Библија v.s. Куран

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
87
убава тема :duel:
Бог да им прости на неумните што шкрабале графити по на местата каде требала да биде дискутирано :jaj:

Модераторе бре....смируваш ли немири или :nenene:

Постои огромна разлика. Уште во самата основа , не е исто еден и три.:toe:
Поздрав Омере -Хомере :)
Би запрашал дали имате приметено и во Коранот исто како и во Библијата се употребува множинската форма Ние ,и тоа таму каде што Бог им се обраќа на луѓето.
Дали има објаснување за ова?

SURA 19
MERJEM * MERJEM
(Mekka, 98 ajeta)
U ime Allaha, Milostivog, Milosrdnog!

16. I spomeni u Knjizi Merjem, kad se povukla od porodice svoje u mjesto istočno,

17. Te uzela (da se zakloni) od njih zastor.Tad smo joj poslali Duha Naseg te joj se prikazao čovjekom pravim.

17….Tad smo joj poslali Duha Naseg
-“smo” ? (smo se koristi za mnozina vo Srb-Hrv jazikot ,kako na pr:-“ MI smo” )
-“Naseg” ?

O

Omer el Faruk

Гостин
Поздрав Омере -Хомере :)
Би запрашал дали имате приметено и во Коранот исто како и во Библијата се употребува множинската форма Ние ,и тоа таму каде што Бог им се обраќа на луѓето.
Дали има објаснување за ова?

SURA 19
MERJEM * MERJEM
(Mekka, 98 ajeta)
U ime Allaha, Milostivog, Milosrdnog!

16. I spomeni u Knjizi Merjem, kad se povukla od porodice svoje u mjesto istočno,

17. Te uzela (da se zakloni) od njih zastor.Tad smo joj poslali Duha Naseg te joj se prikazao čovjekom pravim.

-“smo” ? (smo se koristi za mnozina vo Srb-Hrv jazikot ,kako na pr:-“ MI smo” )
-“Naseg” ?
Имаме приметено Хомере-Омере :) и тоа на многу места, но не станува збор за некакво си Тројство или нешто слично, едноставно:

Стилот на арапскиот јазик е таков да човекот за себе може да се изразува со заменката "ние" -поради величење, потоа со заменката на прво лице еднина "јас" , како и со заменката од трето лице "тој".

Сите три начини се употребуваат во Кур,анот, бидејќи Аллах џ.ш., им се обраќа на луѓето преку јазикот на Арапите. (Fetaval-ledžnetud-daime, 4/143)

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
87
така,
јазикот на арапите е употребен за пишување на Коранот.
Стилот на арапскиот јазик барем во делот на заменските форми најверојатно е ист како и стиловите на сите други јазици.
Да споредам со нашиот мајчин јазик и начинот на кој обие заменки се употребени во Библијата
и тука го имаме истото
Ние-Бог
и
Јас -Бог

Мене ме интересира зошто е тоа така?

Најпрвин мислев дека е само кај Библијата,додека и самиот не сретнав дека и во Коранот е исто..

Момци вие можеби и го знаето моето размислување ,но јас не го знам/знаев вашето па затоа и моево пишување ...

ок фала за репликата

O

Omer el Faruk

Гостин
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Times New Roman, Times, serif]Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.[/FONT]
[/FONT]
Djish mish gluvcarnik,
Pulu,pulu kokosarnik.

Koj veli deka jas i ti ne se razbirame.:wink:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.262
Поени од реакции
84.358
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Times New Roman, Times, serif]Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.
[/FONT]
[/FONT]
Моево има значење*, а вашите?

*One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them
(Black Speech of Mordor)

Ficc

Black & White
Член од
18 септември 2008
Мислења
609
Поени од реакции
263
Both are bullshit, мое мислење. :)

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
..има етика и мудрост...не се булшит.
Библијата има етика и мудрост само на првата стран, те 10 заповеди. Останатите се bullshit.

А Џорџ Карлин убаво објасни дека 10те заповеди се премногу и дека се повторуваат.

Ficc

Black & White
Член од
18 септември 2008
Мислења
609
Поени од реакции
263
Злосторство и казна версус Госпоѓа Бовари од густав Флобер.

има етика и мудрост...не се булшит.
Да де... да го цитирам Ајнштајн на ова.

The word God is for me nothing more than the expression and product of human weakness, the Bible a collection of honorable, but still purely primitive legends which are nevertheless pretty childish.

И целосно се согласувам.

S

smart ass

Гостин
Не сведочи лажно.

Не убивај.
НЕ КРАДИ!!

Не прави прељуба...

е чајлдиш??

а тие прикаски кои исус ги кажувал имаат поента....ајнштајн не бил во состојба да ги разбере...нејсе и математика бил ТАПА...жена му му решавала покомплексни математички проблеми...

spaso

Search Pretty Girls from your city for night
Член од
5 септември 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
779
Да де... да го цитирам Ајнштајн на ова.

The word God is for me nothing more than the expression and product of human weakness, the Bible a collection of honorable, but still purely primitive legends which are nevertheless pretty childish.

И целосно се согласувам.

Ајнштајн а????
А Тесла пак кој верувал со сето срце во БОГА.????

A

ateist

Гостин
stara dobra tema koja veke si postoi
i ima dobra diskusija na nea

Kajgana Shop

На врв Bottom