Агендата на Сорос во Македонија

Член од
28 март 2006
Мислења
17.740
Поени од реакции
12.184
Го прочитав, но не треба да се релативизира целите на финансирањето на меѓународната фондација во Македонија (линк) и добар дел од медиумите, новинарите во државата.
Одамна се медиумите купени, откако се формираа (а се формираа токму со одредени цели и се формираа освен а1 од одредени неслучајни лица и нивни фирми), но како е формирана А1...пак со пари од Сорос. Се некако околу Сорос, па и самиот распад на сфрј некои медиуми го поврзуваат со оваа фондација.
Пак ќе прашам -дали овие медиуми, аналитичари, енџиоа...имаат реагирано до Фуере, до Европа за одредени притисоци, уцени, омаловажувања...? Некој доказа за работењето на овие фактори ЗА нашата држава има ли?

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Добро бе човек што треба да прават? Ај кажи ми ? Да ќутат на идиотиве кои успеаа да го воскреснат бранко? Еј знаеш ли колку треба да биде лошо за да народот излезе на сдсм протест . Ај кажи ми кој е нивниот греф освен што се залагаат се решавање на проблемот со името преку компромис. Јас се залагам за решавање на проблемот а како не ме интересира. А дека сорос е императорот палпантин во злобната стар ворс империја не е, дека е валкан е. СОРОС таму си пере пари и притиска да се смени власта со право. Дури и во викилеакс се депешите се покажува дека дипломатијата е загрижена дека нашава земја ќе се распадне заради нашиов ни златен премиер. Ние се фаќаме за сорос бидејќи пробале да отворат дебата за името ? Без патриотизам и сонцето на вергина во позадина тоа се криви? Кој ќе биде крив ако утре ни отиде на распродажба државата - пак они?
За се се криват они. Видов дека се трудат преку медиумите да притиснат но реално нема ниеден медиум кој не купен во буквална смисла на зборот од власта освен а1 и алфа. Алфа за малце ќе станеше пинк телевизија заради притисоци. А1 е веќе отстреалана. ВАЦ е со рокфелер. Кажи ми има медиум кој не е купен? Кој не е корумпиран? Вака се држи некаков баланс - викам некаков. Не ми се свиѓа ама кои ни се опциите?Ај ти кажи ми?
А кој им дава право они да решаваат за името? Еве јас и преку 90% од колегиве овде не мислиме дека некој треба да бара компромис ниту да го поставува под знак прашање името на РМ. Тоа ти е слика и на 90% на желбите на македонскиот народ и сега што да правиме???

Ај да отвориме дебата за тебе, да ти смениме име и презиме ,јазик и писмо, се согласуваш???

За каков баланс ти на мене ми раскажуваш??? Нема баланс, кој сака да промени име отворена му е вратата, може да бира грк, бугар, србин никој не го држи и таму нека си отвара дебати.

За медиумите што да ти кажам, не треба голема интелигенција за да разбереш дека не постои ниеден независен медиум во РМ, или А1или Алфа се независни, а ???

Смешно е, дај те молам, не ме интересираат ни едните ни другите имам своја глава и не ми треба перење на мозок...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.740
Поени од реакции
12.184
Ех, кога ќе видам да му ги вратат парите на фондацијата, да му одговорат на Фуере (со кого имаа заеднички средби со граѓаните, кој се осеќал како Ирец, но и северните Ирци се осеќале...), грците и ЕУ емисарите...контра нивните зафрканции со идентитетот на Македонецот, тогаш ќе се уверам дека работат за доброто на Македонија.

Се друго е ѕеро, нула, перење мозок дека мора да не снема како Македонци.

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
А кој им дава право они да решаваат за името .Еве јас и преку 90% од колегиве овде не мислиме дека некој треба да бара компромис ниту да го поставува под знак прашање името на РМ.Тоа ти е слика и на 90% на желбите на македонскиот народ и сега што да правиме ???
Ај да отвориме дебата за тебе ,да ти смениме име и презиме ,јазик и писмо ,се согласуваш ??? За каков баланс ти на мене ми раскажуваш ??? Нема баланс ,кој сака да промени име отворена му е вратата ,може да бира грк ,бугар ,србин никој не го држи и таму нека си отвара дебати.За медиумите што да ти кажам,не треба голема интелигенција за да разбереш дека не постои ниеден независен медиум во РМ ,или А1или Алфа се независни а ??? Смешно е ,дај те молам ,не ме интересираат ни едните ни другите имам своја глава и не ми треба перење на мозок...
Искрено си доби аргументи : ниту реков дека ниеден медиум е независен. Мењавање на името ќе се случи со или без сорос ( 480 милиона евра од ММФ бејбе) а верувам дека сорос ќе биде најмалце виновен. Недебатирањето само ќе предизвика поголем бес кај остатокот од народот со ваков патетичен одговор: кој дебатира за компромис треба да си оди од човек кој е во шведска. Демократија е навикнете се на тоа дека секој има право на мислење и дека ќе има организации за и против компромис. Имаш дебата таму аргументите. Затворарање на дебатата и загушување со ваква аргументација само ја докажува инкопетентноста за да се зачува една проста работа. Дадов и решенија ама никако некој да се осмели.

Името не се чува вака со арогантни одговори и напади на секој кој ќе спомне еј кој треба да биде компромисоѕ автоматски е нападнат. Глупаво е . Не сакате да се борите како грците а од друга страна не сакате да разговарате . Целава работа се сведе сакам да се е&&* нејќам да ми влезе.

90 проценти :)
Не биди наивен тоа се анкети(а знаеме колку се реални) зошто никој до сега не се осмелил референдум да оргазнизира дури ни патриотите. Желба на македонскиот народ ахам ... повеќе желба на патриотите во штаб и странство. Ако утре се стави прашање името или нато и еу. Можеш да погодиш колку проценти ќе одговорат со Нато и еу - на референдум.

И џабе цитирате : неам намера да одговарам . Бесмислено е .

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Индетитет кој се базира на барање гробови на александар и градење статуи. Пиши бриши историја.
???? :kesa:

90 проценти :)
Не биди наивен тоа се анкети(а знаеме колку се реални) зошто никој до сега не се осмелил референдум да оргазнизира дури ни патриотите. Желба на македонскиот народ ахам ... повеќе желба на патриотите во штаб и странство. Ако утре се стави прашање името или нато и еу. Можеш да погодиш колку проценти ќе одговорат со Нато и еу - на референдум.
Да, бе, желбата на македонскиот народ е да се прекрсти одамна. Сорос и парите од страна само ќе помогнат во остварувањето на оваа вековна цел...

П.С.
Од кај ги вадиш ти бројките за на референдум?

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
...Не сакате да се борите како грците а од друга страна не сакате да разговарате . Целава работа се сведе сакам да се е&&* нејќам да ми влезе. ... И џабе цитирате : неам намера да одговарам . Бесмислено е .
И нема поента да те цитира некој, јасно е г-дин Соросоидовски, или Соросоидов.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.740
Поени од реакции
12.184
Пак тој со Глен Бек. Докажи дека е шизофреничар како што го нарекуваш. Сите се можда купени, но кој работи на агендата за смена на името Македонија...но тебе можеби тоа не те засега? Пошто досега велеше ние и вие? Петпоставувам дека твоето потомство нема проблем со идентитетот и името. Е мене ме засега, барем како Македонец. Вајс верса, твојот инает да релативизираш секого кој се стреми да смени име е зачудувачки...но ако ти сметаат "патриотски" теми како оваа, не мора да се нервираш и да ги читаш, твој избор.

saman

Раскажувачот
Член од
1 август 2009
Мислења
367
Поени од реакции
91
Медиумите се наклонети кон Позицијата или Опозицијата мора така Zbog ramnoteza megu zvezdama. Не навлегувам во соросоидите и нивниот татко, но би дискутирал за нашите ни медиуми.

Пред некој ден кога Wikileaks објави документ дека Македонија мора да направи отстапки кон Грција за да продолжиме во ЕУ и НАТО интеграциите. Неколку телевизии објавија дека: Македонија мора да направи отстапки за промена на името без притоа да се задржат дека во документот стои: Македонија има разумни ставови и образложенија за македонскиот јазик и за именувањето на државјанството, но треба да попушти за некои прашања како што е именувањето на аеродромот, наведува американскиoот помошник-државен скеретар за европски прашања Филип Гордон.

Значи груба манипулација со јавноста, зошто овие медиуми не извршија анализа што значи (именувањето на државјанството) и (македонскиот јазик ) зошто стојат во извештајот доколку не се преговара за нив.

Зошто ја манипулираат јавноста извртувајќи ѓи речениците?

Каде стои попуштање на некои прашања како што е примерот со аеродромот никаде не се спомнува името. Зошто воопшто не се дискутира за ова?!?

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Е зошто де! Поинтересно е да се зборува за самитот на диктаторите (Груевски, Гадафи, Мугабе, Берлускони...), за Александар и Скендербег и архитектите, за тоа дали имало 5.000, 50.000 или 150.000 на митинг итн... Кај нас телевизии си дозволуваат да пропуштаат да објавуваат вести (А1 со wiki-batak), па ти се чудиш зошто манипулираат.... Тажно, но вистинито.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Рационален европски и демократски став е некој набилдан да сака да ти ја онади жена ти, а ти како европеец да се договриш кои денови тој ќе ја онади а кои денови ќе ти биде жена.
Балканците ќе се грабнат ќе се заколат за таков еден предлог, но со Европа имаме стално рационални ставови кон животот.
Интересен начин на живот.
Договарајте се бе, јас имам некои правила во животот по кои ме препознаваат како Македонец, источноевропеец, балаканец, славјанин, антички и средновековен, каков таков тој сум.

Сорос е шпекулант, урива животи на обичните луѓе и врз нивната пепел ја гради својата иднина, но само својата.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.209
Одлучна идеја ај парни денови Македонците да бидат Македонци а непарни Грците да бидат Македонци. Вистинско `Европско` решение. А на 29 фебруари можат и бугарите да бидат белци т.е. Македонци.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
¶5. (C/REL NATO) Rule of Law: General rule of law weaknesses
hamper MACEDONIA,s ability to demonstrate progress in
meeting the political criteria of the NATO MAP process. The
Ministry of Interior,s Professional Standards Unit (PSU) has
investigated a number of allegations of police abuse, and has
sanctioned such abuse when it occurred. However, the PSU,s
record is inconsistent, and systems to ensure transparency in
the MOI are inadequate. Similarly, MACEDONIA,s fall from
Tier 1 to Tier 2 in the State Department,s annual
Trafficking in Persons (TIP) report for 2005 reflected lack
of political commitment to combat aggressively lucrative
organized crime activities, which was also reflected in the
GOM,s continuing lack of a National Action Plan for
combating TIP. The ability of defendants in civil lawsuits
to file interminable, frivolous appeals prevents the
MACEDONIAn courts from enforcing valid judgments -- for
example, ordering the owner of MACEDONIAn TV station &A-18
to repay debts owed to the U.S.-based non-profit Media Loan
Development Fund. By mid-2007, the MOI,s PSU should have
fully investigated and pressed charges, as applicable, in the
majority of alleged police abuse cases alleged to have
occurred in 2006; MACEDONIAn authorities should ensure the
anti-TIP National Action Plan has been approved and
implemented, and MACEDONIA should demonstrate progress in
moving toward a Tier 1 rating in the annual TIP report for
¶2006.

се жалат на лошиот судски систем каде виде ти бранење ?
Потенцирањето на конкретниот пример со А1 и фондот на Сорос доволно кажува за целта на нивната критика, која се интересира првенствено за нивните интереси.

Нели е confidental документот требало да стои нешто друго?
Како на пример што?

C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 07 SKOPJE 000105 http://www.wikileaks.ch/cable/2006/02/06SKOPJE105.html
Јас ти кажав дека сум црнец кој се вика Тајрон, имам 10 инчи кур и сум висок 6 стапки.
Колку треба човек да повтори? Дали тоа значи дека прашањето на тоа кој ја обвинува а1 е премногу тежок за одговор?
Или пак црнците немаат право да дискутираат за политиката на македонија ? Бидејќи се црнци и го дупеле аце пред 2300 години?Или сме ви уништиле некое село пред 2300 години?

анкета може да се манипулира , референдум не може. Зошто одбегнуваат референдум да организираат?
Проблемот е кога се обидуваш да се ставаш во надредена улога, повикуваш на нечиј кредибилитет, а самиот си фатаморгана која има вграден амонизет кон Македонците. Сите анкети досега, без оглед на тоа кој ги спроведувал, покажувале дека во огромно мнозинство Македонците се ПРОТИВ промена на името.Воедно, најголемата причина поради која ВМРО победи на изборите беше нивниот став за името, а победи многу убедливо. Значи свеста на Македонците е далеку поголема отколку што одредени медиуми се обидуваат да ја прикажат и организациите кои се обидуваат да ги саботираат реакциите на народот.

--- надополнето ---

Не бе пријател, одговорот се клиповите. Остај што ти ги замени тезите во претходниот пост, сега наместо да ја коментираш содржината на клиповите за улогата на Џорџ Сорос во подривање на државите, ја извртуваш дискусијата во напад на Глен Бек кој не е темата.

Испоставата на Сорос во Македонија е позната работа но да повториме за што се работи во кратки црти.

Институтот Отворено Општество (ИОО или OSI) е формиран во 1995 година. Извршен директор на ИОО 15 години е еден човек, Владе Милчин, член на претседателство и централниот одбор на СДСМ.

Мене ме интересира како ќе го правдаат перењето на 310.000 евра дадени на “Граѓани за Европска Македонија’’ или “ГЕМ’’, непостоечки субјект во регистарот на НВО во Македонија? Тоа е само врвот на ледената санта во перењето пари од страна на Сорос...

Пред мене праша еден форумџија ај да си прашам и јас :Кои ви се доказите ?

Потруди се подобро
Oдговор од Владимир Милчин на писмото од Панде Колемишевски:

6. Цифрата за која инсинуирате дека им е ставена на располагање на пет-шестмина всушност е буџетот на потпрограмата ГЕМ, во која само една компонента претставуваат активностите на граѓанската иницијатива ГЕМ. Значи, 310.000 евра е цифрата која се состои од 140.557 евра за мали грантови за 19 НВО ширум Македонија, 64.218 евра за опремување и одржување на Клубот ГЕМ во Старата чаршија, 20.375 евра за објави во весници, 17.069 евра за дебати/проекции/промоции организирани од ГЕМ , 12.004 евра за истражување за политичката култура кое ќе биде јавно презентирано во јануари 2011 година и тн. Можеби овие цифри ќе ви помогнат да разберете дека ве/сте се наместиле кога тврдите дека фондацијата дава 500.000 евра за новинари и дека им дала 310 илјади евра на располагање на иницијаторите на ГЕМ. За буџетот за медиумите добивте подробно објаснување во мојата изјава за медиумите.

http://www.soros.org.mk/

Милчин потврди дека Сорос побарал промена и на знамето, условено со грантот од 25 милиони евра за Македонија!

Башка доволно е да ги прочиташ книгите од Сорос, каде тој самиот си ги признава диловите во поранешните комунистички земји.

И бидејќи сосема непотребно го вмешавте Глен Бек, доволно е да се држиме до цитатите, кои немаат никаква врска со него:

Меѓу другото Michel Chossudovsky, Professor of Economics, University of Ottawa, Centre for Research on Globalisation (CRG), August 2001 вреди да се прочита за Сороси 2001:

http://www.globalresearch.ca/articles/CHO108B.html

George Soros: Imperial Wizard/Double Agent by Heather Coffin December 9, 2003
http://www.sianews.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1438

Референци:
1. See ICG's report on Macedonia at http://www.intl-crisis-group.org/projects/showreport.cfm?reportid=318. Both HRW and ICG are funded by Wall Street financier George Soros.
2. See the OSI Macedonia webpage at http://www.soros.org.mk/.
3. George Soros: Imperial Wizard/Double Agent by Heather Coffin
4. Steven Erlanger, “Kostunica Says Some Backers ‘Unconsciously Work for American Imperial Goals,”‘ New York Times, September 20, 2000; and “Bringing Down a Dictator, Serbia Calling.” PBS, http://www.pbs.org/weta/dictator/rock/serbiacalling.html
5. Milosevic in the Hague, Focus on Human Rights, “In-Depth Report Documents Milosevic Crimes,” April 2001, http://www.hrw.org/press/2001/10/milocroat1029.htm.
6. Ibid.
7. “About ICG,” May 2002, http://www.intl-crisis-group.org/annual/2002/ICG2002.pdf.46. Macedonia Crimes Against Civilians: Abuses by Macedonian Forces in Lluboten, August 10-12, 2001
8. World Bank, Kosova Foundation for an Open Society (KFOS) World Bank, World Bank Launches First Kosovo Project, Washington, November 16, 1999 News Release No. 2000/097/ECA, http://www.worldbank.org/html/extdr/extme/097.htm. See also Michel Chossudovsky, Opening Kosovo to Foreign Capital, March 2000, at http://emperors-clothes.com/articles/chuss/opening.htm
9. http://www.hrw.org/en/news/2010/09/07/global-challenge
10. Vladimir Milcin replies to the letter of Pande Kolemishevski
11. http://www.wikileaks.ch/cable/2006/02/06SKOPJE105.html
12. http://www.mdlf.org/en/main/about/44
13. http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/4685289.stm
14. http://131.193.153.231/www/issues/issue4_2/interview/index.html
15. http://geroski.mk/moeto-reshenie-za-sporot-so-grcija/
16. http://gem.org.mk/
17. A missed opportunity that never was
18. “Salonika Terminus” by Fred A. Reed, p. 229
19. Win-Win show with Olivera Trajkovska dated 18.11.2010
20. Poll: Macedonians choose Name over EU & NATO
21. Poll: Majority does not support change of the name

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Потенцирањето на конкретниот пример со А1 и фондот на Сорос доволно кажува за целта на нивната критика, која се интересира првенствено за нивните интереси.
.
Или пак е странска фондација која си ги сака парите назад а тоа не доказ дека ја поседува а1 . Ја откривме америка .
Како на пример што?

C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 07 SKOPJE 000105 http://www.wikileaks.ch/cable/2006/02/06SKOPJE105.html Проблемот е кога се обидуваш да се ставаш во надредена улога, повикуваш на нечиј кредибилитет, а самиот си фатаморгана која има вграден амонизет кон Македонците. Сите анкети досега, без оглед на тоа кој ги спроведувал, покажувале дека во огромно мнозинство Македонците се ПРОТИВ промена на името.Воедно, најголемата причина поради која ВМРО победи на изборите беше нивниот став за името, а победи многу убедливо. Значи свеста на Македонците е далеку поголема отколку што одредени медиуми се обидуваат да ја прикажат и организациите кои се обидуваат да ги саботираат реакциите на народот
Не го мешај амонизетот мој спрема општата глупост и малограѓанштина со амозитет спрема македонците - кој не постои . Твојот коментар на лична сметка Колумбо само ја засилува потребата да уште повеќе да ги мрзам овие карактеристики. Кога сме веќе кај авторитет јас неам потреба со модераторски алатки да бришам постови и да ги касапам за да се осетам добро :)
Нејсе на крај сите ќе викате куку што се случи немој да биде дека не ви кажале :)

Македонците се ПРОТИВ промена на имет
Доказ нема :) Не признавам ништо помалку од референдум самиот факт што се силеа па после повлекоа кажува многу. Самиот факт што на последните два протеста излегоа едвај неколку стотини луѓе кажува многу. Самиот факт што за еден пристоен протест против промена на името требаше памфлети и реклами за да се соберат 30 000 кажува многу. Самиот факт што се појавија на протест 50 000 на сдсм која го даде знамето и го смени името во фиром кажува многу.

Ако се најгласни патриотите не значи дека се и најбројни :)
Факт- анкетите можат да се манипулираат
Факт- грција е пред колапс , ние можеме да ги блокираме сите грчки фирми, никој не се обидува ништо кажува многу иако со овој потег можеме и името и се што сакаме придавка додавка да добиеме никој не мрда
Помири се со тоа :)
Не се медиумите криви самиот народ го покажува тоа кој сум јас да се противам. И како сите други сакам да видам колку мнозинството е за или против менување на името. Сум демократски човек

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Или пак е странска фондација која си ги сака парите назад а тоа не доказ дека ја поседува а1 . Ја откривме америка .
Земајќи во предвид дека истиот фонд беше логистиката против Милошевиќ и неговото соборување од власт, кој за таа намена обезбеди 100м долари, кого го судеа институциите на Сорос и за кого доказите ги дадоа организациите на Сорос.
Додека Американците бомбардираа и им одзедоа огромна територија.

Е сега, се понатаму, е доволно за да се дефинира улогата на Сорос во Македонија и нашите медиуми.

Не го мешај амонизетот мој спрема општата глупост и малограѓанштина со амозитет спрема македонците - кој не постои . Твојот коментар на лична сметка Колумбо само ја засилува потребата да уште повеќе да ги мрзам овие карактеристики. Кога сме веќе кај авторитет јас неам потреба со модераторски алатки да бришам постови и да ги касапам за да се осетам добро :)
Нејсе на крај сите ќе викате куку што се случи немој да биде дека не ви кажале :)
Извини, ама јас не гледам лична сметка овде, туку Црнец чии ставови се против сите морални норми.

Доказ нема :) Не признавам ништо помалку од референдум самиот факт што се силеа па после повлекоа кажува многу. Самиот факт што на последните два протеста излегоа едвај неколку стотини луѓе кажува многу. Самиот факт што за еден пристоен протест против промена на името требаше памфлети и реклами за да се соберат 30 000 кажува многу. Самиот факт што се појавија на протест 50 000 на сдсм која го даде знамето и го смени името во фиром кажува многу.
СДСМ изјавија дека организирале дури 600 автобуси, земајќи во предвид дека капацитетот на големите автобуси е 55 седишта, и доколку биле целосно исполнети тоа дава бројка од 33 000 од ЦЕЛА Македонија.
Со оглед дека Македонија има 2 милиона, тоа дава без Скопје (2м - 1/2м), процент од 1,65 %.

Фактот дека Скопје има над 500 000 жители, земајќи ги точни твоите претпоставки за 50.000 доаѓаме до резултат од само 17.000 скопјани = 3.4 %

Или ако сакаш вкупен % на ниво на цела Македонија: тие 50.000 кои се за промена на името претставуваат ЦЕЛИ 2,5 % од сите жители на Македонија.

И сето ова доколку ги прифатиме наводните статистики од штабот на СДСМ, додека реалната бројка се проценува на 15-20.000 и го преполува погорниот резултат на цел 1% за промена на името.

Што да додадам, освен импресивно! :)

Бројките нека зборат за себе, а видеово за нив:

За да имаме и увид како се собираат „демонстранти“.

Секако, ама присуството на Милчин на истиот протест снимено од повеќе ТВ куќи малце потешко.

Башка, што правиме со српските знамиња на овој протест?

Член од
4 август 2010
Мислења
318
Поени од реакции
189

Факт- грција е пред колапс , ние можеме да ги блокираме сите грчки фирми, никој не се обидува ништо кажува многу иако со овој потег можеме и името и се што сакаме придавка додавка да добиеме никој не мрда
Помири се со тоа :)
Не се медиумите криви самиот народ го покажува тоа кој сум јас да се противам. И како сите други сакам да видам колку мнозинството е за или против менување на името. Сум демократски човек
Доказот кој го бараш не може да биде веродостоен дури и да се одржи референдум. За да дојде до таков референдум, ЕУ треба јасно да каже или името или влез. Но тоа сеуште го нема кажано, иако тоа го тражи (а не гарантира влез). Се додека тоа не се случи (толку директно) нема ни да видиш толку директен референдум. А зошто да не се понуди референдум „Дали сте за промена на името“? Така (за мене) простата народна маса нема да се излаже по „медот и млекото“ што извираат во ЕУ или НАТО, а и би било пореално прашањето бидејќи никој не ни понудил влез ако го смениме името, само се алудираше на тоа - без никаков договор.А токму оние кои го организираа тој протест бараа да нема референдум, бидејќи тогаш дури и кога би дошле на власт би се плашеле да го ПРОДАДАТ како многу работи до сега.
Најголем дел од тие луѓе кои излегоа на протест не ни знаат за какви идеи дошле. Кога ќе им кажеш дека дошле за некој кој сака да го промени името, да одобри хомосексуални бракови, да дозволи проституција - верувај ми најголем дел од тие старци кои имаат деца би си заминале дома, а и останатите кои имаат трошка патриотизам.
Грчките фирми да се блокираат? И ти демократски човек? Во ист текст?
Како ќе ги блокираш странските инвестиции кои толку ги тражиш демократски човеку? Така би ги привлекол останатите? Па ако Македонија има судир на интереси со нивната земја да си ја селат фирмата или да бараат државјанство Македонско? Алал да ти е на размислувањето, воодушевуваш.
И да, Македонците се ПРОТИВ промена на името - доколку не се сами би можеле да се декларираат како нешто друго на попис. Демократска земја сме, не?

Kajgana Shop

На врв Bottom