Анкета: Локални избори 2021 (кандидати, активности и кампањи)

II фаза: За кого ќе гласате на локални избори 2021?

  • СДСМ

    Гласови: 17 7,2%
  • ВМРО-ДПМНЕ

    Гласови: 65 27,4%
  • ЛЕВИЦА

    Гласови: 108 45,6%
  • ДУИ

    Гласови: 6 2,5%
  • АЛИЈАНСА НА АЛБАНЦИТЕ

    Гласови: 2 0,8%
  • БЕСА

    Гласови: 2 0,8%
  • ДПА

    Гласови: 1 0,4%
  • Друга партија (ќе пишам за која)

    Гласови: 13 5,5%
  • Независен кандидат (ќе пишам за кого)

    Гласови: 23 9,7%

  • Вкупно гласачи
    237
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
25 јуни 2012
Мислења
2.496
Поени од реакции
2.407
Па нормално дека нема да сакаат да си отиде Заев, кога во негово владеење добија многу работи, а и првиот крупен чекор кон федерализација и отцепување на општините со албанско мнозинство од Македонија -- двојазичност на државно ниво и посебно министерство. Плус, го загубија Тетово, и Гостивар по втор пат, уште им треба и од Влада да си отидат. Секогаш ДУИ биле 2-3 чекори понапред во однос на сите други партии. Моментално, само Левица им е конкурент во однос на политичка интелигенција.
 

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.835
Поени од реакции
23.372
Што, да не се поубави они?
Најверојатно се, ама не е тоа пресудно. Она што е битно е што не се шиптaри. Добро има и понекој ваков:


Ама затоа има и вакви :vozbud:

 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.942
Поени од реакции
80.691
Најголем криминал е победата на Стевче у Kарпош. Наместо у затвор, ќе биде пак градоначалник. Тоа е, ко Кисела Вода да го изберат денес пак оној од ВМРО што им го склопи оноа кај Рампа.

Еве што сме избрале:


СДСМ владееше по истиот тертип како Стевче, со сите салтанати: пушење албански курови и двоаршинска примена на законите (во тој поглед), градење без никакви урбанистички стандарди (што повлекува 90% од проблемите на општината), организирање на контра протести против граѓаните кои се побунија за безмозочнто градење и тн. Еве го резултатот - Стевче пак.
Секој кој го чул и видел на само, кога не го снимаат камери, што збори и како се понаша, заувек го дискардирал како опција.
Автоматски споено мислење:

Како нема, неколкумина такви вмроњи го газат форумов. Иако делуваат делумно океј, на Фејсбук и слични места растураат со патриотизмот и Маќедоња.
Мада исто се одвратни и едните и другите.
Како тоа Македонија и патриотизам се нешто фалично?
 
Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.606
Поени од реакции
70.055
Како ВЕ ебе, како ВЕ ебе, Годел/Фершпед Работнички, за вас е само, за вас е само курот Центарски :D

Урлам од смеење, каква монти пајтон држава е ова. Сами си пејат како МЕ ебе :pos: :pos: :pos:
 
Член од
21 ноември 2007
Мислења
10.665
Поени од реакции
9.250
Објективно, Заев после поразов е политички аут. Сам се доведе во можеби безизлезна губитничка позиција. Од локални избори сам си креира референдум каде му беше изгласана недоверба од народот. Дали човекот се измори и на овој начин сака да се повлечи е прашање исто така.

Но, по нокаутот на избориве кој го доби од народот, ако Заев ја повлече оставката ќе му зададе уште поголем нокаут на сдс од кој долго време не ќе можат да се опорават. Видливо е дека ДУИ (заради сопствен интерес) го притиска да остане, затоа што со повлекување на Заев може да се случи ново мнозинство помеѓу македонската и албанската опозиција + БЕСА и некои од пратеничката група на власта, а со тоа ДУИ да падне во опозиција и да се отворат многу карти тука. Е сега дали Заев ќе ја жртвува иднината на партијата за сметка на желбите на ДУИ е негова одлука.

Мислам дека сме на праг на сериозна енергетска криза која ќе поттикне значителен ценовен шок, а моменталнава гарнитура нема никаков капацитет да се справи со тоа поготово во нестабилно мнозинство и тоа уште повеќе ќе оди во прилог на опозицијата во месеците кои следуваат и при евентуален притисок за вонредни парламентарни избори напролет моменталната опозиција ќе има многу повеќе пратеници од тоа што го имаат сега.
 
Член од
30 мај 2019
Мислења
1.921
Поени од реакции
3.476
Zaev voopšto ne ni trebaše da se nafaka da bide pretsedatel na SDSM i da stanuva premier, što mu faleše koga si beše gradonačalnik na Strumica, a voedno i lokalen biznismen, nešto što sekako ke si ostane i vo idnina. Ednostavno vo burni vreminja ja prezede partijata (2013 god.) otkako Branko se povleče od liderskata pozicija na Bihaćka, pa potoa moraše na razno-razni načini nekolku godini cvrsto da se bori so vlasta/režimot na Gruevski, pa jadeše i kotek vo sobranie na 27.april.2017 god. od razulavenata tolpa koja upadna vnatre, a vednaš otkako stana premier go fatija teški problematiki t.e. moraše da go rešava trideceniskiot spor so Grcija, nešto za što nitu eden prethoden premier nemaše hrabrost, kako i sporot so Bugarija i.t.n. Pa potoa taman se reši sporot so Grcija i zemjata malku se stabilizira dojde covid krizata koja trae veke skoro celi dve godini i ja istošti ekonomijata na državata. Kako i da e i kako i da bilo edno e fakt, a toj fakt e deka idniot premier na Makedonija nema da gi ima problemite koi gi imaše Zaev t.e. ne ke mora da rešava tricedeniski spor so Grcija, vo NATO veke sme členka, imavme uspešen popis posle celi dve decenii, covid krizata e veke vo zalez... Idniot premier na Makedonija koj i da bide ke ima mnogu pomalku glavobolii i problemi od Zaev koj vsušnost se spasi i konečno digna race i od partijata i od premierskata funkcija, neka si uživa vo životot i neka si bide raat, što da go boli glava vodejki edna propala država, koj pa političar izlegol na kraj so ovoj narod koj neznae što saka ... Kurto-Murto prikaznata, zmija ili magare, pogolemo ili pomalo zlo i se taka vrtenje vo eden magičen krug do beskonečnost !
1. Бранко беше притиснат да се повлече. Веќе беше испукан куршум. Тој и ден денес пали одреден процент на населението (најчесто жени се палат на него :icon_lol: ), ама се е тоа веќе видено и испукано.
2. Не решил никаков спор (тоа е наметнат спор, не е тоа наша вина). Најлесно е да се продаде нешто и да се прекрсти како му одговара на другите. Претходните дипломатии одеа на принципот - време. Создаваа дипломатски врски и постојано растеше бројот на земји кои ја признаваа Македонија под уставно име. Секоја влада си имаше дел во тоа, како и дијаспората. Кловнот тоа го фрли во вода, цел труд вложен со години.
3. Ковид кризата не беше менаџирана како што треба. Срам беше да се чека фрижидерче со вакцини од Србија и тоа со цела делегација, божем тони злато ти влегуваат во државата и сите ќе се обогатат. А Србија си земаше вакцини и од исток и од запад. Најново е и извештајот на ММФ во кој се вели дека неколку земји, како Малави, Конго, Камерун, Нигерија и секако Македонија не објавиле како и зошто се трошат парите позајмени за време на пандемијата. Модуларна болница изгоре, а со неа и многу човечки жртви на најбизарен начин. Немањето стратегија за вакцинирањето, како и неносењето маски од страна на политичарите додека казнуваа граѓани за неносење маска. А да, и попис за време на пандемија??
4. Идниот премиер ќе има поголеми проблеми. Народот тоне во сиромаштија, бизниси се испозатворија за време на ковид, цените на продуктите и на бензинот пораснаа (бензинот во Северна Америка е поефтин, а стандардот далеку подобар btw), а и струјата ќе рипне пак. Недостаток на струја што наводно следува е голем проблем. А уште поголем за тие кои не се греат на парно, туку на струја па ако има дневно исклучување поради недостаток на струја, тогаш ќе измрзне народот (а тука имаш и готвење, бојлер за топла вода). Проблем е отварањето на пандорината кутија со Грција, што повлече уште еден наметнат спор - со Бугарија. Зоранчо ќе се каже и како Марсовец ако треба во екот на квази-прогресивноста. Тоа се главоболки, а најмногу на народот кој треба да врзува крај со крај и ќе треба да се курва кај МТВ, на Водно, во ВЦ, во канцеларија или во Стоун Бриџ, за да може леб да јаде и да плати сметка за струја, веројатно и точак да си купи, бидејќи кола се помалку се исплаќа.
5. Еден куп криминалии, крадење, крадење и крадење. Тоа што претходната влада правеше, овие го доусовршија и продолжија. Дипломатски скандали со пасоши, шверц на дрога... Да не зборам за лажењата на тој што го фалиш, па како е срцката уморен што водел држава, па го казниле за неговите добри дела. Лажењето почна од македонската жичка што никој не требал да му ја гиба, бројчаникот на триумфална (абе уште брои, не застана од броење...), до последното стаза за формула 1 - тоа веќе беше врв на делириум и психоза после 5 дози на LSD, измешано со травата негова од Муртино.

И за на крај ме нервира она што се пумпа како прогресивно.
- Прогресивно не значи да смениш име, идентитет, да менуваш истории преку ноќ. Прогресивно е да си достоен на твоето, и да знаеш да почитуваш почнувајќи од себе/своето до туѓото и да не дозволиш другите да те менуваат и да ти кажуваат што треба да правиш како да си малоумен без два грама мозок.
- Прогресивно не е да делиш лубриканти. Тоа е срамота и верувам дека е и понижување за тие што се геј, лезбејки, бисексуалци, итн. Исто не е прогресивно да се правиш подржувач на сите овие групи, а притоа да кажуваш - "да ми опрости ел-џи-би-ти организацијата, нема да дозволам еден педер да ја падне владата". Прогресивно е да создадеш вистински услови за тие луѓе.
- Прогресивно не е да кажуваш за џинџер баланс или џендер баланс, а притоа да имаш еден шовинистички кандидат за град Скопје кој се понаша како кретен и со потценување зборува и се понаша према жените (Данела, Ана, жените во советот на град Скопје). Прогресивно не е врвот од партијата да ти биде составена од куп неспособни мажи собрани на бина да му го дркаат на премиерот (оној Маричиќ сигурно не може ни да клекне, ама нема везе ако треба и ќе клекне).
- Прогресивно не е да начукаш 5 предмети во еден и ништо од тоа основците да не научат, да мораат децата да дремат на лаптоп (без користење на печатени книги), и да се забрануваат книги. Прогресивно е децата и студентите да имаат пристап до образование, до книги и до знаење. Прогресивно е во училиштата да има услови за седење, за пиење вода, за храна, за одење во ВЦ, убава сала која не се распаѓа за играње кошарка, ракомет, одбојка, гимнастика. Ама Frau Мила или е дебил со тапија и не го знае или тоа го знае, ама е идиот со тапија.
- Прогресивно не е приоритет да отвориш East Gate Mall за елитата да си купува зумба тренерки од Lululemon. Исто така не е прогресивно да се прават модуларни болници како од приказната на Трите Прасиња и Волкот, кога волкот дуваше и им паѓаа куќите на прасињата, со цел некој да дрпне пари на страна. Прогресивност е да се изгради нов опремен клинички центар, наместо нов трговски каде 95% од народот нема шанси да си приушти да купи нешто, со сите параметри и стандарди. Не е прогресивност државна болница да ти изгледа како саем за сваштарија и не е прогресивност истата болница да е толку валкана и гнасна и од внатре и од надвор, со пикавци од цигари наоколу, несредена.
- Прогресивно не е да бришеш фашисти од спомениците, да им пушиш кур на Борисов и Захариева и на останатата селска група од соседна Бугарија и да договараш чиј е Гоце, Даме, Мисирков и да ги продаваш како антиквитети, а на една недела пред избори да кажуваш за бугарски пасоши и дека не треба да има бугарски кмет во Скопје.
Ова важи најмногу за "прогресивното" граџанство, ама исто важи и за "патриотското" граџанство. Некако едно без друго не оди.

Нека оди на одмор сега да. Стварно се преработија сите, готови беа да ја отворат вселенската станица на Интегра и да летаат сите до некоја друга галаксија.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.763
Поени од реакции
26.325
1. Бранко беше притиснат да се повлече. Веќе беше испукан куршум. Тој и ден денес пали одреден процент на населението (најчесто жени се палат на него :icon_lol: ), ама се е тоа веќе видено и испукано.
2. Не решил никаков спор (тоа е наметнат спор, не е тоа наша вина). Најлесно е да се продаде нешто и да се прекрсти како му одговара на другите. Претходните дипломатии одеа на принципот - време. Создаваа дипломатски врски и постојано растеше бројот на земји кои ја признаваа Македонија под уставно име. Секоја влада си имаше дел во тоа, како и дијаспората. Кловнот тоа го фрли во вода, цел труд вложен со години.
3. Ковид кризата не беше менаџирана како што треба. Срам беше да се чека фрижидерче со вакцини од Србија и тоа со цела делегација, божем тони злато ти влегуваат во државата и сите ќе се обогатат. А Србија си земаше вакцини и од исток и од запад. Најново е и извештајот на ММФ во кој се вели дека неколку земји, како Малави, Конго, Камерун, Нигерија и секако Македонија не објавиле како и зошто се трошат парите позајмени за време на пандемијата. Модуларна болница изгоре, а со неа и многу човечки жртви на најбизарен начин. Немањето стратегија за вакцинирањето, како и неносењето маски од страна на политичарите додека казнуваа граѓани за неносење маска. А да, и попис за време на пандемија??
4. Идниот премиер ќе има поголеми проблеми. Народот тоне во сиромаштија, бизниси се испозатворија за време на ковид, цените на продуктите и на бензинот пораснаа (бензинот во Северна Америка е поефтин, а стандардот далеку подобар btw), а и струјата ќе рипне пак. Недостаток на струја што наводно следува е голем проблем. А уште поголем за тие кои не се греат на парно, туку на струја па ако има дневно исклучување поради недостаток на струја, тогаш ќе измрзне народот (а тука имаш и готвење, бојлер за топла вода). Проблем е отварањето на пандорината кутија со Грција, што повлече уште еден наметнат спор - со Бугарија. Зоранчо ќе се каже и како Марсовец ако треба во екот на квази-прогресивноста. Тоа се главоболки, а најмногу на народот кој треба да врзува крај со крај и ќе треба да се курва кај МТВ, на Водно, во ВЦ, во канцеларија или во Стоун Бриџ, за да може леб да јаде и да плати сметка за струја, веројатно и точак да си купи, бидејќи кола се помалку се исплаќа.
5. Еден куп криминалии, крадење, крадење и крадење. Тоа што претходната влада правеше, овие го доусовршија и продолжија. Дипломатски скандали со пасоши, шверц на дрога... Да не зборам за лажењата на тој што го фалиш, па како е срцката уморен што водел држава, па го казниле за неговите добри дела. Лажењето почна од македонската жичка што никој не требал да му ја гиба, бројчаникот на триумфална (абе уште брои, не застана од броење...), до последното стаза за формула 1 - тоа веќе беше врв на делириум и психоза после 5 дози на LSD, измешано со травата негова од Муртино.

И за на крај ме нервира она што се пумпа како прогресивно.
- Прогресивно не значи да смениш име, идентитет, да менуваш истории преку ноќ. Прогресивно е да си достоен на твоето, и да знаеш да почитуваш почнувајќи од себе/своето до туѓото и да не дозволиш другите да те менуваат и да ти кажуваат што треба да правиш како да си малоумен без два грама мозок.
- Прогресивно не е да делиш лубриканти. Тоа е срамота и верувам дека е и понижување за тие што се геј, лезбејки, бисексуалци, итн. Исто не е прогресивно да се правиш подржувач на сите овие групи, а притоа да кажуваш - "да ми опрости ел-џи-би-ти организацијата, нема да дозволам еден педер да ја падне владата". Прогресивно е да создадеш вистински услови за тие луѓе.
- Прогресивно не е да кажуваш за џинџер баланс или џендер баланс, а притоа да имаш еден шовинистички кандидат за град Скопје кој се понаша како кретен и со потценување зборува и се понаша према жените (Данела, Ана, жените во советот на град Скопје). Прогресивно не е врвот од партијата да ти биде составена од куп неспособни мажи собрани на бина да му го дркаат на премиерот (оној Маричиќ сигурно не може ни да клекне, ама нема везе ако треба и ќе клекне).
- Прогресивно не е да начукаш 5 предмети во еден и ништо од тоа основците да не научат, да мораат децата да дремат на лаптоп (без користење на печатени книги), и да се забрануваат книги. Прогресивно е децата и студентите да имаат пристап до образование, до книги и до знаење. Прогресивно е во училиштата да има услови за седење, за пиење вода, за храна, за одење во ВЦ, убава сала која не се распаѓа за играње кошарка, ракомет, одбојка, гимнастика. Ама Frau Мила или е дебил со тапија и не го знае или тоа го знае, ама е идиот со тапија.
- Прогресивно не е приоритет да отвориш East Gate Mall за елитата да си купува зумба тренерки од Lululemon. Исто така не е прогресивно да се прават модуларни болници како од приказната на Трите Прасиња и Волкот, кога волкот дуваше и им паѓаа куќите на прасињата, со цел некој да дрпне пари на страна. Прогресивност е да се изгради нов опремен клинички центар, наместо нов трговски каде 95% од народот нема шанси да си приушти да купи нешто, со сите параметри и стандарди. Не е прогресивност државна болница да ти изгледа како саем за сваштарија и не е прогресивност истата болница да е толку валкана и гнасна и од внатре и од надвор, со пикавци од цигари наоколу, несредена.
- Прогресивно не е да бришеш фашисти од спомениците, да им пушиш кур на Борисов и Захариева и на останатата селска група од соседна Бугарија и да договараш чиј е Гоце, Даме, Мисирков и да ги продаваш како антиквитети, а на една недела пред избори да кажуваш за бугарски пасоши и дека не треба да има бугарски кмет во Скопје.
Ова важи најмногу за "прогресивното" граџанство, ама исто важи и за "патриотското" граџанство. Некако едно без друго не оди.

Нека оди на одмор сега да. Стварно се преработија сите, готови беа да ја отворат вселенската станица на Интегра и да летаат сите до некоја друга галаксија.
Ова ти е најзалудно поттошено време.
 

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.835
Поени од реакции
23.372
se soglasuvam na nacinot kako da se rushi DUI, no ne i za pricinata zaradi shto treba da se rushi :D

Makedonskite partii ne mozhat da najdat podobar partner od DUI :), inaku analizata za toa kako gi dobil DUI izborite, i kako treba opozicijata da reagira mislam deka ti e poveke od tocna.
И јас мислам дека дуи недоволно се покажа на поле тепање на каури и нивно присилно иселување, така што го разбирам твојот револт. Пробај со алијанса, беса или алтернатива следниот пат од кај знаеш може по една црква на ден ќе гори. Не, сериозно, кога ќе поделиш годишниот број на умрени и истепни каури по ден како директна последица на Аљо, слабо некако изгледа резултатот. Башка пази го името дуи бе, демократска унија за интеграција. Чива интеграција бе, на Естонците ли? Види што убаво звучи алијанца пер шиптaр, партије демократик шиптaр, беса бес. Да се знае! Овие не се помачиле ни еден шиптaр да стават во име или нешто што звучи така, логото им изгледа како да се партија од ЕУ со истиот дизајн нарачан од али (хе-хе) експрес, еден орел нема, ни црна, ни црвена боја. А плус зелени се бе! Јас да бев шиптaр сериозно ќе ми беше срам да гласам за нив. За ова ли умреа адем јашари, командант тели, мирсад ндрецај? Кажи ми, за ова ли?!
 
Член од
3 март 2021
Мислења
579
Поени од реакции
995
Да прашам јас како стоиш со меморијата, цела западна Македонија им ја дадовте на тацна тој период, со новата територијална поделба, власт немаше во овој дел на Македонија, царуваа парамилитарни групи, го паметиш Агим Красниќи и неговите што правеа 2004-2006 во Сарај и Кондово или можеби го заборави и најпознатиот „овчар“ во МК Иснифарис Џемаили.
Ако тогаш 'царуваа' парамилитарни групи(лага) сега тие истите имаат станато службени т.е. директори, министри, бизнис партнери итн. на дпмне додека пред тоа беа обични козоеб*чи на Шара.

Покрај тоа што немаше знамиња на туѓи држави, амнестии, двојазичност итн Иснифарис беше најголемата афера во тоа време со 700.000 евра додека денес секој месец одат 50 МИЛИОНИ евра буџетски пари за плаќање на административци кои не одат на работа и земаат плата благодарение на катастрофалните договори од страна на грујо со неговите рамковни партнери.
 

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.711
Штом ви рекол Заев дека ќе си даде одставка, значи ќе си даде. Човек од збор е он, не за џабе е у коалиција со БЕСА.
 
Член од
1 јули 2020
Мислења
1.753
Поени од реакции
8.290
Доста го игнорират и аспектот на финансии, сега на први кога ќе бидат со 100+ помалку советници, 30 градоначалници и неколку стотици директори на јавни претпријатија, школи, итн ... кој ќе ја покрие сметката. Да не ни влегувам во јани набавки и привремено вработена партиска клиентела. ДУИ да не ќе се согласат нивниот дел да се намали за СДС да има пари да ги храни своите. А и на ДУИ колачот ќе биде намален во секој случај.

Вака сите сега ќе му викаат да не дава отставка за да си ги заштитат функциите, али ќе видиме колку време Заев и Струмичката мафија ќе можат да издржуваат цела партија на свој грб + и да се справуваат со инфлација и енергетска криза.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom