Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 јуни 2014
Мислења
721
Поени од реакции
694
Вчерa бев вo Сoфијa и рaзгoвaрaв сo прaтеник и член нa кoмисијaтa зa блгaрите в чужбинa. Неoфицијaлнo ми кaжa декa глaвнa кoчницa е тaен дoгoвoр Зaев Бoрисoв дa се успoри сo дaвaње нa грaждaнствa oсвен пo взхoдјaштa линијa зa дa немa гoлем oдлив нa млaди oд Мaкедoнијa a кoј се чуствувa бугaрин ќе мoже слoбoднo дa се деклaрирa и ќе ги имaaт сите прaвa кaкo нaциoнaлнoст вo Мaкедoнијa. Знaчи вo пoлитичкa смислa и вoлкoт сит и oвците нa брoј. Јaс сaмo ви пренесувaм кaкo ми кaжaa. Немa дa имa нoв зaкoн и ќе се зaмрзне глaсaњетo нa втoрo читaње дo некoе другo време. Зaтoa се стaвaaт скoрo сите нa дoпoлнителнa и кoј немa дa дoнесе релевaнтен дoкумент oд дедo,бaбa или рoдител тешкo ќе дoбие.А дoкументи ќе примaaт зoштo aкo престaнaт ќе гo кршaт зaкoнoт. Oвaa гoдинa oкoлу 80 пoстo штo дoбиле држaвјaнствa се oд Мoлдaвијa и Укрaинa.
Ако ова е точно тогаш секој што ќе се декларира како блгарин во Македонија ќе може да си поднеси за бугарско државјанство.Во таков случај нема да му треба "неважечката" потврда од здружение за да докаже народност а документ од државна институција од Македонија на којшто е наведена неговата народност.

Stolee

INFINITY TEAM SatelItIN
Член од
3 април 2017
Мислења
265
Поени од реакции
319
Ако ова е точно тогаш секој што ќе се декларира како блгарин во Македонија ќе може да си поднеси за бугарско државјанство.Во таков случај нема да му треба "неважечката" потврда од здружение за да докаже народност а документ од државна институција од Македонија на којшто е наведена неговата народност.
Ако пратите проблемот за BG гражданство се појави од кога го сменија преседателот и од тогаш почна дополнителни тогаш немаше влада ни бугарија ни македонија....мислам дали ме разбирате....

Sent from my SM-A510F using Tapatalk

Член од
25 август 2014
Мислења
144
Поени од реакции
225
Ако пратите проблемот за BG гражданство се појави од кога го сменија преседателот и од тогаш почна дополнителни тогаш немаше влада ни бугарија ни македонија....мислам дали ме разбирате....

Sent from my SM-A510F using Tapatalk
Ova e tocno i nie za malce nemavme srekja da gi izbegneme ovie odolgovlekuvanja.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
66
Поени од реакции
17
Ја го разбирам интерниот договор од политички аспект, али малку не живеат во реалноста, ниту пак механизмот ќе им биде многу ефективен. Можеби и ради некој притисок од ЕУ го кидаат издавањето државјанства кој знае...

Младите пак ќе се селат и без пасоши, како што и отидоа пола од кај нас у Куманово што ги знам. Разликата е само што работат на црно, со лажни студентски потврди, или пак црнчат за дупло поефтино од Европјаните само да им се даде работна виза. Нормално, има и исклучоци, поготово од IT секторот. И до сега луѓе бегаа масовно без никаков пасош, а со оваа мерка па може и уште побрзо да избегаат кога знаат дека џабе ќе чекаат тука 2-3 години додека да земат пасош па да идат.

У Малта, Катар, Емирати ги има толку многу без пасош кои се на иста сатница како луѓе од Непал, Африка, Филипини или Индија, барем од тоа што имам видено и искусено лично. И место да ја искористат шансата Бугарите да добијат силно малцинство, сега поради кој знае каква причина или притисок ќе се прават поштени, а не знам само на колку осудени и наркомани од мое мало дадоа пасош на никаков основ, чак и знам срби што имаат земено со лажни изводи каде што го менуваа презимето да не им е на "ИЌ".

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Ех,и тoa гo дoживеaвме.Гледaвме сите клип кaкo тoј штo чекa држaвјaнствo јaвнo вели мa кaкoв Бугaрин јaс сум Мaкедoнец сaмo ми требa пaсoш дa шљaкaм низ ЕУ и тие будaлите му дaдoa нему и нa тaквите држaвјaнствo,a сегa гледaм кoлку сaмo имa "Бугaри" штo се сметaaт зa пoгoлеми Бугaри oд вистинските Бугaри и пaк немa држaвјaнствo.Сеa дa јa истетoвирaме Бугaријa нa грaдите пaк немa држaвјaнствo.Пaк ке кaжaм, нaјгoлем кривец зa oвие пoлитики се тие штo земaa држaвјaнствa a пoсле плукaa пo Бугaрите и Бугaријa.Штo се не сум читaл у бугaрски кoментaри кoгa ке oбјaвaт вест декa држaвјaнствa дaвaле нa Мaкедoнците.Други ни јa скрoијa кaпaтa.Немa игрaчкa сo Бугaрите.

Член од
1 октомври 2011
Мислења
828
Поени од реакции
785
Врска нема договорот со државјанствава. Ај Македонија демек со тоа ќе го успори бегањето на младите а бугарите што да прават сега , да излезат од ЕУ ? Пола Бугарија иселена е .

Како прво Македонија не е иселена само од Македонци со бугарско државјанство. 90 посто од нив се во Македонија. А вистинската бројка на иселени се млади студенти или тазе дипломирани што воопшто немаат бугарски.

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Хахах, точно!

И дај да не се правиме веќе експерти и да филозофираме, точно се знаат причините за застој и одбивања:

1. Нов претседател/потпретседател кој што е од опозицијата во Бугарија и која партија од поодамна има лош однос кон целиот процес (сите застои во годините претходно се баш тие кога се на власт).
2. Надвор од законите и Уставот, комисија на Вицепрезидент за прегледн на документи.
3. Закон со "дупки" во кој што и она што е напишано не се прифаќа (потврди од здруженијата), и тоа на различни нивоа но најмногу кај (повторно) Вицепрезидентот.
4. Навала на нови барања за произход во ДАБЧ и негово блокирање и накнадно на МП и зголемено чекање за интервју.
5. Често менување на типот на барани документи (оригинал, копија на нотар, документ на увид).
6. Слаба администрација и недоволен број на истата.

Во одредени периоди, секоја од точкиве биле помалку или повеќе присутна, но првите три се најнови и најголеми. И за беља - моментално сите 6 се со голем интензитет.

What a time to be alive.

Член од
1 октомври 2011
Мислења
828
Поени од реакции
785
И сите овде што сме на форумов и чекаме бугарски сме само некој што не биле одлучни да заминат странство и сега си го мамиме умот дека е до Бугарскиот пасош. Има милион начини на заминување.

Член од
11 декември 2011
Мислења
82
Поени од реакции
73
Da ve ohrbram jas sum od onie koi imaat zamineto od mk so MK pasos :) se iznemaciv dodeka da najdam rabota, cela godina prakav aplikacii sigurno nad 1500 dodeka da najdam firma da mi napravi viza. Koga dojdov vo Germanija use tolku nervozi i horor isterav ama eve posle 9 meseci tortura konecno imam dobra rabota iako sum so mk pasos. AMA sepak sakam za sekoj slucaj da go zemam i pasosot :)

Член од
30 јули 2014
Мислења
749
Поени од реакции
731
И сите овде што сме на форумов и чекаме бугарски сме само некој што не биле одлучни да заминат странство и сега си го мамиме умот дека е до Бугарскиот пасош. Има милион начини на заминување.
Aj bace navedi bar 2 nacina od tie tvoj milioni?
1.Kako ke ides Uk so nas pasos?
2.Kako ke ides ger so nas pasos? (bez rabotodavec so ke ti potpise dogovor na 3/6meseca i ti trazat jazik A1 i A2.
Licno so znam so nas pasos samo Amerika imat ojdeno i to tamu na crno raboteja tamu kolku trena 5 ili 7 god za da se dobie nekoj dokumenti..
Izlezete nadvor od temata ama me iritira koga nekoj ke kaze moze so nas,lesno e ima nogu ojdea .. Ojdea kaj Malta Dubai toco ali tamu nekeme nie.. Baska so velite studentite site ojdele da ojdea 3 meseca i opet nazad.

Член од
13 декември 2017
Мислења
3
Поени од реакции
1
Do kade e nekoj moze li da mi kaze ?
Преписката се намира в процедура по зад'лжително с'гласуване.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom