Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
21 октомври 2016
Мислења
527
Поени од реакции
677
Здраво ...барав барав не најдов..Ве молам за информација.
Јас и сопругот добивме бугарски пасоши , за децата ( малолетни) дадовме сите документи сосе фотографии за да ги поднесе посредникот во Благоевград. Никаде го нема ...од лани од ноември требаше да се поднесат, отприлика февруари да се одобрени и да ги фотографираме децата.
Планираме да одиме утре , но се што знаеме е дека доколку се поднесени документите следно е да се фотографираат децата и да ги земеме за две недели...
Дали некој има искуство да подели ...немаме контакт со посредникот . Благодарам.
За децата ако биле родени во моментот кога сте добиле државјанство може да се сликате после интервјуто за едно 2-3 години.

Sent from my SM-N770F using Tapatalk

Член од
2 октомври 2021
Мислења
186
Поени од реакции
145
Dali trebaat lekarskoto, potvrdata za neosuduvanost i od kaznenata evidencija da bidat prevedeni i legalizirani?

Член од
28 јуни 2022
Мислења
2
Поени од реакции
0
Здраво едно прашање за тие што имате вадено бугарски пасоши. Татко ми и брат ми имаат бугарски пасош, сакам и јас да поднесам, но размислуваме без посредник, каква е процедурата, каде треба да се обратам, знае ли некој број на бугарска амбасада? Кои документи ми требаат, извод од татко ми и мој, државјанство и пасош бугарски на татко ми?

Член од
2 октомври 2021
Мислења
186
Поени од реакции
145
Me interesira znaci vo vrska so legalizacijata na seto ova. Znaci prvo preku preveduvac se dobivaat prevedeni i preku bg ambasada odis da ti bidat legalizirani? Treba da se zakaze termin li za toa ili direktno se odi i se bara toa, kolku kosta itn. Imash nekakvi informacii?

Член од
28 мај 2019
Мислења
135
Поени од реакции
212
Me interesira znaci vo vrska so legalizacijata na seto ova. Znaci prvo preku preveduvac se dobivaat prevedeni i preku bg ambasada odis da ti bidat legalizirani? Treba da se zakaze termin li za toa ili direktno se odi i se bara toa, kolku kosta itn. Imash nekakvi informacii?
https://elingua.bg/

Овде имаш ценовник , јас ги сликав и им ги пратив по меил, другиот ден си ги зедов , преведени и легализирани
Автоматски споено мислење:

Здраво едно прашање за тие што имате вадено бугарски пасоши. Татко ми и брат ми имаат бугарски пасош, сакам и јас да поднесам, но размислуваме без посредник, каква е процедурата, каде треба да се обратам, знае ли некој број на бугарска амбасада? Кои документи ми требаат, извод од татко ми и мој, државјанство и пасош бугарски на татко ми?
Види на првата страна од овој форум, никако посредник, не верувајте на НИКОЈ

Член од
1 септември 2021
Мислења
40
Поени од реакции
27
Zdravo decki,slucajno doznav za posrednik sto naplaka 40 evra,da proveri dali dedo,pradeno ima dokument za BG.pasos vo arhiv vo bg,ako ima cena 200 evra da go zeme,ako nema nisto,dali nekoj e zapoznat so ova,ili e prevara na grb na nie sto cekame da se zavrsi postapkata

Zdravo decki,slucajno doznav za posrednik sto naplaka 40 evra,da proveri dali dedo,pradeno ima dokument za BG.pasos vo arhiv vo bg,ako ima cena 200 evra da go zeme,ako nema nisto,dali nekoj e zapoznat so ova,ili e prevara na grb na nie sto cekame da se zavrsi postapkata

Последно уредено:
Член од
28 јуни 2022
Мислења
2
Поени од реакции
0
Како да го најдам бројот на бугарската амбасада да прашам кои документи треба? И кое време треба да се јавам кога одговараат на странки?

Член од
8 ноември 2021
Мислења
6
Поени од реакции
5
Член од
29 јуни 2022
Мислења
13
Поени од реакции
16
Здраво.
Имам поднесено за бугарски пасош преку родител и бев на интервју крајот на октомври 2021.
Статусот ми е '' в процедура по задлжително согласуване''
Дали некој може да ми каже колку време е потребно да помине до превземање на пасошот.

Член од
2 октомври 2021
Мислења
186
Поени од реакции
145
Имам извадено документ врз основа на упатствата тука (https://www.archives.government.bg/news-3-1997-Процедура за издаване на заверени ксерокопија на архивни документ) и имам закажано за во Софија на крај на Септември, но сега дознавам дека прво морало со овој документ преку ДАБЧ произход да добијам. Не може директно на интервјуто да го подадам ова? Ако не може ме интересира како да закажам термин за поднесување до нив? Би можело да се среди ова до крајот на септември?

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.154
Поени од реакции
4.038
Здраво.
Имам поднесено за бугарски пасош преку родител и бев на интервју крајот на октомври 2021.
Дали некој може да ми каже колку време е потребно да помине до превземање на пасошот.
Отприлика ште едно 2.5-3 години имаш, зависи дали интервјуто ти било во Софија или конзулат/амбасада.

Во првиот пост на првата страна од темава имаш подетални информации.

Член од
20 февруари 2021
Мислења
63
Поени од реакции
291
Здраво.
Pogledaj ovaj link: https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Имам извадено документ врз основа на упатствата тука (https://www.archives.government.bg/news-3-1997-Процедура за издаване на заверени ксерокопија на архивни документ) и имам закажано за во Софија на крај на Септември, но сега дознавам дека прво морало со овој документ преку ДАБЧ произход да добијам. Не може директно на интервјуто да го подадам ова? Ако не може ме интересира како да закажам термин за поднесување до нив? Би можело да се среди ова до крајот на септември?
Postoje izmene zakona iz marta 2021. koje kažu da se sva prikupljena dokumenta predaju prilikom intervjua i da se ne ide više preko DABČ. U tvom slučaju predaješ sva dokumenta direktno u Sofiji prilikom intervjua. Evo i link o tome, a možeš i sam da potražiš na Guglu.

Link : https://www.aba.government.bg/news/u-v-e-d-o-m-l-e-n-i-e/110

Член од
2 октомври 2021
Мислења
186
Поени од реакции
145
Pogledaj ovaj link: https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Postoje izmene zakona iz marta 2021. koje kažu da se sva prikupljena dokumenta predaju prilikom intervjua i da se ne ide više preko DABČ. U tvom slučaju predaješ sva dokumenta direktno u Sofiji prilikom intervjua. Evo i link o tome, a možeš i sam da potražiš na Guglu.

Link : https://www.aba.government.bg/news/u-v-e-d-o-m-l-e-n-i-e/110
Ooodlicno togas, se uplasiv zamalce mislev terminot ke mi padnese haha. Na 27 od 11:00 imase moznost da zakazis za vo Sofija od juli do dekemvri i jas odma vo 11:00 zakazav, vo 11:30 bea site termini popoleti do dekemvri. Srekja imam

Kajgana Shop

На врв Bottom