Будење на тивкото мнозинство

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
17.562
Поени од реакции
24.259
Во пракса значи старец кој е надвор од допир со младината.
Точно има значење која генерација е таа на бумерите. Не е тоа апстрактен назив, како што си замислуваш или како што тој што ти спомнал си замислува. Колку само за информација, најголемиот напредок и научно и економски и политички западот го постигнува под водство на бумерите. После нив све иде во деклајн. Периодот на владеењто на твојата генерација поточно оние со твојот мајндсет, во историјата ќе остане запамтено како ера на идиокрацијата и најверојатно срамен крај на моќната западна империја. Либтард не звучи доволно описно, пошто може да се свати и како употребено тенденциозно, а симпл ретард е премногу конкретно.
 
Член од
24 март 2010
Мислења
14.893
Поени од реакции
24.676
Точно има значење која генерација е таа на бумерите. Не е тоа апстрактен назив, како што си замислуваш или како што тој што ти спомнал си замислува. Колку само за информација, најголемиот напредок и научно и економски и политички западот го постигнува под водство на бумерите. После нив све иде во деклајн. Периодот на владеењто на твојата генерација поточно оние со твојот мајндсет, во историјата ќе остане запамтено како ера на идиокрацијата и најверојатно срамен крај на моќната западна империја. Либтард не звучи доволно описно, пошто може да се свати и како употребено тенденциозно, а симпл ретард е премногу конкретно.
Далеку е неговата генерација од владеење. Уште не е внатрешно искристализирана.
 

Shakespear

Need moar drugs
Член од
25 јули 2015
Мислења
1.893
Поени од реакции
1.603
Точно има значење која генерација е таа на бумерите. Не е тоа апстрактен назив, како што си замислуваш или како што тој што ти спомнал си замислува. Колку само за информација, најголемиот напредок и научно и економски и политички западот го постигнува под водство на бумерите. После нив све иде во деклајн. Периодот на владеењто на твојата генерација поточно оние со твојот мајндсет, во историјата ќе остане запамтено како ера на идиокрацијата и најверојатно срамен крај на моќната западна империја. Либтард не звучи доволно описно, пошто може да се свати и како употребено тенденциозно, а симпл ретард е премногу конкретно.
 
Член од
16 мај 2010
Мислења
6.020
Поени од реакции
4.996
Ти сосема погрешно си ме разбрал во однос на тоа што значи да бидеш успешен, односно дека треба ферариња и поршиња да имаш. Јас те прашав наведи ми пример на луѓе кои емигрирале со бугарски пасош а се успешни во тоа што го работат? Еве јас имам пријател успешен Македонец во Холандија кој координира цел тим на програмери таму. Човекот немаше потреба да прави гомно од себе за да биде успешен.
Ти знаеш 1 на кој што му успеало, јас знам за 10 од 2020та наваму кои што имаат супер cv-a, собрано искуство на тим-лид позиции ама ги одбија заради работни дозволи. Ја гледаш поентата?

И со муабетов ми го потврди тврдењето дека они се спремни тебе да те префрлат ако си им од круцијална позиција. Не можат сите да биднат од круцијална позиција, затоа што ако сите сме тим-лидови, тогаш кого уствари ќе водиме?

Што правиме со тие што не се на круцијални позиции? Немаат право за подобар живот, затоа што тие имаш мал милион еве пример во Холандија Бугари и Романци на нивни факултети има еден куп. И ако фирмата има Х трошок за нон-ЕУ државјанин да вработи без некое посебно искуство, зашто би го направила тоа кога пред нос има куп други за кои не мора тој трошок да го направи. Како што реков, не може сите да биднат од незаменлива важност за фирмата па да мора она да те земе по секоја цена.

Како и да е не беше темата за бугарски пасоши, у сосема друг правец отидовме, ова ми е веќе 3 пост, да не ги спамаме другите
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
17.562
Поени од реакции
24.259
Неписмен, прво пак не ја долови поентата за тоа кој се бумери. А за развојот не ти треба четиво на некој импотентен милениал од вокс, туку треба да видиш статистика… али кога ќе размислам, науката во твојте очи е сведена на догма, па така и нема што да видиш нешто таму коешто можеш суштински да го разбереш. Одприлика си на ментално ниво на козоебач од најзапустените предели на Кандахар, најверојатно и иста сексуална определба делите.
Автоматски споено мислење:

Далеку е неговата генерација од владеење. Уште не е внатрешно искристализирана.
Вака гледајќи, мислиш дека го имаат капацитетот на бумерите?
 

Византиецот

The BETHA. with a lasting Alpha aftertaste
Член од
14 март 2021
Мислења
2.399
Поени од реакции
5.610
Ти знаеш 1 на кој што му успеало, јас знам за 10 од 2020та наваму кои што имаат супер cv-a, собрано искуство на тим-лид позиции ама ги одбија заради работни дозволи. Ја гледаш поентата?

И со муабетов ми го потврди тврдењето дека они се спремни тебе да те префрлат ако си им од круцијална позиција. Не можат сите да биднат од круцијална позиција, затоа што ако сите сме тим-лидови, тогаш кого уствари ќе водиме?

Што правиме со тие што не се на круцијални позиции? Немаат право за подобар живот, затоа што тие имаш мал милион еве пример во Холандија Бугари и Романци на нивни факултети има еден куп. И ако фирмата има Х трошок за нон-ЕУ државјанин да вработи без некое посебно искуство, зашто би го направила тоа кога пред нос има куп други за кои не мора тој трошок да го направи. Како што реков, не може сите да биднат од незаменлива важност за фирмата па да мора она да те земе по секоја цена.

Како и да е не беше темата за бугарски пасоши, у сосема друг правец отидовме, ова ми е веќе 3 пост, да не ги спамаме другите

Јас знам, бугари и романци шо рмбаат за Албанец (христијанин роден хрватска), дури тој ги полни булгите со пари.
А ова Македонецот од Холандија, не ќе да е единствениот кој со документите од својата земја се провнал квалификуван во Европа. Да треба повеќе пот, но позабавно е.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
17.562
Поени од реакции
24.259
Ти знаеш 1 на кој што му успеало, јас знам за 10 од 2020та наваму кои што имаат супер cv-a, собрано искуство на тим-лид позиции ама ги одбија заради работни дозволи. Ја гледаш поентата?

И со муабетов ми го потврди тврдењето дека они се спремни тебе да те префрлат ако си им од круцијална позиција. Не можат сите да биднат од круцијална позиција, затоа што ако сите сме тим-лидови, тогаш кого уствари ќе водиме?

Што правиме со тие што не се на круцијални позиции? Немаат право за подобар живот, затоа што тие имаш мал милион еве пример во Холандија Бугари и Романци на нивни факултети има еден куп. И ако фирмата има Х трошок за нон-ЕУ државјанин да вработи без некое посебно искуство, зашто би го направила тоа кога пред нос има куп други за кои не мора тој трошок да го направи. Како што реков, не може сите да биднат од незаменлива важност за фирмата па да мора она да те земе по секоја цена.

Како и да е не беше темата за бугарски пасоши, у сосема друг правец отидовме, ова ми е веќе 3 пост, да не ги спамаме другите
Јас не познавам ниеден кој е одбиен ради работна дозвола во Европа. Буквално ниеден. А знам еден куп што отишле. Ако некој ти го рекол тоа, да знаеш дека те лаже, едноставно не го примиле на работа.
 
Член од
12 април 2020
Мислења
465
Поени од реакции
863
Не би рекол дека приметувам некое особено будење.
Порано, таму некаде до 2000та или 2005та еве најкасно патриотизмот уште беше некоја чест.
Сега друго е...Будала ќе те направат.

Она што се промени е што тогаш и генерациите беа некако похрабри. Похрабро емигрираа, похрабро отвараа бизниси, полибертаријански беше мајндсетот.

Сега некако се е флегма и комунизам all over again. Бар таков осет иам.

Што понатаму. Ништо. Да почекаме да му помине модата на комунистичкиот мајндсет кој овојпат наместо од истокот доаѓа од западот за жал.
 

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
15.938
Поени од реакции
20.663
Гледаќи ги сите години и децении уназад може да се дојде до заклучок, дека нема тивко мнозинство за будење. Не постои. @ВардарскиМКД тие сo таков став и мислење како тебе се малцинство, за жал.
 
Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.079
Поени од реакции
15.714
Она што се промени е што тогаш и генерациите беа некако похрабри. Похрабро емигрираа, похрабро отвараа бизниси, полибертаријански беше мајндсетот.
Стварно мислиш дека генерациите на нашите биле похрабри, зборам оние 50+ години више? Па јас народ што е позадоволен од рандом просечна работа, што сака да ја работи 30 години и арно му е, без никаков напредок и плус знаење, и мрчење на секоја нова технолошка алатка, не знам поарен од нашиов за тоа.

Освен седење после работа и дрндање за политика, јас не памтам тие генерации да збореле за некакви бизнис идеи и напредок. Ете тогаш стварно беа многу полоши условите за емиграција, бевме затворени и поима може немале, ама пак никаков кураж за повеќе и поарно. Која храброст, пораснавме со - ќути има и полошо.
Е сега, не може да се тешиш со такви изреки и да чекаш некој друг да се побуни место тебе.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
21.630
Поени од реакции
34.867
Стварно мислиш дека генерациите на нашите биле похрабри, зборам оние 50+ години више? Па јас народ што е позадоволен од рандом просечна работа, што сака да ја работи 30 години и арно му е, без никаков напредок и плус знаење, и мрчење на секоја нова технолошка алатка, не знам поарен од нашиов за тоа.

Освен седење после работа и дрндање за политика, јас не памтам тие генерации да збореле за некакви бизнис идеи и напредок. Ете тогаш стварно беа многу полоши условите за емиграција, бевме затворени и поима може немале, ама пак никаков кураж за повеќе и поарно. Која храброст, пораснавме со - ќути има и полошо.
Е сега, не може да се тешиш со такви изреки и да чекаш некој друг да се побуни место тебе.
секогаш народот можел да емигрира, во Југославија конкретно има доста народ што мигрирал во Германија, Австрија, Австралија, Америка. Али во Југославија едноставно имало благосостојба и спокој, единствен период у историјата кога народот живеел среќно. Не трчале по кеш да го купат најновиот ајфон, или да го сликаат гзот за инстаграм и да добијат некој лајк. Затоа и старите генерации се многу носталгични по тоа време. И тие што трчале да емигрираат не биле многу како сега да речеме.
 
Член од
3 ноември 2009
Мислења
5.437
Поени од реакции
30.518
Гледаќи ги сите години и децении уназад може да се дојде до заклучок, дека нема тивко мнозинство за будење. Не постои. @ВардарскиМКД тие сo таков став и мислење како тебе се малцинство, за жал.
Затоа ја направив и темава, да се дискутира дали стварно е така или не.
 
Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.079
Поени од реакции
15.714
секогаш народот можел да емигрира, во Југославија конкретно има доста народ што мигрирал во Германија, Австрија, Австралија, Америка. Али во Југославија едноставно имало благосостојба и спокој, единствен период у историјата кога народот живеел среќно. Не трчале по кеш да го купат најновиот ајфон, или да го сликаат гзот за инстаграм и да добијат некој лајк. Затоа и старите генерации се многу носталгични по тоа време. И тие што трчале да емигрираат не биле многу како сега да речеме.
Не сум била родена во Југославија, не зборувам за тој период. Крајниот период на 90ти и почеток на веков, она што се сеќавам што правеле и какви размислувања имале возрасните околу мене.
Од не знам ти колку роднини што тогаш реално сите ги познаваш пошто се гледате за секоја можна прилика, дали една или две фамилии се имаа отселено. А повеќето не беа во ич сјајни ситуации ни тогаш, ни денес.
Сега секој втор што го познавам се има отселено или е со намера. Дали со работни визи, дали со бугарски пасоши, значи емиграцијата е застапена многу повеќе, неспоредливо со пред 20 години да кажеме.

Старите се носталгични за тоа време пошто биле млади и можеле да живеат без хелекс, а не дека на сите им било спокојно и утописки.
 

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
15.938
Поени од реакции
20.663
секогаш народот можел да емигрира, во Југославија конкретно има доста народ што мигрирал во Германија, Австрија, Австралија, Америка. Али во Југославија едноставно имало благосостојба и спокој, единствен период у историјата кога народот живеел среќно. Не трчале по кеш да го купат најновиот ајфон, или да го сликаат гзот за инстаграм и да добијат некој лајк. Затоа и старите генерации се многу носталгични по тоа време. И тие што трчале да емигрираат не биле многу како сега да речеме.
Ne znam, Jugoslavija kako drugi drzavi posle WW2 vo prvite godini imase razvoj i napredok. Blagodarekji na dobro vladeenje dopolnitelno koristese od istok i zapad i plus, elementi na kapitalizam koi falea vo drugi socijalisticki drzavi dopolnitelno go krenaa standardot. Inace i vo Jugoslavija imase beda i siromastija, po selana se jadese brasno i trici, imase vestacko mleko prateno od SAD i emigracijata odzede pritisok vnatre i nosese devizi. Ama da, Jugoslavija sporedeno so postjugoslovonskite drzavi bese silna i pocituvana drzava i standardot bese pogolem nego vo istocniot blok vo sporedba. Ama da, zivotot bese poednostaven od denes so pomalku opstestveni i politicki disrupcii pa zatoa od posle gi fakja nostalgija i se zaboravaat slabostite i problemite koi i togas bea prisutni.
Автоматски споено мислење:

Затоа ја направив и темава, да се дискутира дали стварно е така или не.
Pored mene da. Inace nekoi raboti vo minato ne bi pominale tolku da recam lesno kako sto pominale. Edno e da prasas dali si za imeto Makedonija da ostane i da se vrati staroto zname, golem del ke kaze da. No da prasas sto se spremni da zrtvuvaat za da dojde do toa vekje poinaku ke bide situacijata. I na kraj ako ispadne realna situacija da mora da napravat nesto za toa (da demonstriraat, da glasaat za partii koi se zalagaat za gorespomnatite raboti) vekje vidovme 3 decenii unazad kako e raspolozenieto.
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.857
Поени од реакции
6.494
Порано, таму некаде до 2000та или 2005та еве најкасно патриотизмот уште беше некоја чест.
Сега друго е...Будала ќе те направат.
Она што се промени е што тогаш и генерациите беа некако похрабри. Похрабро емигрираа, похрабро отвараа бизниси, полибертаријански беше мајндсетот.
Денеска се тешки буљашки и дебилоидни времиња дојдени, некое ново едноумие и тоа илјада пати полошо од она во минатото. Порано бар имаше некакво какво-такво пријателство, понормална дискусија и комуникација и соработка помеѓу луѓето, милион пати поголема и подобра од сега, денес секој е против секого, секој глеа да искористи и заебе некого, ни п од вистинско пријателско, само личен ќар и интерес. Да ми биде пун меот и да ми чури оџакот е баш вака кажано ко најреална дефиниција на денешниот мајндсет на народецов !
 

Kajgana Shop

На врв Bottom