Анима Мунди

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Жителка на селото Баланци, општина Центар Жупа, починала откако била нападната од кучиња скитници. 58-годишната жена била нападната во моментот кога излегувала од својата куќа. Таа била изгризена по главата и по телото. Од здобиените повреди починала на пат кон дебарската болница.
http://24vesti.mk/pochinala-otkako-bila-iskasana-od-kuchinja-skitnici
„Анима мунди“ истакнува дека сегашниот начин на справување со бездомните кучиња во Македонија е исклучително негативен. Иако граѓаните на Македонија плаќаат даноци преку кои се обезбедуваат средства за надминување на овој проблем, пари со кои располагаат поединечните општини, сепак со децении наназад земјата има политика на убивање како начин на справување со популацијата напуштени кучиња и мачки, без забележителни резултати ниту во намалување на нивниот број, ниту, пак, очигледно, во создавање на одговорни сопственици, ниту во однос на едукација за позитивен соживот меѓу луѓето и животните, објаснуваат од здружението.

http://plusinfo.mk/vest/62078/anima-mundi-mora-da-se-prezemat-merki-za-da-ne-se-povtori-tragedijata-od-balanci

Кoе Вашето мислење за ова?
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.127
Поени од реакции
21.762
Жителка на селото Баланци, општина Центар Жупа, починала откако била нападната од кучиња скитници. 58-годишната жена била нападната во моментот кога излегувала од својата куќа. Таа била изгризена по главата и по телото. Од здобиените повреди починала на пат кон дебарската болница.
http://24vesti.mk/pochinala-otkako-bila-iskasana-od-kuchinja-skitnici
„Анима мунди“ истакнува дека сегашниот начин на справување со бездомните кучиња во Македонија е исклучително негативен. Иако граѓаните на Македонија плаќаат даноци преку кои се обезбедуваат средства за надминување на овој проблем, пари со кои располагаат поединечните општини, сепак со децении наназад земјата има политика на убивање како начин на справување со популацијата напуштени кучиња и мачки, без забележителни резултати ниту во намалување на нивниот број, ниту, пак, очигледно, во создавање на одговорни сопственици, ниту во однос на едукација за позитивен соживот меѓу луѓето и животните, објаснуваат од здружението.

http://plusinfo.mk/vest/62078/anima-mundi-mora-da-se-prezemat-merki-za-da-ne-se-povtori-tragedijata-od-balanci

Кoе Вашето мислење за ова?
На времето се знаеше каква е процедурата.
Една недела пред настанот имаше известување на локалните радија во тој и тој ден ке се врши отстрел на кучиња скитници и секој кој чува куче таа вечер да си го врзи пошто рекламации не примаат.
Ке си излезеја ловџиите вечерта ( обично времето го темпираа кога кучките се тераат) ке си направеја кеф и толку. И сите среќни и весели и рајат една година. Вгодина пак истото. Ни некој бил нападнат ни некој бил повреден ни пак се пожалил и пак ке останеше по некоја џукела за да си чуваме како милениче.
 
Член од
23 јуни 2014
Мислења
241
Поени од реакции
131
Жителка на селото Баланци, општина Центар Жупа, починала откако била нападната од кучиња скитници. 58-годишната жена била нападната во моментот кога излегувала од својата куќа. Таа била изгризена по главата и по телото. Од здобиените повреди починала на пат кон дебарската болница.
http://24vesti.mk/pochinala-otkako-bila-iskasana-od-kuchinja-skitnici
„Анима мунди“ истакнува дека сегашниот начин на справување со бездомните кучиња во Македонија е исклучително негативен. Иако граѓаните на Македонија плаќаат даноци преку кои се обезбедуваат средства за надминување на овој проблем, пари со кои располагаат поединечните општини, сепак со децении наназад земјата има политика на убивање како начин на справување со популацијата напуштени кучиња и мачки, без забележителни резултати ниту во намалување на нивниот број, ниту, пак, очигледно, во создавање на одговорни сопственици, ниту во однос на едукација за позитивен соживот меѓу луѓето и животните, објаснуваат од здружението.

http://plusinfo.mk/vest/62078/anima-mundi-mora-da-se-prezemat-merki-za-da-ne-se-povtori-tragedijata-od-balanci

Кoе Вашето мислење за ова?
Ako se resi problemot so ulicnite kucinja,kako ke se sobiraat donacii?
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.928
Поени од реакции
15.923
Жителка на селото Баланци, општина Центар Жупа, починала откако била нападната од кучиња скитници. 58-годишната жена била нападната во моментот кога излегувала од својата куќа. Таа била изгризена по главата и по телото. Од здобиените повреди починала на пат кон дебарската болница.
http://24vesti.mk/pochinala-otkako-bila-iskasana-od-kuchinja-skitnici
„Анима мунди“ истакнува дека сегашниот начин на справување со бездомните кучиња во Македонија е исклучително негативен. Иако граѓаните на Македонија плаќаат даноци преку кои се обезбедуваат средства за надминување на овој проблем, пари со кои располагаат поединечните општини, сепак со децении наназад земјата има политика на убивање како начин на справување со популацијата напуштени кучиња и мачки, без забележителни резултати ниту во намалување на нивниот број, ниту, пак, очигледно, во создавање на одговорни сопственици, ниту во однос на едукација за позитивен соживот меѓу луѓето и животните, објаснуваат од здружението.

http://plusinfo.mk/vest/62078/anima-mundi-mora-da-se-prezemat-merki-za-da-ne-se-povtori-tragedijata-od-balanci

Кoе Вашето мислење за ова?
не се вика политика на убивање туку контролирање на бројот на кучиња скитници... инаку и на западаот има рок по кој ако не се вдоми кучето наоѓаат друго чаре, не да го вратат на улица ... ова само кај нас го има... исто така, вообичаено е да е забрането ранење на диви животни ( освен овластени лица), па и кучиња и мачки скитници... ова сега е катастрофа, посебно во општина Аеродром - нас. Ново Лисиче ... незнам како ќе се вози велосипед, се населија некој крупни кучиња скитници...
 
Член од
19 април 2013
Мислења
2.004
Поени од реакции
2.100
во кина ги јадат кучињата .
 

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.504
...инаку и на западаот има рок по кој ако не се вдоми кучето наоѓаат друго чаре, не да го вратат на улица ... ова само кај нас го има... исто така, вообичаено е да е забрането ранење на диви животни ( освен овластени лица)...
Еве јас лично им давам понекогаш на уличните кучиња и мачки да јадат, па еве до сега никој не нападнале. Се согласувам дека не треба насекаде да има кучиња, зошто не се знае кое куче што ќе направи, башка тоа што умираат од глад и студ во зима. Но државата е онаа која што треба да го реши тој проблем. Кога би отворила огромен стационар каде ќе бидат сместени уличните кучиња и мачки, но и каде ќе работат совесни луѓе кои ќе се грижат за уличните животни, проблемот би се решил. Но ова со Вардариште е најмало решение за проблемот, затоа што не е решение да го убиеш бездомното животно. А и ако се забрани ранењето на уличните животни, не верувам дека во пракса ќе се забрани и труењето на уличните животни.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.928
Поени од реакции
15.923
Еве јас лично им давам понекогаш на уличните кучиња и мачки да јадат, па еве до сега никој не нападнале. Се согласувам дека не треба насекаде да има кучиња, зошто не се знае кое куче што ќе направи, башка тоа што умираат од глад и студ во зима. Но државата е онаа која што треба да го реши тој проблем. Кога би отворила огромен стационар каде ќе бидат сместени уличните кучиња и мачки, но и каде ќе работат совесни луѓе кои ќе се грижат за уличните животни, проблемот би се решил. Но ова со Вардариште е најмало решение за проблемот, затоа што не е решение да го убиеш бездомното животно. А и ако се забрани ранењето на уличните животни, не верувам дека во пракса ќе се забрани и труењето на уличните животни.
во Хургада ни кажуваше водичот, казна била 600 евра да фрлаш леб на рипките кај бродчето ... Братучедми од Загреб се чуди кога ќе му пратам слики со нашето градско мало, со дузини кучиња и мачки скитници ...а имаат таму вон населените места диви кучиња, ама не ги штити државата, и не плаќа ако ти заколат коза или кокошка, само за волкот и рисот ..
 

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.504
во Хургада ни кажуваше водичот, казна била 600 евра да фрлаш леб на рипките кај бродчето ... Братучедми од Загреб се чуди кога ќе му пратам слики со нашето градско мало, со дузини кучиња и мачки скитници ...а имаат таму вон населените места диви кучиња, ама не ги штити државата, и не плаќа ако ти заколат коза или кокошка, само за волкот и рисот ..
Види, тие европски, светски или какви и да се стандарди се вистинско срање во случај кога се наметнуваат на територија каква што е Балканов. Во некои поразвиени европски градови бездомните животни одат во стационар, но тие таму се вистински чувани, а дел од нив и вдомувани од народот.........., со цел да нема бездомни животни по улиците, што наводно доликува на една европска/светска метропола. Но кога истиот тој стандард се применува на Балканов не се гледа која е штетата која се прави додека се исполнува стандардот..........., во твојов случај тоа со Загреб, не е битно колку кучиња и мачки ќе изумрат, битно е градот да личи на еден европски град. Така и кај нас........, државата не ги чува животните во стационар, некои луѓе ги трујат, а не се казнети, но некои тоа неможат да го гледаат, па затоа им помагаат на бездомните животни. И затоа проблемот секогаш вака ќе си тера се додека не се најде решние кои ќе ги задоволи сите страни.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.928
Поени од реакции
15.923
Види, тие европски, светски или какви и да се стандарди се вистинско срање во случај кога се наметнуваат на територија каква што е Балканов. Во некои поразвиени европски градови бездомните животни одат во стационар, но тие таму се вистински чувани, а дел од нив и вдомувани од народот.........., со цел да нема бездомни животни по улиците, што наводно доликува на една европска/светска метропола. Но кога истиот тој стандард се применува на Балканов не се гледа која е штетата која се прави додека се исполнува стандардот..........., во твојов случај тоа со Загреб, не е битно колку кучиња и мачки ќе изумрат, битно е градот да личи на еден европски град. Така и кај нас........, државата не ги чува животните во стационар, некои луѓе ги трујат, а не се казнети, но некои тоа неможат да го гледаат, па затоа им помагаат на бездомните животни. И затоа проблемот секогаш вака ќе си тера се додека не се најде решние кои ќе ги задоволи сите страни.
премногу има кучиња скитници, а мачки има толку многу што нема шанса глувче или змија да пркне, дури некогаш им ја земаат храната и на кучиња скитници, ако се 20 мачки а едно куче не го фермаат.....
Проблемот со кучињата е што доволно е да има едно нестерилизирано, обично малецки мажјаци, тоа лае на велосипедисти па и на пешаци а по него и стерилизираните поголеми кучиња...за гревои ми е трча керката на таа од анима мунди по малото кученце што е агресивно, не вреди да трча треба да се стерилизира... а овие од комунална хигиена се вадат демек граѓаните ги криеле кучињата скитници кога они доваѓале да ги заловат за стерилизација... лажги со опашки, треба со пушки со инјекции да се успиваат... недај боже да настрада некое ндете од куче скитник, незнам што ќе биде, може да го јаде стапот и таа од анима мунди...
http://www.dnevnik.mk/?ItemID=A4A2275CCAB8DE4C8953D772A6C5859C
 
Последно уредено:

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.504
... лажги со опашки, треба со пушки со инјекции да се успиваат...
Незнам колку човек треба да биде безчуствителен за да се согласи со ова или да направи нешто вакво. Точно е дека има агресивни кучиња, но не е решението во тоа да ги убиеш. И они се жива душа, и они се греота. Решението е да има стационар каде кучињата ќе бидат чувани од совесни луѓе, а подоцна ќе може некој да ги вдоми. Така ем луѓето нема да бидат нападнати од агресивни кучиња, ем животните нема да бидат на улица, а ќе бидат живи. Но системот на функционирање на Вардариште е погрешен. Малите и безопасни кучиња ги собираат, дел од нив ги убиваат, дел од нив ги носат во Вардариште, а оние опасните агресивни кучиња ги оставаат на улица.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.928
Поени од реакции
15.923
Незнам колку човек треба да биде безчуствителен за да се согласи со ова или да направи нешто вакво. Точно е дека има агресивни кучиња, но не е решението во тоа да ги убиеш. И они се жива душа, и они се греота. Решението е да има стационар каде кучињата ќе бидат чувани од совесни луѓе, а подоцна ќе може некој да ги вдоми. Така ем луѓето нема да бидат нападнати од агресивни кучиња, ем животните нема да бидат на улица, а ќе бидат живи. Но системот на функционирање на Вардариште е погрешен. Малите и безопасни кучиња ги собираат, дел од нив ги убиваат, дел од нив ги носат во Вардариште, а оние опасните агресивни кучиња ги оставаат на улица.
ти пак не разбираш... за да ги заловат кучињата треба со пушки за успивање да ги успијат и однесат во соодветна установа... Бројот на скитници мора да се намали..
 

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.504
ти пак не разбираш... за да ги заловат кучињата треба со пушки за успивање да ги успијат и однесат во соодветна установа... Бројот на скитници мора да се намали..
Па ни тоа не се применува. Сведок сум на тоа како шинтерите со клоци и удирање ги собирале кучињата од улица. Дури има примери каде кучето од удирање умрело на лице место, наместо безбедно да биде пренесено да стационарот. Затоа и ти викам, целиот систем не функционира како што треба за да бидат сите страни задоволени.
 
Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Abe luge, da fati nekoj da ispita malku podetalno za toa koi kucinja ja napadnale zenata sto pocinala, jas mozam da se kladam deka ne se toa pravi skitnici, tuku necii kucinja koi se pusteni slobodni da setaat i gazdite ne gi pribiraat. Ako se vratime nanazad, iako vo Makedonija ima iljadnici skitnici koi cesto gi gledame i po glutnici i da, brkaat luge i moze i da kasnat nekogo - kolku vkupno smrtni slucai imalo vo Makedonija vo poslednive 20 godini? Dva, rotvajlerot sto iskasa starec do smrt vo Prilep i ova sega. Kolku teski povredi i osakatuvanja imalo zabelezani od kucinja skitnici isto? Niedna, site bile predizvikani od domasni milenici. Ova na zboram na pamet, ova e od napisi sto imalo sive ovie godini po vesnicite. Ne gi branam kucinjata skitnici, tocno e deka se problem, ama modus operandi ne se poklopuva. Prav skitnik, kucesto e bas nicie na ulica, go hranel nekoj ili ne, retko e tolku hrabar da napadne covek, tie se nauceni da gi brkaat i udiraat pa poprvo ke izbega otkolku da napadne. Kucinjata koi nekoj gi cuva, i koi se uceni so luge i da bidat cuvari vo dvor i sl, nemaat strav od luge, i poverojatno e deka takvo kuce ke napadne nekogo. Nacinot na resavanjeto problemot so skitnicite kaj nas, odnosno steriliziranje i vrakjanje na ulica e ist kako i vo site zemji od tretiot svet, kade sto ima visoka populacija na skitnici po ulicite a niska kultura na narodot. Koga se sporeduvate so zapadnite zemji,zaboravate deka za niv nie sme na nivo na nerazviena zemja. Na zapadot ne gi vrakjaaat kucinjata na ulica, ama zdruzenijata za zastita koi isto taka se nevladini i zavisat od donacii, imaat svoi prifatilista, kade gi prevzemaat od drzavnite stacionari, na svoj trosok gi lecat, steriliziraat, cipirat i se grizat za niv dodeka ne se vdomat i vdomuvanjeto go naplakjaat.
Sto se odnesuva do agresivnite kucinja, tie zakonski ne smeat da se vdomuvaat, bidejki se bezbednosen rizik za drugi zivotni i luge. Ako nekoj e protiv opasno kuce da se uspie i saka da go vdomi, treba da e spremen licno krivicno da odgovara ako kuceto povredi ili ubie nekogo. Tocno e deka ima luge sto gi krijat ulicnite kucinja koga Vardariste mine da gi sobira, no ako sinterite mozat bez problem da gi fatat, klocaat i maltretiraat pa i da gi ubijat, togas toa ne se agresivni kucinja neli?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom