Ветеринарно катче

Sofist?

Ула
Член од
11 јануари 2010
Мислења
160
Поени од реакции
12
Не зборам за експериментирање за пронајдоци, туку во стилот на- ај ќе му извадиме некој орган и ќе гледаме колку време ќе живее без истиот, ај ќе му ја пресечеме опашката да видеме што ќе се случи... и еден тон други експерименти кои служат за образување на новиот кадар. Знам на филозофски кај мене, имам извадено од лабораторија 10тина глувци на кои се обучуваа прихолозите... а исто, имам разговарано и со дечки од ПМФ кои ми го потврдиле истото... мислам, реално, јес да е тоа позитивно за обука на нов кадар, али до сега истите тие испитувања во стилот на што ќе се случи со животинчето, се правени над милион пати, па нели би било поедноставно да им се каже на студентите што се случува, од колку, за сите нови генерации да мора да се малтретираат животни? Мислам, за мене тоа е премногу мизерно, сурово и несфатливо...
--- надополнето: 26 март 2012 во 00:48 ---

Џабе ти е и операција и све... и не знам како си дозволила да дојде до сепса да фати глувчето? .... оф леле....

Доволна информација ви е дека не само што вршат експерименти туку и добар дел од нив одат за храна за влекачи така да .... инаку не ни претпоставував дека има сепса затоа што гнојната ќеса и се појави во 1 ден и веднаш ја однесов на ветиринар ваљда на време сум ја однела ..
 

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Еве ме мене пак.Пред 3 дена забележав нешто за што не се надевав.Се надевам ако Лигеиа или некој друг ветеринар прочитаат,ќе ми одговорат.
Имаме мала фарма со зајаци,10 зајачици и 2 машкари.Значи во 2 ,месеци раѓаат еднаш и додека да одгледаат треба м есец така да таман 2.ВО една година една раѓа околу 50 малечки(бар до толку дозволуваме оти повеќе не ќе одгледа).Е сега пред помалку од месец се деси нешто многу чудно,една зајачица беше избегала од кафезот и мачорот што е на фармата ја беше нападнал и ја пареше.Се уплашив многу и ја ставив во кафезот,а млада зајачица е подмладок за оваа година.Сега пред 3 дена ќе ја ставам да се пари несакаа гледам ....а и стомакот и е голем.Не се надевав да зачне од мачор....и сега какви чудовишта ќе излезат?? право да ги убијам нели?
 
L

Ligeia

Гостин
Еве ме мене пак.Пред 3 дена забележав нешто за што не се надевав.Се надевам ако Лигеиа или некој друг ветеринар прочитаат,ќе ми одговорат.
Имаме мала фарма со зајаци,10 зајачици и 2 машкари.Значи во 2 ,месеци раѓаат еднаш и додека да одгледаат треба м есец така да таман 2.ВО една година една раѓа околу 50 малечки(бар до толку дозволуваме оти повеќе не ќе одгледа).Е сега пред помалку од месец се деси нешто многу чудно,една зајачица беше избегала од кафезот и мачорот што е на фармата ја беше нападнал и ја пареше.Се уплашив многу и ја ставив во кафезот,а млада зајачица е подмладок за оваа година.Сега пред 3 дена ќе ја ставам да се пари несакаа гледам ....а и стомакот и е голем.Не се надевав да зачне од мачор....и сега какви чудовишта ќе излезат?? право да ги убијам нели?
Без паника Hiperaktiv нема шанси зајачицата да биде оплодена,генетски се некомпатибилни и не само што не се компатибилни туку и припаѓаат на различни видови (зајакот е хербивор-тревопасно животно а мачката-карнивор,имаат и различна структура во системот и органите покрај DNA-та) така да и по некоја минимална случајност да настане оплодување секогаш завршува со абортус (но тоа е многу мал,многу мал процент).Без гајле,нема да имаш чудовишта.:D
п.с да додадам ако веќе е трудна тогаш сигурно е од друг зајак 100% парењето се одвива многу бргу трае дури по 1 мин. па многу тешко е да знаеш и кога е спарена.:)
 

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Без паника Hiperaktiv нема шанси зајачицата да биде оплодена,генетски се некомпатибилни и не само што не се компатибилни туку и припаѓаат на различни видови (зајакот е хербивор-тревопасно животно а мачката-карнивор,имаат и различна структура во системот и органите покрај DNA-та) така да и по некоја минимална случајност да настане оплодување секогаш завршува со абортус (но тоа е многу мал,многу мал процент).Без гајле,нема да имаш чудовишта.:D
п.с да додадам ако веќе е трудна тогаш сигурно е од друг зајак 100% парењето се одвива многу бргу трае дури по 1 мин. па многу тешко е да знаеш и кога е спарена.:)
Имаше случај таков овде,каде у комшии мачор ја оплоди зајачицата.Роди таа 4 мали и после 3 дена умреа.....ама со ништо друго не е парена освем со мачорот.Немаше друг зајак надвор само таа и мачорот...а и сега баш треба да се пари и дававме и сол и таа несака му бега и не му крева опаш на мажјакот.А одтогаш кога се има парено има поминато 25 дена,така да за 5 дена ако роди веднаш на кучката ќе и ги дадам,а ќе и подметнам мали од друга зајачица која треба да роди за 3-4 дена па дај боже да закасни и во исто време да се ...
 
L

Ligeia

Гостин
Имаше случај таков овде,каде у комшии мачор ја оплоди зајачицата.Роди таа 4 мали и после 3 дена умреа.....ама со ништо друго не е парена освем со мачорот.Немаше друг зајак надвор само таа и мачорот...а и сега баш треба да се пари и дававме и сол и таа несака му бега и не му крева опаш на мажјакот.А одтогаш кога се има парено има поминато 25 дена,така да за 5 дена ако роди веднаш на кучката ќе и ги дадам,а ќе и подметнам мали од друга зајачица која треба да роди за 3-4 дена па дај боже да закасни и во исто време да се ...
На исто место ги чувате мажјаците и женките или одвоено?
 

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
На исто место ги чувате мажјаците и женките или одвоено?
Во штала се,но затворени во кафези со мрежи.Секоја зајачица си е во посебен бокс.и плус на високо се,а изгледа сум заборавил тој ден јас да ја затворам вратата убаво и ете таа скокнала.И сега,мачорот нонстоп е таму,само ги мајначи.А мажјаците се уште по заштитени,зашо тие се силни оријаши и можат лесно да искинат некоја мрежа,така да во посебен оддел се тие.И да била кај мажјаците,нема како зашо се на високо а и плус преку боксот неможе... :/
 
L

Ligeia

Гостин
Во штала се,но затворени во кафези со мрежи.Секоја зајачица си е во посебен бокс.и плус на високо се,а изгледа сум заборавил тој ден јас да ја затворам вратата убаво и ете таа скокнала.И сега,мачорот нонстоп е таму,само ги мајначи.А мажјаците се уште по заштитени,зашо тие се силни оријаши и можат лесно да искинат некоја мрежа,така да во посебен оддел се тие.И да била кај мажјаците,нема како зашо се на високо а и плус преку боксот неможе... :/
Не се секирај ти велам,си нашла она патот можеби а заборавив да ти напоменам дека зајачиците можат да се парат и за време на бременоста-појавата се нарекува суперфетација.Оплодувањето е возможно и кога плодот од тековната бременост се наоѓа во еден дел од дворогата матка на зајачицата,а другиот и е слободен.Дури понекогаш за повторна бременост кај неа не е потребно повторно да се пари,затоа што сперматозоидите кои останале од претходното парење живеат внатре уште 30 дена па можно е да се случува баш втора бременост од претходното парење.Без паника и не ја сваќај сериозно шалата на Иблис иако е добра хахахахахх!!:D
 

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Не се секирај ти велам,си нашла она патот можеби а заборавив да ти напоменам дека зајачиците можат да се парат и за време на бременоста-појавата се нарекува суперфетација.Оплодувањето е возможно и кога плодот од тековната бременост се наоѓа во еден дел од дворогата матка на зајачицата,а другиот и е слободен.Дури понекогаш за повторна бременост кај неа не е потребно повторно да се пари,затоа што сперматозоидите кои останале од претходното парење живеат внатре уште 30 дена па можно е да се случува баш втора бременост од претходното парење.Без паника и не ја сваќај сериозно шалата на Иблис иако е добра хахахахахх!!:D
Ама претходно не е парена тоа ми е туку пред 3 дена и несакаше пискаше кјако зајачиците кои веќе се трудни кои ги ставаме кај машкари да видиме дали забремениле...ај се надевам дека не е ништо ама стомакот и е поддуан а и јас сум слушнал за такви случаи каде има производи од мачор и зајак али само лабораториски со вкрстување на гени од страна на научници.
 
L

Ligeia

Гостин
Ама претходно не е парена тоа ми е туку пред 3 дена и несакаше пискаше кјако зајачиците кои веќе се трудни кои ги ставаме кај машкари да видиме дали забремениле...ај се надевам дека не е ништо ама стомакот и е поддуан а и јас сум слушнал за такви случаи каде има производи од мачор и зајак али само лабораториски со вкрстување на гени од страна на научници.
Нема такво нешто,генетски се некомпатибилни веднаш се уништува зиготот во матката заради различната хромозомска структура а стомакот можеби и е подуен затоа што настанала втора бременост или пак од гасови.Ако излезе некој мутант ете викај ќе направиме еден научен труд.:D
 

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Нема такво нешто,генетски се некомпатибилни веднаш се уништува зиготот во матката заради различната хромозомска структура а стомакот можеби и е подуен затоа што настанала втора бременост или пак од гасови.Ако излезе некој мутант ете викај ќе направиме еден научен труд.:D
Ке ве известам по 5 дена што и како станало!Ако роди и ако ми изгледаат чудни мутанти и во Гинис се јавувам. хаха поз :D
 

Sofist?

Ула
Член од
11 јануари 2010
Мислења
160
Поени од реакции
12
И на крај испадна дека има бениген тумор ... вчера ја однесов кај друг ветеринар и утре треба хируршки да и го извадат... па пуштајте и среќа :(((

<3 Џа :'(
 
Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.818
Поени од реакции
3.868
И на крај испадна дека има бениген тумор ... вчера ја однесов кај друг ветеринар и утре треба хируршки да и го извадат... па пуштајте и среќа :(((

<3 Џа :'(
Ти беше со глушецот?
Ако да,каде најдовте ветеринар кој работи со егзотики?
 

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Родила зајачицата...ама ги изела ниту едно немаше.Се оскубала насобрала сено и пред тоа собираше и се припремаше но не се беше оскубала а сега и гнездо имаше и све и веќе стомакот и го нема а и млеко има...подобро шо ги изела одошто да јас да морам да ги тепам тие чудовишта!Сега до вечер ќе и подметнеме зајачиња од друга зајачица која моментално раѓа пред 5 мин имаше 7 окотени али уште раѓа така да ќе ги разделам на пола пола ќе земам од тоа што се скубела и ќе ги ставам да отстојат малце да ја земат нејзината миризба и белки ќе почне да се грижи за нив а баба ми вели со ракија да ги попрскаме и неа и зајачицата за исто да мерисаат
 
Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Доволна информација ви е дека не само што вршат експерименти туку и добар дел од нив одат за храна за влекачи така да .... инаку не ни претпоставував дека има сепса затоа што гнојната ќеса и се појави во 1 ден и веднаш ја однесов на ветиринар ваљда на време сум ја однела ..
Како пројде со операција? И ја го оперирав мојов, тумур испадна дека е а + генетски бил, во ист период и ќеркичката негова ја донесоа.... операцијата пројде супер... е сега не знае да ми каже како да ја одржуваме раната?!... ако знаеш нешо со шо да го мачкам...?


А да не случајно ова глувче е ќеркичка на мојов?- Сотка се вика, а љубовницата -Жанетка....???
 

Kajgana Shop

На врв Bottom