Seprico mislam deka ke se seti na ova... Paralelno so doaganjeto na dekonstrutivistite vo Rusija, vo Velika Britanija, Francija i drugite zapadnoevropski zemji se pojavuva docnomodernata arhitektura ili "antiarhitektura"(kako sto ja narekol Venturi), vo sredinata na 60-tite. Pragmaticna i tehnokratska arhitektura koja bukvalno gi izopacuva principite na Modernata...
Grupata Arhigram, centarot Zorz Pompidu go narekuva steker-naselba. Tamu se skrseni principite na Mis Van Der Roe za arhitektura na koza(nadvor) i koski(vnatre); konstrukcijata e nasilno razgolena, a vo vnatresnosta se sozdava ogromen hangar, poradi gigantskite nosaci. So toa se istaknuva novata, "brutalisticka" estetika, kade ne se pokazuva samo konstruktivniot sistem, tuku i instalaciite na objektot.
Kako i da e ovoj objekt go smetaat za najvpecatliva realizirana koncepcija na takanarecenata "poinakva arhitektura". Andrej Ikonikov (dekonstruktivist) smeta deka ovoj objekt od pocetok e zamislen da bide senzacija vo starogradskoto jadro na Pariz. Richard Rogers ja proklamira cistotata i ednostavnosta na objektov (ne znam kaj ja nasol...), kako "odnovo da gi voskresnuva nekogasnite povici na modernata - za vistina i samo vistina".
Stvarno e zabelezliva slicnosta na stilovite megju nego i Norman Foster, ABC, iako Foster ima posmiren i pologicen pristap kon istaknuvanjeto na konstrukcijata. Ama mozda toa se dolzi samo na nivnata zaednicka rabota na nekoi proekti, ili barem na periodot vo koj rabotat...?