Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
gluposti bog ne moze da go spreci zloto, pa nam da ni dal harbrost da pomineme niz nego. Zasto uopste zlo stradanje bolest smrt??Sto tolku go falite toj bog em ne pomaga, em dopusta stradanja i za sto sluzi???Samo da sedi za ukras??a najtragicno e sto tie sto ustata im e polna si Gospod ne pravat nisto od toa sto go zborat, nego mislat deka bog im dava privilegija da gresat.Gluposta e neunistiva!

K

kat.<3

Гостин
gluposti bog ne moze da go spreci zloto, pa nam da ni dal harbrost da pomineme niz nego. Zasto uopste zlo stradanje bolest smrt??Sto tolku go falite toj bog em ne pomaga, em dopusta stradanja i za sto sluzi???Samo da sedi za ukras??a najtragicno e sto tie sto ustata im e polna si Gospod ne pravat nisto od toa sto go zborat, nego mislat deka bog im dava privilegija da gresat.Gluposta e neunistiva!
Вистинскиот верник никогаш не може да чувстува дека Бог му дал привилегија да греши. Она што е погрешно не му е дадено како привилегија на никого. Името на Бог е за љубов и за милост, среќен е оној кој ги има тие чувства во него. Им дал храброст на оние кои искрено веруваат во него, Тој секогаш помага низ верата. Оној што почувствувал знае. Злото не доаѓа од Бог, доаѓа од ѓаволот, кој постои, доказ за тоа е се што се случува околу нас, и се тоа е дело на него, не на Бог. За верата не се зборува, нема зошто вистински верник да ја исполнува својата уста кажувајќи дека верува, доволно е да го чувствува тоа во срцето.
Секое добро.

K

kat.<3

Гостин
На прашањето како настанало злото? – Василиј Велики одговара вака: тоа настанало како што настанува темница кога ќе ги затвориш очите. Оној кој го створил окото не е виновен што ти си замижал и што за тебе настапила темница. За што служи слободата?
- Таа служи за тоа да можеш да го избереш доброто и да уживаш во блаженството, како Ангел и како човек, а не само да талкаш како животно, или да вегетираш како трева. (Св. Филарет Московски)

[zEUs]

Go England!! GO!!
Член од
1 јули 2008
Мислења
4.398
Поени од реакции
535
И на Исус му се дешавале зло, паѓал и во многу искушенија ама пак издржил а и ние сме осудени на тоа. И треба да свативе дека не е се розово ама не е се црно и тоа зависи од нас самите колку ќе ни биде розово и црно.

Black Night

Galvanize
Член од
25 септември 2008
Мислења
327
Поени од реакции
20
Можеби не знам што е Бог, ама знам што не е тој.

Аххххххх таа црква шо ни направи. Вербата во бог е една од најдобрите приказни што некогаш биле кажани во која луѓето веруваат. Заради тоа сите попови во светот:
не плаќаат данок, имаат многу пари и се едни од водечките сили во светот кој го контролираат. Со самата верба во таа приказна тие ве контролираат вас. Тие се единствените што имаат допир со него и доколку кажат дека нешто лошо ке се случи или ке има света војна или слично околу 2 милијарди луѓе кој веруваат во него ке го направат истото што и тој бидејки така рекол бог.

за крај нека им е лесна земјата на сите оние војници, обични граѓани и научници што загинале од црквата како на пример: Темпларите кој слепо го штитеа и ѓинеа за Исусовиот гроб во ерусалим за да Ватикан стане побогат од што е, сите оние научници кој велеа дека нема бог и дека земјата сепак се врти околу сонцето, за сите луѓе што загинале од шпанската икнвизиција и нејзините масакри и не знам уште кои злоа.

Луѓе новата ера мора да започне. Време е на Науката. :salut::salut:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
pa mesto da pomaga mozel da napravi svet vo koj ne mora da se pomaga da e se sovrseno,i mesto da se gnevi na nevernicite i skartot sto gi stvoril uopste.

Член од
7 јули 2008
Мислења
131
Поени од реакции
4
Се врти една реклама за учењето со ајнстајн па може вие е јасно зошто постои зло.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Аххххххх таа црква шо ни направи. Вербата во бог е една од најдобрите приказни што некогаш биле кажани во која луѓето веруваат. Заради тоа сите попови во светот:
не плаќаат данок, имаат многу пари и се едни од водечките сили во светот кој го контролираат. Со самата верба во таа приказна тие ве контролираат вас. Тие се единствените што имаат допир со него и доколку кажат дека нешто лошо ке се случи или ке има света војна или слично околу 2 милијарди луѓе кој веруваат во него ке го направат истото што и тој бидејки така рекол бог.

за крај нека им е лесна земјата на сите оние војници, обични граѓани и научници што загинале од црквата како на пример: Темпларите кој слепо го штитеа и ѓинеа за Исусовиот гроб во ерусалим за да Ватикан стане побогат од што е, сите оние научници кој велеа дека нема бог и дека земјата сепак се врти околу сонцето, за сите луѓе што загинале од шпанската икнвизиција и нејзините масакри и не знам уште кои злоа.

Море каква наука...сега е време за „њу-ејџ“-от....И тие го велат истото-сега е новото време-времето на Водолијата.
И? Кој е во право?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
DA AMA TAA REKLAMA E DEZINFORMACIJA AJNSTAJN NE VERUVAL VO LICNOSEN BOG TUKU VO SPINOZISTICKI BOG DEUS SIVE NATURA STO SE OGLEDA VO UBAVINATA NA KOSMOSOT!!!!TOA GO IMA ON KAZANO, A OVA REKLAMAVA E CISTA DEZINFORMACIJA ZA LAZENJE MALI DECA, KOI NE PROCITALE NISTO OD AJNSTAJN.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ајнштај не е избавителот на родот човечки од гревот-тоа е сигурно. Што кажал овој или оној смртник е апсолутно небитно.

Убавината на Космосот само ја повтрдува неограничената Божја способност за креирање на непојмливи работи како што е Вселената.

А Спиноза смета дека Бог и природата се едно и исто. што звучи премногу натиралистички но не и христијански.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
25
Поени од реакции
3
Pogledaj dom svoj, andjele,

Pogledaj dom svoj, andjele,
Look at your home, angel,
i skini paucinu s ociju,
and remove the spider web from your eyes
videces prizore potresne,
you will see soul-stirring sights
videces nesrecne i bolesne,
you will see the unfortunate and sick
videces cemer, smrt i jad.
you will see distress, death and misery
Pogledaj stado, andjele,
Look at your flock, angel,
sve sami bogalji i prosjaci,
only crippled and beggars
slepi tumaraju u gomili,
blindmen wandering in a crowd
svima su kicmu polomili,
everybody's spines broken
od tebe ocekuju spas.
from you they expect salvation

Pogledaj bagru, andjele,
Look at the rabble, angel,
njihova dusa je prokleta,
their soul's been cursed
svima su stavili amove,*
they put reins on everyone
sebi sagradili hramove,
built shrines for themselves
ruke im ogrezle u krv.
their hands are bloody
Podigni mac svoj, andjele,
Raise your sword, angel
seti se krstaskih ratova,
remember the crusades
seti se preklanih vratova,
remember the jugulated
kad dodjes bogu na istinu,
when you stand in front of God
nek ti u dusi vlada mir.
may peace reign in your soul
Uslisi molitve, andjele,
Answer the prayers, angel
dabogda pocrkali dusmani
may the fiends drop dead, so help me God,
pa budi andjeo osvete,
so be an angel of revenge
neka na svojoj kozi osete,
let them feel on their own skin
sta znaci beda, strah i bol.
what poverty, fear and pain mean
e ova e edna pesna od corba mislam site ja znaete pa sega za se si ima objasnuvanje toa samo taka trebalo da bide

Член од
10 октомври 2008
Мислења
49
Поени од реакции
2
леле БРАВО, супер текст.
Само сакам да додадам уште нешто.
Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?
Затоа што на земјата владее ѓаволот. Но Бог не не заборавил и затоа го пратил Исус да не спаси.

бог не постои бог сме самите ние. пеколот и рајот сме самите ние, исус не бил нешто севишно. исус бил обичен смртник од крв и месо кој во негово време имал многу поразвиен мозок како на пример ајншајн, моцарт, кири, тесла и други мали луѓе со големи умови. исус поради развиениот ум за тоа време имал развиено голема филозофија која денес ја поседува секој возрасен човек. па некои го мислеле за чудак а некои (неговите следбеници) за бог. и тој умрел како секој човек, и тој се распаднал. и тој останал запаметенн во историјата. но црквата одсекогаш имала бујна фантазија, па прави нешто од ништо.

Член од
10 октомври 2008
Мислења
49
Поени од реакции
2
инаку зло и страдање правиме самите ние. секој човек има свое сваќање, а со тоа некој прави зло некој добрина. тоа е целата поента. поздрав

Член од
10 октомври 2008
Мислења
49
Поени од реакции
2

токму така потполно се согласувам со тебе. знаеш има многу слепци кои би ги нарекол следбеници на квази религија. хахах тоа е тоа додека има такви ке стои светот во место. поздрав друже.

Kajgana Shop

На врв Bottom