Јазикот на античките Македонци

Член од
26 јануари 2007
Мислења
807
Поени од реакции
7
Трну извини ама тие не се примарен извор:pos2:
 
Член од
10 јуни 2007
Мислења
57
Поени од реакции
1
Александар Донски е псевдоисторичар.Што велат другите?Стално нагласувам,за да има оваа дискусија „сол” треба да зборуваме со детали.Откаде ви идејата дека „ние„ сме во право за се?Или ќе делуваме по онаа „можеби не е вистина, ама наш став е против нивниот, ајде сите да го браниме до смрт„.Не се „Грците„ во право нити се тие мои пулени, бидејќи науката е интернационална.Тоа се заклучоци на Чеси,Бугари,Германци,Американци, Англичани.

Тука имаме апсурдна ситуација да се негира дека сме Словенски народ.Се прават кули од карти.Не заборавете: ова е само форум и дојдени сме за забава.Ништо од она што ќе го кажеме има тежина вон ХТМЛот.Забавувајте се, научете нешто ново, дајте свој предлог, прашајте.

Не го замислувајте форумствувањето како некаква војна на „политички„, ”предавнички” итн каузи.................бесмислено е.
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Првично допрва се утврдува релевантноста на теоријата за „Словените”...Проблемот со Грчката страна е што по ниедна точка не сакаат да признаат Македонска нација, иако таа постои а за тоа има сведочење веќе 25 векови.

А за тоа колку е форумот за забава, прашај ги твоите пријателчиња од тој сајтот кој го спомна(јас не го спомнувам бидејќи ми е под ниво)

П.С. Тие таму јасно се изјаснуваат дека не признаваат македонска нација - кој е твојот став за ова?
 
Член од
10 јуни 2007
Мислења
57
Поени од реакции
1
Македонската нација постои.Постои традиција, постои континуитет од АСНОМ наваму, и некои струења во 19 век помеѓу интелигенцијата.Неточно е сврзување за минатото во однос на современите нации да се проектира порано од 18 век.Пред тоа постојат етноси.Денес македонската нација е изградена со социјален инжинеринг, со образование од најмали нозе, со постоење културни институции.А што било пред 150, 300, 800 или 2300 години најдобро ќе ни протолкуваат изворите, паралелните науки на историографијата и здраворазумски толкувања на СИТЕ извори а не тие што ни се допаѓаат.При тоа ќе треба помалку,сепак да се ослониме на авторитети.Кога ќе погледне човек колку сајтови, блогови се посветени на „антиката„ и „континуитетот„ му се крева косата на главата, ќе помисли странец сите сме доктори историчари...............полека малку, до пред 15 години живеевме под стаклено ѕвоно, јадевме ум за храна каков ќе сервира бољшевистичклата банда, сега треба да го истрпиме шокот додека се соочуваме со светот и со другите гледишта.Не сакам да звучам дидактички, ама така ест.........
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Марс напиша:
Македонската нација постои.Постои традиција, постои континуитет од АСНОМ наваму, и некои струења во 19 век помеѓу интелигенцијата.
Доволна јасен е твојот став и твојата Бугарска самосвест.
Марс напиша:
Неточно е сврзување за минатото во однос на современите нации да се проектира порано од 18 век.
Напротив, конечно кога македонецот ја доби својата држава за која се борел сам против 3 агресори, дојде времето и да се покаже како стојат работите, а не како беа прикажувани за време на тоталитарната власт!
Марс напиша:
Денес македонската нација е изградена со социјален инжинеринг, со образование од најмали нозе, со постоење културни институции.А што било пред 150, 300, 800 или 2300 години најдобро ќе ни протолкуваат изворите, паралелните науки на историографијата и здраворазумски толкувања на СИТЕ извори а не тие што ни се допаѓаат.При тоа ќе треба помалку,сепак да се ослониме на авторитети.Кога ќе погледне човек колку сајтови, блогови се посветени на „антиката„ и „континуитетот„ му се крева косата на главата, ќе помисли странец сите сме доктори историчари...............полека малку, до пред 15 години живеевме под стаклено ѕвоно, јадевме ум за храна каков ќе сервира бољшевистичклата банда, сега треба да го истрпиме шокот додека се соочуваме со светот и со другите гледишта.Не сакам да звучам дидактички, ама така ест.........
Тука самиот се побиваш...почнувајќи за Македонската нација од АСНОМ па како тоа е изградена од социјален инженеринг а после кажуваш дека сме јаделе тоа што ни го сервира бољшевичката банда и нашиот еврејски сателит Тито...

Има мал милион на блогови и сајтови кои што зборат за континуитетот на Македонскиот народ, Македонските обичаи, Македонската преродба и традиција и јазикот - да, точно!

И мило ми е што е така!

Но, тоа не значи дека на сите тие блогови тоа што го пишува не е вистина!

Пр.
Јас тврдам дека Португалците водат потекло од Македонците! Немам докази ниту факти за да го докажам тоа ама сепак го кажувам - Не е вистина!

Но ако јас во моето пишување наложувам факти, докази, наоди кои притоа се оригинал - нормално дека се работи за чиста вистина! И да се повтори на 10 други блогови, пак ништо не се менува, пак останува вистина!

П.С. Мило ми е што конечно го изнесе твојот прогрчки став, барем знаеме на што сме...Уште само да ми кажеш дека имаш нешто заедничко со Денко Малески и сите сомнежи да си ги тргнам настрана...
 
Член од
10 јуни 2007
Мислења
57
Поени од реакции
1
Прогрчки став...........глупост.Попрво став против екстремистите и фантастите, тие индиректно ме срамотат и мене и создаваат впечаток дека во Македонија живеат фанатици.Тоа е промакедонски став, во полза на вистината.

Топиков е во целост миниран со политика.А да подсетам, беше посветен на античкиот македонски јазик.Почнавме да си зборуваме кој за кого гласа..........недолично.Јас ќе се повлечам до оној момент кога на топиков ќе видам теза или контратеза од лингвистички карактер.
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Да...одеднаш стана лингвист кога ти уочив дека сам себе се побиваш...

Не си прв ни последен, кој што поминал тука...

Збориш ли англиски?

П.С. Не е една тема на која што сме зборувале за ова...Разгледај малку во подфорумов...
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Марс живееш со догми, догми дека на балканот во античко време освен латински и грчки непостоеле други јазици, и дека се друго било дијалект. Живееш со догмата дека во античко време секој јазик морало да има и своја пишана форма за да може да се каже дека тој јазик постоел. Марс живееш со догмата за хомогеноста на огормна популација на луже кои се само врз основа на јазични сличности а не по потекло се генерализираат како словени.
Освен тоа јасно би требало да ти е дека сите пишани историски докумнети се субјективни а како второ подложни кон фалсификување.

Заклучок е дека за да можеш што ид а било да тврдиш за јазикот ан античките македонци ти треба временска мажина со коај би се вратил во времето и би го простудирал јазикот на античките македонци.

Освен тоа знаеш многу добор дека има уште живи луѓе чии родители се декларирале за етнички македонци што е 100 години пред АСНОМ.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
Марс напиша:
Александар Донски е псевдоисторичар. Што велат другите?
За јазикот на античките Македонци имаме повеќе теории: трако/илирска, фригијска, грчка,. Сите се елиминирани освен грчката, врз база на три резони.
Da? Do taa merka te mava Donski vo nerv? :))) Donski kazha nekoi vistini vo "Jazikot na Antichkite Makedonci" so koi vo paramparchinja gi razbi grchkite tezi deka antichkiot makedonski jazik bil dijalekt na starogrchkiot. Ja razbi najgolemata grchka laga za dramata na Stratis, potoa gi dade na uvid istoriskite dokumenti (Recnicite na Hesihij i Suda) pa nabroja i analizirashe antichkomakedonski zborovi koi gi koristime denes, itn. itn.

A ova za ASNOM, a bre ne se rezili ....
 
Член од
10 јуни 2007
Мислења
57
Поени од реакции
1
Мисирков.


Донски е умоболен човек.Го канев на јавна дебата,одби.Неговите тврдења се ништожни и ниту еден научник не ги прифаќа.Не знам што пишувал во „Јазикот на Античките Македонци” и не ме занима.Човекот не е историчар ниту со било каков stretch of imagination.Ова можеме да го дискутираме, секако.

Поздрав.

Пс еве еден цитат од Донски.Цитира непостоечки пасус од Хамонд.

<span style="font-family: verdana;">ЧЕЛНИКУ (ЗАПИШАНО КАКО: Тсхелнику)

Случајот со античко-македонскиот збор челнику,е толку интересен,што ќе го приложам целиот пасус,преземен од авторот Хамонд
(The Macedonian State, стр. 6), каде што тој го споменува овој збор и неговата етимологија.
Во врска со општественото уредување кај античките Македонци, Хамонд пишува:
"Системот на водењето на семејството, Групата или племето било патријахално.
 
Член од
10 јуни 2007
Мислења
57
Поени од реакции
1
[SIZE=-1]Dios, Apellaios, Audynaios, Peritios, Dystros, Xanthikos, Artemislos, Daislos, Panemos, Loos, Gorpiaios,[/SIZE][SIZE=-1] Hyperberetaios[/SIZE]
[SIZE=-1]
Македонски имиња за месеци во годината.
[/SIZE]
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
Fala shto ne potseti deka nashite predci imale svoj sopstven kalendar koj se razlikuval od grchkiot. Ova dosega ne go diskutiravme na forumov. Makedonskiot kalendar imal 12 mneseci i ostanal vo upotreba po propasta na makedonskata drzhava. Malku e poznato deka mesecite od makedonskiot kalendar se spomnati vo Biblijata (Knigata na Makaveite), a gi koristel i antichkiot evrejski istorichar Josif Flavij no i drugi avtori. Iminjata na mesecite se grcizirani, kako shto vprochem pravele site izvori od toa vreme.

- Mesecot PERITIOS (januari) go nosi toa ime spored Makedonskiot festival PERITIA koj se odrzhuval vo toj mesec i stanal semakedonski praznik (Nade Proeva, "Studii za Antickite Makedonci", str. 167). Inaku za vreme na praznikot Peritia, se vrshela eden vid "lustracija" na makedonskata vojska. Se rasparchuvalo zhivotno, utrobata se frlala na dve stran i niz sredinata morale da pominat vojnicite. Deneshniot zbor "pere" (chisti, prochistuva) ima koren vo Peritia - koj praznik e praznik na prochistuvanjeto. Ovoj zbor voopshto ne postoi vo grchkiot jazik. Najslichen grchki zbor e "peritiara", no toj ima sosema drugo znachenje t.e. oznachuva okrugla kapa.

- Mesecot ARTEMISIOS go dobil imeto po se-balkanskata bozhica Artemida, koja Makedoncite ja pochituvale.


- Mesecot DIOS e zapishan od povekje izvori a se odnesuva na noemvri. Vo antihkiot izvor Leksikonot na "Suda" (Delta 1202) se objasnuva znachenjeto na ovoj zbor: "Dios e ime na mesecotnoemvri kaj Makedoncite. Toj isto taka znaci mlad i slaven."

Deneshniot zbor-imenka "div" ima koren vo "dios" (slaven, poznat,ispolin) kako vo terminot "operska diva" na primer. Interesno, Leksikonot na "Suda" dava istoriski podatok deka imalo toponim so toa ime, shto rechisi sigurno se odnesuva na Dion vo Makedonija.

Vo grckiot jazik toj zbor se koristi vogavnom so dve znacenja: blagorodnik i bozhestven.

itn.
 

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
Misirkov напиша:
Da? Do taa merka te mava Donski vo nerv? :))) Donski kazha nekoi vistini vo "Jazikot na Antichkite Makedonci" so koi vo paramparchinja gi razbi grchkite tezi deka antichkiot makedonski jazik bil dijalekt na starogrchkiot. Ja razbi najgolemata grchka laga za dramata na Stratis, potoa gi dade na uvid istoriskite dokumenti (Recnicite na Hesihij i Suda) pa nabroja i analizirashe antichkomakedonski zborovi koi gi koristime denes, itn. itn.
A ova za ASNOM, a bre ne se rezili ....

го боли Марс вистината, а за АСНОМ да не почнам да пишувам, дедо ми бил учесник, и лежел во затвор за македонската независност, дедо ми е припадник на 4 македонска бригада, која 1945 се судира со британците кај дојран (за ова многу малку луѓе знаат), не ми текнува местото кое сега е во Егејска Македонија.
 
Член од
9 мај 2006
Мислења
150
Поени од реакции
6
Марс напиша:
Многу паушално се изразуваш.Дека сме Словени не треба ни да се дискутира, докази за тоа се секаде околу тебе, почнувајќи од словенскиот јазик на кој ми се обрати.Ако сметаш дека историјата на Македонија е неточна, во ред, конкретизирај малку: што од официјалната историја, кој детал,кој заклучок го сметаш за неточен и од кои причини?Каде мислиш дека вистината е оштетена?
Словени???!!!

И тоа како се диакутираше за тоа, а посебно со генетски анализи.
 
Член од
9 мај 2006
Мислења
150
Поени од реакции
6
Марс напиша:
Куртиус Руфус зборува 280 години по Александар,значи не е примарен извор.Демостен не зборува за јазикот, тој е едноставно член на филипофобска партија во Атина, и е во опозиција на филипофилите кои се надеваат на единство спроти Персија.

Инаку, каков јазик зборувале древните Македонци најасно зборува самиот тој јазик познат од 150 зборови и преку 300 лични и географски имиња.Немаме ниту еден примерок од негрчка неписменост чии автори се древни Македонци.Потребна е анализа на самиот јазик и на околностите под кои постоел за да проникнеме во тоа дали е позајмен или бил одсекогаш својствен за Македонците.
А ти на Македонците им зборуваш за нивниот јазик, кога сеуште постојат и го зборуваат.

Имам едно прашање за тебе, често пати е повторувано и досега никој не го одговорил, ама според твојата „историја“ ти сигурно ќе бидеш во состојба да го сториш тоа.

Имено, прашањето ми е:

Приближно во кој век умрел последниот жив Македонец?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom