ИТ фирми и пракси во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата StaticStupid
  • Време на започнување Време на започнување
Јас го читам сеуште. Ако не треба да го читам која е поентата да сеуште постојат фрејмворци, хај левел јазици, гит бранчови и сл? Све у асембли нека се генерира на мастер и директно пуш и деплој. Така е или не е така?
Можеби и ќе нема потреба да постојат фрејмворци во иднина, причината зошто сега постојат е човечкиот фактор. Прилично е рано да се дискутира за ова, сепак скоро сите тука започнавме со поекстремно користење на АИ пред нецела година.
Муабетот ми беше, ако проблемот ти е од типот: Сервис А повикува Сервис Б преку ХТТП и имам грешка Ц, ако има пристап до двата кода, лесно ќе ти каже што е проблемот. Мислам дека сите се согласуваме тука. Ама ако Сервис А комуницира со Сервис Б преку Кафка и пораките ти каснат, тогаш нема да може да ти го реши проблемот. Ќе ти ги наброи сите можни решенија зошто можат пораките да каснат, ама ако не ти е врзан со конфигурацијата на Кафка, ако нема пристап до внатрешни логови (или пример дебуг логовите не ти се уклучени), тогаш ќе се мачи да ти го даде резултатот. И тука ти треба експертиза на девелопер да види уствари што е проблемот. Ако му речеш "solve the issue" ќе ти искуца еден куп код, ама дали стварно го решава проблемот?

И ова погоре ме носи до следново прашање.
Ако не го разбираш feature-от како е искуцан а решаваш bug во тој feature. Како знаеш дека кодот што ти го изгенерирал AI ќе го реши bug-от? Му веруваш целосно на неговиот output? Го тестираш некако?
Мислам одговорот е едноставен ако feature-ot е "send email". Ќе го провериш за 5 минути. Ама што ако feautre-от е некој scheduled job што се извршува 7-8 саати еднаш во денот?

Од тука ми доаѓа ставот дека не е проблемот АИ да го куца кодот, ама ако кодот не се прегледа и не се разбере 100%, тогаш ќе има проблеми.
Како прво, за дебагирање треба добар инжинер а не добар код, тие што ги бива ќе се снајдат и во шпагети код.

Сега има алатки кои овозможуваат пристап до конфигурации, еве кај нас ќе се заменува човечки oncall со АИ продукт. Ќе се пинга инжинер само за одобрување на фиксот, не за детекција.

Кодот го гледам за да добијам генерална слика на тоа што е генерирано, ама не навлегувам длабоко и детално. Зошто и би, кога имам уште 5 посебни скилови чија намена е баш тоа. Башка секакви сценарија се дискутираат при генерирање на контекстот, не пуштам јира тикет со контекст do it.
Сега ќе добијам и compliance agent, за да не го пингам ПО-то на секое дали ова е ок или не, значи ќе можам самостојно да носам продукт одлуки како девелопер доколку се compliant.

Моментално постои некој трејд офф дека кодот што се генерира е на задоволително ниво и ризикот да се доведеш во ваква ситуација е прифатлив, со оглед на зголемената продуктивност. Кај нас еве скоро една година се работи вака и сме немале голем инцидент. 90% од кодот е АИ генериран. А пак ќе кажам, работам во прилично регулирана бранша.
Автоматски споено мислење:

Аууу девојко фрлај тастатурата и копај бавча жити мене/
Не од причините кои тебе те наведоја да го пишеш постов, туку од други, многу радо би копала бавча.
А мислам дека таква иднина не ни бега на 90% од браншава следниве 10 години.

Па бавча тешко ама ќе работиме нешто ко другите ИТ позиции што ги ругавме:D

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
За мене куцање код не е ништо инженерски, а голем дел од практиките беа чисто тупење и пред АИ. Но луѓе направија кариера од тоа. Муабетот за мид инженер (ете ја пример) ќе држеше вода ако и луѓето што ги воспоставија тие практики не ви го кажуваат истото.

Основа на инженерстовото е да ги користиш алатките на располагање, да не го измислуваш тркалото етц. Разбирам дека сатисфакцијата не е иста, ама сепак е работа. Го разгледувам кодот чисто за да иам осет, генерална слика. Ама АИ алатките куцаат подобар код и праат подетално ревју од 100 проценти од програмерите што сум работел.

Пред некое време мењав работа и ми беше фасцинантно кога видов лик како пешки куца прост таск цел ден и не му беше готов. Среќа или несреќа е што е у таква фирма, па тоа проаѓа. Но нема вечно да е така.
Автоматски споено мислење:

1. По тоа што пишуваш на темава, не ми делува дека ја сум у токсичната фирма. Инаку не би ни сакал да ,,иам време,, за да дебагирам ко човек. Нејкам да решавам проблеми што се решени.
2. Delay и legacy. Ќе дојде и тоа набрзо.
1. Па не би рекол. Мене никој не ми рекол еј до кај си со тикетов, или за колку време ќе завршиш. Друго, за да си способен на нетехничко лице да му објасниш што се случува, баш ко на 5 годишно дете, треба да го разбереш кодот прво, односно да го отвориш и разгледаш.
2. Кога ќе дојде и тоа нема да има потреба од тебе и мене. Така да ако сакаш сеуште да си во индустријава, навивај да не дојде до тоа.

За мене куцање код не е ништо инженерски, а голем дел од практиките беа чисто тупење и пред АИ. Но луѓе направија кариера од тоа. Муабетот за мид инженер (ете ја пример) ќе држеше вода ако и луѓето што ги воспоставија тие практики не ви го кажуваат истото.

Основа на инженерстовото е да ги користиш алатките на располагање, да не го измислуваш тркалото етц. Разбирам дека сатисфакцијата не е иста, ама сепак е работа. Го разгледувам кодот чисто за да иам осет, генерална слика. Ама АИ алатките куцаат подобар код и праат подетално ревју од 100 проценти од програмерите што сум работел.

Пред некое време мењав работа и ми беше фасцинантно кога видов лик како пешки куца прост таск цел ден и не му беше готов. Среќа или несреќа е што е у таква фирма, па тоа проаѓа. Но нема вечно да е така.
За првиот дел, на што мислиш ова некои практики биле тупење? Не може куцањето код да не е инженерско кога е базата на една апликација, пак ќе прашам, под куцање код подразбираш пешки сам да пишуваш код? Нема уметност или инженерство во тоа физички да пишуваш на тастатура ако мислиш на тоа, кодот што си го копирал од stackoverflow, изгенерирал со claude или искуцал сам треба да знаеш зошто си ги искористил, и дали треба да го искористиш.

За втор дел, точно, затоа викам ја дека нема смисла да не ги користиш алатките што ти се на располагање денес. Во однос на квалитетот на кодот (посебно unchecked) во однос на тоа што џуниори го пишуваа е каде каде подобро. Реков најдобра споредба ти е ниво на мид левел инженер, преголема самодоверба и чести беспотребни апстракции и комплицирања за навидум едноставни решенија, намерно ја користам паралелата со мид инжинер, бидејќи истите одлики ги имаат, затоа е потребно некој поискусен да навигира и со едното и со другото.

Реков ако идејата е да се туркаат features и порано можеше да туркаш мид инжинери од Индија да штанцаат неодржлив код и денес можеш да пуштиш агенти да ти генерираат ист код без human in the loop. Се зависи што ти бара фирмата и што се цени во фирмата кај што работиш. Фала богу моментално каде што работам не го бараат второво, ако почнат да го бараат ја лично немам проблем, ама доколку се накубури технички долг и излезат проблеми тогаш ја не сум виновен за тоа, нека бараат помош од claude, codex whatever :)

Затоа е многу битно да се добро анализираат работите, денеска да речеме refinement треба да има многу голем импакт, и да се отвараат дискусии за потенцијални bottlenecks, bugs, performance issues и тн и тн. Детално да се пеглаат работите, детално да се знаат релациите на ентитети во база и како е структурирана целата апликација од тој поглед, мислам дека ова е многу битно. Најголем challenge е да се знае што конкретно и што точно сака продукт тимот, и истото да се направи во целосно точни и релативно конечни acceptance criteria. И тука се гледа скилот денеска, каде еден девелопер може да види однапред проблеми или фаличности во самата имплементација која што тек треба да започне.Бидејќи една реченица може драстично да го смени целиот концепт и да отвори нови проблеми. Мора девелоперот да знае точно што деливира, што гради и инжинера уствари.
Мора да се стреми да има длабоко бизнис знаење за проблематиката што ја решава, јеби га, сепак ова све е ново и има многу его во целава приказна, ама експертиза во бизнис домен и длабоко знаење за проблематиката е скил број еден денеска. Кодот некако се повеќе и повеќе доаѓа на второ место - ефтин е, лесен е за составување благодарение на АИ и не кошта време.
Затоа мислам дека тука е најбитниот дел во поглед на работата денеска.
Има многу его од девелопери у смисла - ејјјјјј полесно ќе беше ја да го куцав пешки ова. Значи дека не промпташ баш најдобро и не даваш баш контекст добар или процесите не ви се нај нај. Секако, има ситуации кои денеска се 10% каде што треба да отворам IDE и да видам што мењал АИ и да видам дали има некаде дупка во имплементацијата или не сфатил нешто.
Такви муабети демек боље пешки да си го куцате е смешен... особено денеска каде што мнгоу лесно се доаѓа до солидно решение.
Сметам дека нема потреба да се знае апсолутно све у детали, но мора да знае кои детали се критични за имплементација. Само на тој начин може да се издвои добар девелопер од вајб кодер.
Секако сметам дека денеска многу повеќе време треба да се троши на investigation како нешто би се имплементирало и каде се најголемите потенцијални проблеми, за да го искреираш и да имаш знаење како да напраиш промпт кој ќе ти генерира беспрекорен код и ќе ти треба само минимално пеглање на генерираното (ако воопшто и треба).

Како да кажам - АИ може многу лесно да искреира нешто што е технички точно, ама концептуално да биде скроз погрешно.
Порано bottleneck(можеби и интересното/креативното) у работава беше прашањето - "Како да го имплементирам ова?". Денеска се повеќе bottleneck e прашањето - "Што точно треба да имплементираме, кои се последиците и како знаеме дека решението е навистина точно и перформантно?"

Не мислеше дека тие 5% идат директ во продукција.

Да не навлагаме во инфраструктура на проектот, ама зашто не? За continuous deployment си слушнал?

Ако кодот е пишуван од АИ, тестовите ич не ни прашувам кој ги пишува.

Идеата е да имаш пристап до МЦП на Кафка ( со ГЕТ пермисии), и да има контекст и за логови и за конфигурација. И нема да му напишеш pls solve, туку истражи, дефинирај ми проблем и предложи решение. Нема никаква разлика меѓу примите..
Ќе истражи тој, ќе ти даде 3 решенија, како ќе одредиш кое е точно ако не разбираш како работи Кафка? Веројатно ќе треба и тоа да го прашаш и на крај ќе мора да научиш пред да избереш решение. Го скокна моето второ прашање, а тоа е, како ќе тестираш дали решението ти е ОК ако не го разбираш?
Еве пример ќе ти рече: "Ми требаат повеќе логови, уклучи debug логови". Ќе го послушаш без да провериш? Како ќе одлучиш дали треба тоа да го направиш и кој се ризиците? Пак ќе го прашаш AI да ти објасни.

Некогаш премногу значење даваме на "штанцање" features, како сите тие да ти носат исто пари во фирмата. Подобро еден дев да ми среди 3-4 features ама да знам дека се тип топ (нормално со АИ искуцани, ама проверени и тестирани) отколку да имам 15 features за кои немам исто ниво на доверба во нивниот квалитет. Уште повеќе, некој од тие features да направи проблем па да ми го поебе профитот и работите што се саглам направени предходно.

Затоа контекстот на работа е многу битен.
Еве во моментов си работам на еден веб сајт како хоби. Не сум куцал ништо на фронтенд сигурно 7-8 години. Го куцам 100% со codex и работи топ. Не му се замарам воопшто дали е оптимален кодот, дали има дупликати или било што. Едставно гледам да е убав и да се лоадира брзо. Е сеа, да ме прашаш какви икони користи и дали multi-language support-от е лесно надоградлив искрено врска немам. И не ме интересира, затоа што утре да рокне сајтот, гајле ми е. Или ако треба да се прекуца нешто, ќе му речам прекуцај го цел feature/
Ама за критичен продукциски код сеуште сметам дека и те како има потреба од 100% верифкација од човек на АИ продуциран кодот.

Сега има алатки кои овозможуваат пристап до конфигурации, еве кај нас ќе се заменува човечки oncall со АИ продукт. Ќе се пинга инжинер само за одобрување на фиксот, не за детекција.
Ова е некој готов продукт што го користите? Ако да, те молам сподели линк.

Искрено не би сакал да сум клиент во таа банка.
Банките се обично со нај legacy код. Сум бил на интервју во КМБ, Delphi им се сеуште сите системи. А што повеќе кога за МИПС трансфер се чека 40минути. Ништо подобри не се и другите, НЛБ кеш ин сум чекал 2 саати да се појават на сметка оти КНИЖЕЛЕ. Халк плати на пријател интерна трансакцика за секунда што треба да биде готова истотака сум ја чекал 10 минути оти и тие имале некој процес во моментот. КМБ казна платена на 15.04 на терминал од мвр тек пред 3 дена ми го напраи одливот. Најголем пораз е да си ИТ и да се манкаш со банкарски софтвери освен ако не си во BNP Paribas рецимо. Да не зборам колку пати откажани нарачки стојат во резервирани средства и чекаш недела две за да ти се вратат парите на сметка. Работа во ИТ во банка е типично административна клати врата земај плата тип на работа. Сејф зоне ама ќе затупиш до макс.

п.с. Членката што работи во банка во Шведска нека не ме зема лично јер искуството е базирано на домашни мк банки.

Банките се обично со нај legacy код. Сум бил на интервју во КМБ, Delphi им се сеуште сите системи. А што повеќе кога за МИПС трансфер се чека 40минути. Ништо подобри не се и другите, НЛБ кеш ин сум чекал 2 саати да се појават на сметка оти КНИЖЕЛЕ. Халк плати на пријател интерна трансакцика за секунда што треба да биде готова истотака сум ја чекал 10 минути оти и тие имале некој процес во моментот. КМБ казна платена на 15.04 на терминал од мвр тек пред 3 дена ми го напраи одливот. Најголем пораз е да си ИТ и да се манкаш со банкарски софтвери освен ако не си во BNP Paribas рецимо. Да не зборам колку пати откажани нарачки стојат во резервирани средства и чекаш недела две за да ти се вратат парите на сметка. Работа во ИТ во банка е типично административна клати врата земај плата тип на работа. Сејф зоне ама ќе затупиш до макс.

п.с. Членката што работи во банка во Шведска нека не ме зема лично јер искуството е базирано на домашни мк банки.
И јас немав ништо лично спрема неа, ја знам одамна по темиве уште пред AI.

Мене ме чуди што таа и уште еден член толку доверба имаат во AI.

Јас го користам, многу ја олеснува работата, но скептичен сум. Немам толку голема доверба во него...

А ако до тој степен е стигната работата како што тврдат... Тогаш не е само опасно за ИТ секторот.

Ова мене ме буни, не е директно до тебе

Што правиме со професии со кои што луѓе со години учеле факултет, на пример:

Медицина
Машински инжинери
Електро инжинери
Градежни инжинери

Се што е поврзано со знаење и примена на знаење?

Ќе истражи тој, ќе ти даде 3 решенија, како ќе одредиш кое е точно ако не разбираш како работи Кафка? Веројатно ќе треба и тоа да го прашаш и на крај ќе мора да научиш пред да избереш решение. Го скокна моето второ прашање, а тоа е, како ќе тестираш дали решението ти е ОК ако не го разбираш?
Еве пример ќе ти рече: "Ми требаат повеќе логови, уклучи debug логови". Ќе го послушаш без да провериш? Како ќе одлучиш дали треба тоа да го направиш и кој се ризиците? Пак ќе го прашаш AI да ти објасни.

Некогаш премногу значење даваме на "штанцање" features, како сите тие да ти носат исто пари во фирмата. Подобро еден дев да ми среди 3-4 features ама да знам дека се тип топ (нормално со АИ искуцани, ама проверени и тестирани) отколку да имам 15 features за кои немам исто ниво на доверба во нивниот квалитет. Уште повеќе, некој од тие features да направи проблем па да ми го поебе профитот и работите што се саглам направени предходно.

Затоа контекстот на работа е многу битен.
Еве во моментов си работам на еден веб сајт како хоби. Не сум куцал ништо на фронтенд сигурно 7-8 години. Го куцам 100% со codex и работи топ. Не му се замарам воопшто дали е оптимален кодот, дали има дупликати или било што. Едставно гледам да е убав и да се лоадира брзо. Е сеа, да ме прашаш какви икони користи и дали multi-language support-от е лесно надоградлив искрено врска немам. И не ме интересира, затоа што утре да рокне сајтот, гајле ми е. Или ако треба да се прекуца нешто, ќе му речам прекуцај го цел feature/
Ама за критичен продукциски код сеуште сметам дека и те како има потреба од 100% верифкација од човек на АИ продуциран кодот.

Ова е некој готов продукт што го користите? Ако да, те молам сподели линк.
Incident.io

Малце ја промашуваш поентата, според твоја гледна точка техничкиот аспект е нерелевантен. Секако дека мора да има техничко лице, ама не мора да постои цел тим, тоа е поентата.
Кај нас сеуште последен чекор пред мерџање е апровал од колега, но се работи на агент кој ќе ни овозможи да го заобиколиме и овој чекор до крај на годината.
Од досегашно искуство во таа насока се движат работите, без разлика дали нам ни се допаѓа или не.

Воглавном работата во традиционални банки е таква каква што ја опиша. Е сега времињата се менуваат, остави ти Мк пазар со апсолутен монопол на банките и никаква конкуренција која ќе турка промена во позитивна насока за клиентите. За мене одењето во банка во Мк е доживување, тоа е како враќање назад едно 50 години во споредба со платформата на која работам.
Низ Европа е друго, никој не те толерира со такви испади бидејќи во секое време може да смениш за подобро. Јас работам во инвестициска банка со брзо темпо на раст, оперираме во 4 земји, уште малце 5. Тоа значи минимум 5 различни класични платежни системи. Плус брзи плаќања, плаќање со налог, картички итн.
А целата платформа е дигитална, немаме физички филјали, немаме коболт, 70% од платформата е cloud.

Прилично интересен домејн, не знам зошто добива толку лош реп.

Incident.io

Малце ја промашуваш поентата, според твоја гледна точка техничкиот аспект е нерелевантен. Секако дека мора да има техничко лице, ама не мора да постои цел тим, тоа е поентата.
Кај нас сеуште последен чекор пред мерџање е апровал од колега, но се работи на агент кој ќе ни овозможи да го заобиколиме и овој чекор до крај на годината.
Од досегашно искуство во таа насока се движат работите, без разлика дали нам ни се допаѓа или не.

Воглавном работата во традиционални банки е таква каква што ја опиша. Е сега времињата се менуваат, остави ти Мк пазар со апсолутен монопол на банките и никаква конкуренција која ќе турка промена во позитивна насока за клиентите. За мене одењето во банка во Мк е доживување, тоа е како враќање назад едно 50 години во споредба со платформата на која работам.
Низ Европа е друго, никој не те толерира со такви испади бидејќи во секое време може да смениш за подобро. Јас работам во инвестициска банка со брзо темпо на раст, оперираме во 4 земји, уште малце 5. Тоа значи минимум 5 различни класични платежни системи. Плус брзи плаќања, плаќање со налог, картички итн.
А целата платформа е дигитална, немаме физички филјали, немаме коболт, 70% од платформата е cloud.

Прилично интересен домејн, не знам зошто добива толку лош реп.
Како што реков, поим немам за тебе и твојата банка. Зборев од лично искуство како потенцијален кандидат во КМБ и НЛБ и како корисник во 3-4 банки. Во МКД е реално пораз да си ИТ и да работиш во банка.

Back
На врв Bottom