Вашата приказна - раскажано искуство е всушност претходно веќе кажано или сепак не

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Значи ова е ситуација во која понекогаш незнам како да реагирам, и најчесто си премолчувам и глумам дека сум изенаден и заинтересиран :rolleyes:

Се случува следново, пријател на кој сум му раскажал некоја случка, после одредено време, ми ја прераскажа истата како него да му се случила, какво е вашето мислење за овој феномен, кој го имам забележано кај неколку свои другари/познаници и стварно незнам како да реагирам кога ќе се најдам во таква ситуација.

D

dystopian

Гостин
Се дружиш со филмаџии со слаба меморија по се изгледа :P

Не знам, никогаш ми се нема случено вакво нешто.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Се дружиш со филмаџии со слаба меморија по се изгледа :P
Нене, абсолутно не...едниот од нив, е далеку од тип кој има слаба меморија, и е многу интелегентен.

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Не знам што е финтата со тоа, мене ми се има случено во контекст да преземат некоја корисна идеја или слично. Изненадувачки е како си ги преземаат заслугите, демек ним им текнало.Оттогаш пазам што и кому кажувам:)
Обрни внимание дали тоа го прават само за нешто позитивно што ти се случило, или и за негативни настани.
Не сум психолог, но мислам дека тоа го прават луѓе кои не знаат да ја пополнат празнината во својот живот (дури и ако ти превземат негативна случка, тоа значи дека имаат потреба од возбуда и драматика).

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Ми се има случено.. Типот во детали го прераскажа она истото што јас му го имав кажано нему. Наместо да збори во трето лице, тој си се стави себе како главна улога... Не е проблем. Си ќутев во име на добрата атмосфера.. И плус имаше женски, па ми беше незгодно да му го плеснам в лице.. Си реков, нека фантазира.. нека си се фали.. грефче :pipi:

D

dystopian

Гостин
Нене, абсолутно не...едниот од нив, е далеку од тип кој има слаба меморија, и е многу интелегентен.
Најверојатно заборавил дека баш ти си му ја раскажал таа случка па решил да ти сврти филм набрзинка. Како и да е, тежок фејл од негова страна. Мене луѓето што ми вртеле филмови обично биле доста покреативни, и измислувале цели приказни наместо прераскажување на туѓи. :D

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Најверојатно заборавил дека баш ти си му ја раскажал таа случка па решил да ти сврти филм набрзинка. Како и да е, тежок фејл од негова страна. Мене луѓето што ми вртеле филмови обично биле доста покреативни, и измислувале цели приказни наместо прераскажување на туѓи. :D
Ми се има случувано над 2/3 пати со различни учесници, што значи не е еден случај.

L

Luki Junior

Гостин
Приказните са ми премногу зафркнати за да може некој да ги ми ги прераскажува од прво лице..... :icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol:

На мене ми се има случено истото, ама кажах му на човеко да баламосува некој друг со такви приказки....

Член од
25 октомври 2010
Мислења
736
Поени од реакции
704
Што знам досега овакво нешто не ми се случило, али се случавало на пример да ми копират некои гестови и фрази кои сум ги употребувал.... така да стварно незнам некој баш цела приказна да копира треба стварно да те следел до детали... хм

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Не се работи за долги приказни него најчесто некоја кратка интересна случка, нешто забележително, несекојдневно и спефично но сепак доволно едноставно да се запамти.

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Мене ми се има случено. Еднаш на брат ми му викам абе мене мајка ми ме роди, и после неколку дена тој се фали и ми вика: абе мене мајка ти ме роди. Ама си преќутев, го остајв да се фали, нека се порадува.

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Прв пат слушам за вакво нешто.

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.433
Поени од реакции
6.081
Не се работи за долги приказни него најчесто некоја кратка интересна случка, нешто забележително, несекојдневно и спефично но сепак доволно едноставно да се запамти.
Колку пати само ми се има случено ова но најчесто се работи за 2 лика кои имаат мали допирни точки а ја раскажват истата случка како нив да им се случила (то ест на едниот му се случила а другиот лаже). Штета што меморијата мене ме служит предобро за вакви небити факти(а на пример нешо шо учам на факс ,тешко да го запомнам а ова небитново ми се чини и склеротичен да сум ќе го помнам) и многу ми е смешно кога ќе ги фатам на дело(како би ги нарекол, патолошкиве лажговци) али ги оставам да се доискажат т.е. доизлажат. А трагичното е шо најверојатно верват во тоа шо го лажат и се убедени како нив да им се случила...само не сфаќам од каде потреба да лажат, да се интересни можеби? (а за тоа немат потреба)

Член од
17 мај 2011
Мислења
1.368
Поени од реакции
2.886
Ми се случило, неколку пати од истиот тип. Ама во повеќето случаи било пред женски, па како што кажаа горе некој сум си поќутувал за да не го срамам пред нив или евентуално да не ја изгуби шансата кај некоја од нив ради мене.
Ама ако, нека тераат.
Чим ја прераскажуваат им се допаднала, а кај мене ќе си добијат еден минус.

Kajgana Shop

На врв Bottom