Виталиа - производи за здрава исхрана

еци^^^

Walking the line of nature's palm
Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
Koga se zboruva za zdrav zivot,sekako prvoto so treba da se zema vvo predvid e zdravata ishrana!Nie vo Makedonija,spored mene,imame prekrasni proizvodi za zdrava hrana..vo temava ja potenciram paletata proizvodi za zdrava ishrana na Vitalia...
Licno jas,epten gi koristam proizvodite na vitalia...site vidovi proizvodi od soja(omileni mi se pecenite zrnca za grickanje),potoa nerafiniranite masla(posebno ladnoto maslo),prirodnite zasladuvaci(Malteks-priroden zasladuvac napraven vrz baza na jacmenoviot slad)..
Sto mislite vie za proizvodite na Vitalia,gi koristite li....Koi drugi proizvodi za zdrava ishrana gi koristite?:pipi:

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Користам главно соја но.....колку може да зборуваме за тоа дека е здрава храната на „Виталија” не сум баш сигурен најмногу поради една причина:Никаде на амбалажата на нивните производи нема декларација за тоа од каква суровина се произведени и со каква постапка, кои се состојките.
Што ми вреди ако се производите од соја прогласени за здрави доколку се произведени на пример од генетски модифицирана соја?

Член од
19 април 2005
Мислења
1.806
Поени од реакции
75
Мандрак, пред да ти објаснам за генетски модифицираната соја (нема друга на пазарот), те молам одговори ми две прашања:
1. Дали знаеш од што се прави инсулинот?
2. Какви симптоми си забележал кај себе, бидејќи евидентно имаш консумирано артикли од генетски модифицирано потекло?

doti4nata

Drama Queen
Член од
25 септември 2005
Мислења
3.390
Поени од реакции
35
tofu se racuna ?! :) :) :)

Топка

Генерал
Член од
21 април 2006
Мислења
1.220
Поени од реакции
2
Користам доста производи - сојно млеко, овесни снегулки...

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Aceva напиша:
Мандрак, пред да ти објаснам за генетски модифицираната соја (нема друга на пазарот), те молам одговори ми две прашања:
1. Дали знаеш од што се прави инсулинот?
2. Какви симптоми си забележал кај себе, бидејќи евидентно имаш консумирано артикли од генетски модифицирано потекло?
1.-Инсулинот не знам од што се прави точно, според некои информации кои ги имам но не сум 100% сигурен, се добива од свински или јунешки џигер, но не сум сигурен велам.
2.-Кај себе не сум забележал неки симптоми, но докажано е дека ако се конзумира храна која е произведна од генетски модифицирани продукти, тогаш се изложува организмот на ризик од мутација на клетките која доведува до појава на малигни заболувања!

Член од
19 април 2005
Мислења
1.806
Поени од реакции
75
1. Блиску си. Генот за инсулин превземен од свинчиња, се инсертира во бактерија, најчесто E.coli која и ние ја кистиме во растителното производство, зашто нуклеотидот е мал и згоден за манипулација. Пнатаму бакреиите произведуваат инулин, кој се прочистува и пманатаму се користи за регулирање на гликемија.
Типичен пример на ГМО.
2. Не се секирај, не мора кај себе да ги бараш и препознаваш симптомите на канцер, затоа што го немаш. Бар не од тоа што си го јадел од Виталиа, а што е произведено во Македонија. Сојата е наша и НЕ Е генетски модифицирана. За разлика од САД, каде што практично не се одгледува никаква друга. Не познавам земја каде што потрошувачот е позаштитен.
Потрошувачите на производите од Виталиа и останатите фирми кои се занимаваат со здрава храна спаѓаат во осетлива група. Голем дел од нив веќе имаат проблем кој сакаат да го санираат со здрава исхрана. Можам да се сложам со тебе дека фирмите се хендикепирани во поглед на легислативата за декларирање на присуство/отсуство на ГМО, која кај нас не постои.
Сепак, земајќи предвид какви маки имаат луѓето кои се приморани да си помогнат со здрава храна, многу неблагодарно е да се пљука по единствените извори на кои можат да се потпрат.
Последно нешто што им треба се неосновани, малигни претпоставки.

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Ок, но не би било лошо за да се одбегнат вакви сомневања и предпоставки, производителот да си обезбеди цертификат за неприсуство на ГМО во своите производи. До тогаш секој муабет кој не е документирн од надлежна институција е само „рекла-казала”, вклучувајки ја и мојата предпоставка.

Gorco

WEHADAHFUKDOWAHNODAT
Член од
29 април 2005
Мислења
556
Поени од реакции
35
Главниот проблем со сојата не е во GMO (барен не за сега) туку во isoflavones кои ги има во продуктите од соја. За повеќе инфо, може да се почне со http://www.thyroid-info.com/articles/soydangers.htm

За Виталија, освен препорака за Flaxen oil & seeds, не би коментирал, се гледа дека се трудат да работат професионално. Проблемот лежи во потрошувачите, кои треба да се едуцираат, оти не секоја храна е: природна, здрава и диететска, иако така се рекламира!

Aceva напиша:
фирмите се хендикепирани во поглед на легислативата за декларирање на присуство/отсуство на ГМО, која кај нас не постои.
Непостоење на легислатива незначи дека фирмата не треба да биде non-GMO сертифицирана (http://www.eurofins.com & http://www.genetic-id.com). Ако може да се издвојат финансиски средства, зошто да не, посебно кога се извезува во УСА... УСАшите се лепат на се што е non-GMO и organic.

ViRuS

ПрОвОкАтОр
Член од
20 август 2005
Мислења
2.048
Поени од реакции
21
често користам исхрана од Vitalia затоа што не јадам никакво месо а имам потреба од нешо за грицкање обавезно зимам или суво грозје или печени зрнца :lud: јебига таков сум

love

The one and only
Член од
2 мај 2006
Мислења
716
Поени од реакции
1
Kosistam soja i soino mleko.

Член од
10 мај 2006
Мислења
92
Поени од реакции
6
Virus напиша:
често користам исхрана од Vitalia затоа што не јадам никакво месо а имам потреба од нешо за грицкање обавезно зимам или суво грозје или печени зрнца :lud: јебига таков сум
Но не треба ни да се претерува со „здравата храна„. Колку што има и позитивни страни, нормално како и со се останато не бива да се претерува. Побарајте на интернет, сојата може да послужи како замена за месото но мора да се комбинира со многу други состојки за да ги надокнади сите состојки кои ги внесуваме со нормален начин на исхрана (месо+млеко+растенија)...

pinky**

..all over again..
Член од
16 декември 2005
Мислења
383
Поени од реакции
4
MALTEX ZAKON:):)epten mi e slatko

Член од
23 мај 2009
Мислења