ke ve zamolam, postirajte ja updatiranata verzija koja gi vklucuva i crncite.
Бидејќи еврејскиот закон учи дека Елохим, Ел, Адонаи или како и да е на еврејски, го создава видливиот и невидливиот свет, а во Берашит или Genesis или Битие, глава 9, кога се зборува за истребувањето на човечот со потоп и после тоа, богот создава завет со преживеаниот Ное, оној во арката чиј симбол е виножитото, божилакот.
И рече Бог: „
Еве го знакот на заветот, што го поставувам меѓу Мене и вас и меѓу секоја жива душа, која е со вас, за идните поколенија:
13.
божилак Свој поставувам во облакот, за да биде
знак на заветот меѓу Мене и земјата.
14. Па кога облак ќе навеам на земјата, ќе се види божилакот во облакот,
15. и ќе си спомнам за заветот Мој, кој е меѓу Мене и вас и меѓу секоја душа, што живее во плот; и нема веќе да има потоп за да ја уништи секоја плот.
16. Божилакот ќе биде во облакот, и Јас ќе го видам и ќе си спомнам за вечниот завет меѓу Бога и меѓу секоја душа, што живее во секоја плот, која е на земјата.”
17. И му рече Бог на Ноја: „Тоа нека е знакот на заветот, што го поставив меѓу Мене и меѓу секоја плот, која е на земјата!”
Сакам да кажам, во природата не постои виножито како на сликава, а богот не може да биде над природата и да создава завет на непостоечко нешто кое нема да го потсетува на својот даден збор
Виножитото се знае кое е, како на Pink Floyd албумот, The Dark Side of the Moon, со пирамидата, прекршувањето на светлина итн итн...
А и во Liber LXV стои ова:
"For the colours are many, but the light is one."
- Liber LXV, Liber Cordis Cincti Serpente