Емкаа
the worst thing about prison was the dementors.
- Член од
- 14 мај 2008
- Мислења
- 5.472
- Поени од реакции
- 14.237
Можеби и ќе нема потреба да постојат фрејмворци во иднина, причината зошто сега постојат е човечкиот фактор. Прилично е рано да се дискутира за ова, сепак скоро сите тука започнавме со поекстремно користење на АИ пред нецела година.Јас го читам сеуште. Ако не треба да го читам која е поентата да сеуште постојат фрејмворци, хај левел јазици, гит бранчови и сл? Све у асембли нека се генерира на мастер и директно пуш и деплој. Така е или не е така?
Како прво, за дебагирање треба добар инжинер а не добар код, тие што ги бива ќе се снајдат и во шпагети код.Муабетот ми беше, ако проблемот ти е од типот: Сервис А повикува Сервис Б преку ХТТП и имам грешка Ц, ако има пристап до двата кода, лесно ќе ти каже што е проблемот. Мислам дека сите се согласуваме тука. Ама ако Сервис А комуницира со Сервис Б преку Кафка и пораките ти каснат, тогаш нема да може да ти го реши проблемот. Ќе ти ги наброи сите можни решенија зошто можат пораките да каснат, ама ако не ти е врзан со конфигурацијата на Кафка, ако нема пристап до внатрешни логови (или пример дебуг логовите не ти се уклучени), тогаш ќе се мачи да ти го даде резултатот. И тука ти треба експертиза на девелопер да види уствари што е проблемот. Ако му речеш "solve the issue" ќе ти искуца еден куп код, ама дали стварно го решава проблемот?
И ова погоре ме носи до следново прашање.
Ако не го разбираш feature-от како е искуцан а решаваш bug во тој feature. Како знаеш дека кодот што ти го изгенерирал AI ќе го реши bug-от? Му веруваш целосно на неговиот output? Го тестираш некако?
Мислам одговорот е едноставен ако feature-ot е "send email". Ќе го провериш за 5 минути. Ама што ако feautre-от е некој scheduled job што се извршува 7-8 саати еднаш во денот?
Од тука ми доаѓа ставот дека не е проблемот АИ да го куца кодот, ама ако кодот не се прегледа и не се разбере 100%, тогаш ќе има проблеми.
Сега има алатки кои овозможуваат пристап до конфигурации, еве кај нас ќе се заменува човечки oncall со АИ продукт. Ќе се пинга инжинер само за одобрување на фиксот, не за детекција.
Кодот го гледам за да добијам генерална слика на тоа што е генерирано, ама не навлегувам длабоко и детално. Зошто и би, кога имам уште 5 посебни скилови чија намена е баш тоа. Башка секакви сценарија се дискутираат при генерирање на контекстот, не пуштам јира тикет со контекст do it.
Сега ќе добијам и compliance agent, за да не го пингам ПО-то на секое дали ова е ок или не, значи ќе можам самостојно да носам продукт одлуки како девелопер доколку се compliant.
Моментално постои некој трејд офф дека кодот што се генерира е на задоволително ниво и ризикот да се доведеш во ваква ситуација е прифатлив, со оглед на зголемената продуктивност. Кај нас еве скоро една година се работи вака и сме немале голем инцидент. 90% од кодот е АИ генериран. А пак ќе кажам, работам во прилично регулирана бранша.
Автоматски споено мислење:
Не од причините кои тебе те наведоја да го пишеш постов, туку од други, многу радо би копала бавча.Аууу девојко фрлај тастатурата и копај бавча жити мене/
А мислам дека таква иднина не ни бега на 90% од браншава следниве 10 години.