој во 2012 ќе ги изеде.

И јас типувам исто така и знам дека вие ќе бидете пак тие што ќе ги изедат лајн*та.
Ubavo gi redis godinive, samo bi ve zamolil vo idnina nemojte za sekoe sranje vo drzavava da placete deka sdsm bil na vlast 18 godini.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Ne, daleku od toa deka treba da pravime muzej na grckata istorija. No spored mene najgolema zasluga za denesnoto postoenje na R Makedonija ja imaat SFRJ i odlukata na Srbija da ja priznae Makedonija. Pa spored mene mislam deka treba poveke vnimanie da obrneme na drugarot Tito.

Ubavo gi redis godinive, samo bi ve zamolil vo idnina nemojte za sekoe sranje vo drzavava da placete deka sdsm bil na vlast 18 godini.

Буразеру... дај една недела читај го форумот, па после зборувај... дефинитивно не разбираш како се одвиваат некои работи. :D

Член од
7 март 2009
Мислења
247
Поени од реакции
32
Poentata na mojot post ne bese deka vladata treba da go kontrolira privatniot sektor, Poentata bese kako privatniot sektor se spravuva so krizata i kako vsusnost treba i vladata da se spravuva so krizata. Odnosno da ne se rasfrla so pari za nesta koj ne se neophodni. So drug zbor vladata treba da pocne da stedi duri i ako treba da se namalat platite na administracijata bidejki po avtomatizam so namaluvanje na obemot na rabota na privatnite firmi se namaluva i obemot na rabota vo administracijata.

Ако и приватниот сектор и Владата го намалат обемот на работа тоа многу лошо ке влијае на економијата на Македонија, затоа што тие заедно со личната потрошувачка го креираат БДП-то на една држава. Ако државата во време на криза се одлучи да штеди тоа ке биде погубно зошто со тој потег ке ја намали потрошувачката, а со тоа и производството на претпријатијата. Намалено производство значи бркање на работници. Бркање на работници значи уште помала потрошувачка( лугето ке немаат плати). И така добивач една поврзана реакција како резултат на лошата политика што ти ја предлагаш.

ПС: Се штеди во добрите денови, за да се има во лошите,а не обратно.

Branko is Back

Im The Best
Член од
16 мај 2009
Мислења
114
Поени од реакции
8
Буразеру... дај една недела читај го форумот, па после зборувај... дефинитивно не разбираш како се одвиваат некои работи. :D
Sto sakas da kazes so toa?

Dali mozebi ne smeeme da imame sopstveno mislenje ?

Kajgana Shop

На врв Bottom