Борис Сарафов - национално свесен Македонец, но каков е неговиот удел во револуционерното дело?

Член од
9 ноември 2011
Мислења
73
Поени од реакции
25
Poz Cento. Dokolku nekoj saka da cita ima nekolku odlicni knigi za ovoj period od nasi avtori. Na primer Sloboda ili Smrt od prof. d-r Vanco Gjorgjiev. potoa sobranite dela na akad. Manol Pandevski, Angel Dinev, pa i Hristo Siljanov pisuva interesni raboti. Potpiranjeto samo na internet kako sto i samiot kaza e daleku od dovolno. Sega bas i ne bi mozel da se setam na site knigi koi imaat odlicen osvrt kon ova i ostanatite kontroverzni istoriski prasanja za ovoj period, no dokolku nekoj go interesira slobodno neka mi se obrati.
--- надополнето: Nov 13, 2011 6:47 PM ---
Сарафов земајте го со резерва. Бидејќи тој е најголемиот виновник за тоа што денес знамето на Главниот Штаб на Илинденското востание е скриено или уништено негде во Бугарија. Сарафов извршил велепредавство тоа го потврдија и Даме Груев и Лозанчев.
Баш така. Потоа убиството на Гарванов и другар му Борис беше нормална работа. А тоа дека господинот Сарафов си ги зеде сите заслуги за востанието кои во никој случај не беа негови(воедно и востаничкото знаме) и низ целиот свет се претставуваше како водач на МРО е точно. А после сплеткареше со сите страни и накрај си доби што си заслужи. Во секој случај една штетна личност за македонското дело. А покрај Даме и Сарафов истот мислење го имаат и Ѓорче Петров, Јане Сандански(нивното убиство беше одмазда за атентатот извршен врз Сандански) Петар Попарсов и да не ги набројувам понатаму.Поздрав
--- надополнето: Nov 13, 2011 6:48 PM ---
Инаку Ченто моја специјалност е турскиот период

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.615
Убаво ги редиш делата што го третираат периодот, настаните и личностите, ама знаеш како ти е денес за 95% од луѓето ако не им сервираш со инка преку нетов и тоа во мали дози, тешко дека некогаш ќе седнат и од крај докрај да прочитаат некоја од тие книги.

Мило ми е ако стварно имаме работа со дипломиран историчар.
Баш би сакал да ни споделиш нешто на било која од темите за кои имаш знаење.

Вака на прва не можам да разберам баш за што точно е специјалноста, зашто кај нас пусто турско беше пет и кусур века. А тоа е многу време во кое се изменија многу работи.
На пример и самата империја беше едно нешто (спред некои западни историографи дури барабар па и пред Европа) во времето на Сулејман "Величенствениот", а нешто сосема друго на крајот на 19 век кога ја опишуваа како "болниот човек на Европа".

Ама ајде да не си терам јас оф-топик муабет тука и да ти влечам информации, разгледај има доста теми тука па сподели нешто, дај некоја исправка или поправилна насока, итн.

Позз

Член од
9 ноември 2011
Мислења
73
Поени од реакции
25
Опаѓањето на јачината на традиционалните институции, потоа тврдоглавото држење до еден па ист род на војска(одбивањето на јаничарите и спахиите за модернизација) одбивањето за примена на нови начини на производство, самата култура на живеење на Османлиите, неспособните султани (после Сулејман Величенствениот не се погодува еден салам султан се до Селим III) воените порази кои на секој чекор ги трпи Османската империја доведуваат до таа состојба во XIX век европските држави да чекаат Османското Царство да се распадне. Инаку за ова треба цела тема и за ова има премногу за пишување и опишување. Поздрав

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.409
Еве уште малце от надворешниот печат за Борис Сарафов.
http://news.google.com/newspapers?id=v78hAAAAIBAJ&sjid=p5wFAAAAIBAJ&dq=macedonia&pg=3512,3546270
Ne me interesira toa sto pisuvale tie nadvor za Borisa tuku tie vnatre.
Negovite sovremenici vo toa vreme nasi Makedonci borci koj i go poznavale.
Ja poznavale i celokupnata sostojba vo organizacijata i borbata za nezavisnost.

Ne sum istoricar, samo sakam da ja znam pravata vistina.
Na primer vo delata na Dimo Hazdi Dimov, Dimitar Vlahov i dr.
Procitav tamu dosta za (ne)delata na Borisa.
Dali e toa vistinata?

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
За Павел Шатев, Гоце, Ѓорче и Сарафов беа Светото Тројство на ВМРО.

Е сега за други револуционери не знам.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.615
За Павел Шатев, Гоце, Ѓорче и Сарафов беа Светото Тројство на ВМРО. Е сега за други револуционери не знам.
За Шатев ако го напишал или кажал тоа некаде (треба да доставиш доказ) е повеќе од јасно зошто.

Тоа е заради помошта и одобрувањето од страна на Борис Сарафов во подготовките за акцијата на "Гемиџиите" во Солун, т.е. за давање на дел од парите земени од киднапирањето на американската мисионерка Елен Стон за купувањето на динамит за акцијата.

Казаки

Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
Доказ ти е оставнината и непознатите документи шо му ги предаде ќерката на Шатев на новинарите на неделникот „Публика“. Шатев има напишано биографија за Сарафов!

Член од
9 ноември 2011
Мислења
73
Поени од реакции
25
Pa normalno e deka Sarafov ke bide vo toa sveto trojstvo bidejki toj finansiski gi poddrzuvase gemidziite. A seto toa za negovi licni interesi (na Sarafov).

Член од
25 декември 2011
Мислења
1
Поени од реакции
2
Voved:

Boris Sarafov, tochno e eden od trojcata organizatori na ilindenskoto vostanie, bil i vo vrvot na centralniot komitet i vo vrhovistichkiot, pomagach na solun. atentatori i tn. Vo evropa go znaele kako glaven predvodnik na MAKEDONSKOTO NACIONALNO DVIZHENJE.

Ugledot na Sarafov megu Makedoncite bil tolku golem, sto vo 1902 godina pocnalo da se zboruva deka toj ke bide idniot knez na avtonomna Makedonija. Vakvata informacija gi razbranuvala i togasnite stranski pretstavnistva vo Turcija, koi gi izvestile svoite vladi za toa.

Vo 1903 godina Sarafov dal izjava za zasebnosta na makedonskiot jazik vo odnos na srpskiot i na bugarskiot.Boris Sarafov, istata godina, finansiski go pomognal i izleguvaweto na poznatata Makedonska krvava svadba od Vojdan Cernodrinski, a go organiziral i nejzinoto izveduvanje vo Sofija.

SARAFOV OCRNET SAMO ZATOA STO BIL DESNCAR.
Sarafov e ubien fizicki i moralno vo prestolninata na Bugarija...,,Avanturizmot" na B. Sarafov i nemu slicnite lica se sostoi vo toa sto stojat zdravo vrz edinstvoto i nedelivosta na Makedonija; tie vodat ~isto makedonska politika sto nikako ne se sovpaga so bugarskata politika.Edinstvoto i avtonomijata na Makedonija - toa e idelaot na B. Sarafov; razgrabuvanjeto na Makedonija od Bugarija ili, vo najmala raka, nejzina podelba pome|u Bugarija i Srbija so prisoedinuvawe na pogolem del od Makedonija kon Bugarija - toa e idealot na bugarskite nacionalisti.
Voved:

Boris Sarafov, tochno e eden od trojcata organizatori na ilindenskoto vostanie, bil i vo vrvot na centralniot komitet i vo vrhovistichkiot, pomagach na solun. atentatori i tn. Vo evropa go znaele kako glaven predvodnik na MAKEDONSKOTO NACIONALNO DVIZHENJE.

Ugledot na Sarafov megu Makedoncite bil tolku golem, sto vo 1902 godina pocnalo da se zboruva deka toj ke bide idniot knez na avtonomna Makedonija. Vakvata informacija gi razbranuvala i togasnite stranski pretstavnistva vo Turcija, koi gi izvestile svoite vladi za toa.

Vo 1903 godina Sarafov dal izjava za zasebnosta na makedonskiot jazik vo odnos na srpskiot i na bugarskiot.Boris Sarafov, istata godina, finansiski go pomognal i izleguvaweto na poznatata Makedonska krvava svadba od Vojdan Cernodrinski, a go organiziral i nejzinoto izveduvanje vo Sofija.

SARAFOV OCRNET SAMO ZATOA STO BIL DESNCAR.
Sarafov e ubien fizicki i moralno vo prestolninata na Bugarija...,,Avanturizmot" na B. Sarafov i nemu slicnite lica se sostoi vo toa sto stojat zdravo vrz edinstvoto i nedelivosta na Makedonija; tie vodat ~isto makedonska politika sto nikako ne se sovpaga so bugarskata politika.Edinstvoto i avtonomijata na Makedonija - toa e idelaot na B. Sarafov; razgrabuvanjeto na Makedonija od Bugarija ili, vo najmala raka, nejzina podelba pome|u Bugarija i Srbija so prisoedinuvawe na pogolem del od Makedonija kon Bugarija - toa e idealot na bugarskite nacionalisti.
--- надополнето: 25 декември 2011 во 18:08 ---
Ljugeto ne se dovolno informirani za Boris Sarafov. A toa e deka bil egoist i avanturist. Megjutoa toa neznaci deka ne bil sposoben vo poveke oblasti. Toj osobeno se istaknal koga bil na celo na VMK kade vredi da se istakne finansiskata mokj koja ja ima komitetot pod negovo vodstvo. Toj isprakja del od parite vo Makedonija megjutoa toa neznaci deka pravilno go sfatil makedonskoto delo, a toa vo prevod znaci osloboduvanje na deloto od nadvoresni vlijanija. Poznato e deka toj sorabotuva so Bugarskiot dvor so sto direkno mu nastetuva na deloto. Zatoa e i osuden na smrtna kazna na Rilskiot kongres vo 1905 godina. A mu presuduva covek koj navistina ja pocituva makedonskata kauza Jane Sandanski. Zatoa i preku Todor Panica Jane mu presuduva

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
profo и filip08: мислам дека полемиката и жолчната расправија ви е беспредметна, и зборувате за различни аспекти.

Имено, деталите од животот и делото на Борис Срафов што ги навел profo погоре се точни и на нив може да се додадат уште многу други слични (женкар, расипник со парите и средствата на организацијата, шурување со бугарскиот цар, со српската влада и воени кругови, членувањето во врховистичкиот комитет, сакал да се кити и по светот да се претставува како тој да е срцето и душата на македонското движење, итн.).

Aма она што ми се чини дека filip08 го "брани" е неговото на неколку пати јасно кажување за што се "бори" и против кого.

Значи да бидеме на чисто, човекот е во најмала рака речено "контроверзен" и не заслужува некаква посебна слава и поклонение, и колку што ми е познато не ја ни добил до сега, ниту па од сега ќе ја добие (не ми е позната народна песна во која се слави Борис Сарафов)).

Aрно ама не треба да им се остави на бугарите да си го стават меѓу "своите" и да ги лажат младите Македонци дека човекот бил демек "огнен б'лгарин", затоа што тоа е тотална глупост и ноторна ЛАГА.
Потполно се сложувам!

Илија Димовски има коментар во Дневник денес (16. јули, 2012), кој го цитира мислењето на Мисирков за Сарафов.

"Секое спомнување на Сарафов предизвикуваше сомнеж кон намерите и чистотата во разговорот за нашата историја. Во една таква дебата во Собранието дури доживеавме овој великан да биде ословуван како предавник, токму од луѓе кои немаат прочитано ниту еден ред за неговиот живот, потекло, убедувања и дело. ...

'Борис Сарафов по потекло е Македонец и целиот свој живот го посвети во борбата за ослободување на Македонија... И не во Турција од турски куршум, туку во престолнината на Бугарија, од предавнички куршум падна тој за слободата на Македонија. Го убија Сарафов и заборавија на него, иако едно време тој беше центар на македонското движење против Турците за ослободување на Македонија. Вистина, тој имаше непријатели и сред раководителите на Внатрешната македонска организација, а да не зборуваме пак за Централниот македонски комитет во Софија под раководство на генерал Цончев. Но, Борис Сарафов беше идолот на македонскиот народ: на селаните и на граѓаните. Тој беше претставник на македонските идеали во странство, заради што ги посетуваше европските престолнини, разговараше со претставниците на европскиот печат, па дури и ги посетуваше дипломатските канцеларии. Борис Сарафов претставува идеален борец за слободата на Македонија. Па, сепак, каде е споменот за Борис Сарафов? Зошто веќе не зборуваат за него? Зошто тој толку бргу е заборавен од страна на Бугарите со чувство на признание? Бугарите, Ботев го креваат до небеси, а Б. Сарафов? Сарафов треба до небеси да го крева Македонија: но каде е таа? Благодарение на непријателите на Сарафов, таа е разделена на три дела и поднесува ропство неспоредливо потешко од турското. Сарафов е убиен физички и морално во престолнината на Бугарија... ,,Авантуризмот” на Б. Сарафов и нему сличните лица се состои во тоа што стојат здраво врз единството и неделивоста на Македонија; тие водат чисто македонска политика што никако не се совпаѓа со бугарската политика. Единството и автономијата на Македонија - тоа е идеалот на Б. Сарафов; разграбувањето на Македонија од Бугарија или, во најмала рака, нејзина поделба помеѓу Бугарија и Србија со присоединување на поголем дел од Македонија кон Бугарија - тоа е идеалот на бугарските националисти.'..."

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=9AB5B8CF0301944B9BE0AFD67CB6BA57

.

Казаки

Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
Потполно се сложувам!

Илија Димовски има коментар во Дневник денес (16. јули, 2012), кој го цитира мислењето на Мисирков за Сарафов.
Па па па... кое идиотче е овај значи. :tapp:

Не знам кој беше креван до небеси во Софија, кога се попизди и избега со знамето на главниот востанички штаб?

Член од
9 ноември 2011
Мислења
73
Поени од реакции
25
Интересно е тоа што Димовски има познавање на историја колку магаре од козметика.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.615
Интересно е тоа што Димовски има познавање на историја колку магаре од козметика
Зошто е потребно терање инает заради инает?

Го прочита и разбра ли мојот претходен коментар овде?

Kajgana Shop

На врв Bottom