Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
V

vkv

Гостин
Mi kazaa deka potrebni se ovie dva dokumenti. Nazad vo psotovite citav deka eden od niv trebalo i sl. ama konecno mi potvrdija deka i dvata treba. Pa ako znae nekoj vo SK kade se vadat.
- Uverenie za kaznena evidencija
- Uverenie za krivicna evidencija
Jas kolku znam toa ti e rden ist dokument i se vadi od osnoven sud skopj 1 (krivicen)

V

vkv

Гостин
Mi kazaa deka potrebni se ovie dva dokumenti. Nazad vo psotovite citav deka eden od niv trebalo i sl. ama konecno mi potvrdija deka i dvata treba. Pa ako znae nekoj vo SK kade se vadat.
- Uverenie za kaznena evidencija
- Uverenie za krivicna evidencija
Jas kolku znam toa ti e rden ist dokument i se vadi od osnoven sud skopj 1 (krivicen)[DOUBLEPOST=1460195665][/DOUBLEPOST]
Posigurno e ako si cist nemas nikakvi prekrsoci da si izvadis dvata deka ne si osuduvan I deka nema nikakvo delo koe e vo procedura se vadat od kriv. sud
Epa toa ne se barase. Ne moze sekoj den da im teknuva nesto novo. Koj od forumdjiite dal takov dokument.

Член од
5 јануари 2015
Мислења
773
Поени од реакции
1.643
Jas kolku znam toa ti e rden ist dokument i se vadi od osnoven sud skopj 1 (krivicen)[DOUBLEPOST=1460195665][/DOUBLEPOST]
Epa toa ne se barase. Ne moze sekoj den da im teknuva nesto novo. Koj od forumdjiite dal takov dokument.
Ќе објаснам уште еднаш,веќе ми досади и на мене да објаснувам
ЗА ПРАВСАДИЕ ОД НАС ТРЕБА ДОКУМЕНТ ОД КАЗНЕНА ЕВИДЕНЦИЈА ИЛИ Т.Н. НЕОСУДУВАНОСТ ОД ОСНОВЕН СУД ОД ГРАДОТ ВО КОЈ ЖИВЕЕШ ВО МАКЕДОНИЈА ,А НЕ ОД ПОЛИЦИЈА.ОД ПОЛИЦИЈА СЕ БАРА ЗА ТИЕ ШТО ВЕЌЕ ЖИВЕАТ НА ТЕРИТРИЈАТА НА БУГАРИЈА И ОД ТАМУ АПЛИЦИРААТ ЗА ПАСОШ ПО ПАТ НА НАТУРАЛИЗАЦИЈА,НИЕ СМЕ ПО ДРУГ ЧЛЕН ОД ЗАКОН ОДНОСНО ЗА БЛГАРИТЕ КОИ СЕ ВОН ГРАНИЦАТА НА БУГАРИЈА И СМЕ СО БЛГАРСКИ ПРОИСХОД.

Член од
28 јануари 2016
Мислења
18
Поени од реакции
16
Od ambasada mi dadoa takov odgovor deka treba dvata dokumenta ne postari od 6 meseci prasav pred 2 nedeli. Ne znam dali e tocno I tie dvete sluzb tamu zavisi koja ke ti se javi razlicno kazuvaat , koga vadev viza mi rekoa dvata dokum ,a posle samo eden mi zemaa ,sega za drzavj koga ke dojde vreme se nadevam. jas ke gi spremam dvata samo ne gi legaliziram pred vreme , neka zemat Sto treba samo da ne me vratat da recat ti fali koj ke se vraka ,tesko se vleguva vo ambasada neka odat 500-600 denari poveke

Член од
11 април 2012
Мислења
4.735
Поени од реакции
5.489
Исто сум и јас и кај мене нема,изгледа треба да чекаме неколку месеци да стигне во амбасада во Скопје.Денеска вртев да прашам ама цел саат зафатено и не можев да ги добијам :/[
@intersport

неможе да закажеш за подигање во Софија ако си идел преку амбасада, освен ако не си потенцирал дека сакаш да го подигнеш документот во Софија, јас идев преку амбасада и во средина на јануари ми го потпишаа указот, а првата недела од март ми се јавија од амбасада да ми кажат дека можам да одам да си го подигнам. Така што зависи од тоа кога ќе добијат дипломатска пошта ама не би требало да чекате премногу

Член од
21 јули 2010
Мислења
227
Поени од реакции
135
Julijan Angelov vo stenogramot naglasuva deka ima 5000 prepiski na dopolnitelna procedura,vkulucitelno i od 2012.Dali nekoja znae po kolku gi ima od sekoja godina odprilika.

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
"Молбата Ви е уважена. Вашата преписка е вклјучена в Указ 24 от 2016 год. Можете да резервирате час, за да получите удостоверението си лично. Можете да направите нова резервација само ако сте пропуснали п'рвата резервација."

Каде можам да проверам кога е Указ 24 ?
Поддадов документи во амбасада во Битола, дали треба да одам во Бугарија за пасош или може од Битола?

Член од
11 април 2012
Мислења
4.735
Поени од реакции
5.489
"Молбата Ви е уважена. Вашата преписка е вклјучена в Указ 24 от 2016 год. Можете да резервирате час, за да получите удостоверението си лично. Можете да направите нова резервација само ако сте пропуснали п'рвата резервација."

Каде можам да проверам кога е Указ 24 ?
Поддадов документи во амбасада во Битола, дали треба да одам во Бугарија за пасош или може од Битола?
Државјанството ќе ти дојде во мкд каде си поднел документи. После тоа ќе мораш да одиш во Бугарија да се пријавиш во општина и да земеш матичен број, а одкако ќе го обезбедиш тоа можеш да се сликаш во амбасада или во градот/општината каде што си се пријавил твој е изборот.

0210

шест
Член од
13 април 2015
Мислења
127
Поени од реакции
198
@intersport

неможе да закажеш за подигање во Софија ако си идел преку амбасада, освен ако не си потенцирал дека сакаш да го подигнеш документот во Софија, јас идев преку амбасада и во средина на јануари ми го потпишаа указот, а првата недела од март ми се јавија од амбасада да ми кажат дека можам да одам да си го подигнам. Така што зависи од тоа кога ќе добијат дипломатска пошта ама не би требало да чекате премногу
и јас предпоставував дека е тоа...али песимист сум дека нема да чекам многу зошто кога правев интервју чекав 6 месеци таа дипломатска пошта да сигне од тука во софија за да добијам број...инаку не знам што пишала Асја за кај да се подигне државјанството... тој детал не го знаев тогаш
Исто ме става во мисла што двајца ми рекоа дека можело да се земе и без закажување и без да се чека тука и да се оди во Софија...едниот дека можело да прашам во амбасада да ми дале документ за да си го подигнам во Софија а другиот директно без закажување,пон.вторник или среда...Сеа стварно не знам дали има вистина :/

Член од
25 февруари 2015
Мислења
810
Поени од реакции
1.561
Настојаштото управление нјама друга алтернатива, смјата Красимир Каракачанов
http://bulgaria24.tv/каракачанов-нјама-алтернатива-на-упра/

Лидер'т на ВМРО и с'председател на Патриотичнија фронт Красимир Каракачанов смјата, че настојаштото управление нјама друга алтернатива в момента.

"Какво биха променили едни предсрочни избори в момента? Горе-долу с'штата конфигурација, може би една-две от партиите нјама да влјазат в Народното с'брание", каза тој в предаването "Седмицата" на Дарик.

На в'прос дали ште се преразглежда подкрепата на правителството на предстојаштија конгрес на ВМРО и ште се преподпише ли споразумението с ГЕРБ, Каракачанов посочи, че трјабва да се предоговорјат нештата и нај-вече механизм'т, по којто се вземат решенија. "Нјама так'в механиз'м и нештата са малко на самотек", коментира тој.

В програмата на правителството, којато ВМРО подкрепја, са заложени шест-седем заложени от партијата приоритета и те са приети, но нјама механиз'м, по којто приоритети се подреждат.

Миналата година от Патриотичнија фронт изредиха седем исканија и поставиха ултиматум на кабинета те да б'дат изп'лнени до 1 јули 2015-а. "Тези точки бјаха битовата прест'пност, изграждане на оградата по границата - започваш да правиш нешто, след което спираш. Не мога да разбера тази логика", каза Каракачанов. Сред тјах бјаха и законови промени, които по думите на лидера на ВМРО са минали на п'рво четене до средата на миналата година и оттогава отлежават.

"Една такава тактика - тупане на топката, зал'гване, којато честно казано е леко обидна, да не кажа, че и глупава, заштото какво печелиш от това? От това, че не решаваш проблема с битовата прест'пност, кој печели? И какво като ние сме го поискали, а ти не си го направил? ште се надхитрјаваме ли", попита Каракачанов.

На в'прос дали ште стане кандидат за президент на ВМРО, структури на којато издигат номинацијата му, Каракачанов посочи: "Искам д'ржавнијат глава да б'де достоен човек, да б'де балансьор в политическија живот, а не да прави едностранни или неадекватни ходове, както се случва за с'жаление пет години. Другото, което искам, е Патриотичнијат фронт и всички национални патриотични сили в Б'лгарија да имат обшт кандидат. И тук вече е големијат разговор дали това ште се случи. В'зприемам това, че моите колеги в нјакои от структурите от ВМРО са ме номинирали само като сигнал к'м останалите партии в патриотичното пространство за разговор по темата, заштото тој зак'снјава за с'жаление", каза Каракачанов.

Тој посочи, че за него е по-важно на президентскија вот Патриотичнијат фронт като минимум, а максимум повече национални патриотични организации да имат обшта кандидатура, "за да зајавјат алтернатива за б'лгарското обштество".

Каракачанов сподели, че неговата кандидатура е на масата, но в никак'в случај не казва, че това е зад'лжителната кандидатура.

Член од
25 октомври 2015
Мислења
41
Поени од реакции
33
Kakva e tocno sega taa procedura potpisuvanje na proizhod od pretsedatelot na dabc? Cekav 3 meseci dodeka da se smeni statusot vo izdadeno udostoverenie... i sega uste kolku treba da se ceka?!
Ako si preku ambasada ke cekas najmalku 3 meseci.a ako ne,togas odi i zemi si go i ako mozis za intervju zakazi preku ambasada,se ceka okolu 3 nedeli do mesec.pozzz

Jam

Член од
12 јануари 2015
Мислења
47
Поени од реакции
42
Луѓе ми треба саглам посредник од Скопје, итно ми е. Од лично искуство препорачајте!!!

Член од
7 октомври 2014
Мислења
513
Поени од реакции
1.007
Државјанството ќе ти дојде во мкд каде си поднел документи. После тоа ќе мораш да одиш во Бугарија да се пријавиш во општина и да земеш матичен број, а одкако ќе го обезбедиш тоа можеш да се сликаш во амбасада или во градот/општината каде што си се пријавил твој е изборот.
Druze sakam da te prasam nesto sega koga ke odam da si podignam grazdanstvo vo Sofija vo sreda dali istata den zimas maticen broj I se slikas ili treba da go cekas maticno broj edni mi kazaa deka som imas grazdanstvo veke imas I maticen broj mora da ima maticen broj vo grazdanstvoto I malce me zbunija sega koga ke go podignam grazdanstvo odma ke mi dadat I maticen I ke se slikam ili ke cekam maticen nekoj 10 dena pa ke se slikam?[DOUBLEPOST=1460224690][/DOUBLEPOST]
Druze sakam da te prasam nesto sega koga ke odam da si podignam grazdanstvo vo Sofija vo sreda dali istata den zimas maticen broj I se slikas ili treba da go cekas maticno broj edni mi kazaa deka som imas grazdanstvo veke imas I maticen broj mora da ima maticen broj vo grazdanstvoto I malce me zbunija sega koga ke go podignam grazdanstvo odma ke mi dadat I maticen I ke se slikam ili ke cekam maticen nekoj 10 dena pa ke se slikam?

D

dimitars

Гостин
Druze sakam da te prasam nesto sega koga ke odam da si podignam grazdanstvo vo Sofija vo sreda dali istata den zimas maticen broj I se slikas ili treba da go cekas maticno broj edni mi kazaa deka som imas grazdanstvo veke imas I maticen broj mora da ima maticen broj vo grazdanstvoto I malce me zbunija sega koga ke go podignam grazdanstvo odma ke mi dadat I maticen I ke se slikam ili ke cekam maticen nekoj 10 dena pa ke se slikam?[DOUBLEPOST=1460224690][/DOUBLEPOST]
Druze sakam da te prasam nesto sega koga ke odam da si podignam grazdanstvo vo Sofija vo sreda dali istata den zimas maticen broj I se slikas ili treba da go cekas maticno broj edni mi kazaa deka som imas grazdanstvo veke imas I maticen broj mora da ima maticen broj vo grazdanstvoto I malce me zbunija sega koga ke go podignam grazdanstvo odma ke mi dadat I maticen I ke se slikam ili ke cekam maticen nekoj 10 dena pa ke se slikam?
Ides vo opstina podpolnuvas 3 formulari za maticen broj ( zapisvane vo kartotechen registar) cekas od 7-10 denovi, go zemas maticniot i potoa ides na slikanje.

Grazdanstvoto ne sodrzi maticen broj

Последно уредено од модератор:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom