Архитекти, добитници на Прицкеровата награда: Ричард Роџерс

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
1911 напиша:
Seprico mislam deka ke se seti na ova... Paralelno so doaganjeto na dekonstrutivistite vo Rusija, vo Velika Britanija, Francija i drugite zapadnoevropski zemji se pojavuva docnomodernata arhitektura ili "antiarhitektura"(kako sto ja narekol Venturi), vo sredinata na 60-tite. Pragmaticna i tehnokratska arhitektura koja bukvalno gi izopacuva principite na Modernata...

Grupata Arhigram, centarot Zorz Pompidu go narekuva steker-naselba. Tamu se skrseni principite na Mis Van Der Roe za arhitektura na koza(nadvor) i koski(vnatre); konstrukcijata e nasilno razgolena, a vo vnatresnosta se sozdava ogromen hangar, poradi gigantskite nosaci. So toa se istaknuva novata, "brutalisticka" estetika, kade ne se pokazuva samo konstruktivniot sistem, tuku i instalaciite na objektot.

Kako i da e ovoj objekt go smetaat za najvpecatliva realizirana koncepcija na takanarecenata "poinakva arhitektura". Andrej Ikonikov (dekonstruktivist) smeta deka ovoj objekt od pocetok e zamislen da bide senzacija vo starogradskoto jadro na Pariz. Richard Rogers ja proklamira cistotata i ednostavnosta na objektov (ne znam kaj ja nasol...), kako "odnovo da gi voskresnuva nekogasnite povici na modernata - za vistina i samo vistina".

Stvarno e zabelezliva slicnosta na stilovite megju nego i Norman Foster, ABC, iako Foster ima posmiren i pologicen pristap kon istaknuvanjeto na konstrukcijata. Ama mozda toa se dolzi samo na nivnata zaednicka rabota na nekoi proekti, ili barem na periodot vo koj rabotat...?
Абе болен е по Фостер,и изгледа животна преокупација му е да го достигне барем во еден негов сегмент на впечатливост од појавата на Фостеровите дела,нешто слично како јас на 17-18 години кога бев импресиониран од делата на мојот професор во средно,архитектот Владимир Гаговски,со кого заедно го проектиравме новиот дел на Градежното училиште во Струга,но тоа го правев како дете,а Роџерс барем како што гледаме веќе не е дете.:)

Kajgana Shop

На врв Bottom