Да да, сеа видов, ја од мобилен видов само дека битушанец нешто ме прозвал, веројатно ни он не знае зашто.
Прво, морам да го искоментирам англискиот на Заев. Ау човече, болат уши.
Полош му е него оној на Грујо. Околу тоа дали ја учи ќерка му албански или не, тоа е негово право како родител.
Околу ставање на албанско знаме во седиштето на партијата повторно е нивно право, но се' додека ДУИ (за ДПА не сум сигурен) нема македонско знаме (а најчесто нема) по седишта, конгреси и слично, не гледам причина и сдсм да стават албанско знаме. Друго е прашањето ако голем број на членови во сдсм се Албанци, тоа е веќе друга ситуација.
На тоа 30% требаше да реагира, според последниот попис се 25% (во далечната 2002), требаше да има попис 2011-12, тој не се случи, власта не го спомнува тоа, уво не и' чуе.
Јас би го употребил зборот терористи затоа што тоа произлегува од самиот збор „терор“ кој означува ширење страв и сл. Нивната националност е второстепена, прво е дека тие се терористи. А де јуре се и криминалци бидејќи вршат кривични дела според позитивно-правните прописи во РМ.
Околу спорот со името, вака: СДСМ како идеолошки лева партија, би требало да е пофлексибилна од ДПМНЕ која е десна (иако идеологијата е изветоперена кај нас). Секако, менувањето на име не може да пројде без референдум, тоа и мало дете го знае веќе. Еве да речеме дека сдсм дојде на власт, најде решение со грчката влада, повторно ќе мора да оди на референдум. А слушаме дека и моменталната владеачката партија го прави истото, односно договара решение (секако, не се глупи да го сменат без референдум, живи ќе ги запалат пред Собрание, баш у оној контра-кампот). Тука сдсм и дпмне мислам дека имаат исти погледи, односно дека црвената линија е да не се задира во идентитетот.
Дали Заев би бил добар премиер? Што знам, не можам со сигурност да кажам, но исто така бизнисмен не знам колку е паметно да биде премиер. И јас не барам тој да биде премиер, ниту сдсм да дојде на власт. Тоа ниту Заев и сдсм не го бараат. Да се прочисти избирачкиот список, да се направи попис (мада ова би било дури и секундарно), преодна влада (пак ќе повторам, зборев и во другата тема што ја затворија, со експерти на клучните позиции) и истрага околу бомбите на Заев. Дали се автентични и доколку да, покренување судска постапка.