BYD во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Не е само до рачунот, батериите се одговор. Јапонија нема ресурси за масовно производство.

Не е тоа проблем воопшто да купиш батерии. Проблем е целиот драјвтреин да го развиеш. Јапонците не се замараат со тоа како европјаниве и кинезите да направат електрична кола.

Се распрашував за Маздата Cx 6e колку би коштало фул пунење на јавни ЕВН пуњачи, ми искалкулира 2.700-2.800мкд за цирка 450км. За BYD искача 200 мкд повеќе ама и 150км грубо повеќе.
Поскапо од дизел испаѓа.
Автоматски споено мислење:

Не е тоа проблем воопшто да купиш батерии. Проблем е целиот драјвтреин да го развиеш. Јапонците не се замараат со тоа како европјаниве и кинезите да направат електрична кола.
Од кај ќе ги купат бе Ронче? Од Кина, така? Не бе Јапонците директ на атомски погон ќе пројдат, што ќе се замараат со електрични.

Поскапо од дизел испаѓа.
Автоматски споено мислење:

Од кај ќе ги купат бе Ронче? Од Кина, така? Не бе Јапонците директ на атомски погон ќе пројдат, што ќе се замараат со електрични.

Панасоник и Сони се едни од поголемите производители на батерии. Сакам да ти кажам нема некој интерес од нивна страна за електрични коли како на запад. Веруваат у бензинот повеќе.

Поскапо од дизел испаѓа.

Дизелот е поскап едно 10к. Одржувањето исто така му е поскапо. Плус ова рачунај збориме за ЕВН чарџери. Да живееш во куќа (еве еден бенефит што го прифаќам од другана тема), цената од 45-50 еур за едно фул пунење иде 7 пати поефтино на ефтина :)

Дизелот е поскап едно 10к. Одржувањето исто така му е поскапо. Плус ова рачунај збориме за ЕВН чарџери. Да живееш во куќа (еве еден бенефит што го прифаќам од другана тема), цената од 45-50 еур за едно фул пунење иде 7 пати поефтино на ефтина :)
Мене ми мати умот после 7-8 години што со електричните.
Ај сега некој есап има, ама тенок.
До работа дома, пеки. Ама на одмор или на подалеку, ќе се отепаш од чекање и плаќање.

Мене ми мати умот после 7-8 години што со електричните.
Ај сега некој есап има, ама тенок.
До работа дома, пеки. Ама на одмор или на подалеку, ќе се отепаш од чекање и плаќање.

Незнам што и кога ќе треба да се мења и колку би коштало. Да, во моментов логистиката ме јебе највише, вака убаво звучи ефтина струја не се замараш со регулаторна за гориво секој понеделник како ќе му се дигне на Трамп.

Незнам што и кога ќе треба да се мења и колку би коштало. Да, во моментов логистиката ме јебе највише, вака убаво звучи ефтина струја не се замараш со регулаторна за гориво секој понеделник како ќе му се дигне на Трамп.

Ќе ставиш соларни панели и преку ден ќе ја полниш.

Од друга страна Byd иако се сериозен бренд моментално не се толку докажан, истава кола не знаеме ни дали ќе има сервис делови дали батеријата после 5 години ќе е стабилна и слично.
Малку е чудно што оддеднаш ќе се продаваат, а речиси никаде во регионот нема некоја голема логистичка база со сервиси и присутност во Европа. Сега за сега се фура само на реклама и хајп.

Не е далечно времето кога кинески Great Wall проба во Бугарија да ги склопува автомобилите и сето тоа беше фијаско, што со сервис, што со резервни делови.

Кинезите гледаат на тие автомобили како на мобилни телефони па затоа и секој ден во Кина никнува нов бренд кинески автомобил што во суштина е истата техника под друго име.

Се распрашував за Маздата Cx 6e колку би коштало фул пунење на јавни ЕВН пуњачи, ми искалкулира 2.700-2.800мкд за цирка 450км. За BYD искача 200 мкд повеќе ама и 150км грубо повеќе.

Не се исплаќа возење електрична или PHEV кола ако ја полниш на јавни полначи. Цените се 25 денари AC полнач и 28 денари на DC полнач со ЕВН картичка. Вo Грција AC е од 0.32 - 0.5 евра на AC и од 0.55 евра па нагоре за DC. По автопативе низ Европа знае да оди и 0.9 евра. И тука нема некоја математија, едноставно скапо е, поскапо е од бензин и дизел и пак те боли глава дали ќе ја наполниш, па дали ќе имаш слободен полнач во пикови, итн.

Ако ја полниш дома на евтина тарифа цената е 4.732 денари (0.07 eur/kwH). Наполни 70 kwH и ќе те чини 332 денари, ако имаш PV на кров готово без пари ќе полниш. И тука нема математика, едноставно исплатливо е. Купуваш кола која највеќе ти одоговара на потребите и можностите и тоа е. Можеш да полниш дома изборот е PHEV или чиста струја, нема можност да полниш дома купуваш mild или самополнечки хибрид со помала батерија.

Јас баш поради фактот дека не сакам да застанувам по автопати и да дополнувам по скапи тарифи се одлучив за PHEV. Градското возење целосно е покриено со батерија и готово бесплатно, вожњата одлична.

Дали има можност да се инсталира полнач со јачина од 22киловати во куќа со трофазна струја кај нас, и дали се потребни одобрувања од ЕВН?

Јас имам таков инсталирано, нема потреба од ЕВН, единствено треба да провериш дали можеш да инсталираш полнач дома, или ќе треба да правиш промена на електрична инсталација.

Ми направија Seen бе (4 дена без одговор). Не ми се допаѓа тоа што уште не почнале, а веќе се понашаат како Ми-Да со потенцијални клиенти.
1791285923061.png

Многу нешта по официјалната промоција останаа нејасни, па логично е да побараме одговор и затоа и им пишав. Никогаш не разбрав која е поентата да бидеш присутен на социјални медиуми, а да тераш еднонасочна комуникација. Се надевам дека ќе се уозбилат и ќе почнат да го водат профилот како што треба.

Ми направија Seen бе (4 дена без одговор). Не ми се допаѓа тоа што уште не почнале, а веќе се понашаат како Ми-Да со потенцијални клиенти.
Прегледај го приврзокот 488593

Многу нешта по официјалната промоција останаа нејасни, па логично е да побараме одговор и затоа и им пишав. Никогаш не разбрав која е поентата да бидеш присутен на социјални медиуми, а да тераш еднонасочна комуникација. Се надевам дека ќе се уозбилат и ќе почнат да го водат профилот како што треба.
Со тој однос како додаток на превисоките цени, ќе се сликаат изгледа.

Втор пат од втор јузер ти кажувам кочи кај кинезите! Понуди го моменталното возило старо за ново во порше мк. Ако понудата не ти се допаѓа, трк до бмв и земај Х5 хибрид на кредит. Кинезиве, преспиј ги како лош сон.

Wow, каква алтернатива. Кола од 130к евра на кредит.
Само за советов би ти дал бан, па да пишуваш и од трет јузер.

Инаку сега го проверив сајтот на BMW, најјаки! Ставиле ПДФ ценовник и линк до Adobe Reader со упатство :D

Прегледај го приврзокот 488593

Цените се сигурно за моделите со најниско ниво на опрема.

Втор пат од втор јузер ти кажувам кочи кај кинезите! Понуди го моменталното возило старо за ново во порше мк. Ако понудата не ти се допаѓа, трк до бмв и земај Х5 хибрид на кредит. Кинезиве, преспиј ги како лош сон.
Кинеските возила се супер, за локалците кои го донесоа брендот не сум баш убеден.
Цените се сигурно за моделите со најниско ниво на опрема.
Да не претпоставуваме, ќе добијам официјален одговор наскоро.

Цената на SEAL U DM-i во Македонија, барем според информациите во медиумиве, беше објавено дека 39.990 евра.
Ако направиме „брза споредба со Србија“, ќе видиме дека таму е 35.990 евра - што значи, 4.000 евра разлика.

Без да ги анализираме даночните стапки и царинските трошоци, ова изгледа како голема разлика. Но, трикот е во тоа што во медиумите не беше објавено дали цената се однесува за BASIC, BOOST или COMFORT верзијата на овој автомобил. Цената од 35.990 евра во Србија се однесува за BASIC, додека за BOOST е 35.900, а COMFORT 37.490. Што, повторно значи дека има значителна разлика - и покрај тоа што немаме уште точна информација за кој модел се однесува „македонската цена“. Познавајќи ја психологијата на македонскиот купувач, ништо чудно цените се повисоки за да имаат простор за попусти и ценкање :pos:

Не дека не е можно, ама скоро па никој автомобилски производител не рекламира највисоко ниво на опрема. Контрапродуктивно е, зашто веднаш имаш висока цена.

Back
На врв Bottom