Evo da vam javim kako je prosao odlazak u Policiju za pasos i licnu kartu.
Pre odlaska u Policiju u bulevar "Knyaginya Maria Luiza 48" (u ovoj ulici je glavna autobuska i zeleznicka stanica) sam otisao po EGN dokument u opstini Sredec. Ista gospodja kod koje sam predao zahtev mi je i izdala EGN. Pokazite pasos na uvid. Bio je gotov za 7 dana, ali mozete telefonom pozvati da proverite da li je gotov. Iskopirajte ovaj dokument, mozda vam nekad zatreba u zivotu, tako bar ja radim. Za policiju spremite:
- primerak Ukaza koji ostavljate kod njih
- kopiju prve strane pasosa ostavljate
- pasos na uvid
- udostoverenie za postoianen adres je tacan naziv dokumenta koji uzimate iz Opstine (vas EGN i adresa...). Predajete original.
- izvod iz matične knjige rođenih preveden i legalizovan. Original na uvid, a kopiju ostavljate
- zahtev se popunjava na salteru 16 ili 17. Ovde dajete sva dokumenta samo na uvid, odredjujete brzinu izrade licnih dokumenata i potpisujete neke papire da ste predali za izradu ovih dokumenata. Zahtev je delimicno sistemski popunjen (prvi deo), drugi deo sam morao da popunjavam licno. Mada me je sluzbenica pitala, da li hocu licno da popunjavam ili da ona otkuca na masini-kompjuteru, ali ja sam rekao, ja cu
. Za ono sto je sistemski popunjeno imate mogucnost da potvrdite ili osporite tacnost. Npr. u pasosu i licnoj karti ce vam stajati ime i prezime na bugarskoj azbuci-cirilici i prevod na engleski-latinicu. U mom slucaju je bilo da mi se na cirilici prezme zavrsava na cirilicno Č, a na latinici je pisalo CH. Ovde imate opciju da promenite nastavak u prezimenu samo na C. Od ostalih podataka sam upisao boju ociju, visinu, ime i prezime roditelja i datume rodjenja, ime i prezime za suprugu, itd., imate ovaj formular postavljen nedavno u mom postu. Onda vas upucuje na salter za placanje.
- takse se placaju na salterima 1 i 2. To su ustvari izdvojeni salteri banke. Ekspresna usluga je 303.5 leva za pasos i licnu kartu. Pasos na uvid. Potpisujete uplatnice i preuzimate iste
- Sve gore navedeno predajete na salter 6 ili 7. Sluzbenica proverava sva dokumenta i zahtev i onda se slikate, ostavljate digitalni potpis i otisak oba kaziprsta. Zamolio sam je da mi dokumenta budu gotova do 15 sati zbog prevoza, i to nije bio problem. Mada mi je ona rekla za 15:30. Inace, zahtev sam predao oko 11h. Dace vam papiric pod kojim se vodi vasa predaja zahteva.
- na salteru 16 ili 17 preuzimate pasos i licnu kartu. Pasos i delovodni broj na uvid. Ne secam se da li se potpisuje nesto da ste preuzeli dokumenta.
Svi sluzbenici su bili krajnje ljubazni. Na kraju sam im odneo neke slatkise, kao da castim za pasos
Taksi od autobuske stanice do cafe "Costa Coffee" je oko 5 leva.
Imate Regional Police Station ul. Knyaz Boris I 215, to je iza hotela Ramada, blize je glavnoj autobuskoji i zeleznickoj stanici. Cuo sam da i tamo idu za licne dokumente.
Ovde su cene izrade dokumenata:
http://www.yambol.mvr.bg/Uslug...novite_bulgarski_documenti.htm
Status izrade dokumenata mozete da pratite na sajtu
https://izdadeni.mvr.bg/nld2/nWeb2.nsf/fVerification
Pozdrav, i srecno svima!