Апчиња (Витамини)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
17.615
Поени од реакции
16.755
Што е тоа?
Ако можеш објасни го тоа? Првпат слушам за ова. Пошто никој од лекарите не ми кажа за ова.
Ова се купува ли во аптека и се пие ли, или ова е некое испитување кое треба некаде го извршам?

Изгледам смешно можеби што прашувам, но што да правам кога 4 матични лекари во поликлиниката кај што сум никој ништо ми нема објаснето и кажано за никаква терапија.
Витамин и минерал, тоа се тие 2. Се купува од аптека да, барај 4.000 единици витамин D3, и 15-30 mg zinc, може и magnesium citrate да земеш со нив.

Vitamin D3 1 капсула со оброк кој содржи маст, преку 1 ден. zinc со истиот оброк преку 1 ден. После 1 месец пауза 2 недели од двете, па пак пиј ги. Магнезиум со вечера, 300мг/ден (треба повеќе ама пошто си почетник иди со 300)

Проверка на витамин D3 чини 2000 + денари, не се исплати да се даваат пари, со голема сигурност доколку не си добар дел од времето на сонце (после месец мај до август работи) имаш дефицит или НЕ СИ во оптимални нивоа, да има нешто што се вика оптимално, не е само дали имаш или немаш дефицит.

D3 оптимално ниво = 50-60 ng/ml.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
7.095
Поени од реакции
10.945
... добар нутриционист пред да препорача орални суплименти кои се вештачки внес на нештата што можеби ни фалат, прво прашува за која возраст се работа, дали особата воопшто има некоја болест, дали се направени некои лабораториски испитувања за вредности што се поврзани со препораката, па потоа предлага барем едномесечна специфична исхрана, природен внес на тие нешта што ни фалат како и подобрување на навиките поврзани со таа проблематика, па после барем најмалку по месец дена ако нема подобрување и не се подобрени повторно направените лабораториски анализи, тогаш препорачува освен со специфичната исхрана- диета и дополнително комбинирање со внес на одредени суплименти што ќе овозможи подобро и побрзо балансирање, а со тоа и губење на симптомите поради настанатиот дисбаланс во организмот!

...не знам колку е оправдано дневна доза од 4 000 ИЕ кои се препорачува на особата кога истата НЕМА докажано многу ниска вредност- дефицит на Витамин Д3, ниту се знае возраста, а можеби има нормални или пак високи концентрации на Д3 Витамин во крвта!:toe:

...дневни вредности при дефицит на Витамин Д3 со концентрација во крв од 10 нг/мл се дава 4 000 ИЕ Д3 како суплимент, да се покачи концентрација во крв на 30 нг/мл!

349931_900.jpg

или ако се работи за недостаток на Вит Д3 со концентрација во крв од 25 нг/мл се дава 4 000 ИЕ Д3 дневна доза како суплимент, да се покачи концентрација во крв на 40 нг/мл!

... докажан дефицит или недостаток на Витамин Д3 (не од око и претпоставка) и кој не може по извесен период да се подобри и нормализира истото со исхрана-диета, менување на навика, тогаш - ДА! потребно е помош од суплимент од Витамин Д3, све друго може да наштети на организмот!
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
17.615
Поени од реакции
16.755
не знам колку е оправдано дневна доза од 4 000 ИЕ кои се препорачува на особата кога истата НЕМА докажано многу ниска вредност- дефицит на Витамин Д3


Витамин и минерал, тоа се тие 2. Се купува од аптека да, барај 4.000 единици

Vitamin D3 1 капсула со оброк кој содржи маст, преку 1 ден.

D3 оптимално ниво = 50-60 ng/ml.
 
Член од
22 јули 2011
Мислења
656
Поени од реакции
676
Витамин и минерал, тоа се тие 2. Се купува од аптека да, барај 4.000 единици витамин D3, и 15-30 mg zinc, може и magnesium citrate да земеш со нив.

Vitamin D3 1 капсула со оброк кој содржи маст, преку 1 ден. zinc со истиот оброк преку 1 ден. После 1 месец пауза 2 недели од двете, па пак пиј ги. Магнезиум со вечера, 300мг/ден (треба повеќе ама пошто си почетник иди со 300)

Проверка на витамин D3 чини 2000 + денари, не се исплати да се даваат пари, со голема сигурност доколку не си добар дел од времето на сонце (после месец мај до август работи) имаш дефицит или НЕ СИ во оптимални нивоа, да има нешто што се вика оптимално, не е само дали имаш или немаш дефицит.

D3 оптимално ниво = 50-60 ng/ml.

Колку пари чинат тие 4.000 единици витамин Д3? И од кој производител се најдобри и најквалитетни? Препорака?
Исто и за цинкот и за магнезиумот која е цена и кој е најдобар производител?

... добар нутриционист пред да препорача орални суплименти кои се вештачки внес на нештата што можеби ни фалат, прво прашува за која возраст се работа, дали особата воопшто има некоја болест, дали се направени некои лабораториски испитувања за вредности што се поврзани со препораката, па потоа предлага барем едномесечна специфична исхрана, природен внес на тие нешта што ни фалат како и подобрување на навиките поврзани со таа проблематика, па после барем најмалку по месец дена ако нема подобрување и не се подобрени повторно направените лабораториски анализи, тогаш препорачува освен со специфичната исхрана- диета и дополнително комбинирање со внес на одредени суплименти што ќе овозможи подобро и побрзо балансирање, а со тоа и губење на симптомите поради настанатиот дисбаланс во организмот!

...не знам колку е оправдано дневна доза од 4 000 ИЕ кои се препорачува на особата кога истата НЕМА докажано многу ниска вредност- дефицит на Витамин Д3, ниту се знае возраста, а можеби има нормални или пак високи концентрации на Д3 Витамин во крвта!:toe:

...дневни вредности при дефицит на Витамин Д3 со концентрација во крв од 10 нг/мл се дава 4 000 ИЕ Д3 како суплимент, да се покачи концентрација во крв на 30 нг/мл!

Прегледај го приврзокот 253468

или ако се работи за недостаток на Вит Д3 со концентрација во крв од 25 нг/мл се дава 4 000 ИЕ Д3 дневна доза како суплимент, да се покачи концентрација во крв на 40 нг/мл!

... докажан дефицит или недостаток на Витамин Д3 (не од око и претпоставка) и кој не може по извесен период да се подобри и нормализира истото со исхрана-диета, менување на навика, тогаш - ДА! потребно е помош од суплимент од Витамин Д3, све друго може да наштети на организмот!

Имам 29 години, и често правам анализи на крв и урина, 2 пати годишно, и секогаш резултатите се одлични, границите на шеќер, маснотии се одлични во границите на нормала, железо е одлично, и сето останато е одлично.

И како што напишав на темата Дежурна ординација, преку глава ми е од Октомври до Март секоја година напнато грло и гребење во грло да имам, а не сум пушач и не престојувам во простории со чад од цигари, живеам во средина каде не е воздух загаден. Се хранам прилично здраво, ретко користам салами, конзерви, шунки, паштети.
Пијам чаеви, негазирани сокови, алкохол ретко, избегнувам надвор на студено да престојувам.

Е, кога морам нели кратко да сум надвор колку кратки релации да пешачам или да отидам до некаде, е тогаш од тоа студениот воздух кожата ми трепери, од тоа ладното и студен воздух имам некое чудно непријатно чувство на кожата и образите ми се некако собираат и ми црвенеат образите, непријатно чувство имам.
 
Член од
21 ноември 2005
Мислења
4.603
Поени од реакции
226
Имам проблеми со вратот (слаба циркулација, вртоглавица, тинитус), бев на проверка за витамини и ми рекоа дека Б3 ми е низок.
Два месеца пијам Уримил, немам никакво подобрување. Сакам да пробам чист Б3, ама прочитав дека предизвикува црвенило.
Тримекс рекламираат некој Б3 кој наводно е без црвенило. Дали некој го пробал?
Пијам моментално и гинко (без ефект, ама тек на втора недела сум), а претходно и Бетахистин (супер за главата ама лошо за желудникот).
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
17.615
Поени од реакции
16.755
Имам проблеми со вратот (слаба циркулација, вртоглавица, тинитус), бев на проверка за витамини и ми рекоа дека Б3 ми е низок.
Два месеца пијам Уримил, немам никакво подобрување. Сакам да пробам чист Б3, ама прочитав дека предизвикува црвенило.
Тримекс рекламираат некој Б3 кој наводно е без црвенило. Дали некој го пробал?
Пијам моментално и гинко (без ефект, ама тек на втора недела сум), а претходно и Бетахистин (супер за главата ама лошо за желудникот).
Niacinamide предизвикува многу помалце црвенило од Niacin, но пак може да предизвика зимај го со оброци. Кога ти е последна крвна слика? железето како е? како си со килажа, други проблеми здравствени?

Еве ти супер продукт. Како ти детектираа дека имаш дефицит на B3, и каде?

Автоматски споено мислење:

Колку пари чинат тие 4.000 единици витамин Д3? И од кој производител се најдобри и најквалитетни? Препорака?
Исто и за цинкот и за магнезиумот која е цена и кој е најдобар производител?
Имам 29 години, и често правам анализи на крв и урина, 2 пати годишно, и секогаш резултатите се одлични, границите на шеќер, маснотии се одлични во границите на нормала, железо е одлично, и сето останато е одлично.

И како што напишав на темата Дежурна ординација, преку глава ми е од Октомври до Март секоја година напнато грло и гребење во грло да имам, а не сум пушач и не престојувам во простории со чад од цигари, живеам во средина каде не е воздух загаден. Се хранам прилично здраво, ретко користам салами, конзерви, шунки, паштети.
Пијам чаеви, негазирани сокови, алкохол ретко, избегнувам надвор на студено да престојувам.

Е, кога морам нели кратко да сум надвор колку кратки релации да пешачам или да отидам до некаде, е тогаш од тоа студениот воздух кожата ми трепери, од тоа ладното и студен воздух имам некое чудно непријатно чувство на кожата и образите ми се некако собираат и ми црвенеат образите, непријатно чувство имам.
D3 најдобро работи кога се комбинира со неговите кофактори, а тоа се магнезиум и K2, еве ти една комбинација на продукти која ќе ти помогне, и плус супер квалитет и цена.

 
Член од
21 ноември 2005
Мислења
4.603
Поени од реакции
226
Niacinamide предизвикува многу помалце црвенило од Niacin, но пак може да предизвика зимај го со оброци. Кога ти е последна крвна слика? железето како е? како си со килажа, други проблеми здравствени?

Еве ти супер продукт. Како ти детектираа дека имаш дефицит на B3, и каде?

Ќе ти пишам Пп
 
Член од
14 јули 2020
Мислења
73
Поени од реакции
46
Дали долготрајна употреба на Мg лошо делува?
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
17.615
Поени од реакции
16.755

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
17.615
Поени од реакции
16.755

Бидејќи се си има во храната, и без тест е опасно :icon_lol:


"A low level of vitamin D in blood plasma appears to be an independent risk factor for Covid-19 infection and hospitalization, say scientists from Israeli HMO Leumit Health Services and the Azrieli Faculty of Medicine of Bar-Ilan University"
 
Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
7.095
Поени од реакции
10.945
Бидејќи се си има во храната, и без тест е опасно :icon_lol:
... не знам што е подбивното смешкање,

ice_screenshot_20200729-202859.png ice_screenshot_20200729-203032.png

презентеров укажува прво за клинички студии во УСА и Англија и тоа споредувајќи процент на застапеност на недостаток на Вит Д кај црна раса или луѓе со темна кожа,

ice_screenshot_20200729-203102.png ice_screenshot_20200729-203320.png


фактор да во Англија има многу помалку сончеви денови, плус фактот дека има население со темна или црна кожа која на некој начин „ги одбива сончевите зраци“ како еден од изворите на создавање на Вит Д во органзимот, не може да се спореди со нашето население што воопшто нема луѓе со темна кожа, укажаното дека некои со темна кожа имале нормални вредности на Вит Д е според фактот дека цел ден биле надвор, па ако се споредува со нашето население тешко да некој од нас со нашиот менталитет седи дома,
....препораката на суплименти со Вит Д ако се докаже недостаток, ама не под претпоставка ако важи за процентот на црните во Англија не значи дека за нас исто ќе важи, не може да се спореди таква клиничка студија на тоа население таму со нашиве тука, ако не се направи лабораториско испитување,

ice_screenshot_20200729-203544.png

и нормално препорачано дополнително земање само тие што имаат дефицит на Вит Д во вид на суплимент, но од око одредување на недостаток и земање, оти „немај гајле не си во вишок“ воопшто не држи, секој треба да си го докаже дефицитот недостаток на нештото, пред да го надополнува по вештачки пат!
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
17.615
Поени од реакции
16.755
Следен пат изгледај го видеото пред да коментираш, ако не си го разбрала, пушти пак и се така.
 
На врв Bottom