Блокади во Припор: „Албанец нема да помине оттука!“

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Неколкумина Албанци се повредени, оштетени се десетина возила, а децата од скопските села Чифлик и Света Петка втор ден не одат на училиште поради барикадите што ги поставија жителите на Припор. Тие се упорни во намерите ниту еден Албанец да не помине низ селото додека полицијата не ги уапси напаѓачите што со нож го прободеа ученикот Александар Стојчевски.

Завчера жителите на Припор го блокираа патот во знак на револт поради инцидентот што се случи во вторникот вечерта, во автобусот број 58, во кој Стојчевски (18) беше претепан и прободен со нож од толпа ученици-Албанци. Инцидентот го почнал контролор на ЈСП од албанска националност, кој го претепал момчето.

- За се е виновен возачот на автобусот. Тој знае дека и контролорот и децата што го тепале момчето се од Батинци. Кога возачот се симнал да ги тепа нашите деца, тие му рекле дека не се замешани, но тој им викал: "Сите сте исти!".

- Вчера ни се закануваа дека ќе ни дојдат во селото и ќе не запалат. Ги чекавме цела ноќ, но не дојдоа. Власта мора да го реши проблемот итно за да не го решаваме сами. Тој е од поодамна. Од 2001 година односите се заладени. До тогаш сме живееле како браќа, еден леб сме делеле, заедно сме жнееле - велат жители на Света Петка.

Припорци се одлучија малку да попуштат откако разбраа дека Александар е во подобра здравствена состојба. Во договор со полицијата ги отстранија блокадите на патот и дозволија автобусите на ЈСП да поминуваат, но само до селото Соње. Роднините и пријателите на Стојчевски велат дека сакаат да извршат притисок за полицијата побрзо да ги пронајде напаѓачите.

И жителите на Чифлик и на Света Петка сакаат полицијата да го реши проблемот брзо.

- Во селото имаме болни луѓе, кои не можеме да ги однесеме на лекар поради блокадите. Завчера за малку куртулив од блокадите. За тоа се виновни полицајците. Тие ме сопреа среде толпа народ. Кога застанав, куп камења завршија во мојот камион. Го откорнаа ветробранот, ја отворија и вратата и пробаа да го извлечат дедо ми. Успеав да го задржам и да се вратам назад со камионот. За тоа време купишта камења завршија во нашите тела. Еден од нив му ја расцепи главата на стариот. Го однесов веднаш во Градска болница, каде што го преврзаа - вели Реџеп Исмаиловски од Света Петка.орител.

Член од
10 јуни 2005
Мислења
3.399
Поени од реакции
19
ова требаше на техничка грешка да оди...
да не се поклопуваат темите...
имаше многу верници во срамковниот договор, па ај можи ќе се разбудат

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Правилна иницијатива и конечно добар повод за започнување на нов конфликт којшто ќе реши некои работи за навек...

Што е доста - доста е!!!

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Macedalien напиша:
Правилна иницијатива и конечно добар повод за започнување на нов конфликт којшто ќе реши некои работи за навек...

Што е доста - доста е!!!
Иии, пер, ја не те знам ваков! :)

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Мистичен напиша:
Иии, пер, ја не те знам ваков! :)
По некоја случајност го знам дечкото којшто беше прободен па си велам ако на него му се нафрлиле да му средуваат сметки - стварно се :lud:

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Aбе... сигурно и возачот на камионот од албанска националност не бил ни крив ни должен што му се нафрлиле Припорчаните.

Во вакви ситуации, секогаш страдаат невините.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Е и тоа што викаш - ама стварно не се фер мамата!!! Ама што ќе праиш - се додека народов не сфати дека треба да се оди напред и да се биде конструктивен ќе се случуваат вакви работи...

Ама тоа ти е како грците : ако неколку гомна на високо политичко ниво не се согласни Македонија да се вика Македонија - сите грци ни се криви. Доказ дека терминот ”клише” постои и во Македонија ама никому да му текне дека треба да се уништи. Жално еј - до кај стасавме!!! :cry:

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Мистичен напиша:
Коренот на сите овие проблеми е ?
”Ѓаолот си немал друга работа - децата си и ебал.” Бар така мене ми се чини!

Дај му на народов работа, окупација, продукција, на децата школо сабајле и поручек, едукативна телевизија, спорт и се друго и ќже видиш како ќе се смени...

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Ефективна законодавна, извршна и судска власт! :wink:

Проблемот не е на национална база.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
И работа пер - работа!!! Арбајтен махт фрај! Окупација! За народов да има други грижи освен да му придава значење на политичарот којшто е тап како ненаострен молив од времето на Анте Марковиќ!!!

Помина Југославија, убаво ни беше со Тито, не не сјебаа Милошевиќ и компани - се е тоа назад!!!

Пи Ес : ”Од спомени и од политика не се живее - се тоа е рекреација.” (Georges Bataille)

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
Macedalien напиша:
Ама тоа ти е како грците : ако неколку гомна на високо политичко ниво не се согласни Македонија да се вика Македонија - сите грци ни се криви. :cry:
Најди ми ти мене еден Грк што не мисли така...и да ми најдеш еден 99% мислат така барем за нив знам нон стоп сум таму..така да не е "клише" и ова што се случува тука...од 100 Албанци што сум ги знаела пред конфликтот 1 од нив ми останал другар сите други земаа пушките и ај у УЧК:icon_mad: А за темава конкретно..тотална поддршка за блокадите и се друго што се случи поврзано со нив.Само ќе кажам-ВРЕМЕ БЕШЕ!

Wolf Pack

ThE ChieF
Член од
24 јули 2005
Мислења
783
Поени од реакции
5
Не, не дека време беше, нека си седат селаните дома и нека си работат на фармата. Има неколкумина хеликоптери од Украина шо се користени да палат и убијат голем број Учки, ама сега со новата власт се за украс и трошок за пилотска рекреација.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Se nadevam deka ne ste tolku naivni i lekomisleni...ovoj problem ne se resava po principot klin so klin , tuku treba um i akl' za toa. Imam vpecatok deka se preselil na nekoe drugo mesto !!!!! Toa UMOT I RAZUMOT!!!!

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
ко шо гледаш се толку наивни

треба неколку инциденти, и да пукне пак

а инцидентите се предизвикуваат со одредена цел

само кој да им објасни на јунациве наши, тие би одма на нож се албанско...

а после ќе плачат и тажат по гробови, наместо да се веселат на свадби и крштевки

само, ќе дуваме од ко ќе се изгориме, типично Македонски

всушност, понекогаш им завидувам на наивните

не знаеш дека некој те дупи во мозок...

Kajgana Shop

На врв Bottom