Аliexpress (официјална тема)

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.028
Поени од реакции
22.374
Чекаш до непосредно пред истек на рокот за испорака, па пријавуваш дека пратката не е стигната. Внимателно бирај ги опциите, не се логични и повремено се менуваат. Потоа на продавачот е да докаже, односно приложи тракинг или шоидае... Дури и да е истечен рокот, чинам имаш уште барем 10 или 14 денови. Одамна не сум читал правила. Али-евци не прават проблеми, ако нешто не е во ред 100% враќаат пари. Којзнае колку нарачки имам, а со тоа и повремени поплаки за рифанд - буквално сите биле прифатени.

Пази продавачот да не те излаже, еднаш кога ќе почне рифанд процесот не прифаќај ништо од „почекај, ќе ти вратам на пејпал, итн“. За поплаки за квалитет или нешто ако фали, секогаш снимај unboxing. Квалитет и слично не е важно, само да се гледа адресата.
Пред 3-4 дена се комплетира автоматски испораката но си викам ај да оставам малку простор но сепак одлучив да пресечам па што биде биде. Инаку прифатил продавачот рефундација. Супер. Со претходниот се натегавме неколку седмици.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.370
Поени од реакции
86.698
Ви се десило за некоја нарачана пратка да ви пише delivery attempt unsuccessful? И ако да, кои следни чекори треба да ги превземам...

Пратката е нарачана пред точно еден месец
Да се самоцитирам, иако така ми пишуваше, пратката веќе била во пошта кај нас...си ја земав во Понеделникот :)

Член од
8 октомври 2009
Мислења
771
Поени од реакции
372
Али нешто се збркува во последно време. Сега ми вели дека Wish List ми е празна а претходно имав преку 20 ставки.
1717252160935.png

Член од
28 јуни 2009
Мислења
287
Поени од реакции
261
За регистрација не ми дозволува македонски број, како го поминавте овој чекор?

Член од
25 септември 2013
Мислења
5
Поени од реакции
4
Pratki.jpg

Дали има некој начин сите кои патиме од Мекедонска Пошта , да поднесеме некоја петиција за пратките да не ги задржуваат толку време ( во мојот случај 95 дена). А имам уште 20 други пратки кои се задржани од неработниците во Македонска Пошта - Скопје .
Ако не може петиција па дали има некој начин правно да им се удри една групна тужба?

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.648
Поени од реакции
7.277
Прегледај го приврзокот 423954

Дали има некој начин сите кои патиме од Мекедонска Пошта , да поднесеме некоја петиција за пратките да не ги задржуваат толку време ( во мојот случај 95 дена). А имам уште 20 други пратки кои се задржани од неработниците во Македонска Пошта - Скопје .
Ако не може петиција па дали има некој начин правно да им се удри една групна тужба?
Bidi srejchen shto voopshto si gi dobil

Член од
25 септември 2013
Мислења
5
Поени од реакции
4
Bidi srejchen shto voopshto si gi dobil
Од тоа биди сречен, има и полошо сме на ова дереџе пријателе. Додека нешто не се направи, дали медиумски, или петиција или било што ништо не правиме. Па 1/2 милион луѓе порачуваат пратки, толку ли не ве интересира да се заангажираме некако да се реши овој проблем. Јас тражам решение пријателе ама сам ништо не можам, ама сите можеме

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.648
Поени од реакции
7.277
Од тоа биди сречен, има и полошо сме на ова дереџе пријателе. Додека нешто не се направи, дали медиумски, или петиција или било што ништо не правиме. Па 1/2 милион луѓе порачуваат пратки, толку ли не ве интересира да се заангажираме некако да се реши овој проблем. Јас тражам решение пријателе ама сам ништо не можам, ама сите можеме
Abe imash moja poddrshka ama toe e toa. Cela poshta e zakochena vo 80tite. Rabotnici i organizacija bez volja za rabota i motivacija.

Majkata mu e samo AliExpress a i drugi Firmi shto rabotat so paketi da skluchat dogovor so nekoja privatna firma dostavuvach koja che znaj da si gi zaraboti parite chesno i poshteno.

Член од
27 септември 2010
Мислења
5.066
Поени од реакции
7.152
Веќе 5 месеци ја одбегнувам Cainiao доставата и немам чекано пратка повеќе од 30 дена. Подобро 50 денари да платам повеќе, но да ми стигне преку Литванија производот.

Одбегнувајте еко-логистики по секоја цена. Не само што заглавуваат овде, туку стојат со месеци и во Унгарија додека да се соберат еден куп пратки и да се пратат овде (оти нели е еко-логистика).

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.580
Поени од реакции
4.668
Веќе 5 месеци ја одбегнувам Cainiao доставата и немам чекано пратка повеќе од 30 дена. Подобро 50 денари да платам повеќе, но да ми стигне преку Литванија производот.

Одбегнувајте еко-логистики по секоја цена. Не само што заглавуваат овде, туку стојат со месеци и во Унгарија додека да се соберат еден куп пратки и да се пратат овде (оти нели е еко-логистика).
Трагикомедијата е во тоа што не само во Унгарија, туку нарачките преку „Али...„ стојат и во „Пошта„ со месеци...дупло голо.

Член од
27 септември 2010
Мислења
5.066
Поени од реакции
7.152
Трагикомедијата е во тоа што не само во Унгарија, туку нарачките преку „Али...„ стојат и во „Пошта„ со месеци...дупло голо.
Не се приоритетни. Тие пратки се со смешна сума и најчесто производ со цена помала од 100 денари.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.580
Поени од реакции
4.668
Не се приоритетни. Тие пратки се со смешна сума и најчесто производ со цена помала од 100 денари.
Начелно, да.

Пратките до 5$, „Али...„ не ги смета за сериозни, но сепак навремено ги испраќа од Кина. Проблемот е што Унгарија е тековно дистрибутивен центар за кинеските пратки па кај нив се јавува првиот (повеќе неделен/месечен) застој, а штом пратките стигнат во „нашата земјата„, „Пошта„ го продолжува застојот, наместо да си ја заврши работата, небитно дали се работи за вредни или помалку вредни пратки.

Triadis

splinter in your mind
Член од
10 јануари 2024
Мислења
31
Поени од реакции
79
Прегледај го приврзокот 423954

Пратката ти е заглавена во Унгарија, не тука. Тоа што пишува Macedonian Post е тракерот. Избегнувај ги Cainiao. Преку Yanwen и SunYou за две недели се тука. Едната оди преку Чешка, другата преку Литванија. Исто и со Aliexpress Standard Shipping.

Кај мене пратка од 25-ти Април стигна пред некој ден, исто со Cainiao шипинг.

Untitled.png

Kajgana Shop

На врв Bottom