- Член од
- 26 јануари 2007
- Мислења
- 807
- Поени од реакции
- 7
Трну извини ама тие не се примарен извор:pos2:
Доволна јасен е твојот став и твојата Бугарска самосвест.Марс напиша:Македонската нација постои.Постои традиција, постои континуитет од АСНОМ наваму, и некои струења во 19 век помеѓу интелигенцијата.
Напротив, конечно кога македонецот ја доби својата држава за која се борел сам против 3 агресори, дојде времето и да се покаже како стојат работите, а не како беа прикажувани за време на тоталитарната власт!Марс напиша:Неточно е сврзување за минатото во однос на современите нации да се проектира порано од 18 век.
Тука самиот се побиваш...почнувајќи за Македонската нација од АСНОМ па како тоа е изградена од социјален инженеринг а после кажуваш дека сме јаделе тоа што ни го сервира бољшевичката банда и нашиот еврејски сателит Тито...Марс напиша:Денес македонската нација е изградена со социјален инжинеринг, со образование од најмали нозе, со постоење културни институции.А што било пред 150, 300, 800 или 2300 години најдобро ќе ни протолкуваат изворите, паралелните науки на историографијата и здраворазумски толкувања на СИТЕ извори а не тие што ни се допаѓаат.При тоа ќе треба помалку,сепак да се ослониме на авторитети.Кога ќе погледне човек колку сајтови, блогови се посветени на „антиката„ и „континуитетот„ му се крева косата на главата, ќе помисли странец сите сме доктори историчари...............полека малку, до пред 15 години живеевме под стаклено ѕвоно, јадевме ум за храна каков ќе сервира бољшевистичклата банда, сега треба да го истрпиме шокот додека се соочуваме со светот и со другите гледишта.Не сакам да звучам дидактички, ама така ест.........
Марс напиша:Александар Донски е псевдоисторичар. Што велат другите?
Da? Do taa merka te mava Donski vo nerv? )) Donski kazha nekoi vistini vo "Jazikot na Antichkite Makedonci" so koi vo paramparchinja gi razbi grchkite tezi deka antichkiot makedonski jazik bil dijalekt na starogrchkiot. Ja razbi najgolemata grchka laga za dramata na Stratis, potoa gi dade na uvid istoriskite dokumenti (Recnicite na Hesihij i Suda) pa nabroja i analizirashe antichkomakedonski zborovi koi gi koristime denes, itn. itn.За јазикот на античките Македонци имаме повеќе теории: трако/илирска, фригијска, грчка,. Сите се елиминирани освен грчката, врз база на три резони.
Misirkov напиша:Da? Do taa merka te mava Donski vo nerv? )) Donski kazha nekoi vistini vo "Jazikot na Antichkite Makedonci" so koi vo paramparchinja gi razbi grchkite tezi deka antichkiot makedonski jazik bil dijalekt na starogrchkiot. Ja razbi najgolemata grchka laga za dramata na Stratis, potoa gi dade na uvid istoriskite dokumenti (Recnicite na Hesihij i Suda) pa nabroja i analizirashe antichkomakedonski zborovi koi gi koristime denes, itn. itn.
A ova za ASNOM, a bre ne se rezili ....
Словени???!!!Марс напиша:Многу паушално се изразуваш.Дека сме Словени не треба ни да се дискутира, докази за тоа се секаде околу тебе, почнувајќи од словенскиот јазик на кој ми се обрати.Ако сметаш дека историјата на Македонија е неточна, во ред, конкретизирај малку: што од официјалната историја, кој детал,кој заклучок го сметаш за неточен и од кои причини?Каде мислиш дека вистината е оштетена?
А ти на Македонците им зборуваш за нивниот јазик, кога сеуште постојат и го зборуваат.Марс напиша:Куртиус Руфус зборува 280 години по Александар,значи не е примарен извор.Демостен не зборува за јазикот, тој е едноставно член на филипофобска партија во Атина, и е во опозиција на филипофилите кои се надеваат на единство спроти Персија.
Инаку, каков јазик зборувале древните Македонци најасно зборува самиот тој јазик познат од 150 зборови и преку 300 лични и географски имиња.Немаме ниту еден примерок од негрчка неписменост чии автори се древни Македонци.Потребна е анализа на самиот јазик и на околностите под кои постоел за да проникнеме во тоа дали е позајмен или бил одсекогаш својствен за Македонците.