Ron Burgundy
137
леле отказен рок имале. А за касиери нема да те исфрлат кога ќе им текне ако случајно си вишок у нивните пресметки 

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.

па барајте си бе отказен рок и вие.леле отказен рок имале. А за касиери нема да те исфрлат кога ќе им текне ако случајно си вишок у нивните пресметки![]()
па барајте си бе отказен рок и вие.
Не е баш така во сериозна компанија, главно отказниот рок е 30 дена за работник (мојот е мноооогу поголем да ти се одмиле кога ќе сакаш да си одиштоа постои само за работникот кога сака да напушти да го дупат, ако сакаат тие да те шутнат ќе ти речат само не доаѓај од утре кога ќе излезеш од работа преку телефон. Дури и да имаш договор, ќе речат не доаѓал на работа и тоа е тоа моравме да го избркаме.
) секако нема најава за отпуштање за работодавачот во договорот ама има други причини наведено кој ако ги документира добро е обезбеден на суд,
Каков вишок, излези малце во реалниот свет да видеш дека нема работници, отпуштања се прават ако не те бива или фирмата ако се затвара/е западната во криза, не е дупкава само Скопје со сектор ИТ.Тома збори за некој фиктивен идеалистички свет. Али на фирма ако си и вишак, нема ни еден ден да те држи више.
Иако подобро све функционира, проценил тој регионален дека може тој еден што ќе остане за двајца да работи и така ќе ушпара многу ќеш. И едноставно ти вели нормално откако ќе завршиш смена преку телефон да не доаѓаш веќе шефот.
Мое мислење ритеил е најсрање индустрија. Се борат за тој 1% маржа и се третираат работниците ко стока. Дали маркети, бутици, што ти не, крш скроз работа е.
Каков вишок, излези малце во реалниот свет да видеш дека нема работници, отпуштања се прават ако не те бива или фирмата ако се затвара/е западната во криза, не е дупкава само Скопје со сектор ИТ.
Стварно не сум знаел дека ланец на меркети го има тој однос да ти се јаве преку телефон и да ти каже не ми требаш кога нонстоп вртат реклами оти го немаат ни тој еден да ги работи тие две работи.
ИТ секторот со АИто го наебал, додека секторот производство (па и скоро секаде, освен државно) нема работници, таму АИто ќе почека подобри времиња, оди поработи малку во зоните или во некоја фабрика ќе видеш за што ти зборам, остави човек фирми,Па ИТ мислиш е поарно? И таму те одјавуваат од компјутер и ти викаат да не доаѓаш. Секаде каде што работникот им се наоѓа на линија на профитот е така. Ме мрзи да навлагам, али работникот секаде е само една бројка. Ти гледаш на стварите малце наивно.
Конкретно јас работам во приватен сектор немам ниту еден ден во државна фирма институцијавие што му кажувате дека требало да пријави во инспекција претпоставувам никогаш не сте работеле по приватни фирми каде од закон важи единствено законот на посилниот или во овие случаи: фирма, газда, шеф...
друго ај не можам да тврдам за скопје но во помалите градови газдата ќе разбере за пријавата уште додека ја немате напуштено институцијата каде пријавувате или ќе добие слика од пријавата ако е електронски...
трето инспекцијата максимум тетрално ќе се појави во објектот колку да се рече дека биле и нема да најде никакви прекршувања на работнички парава...
што и како ќе се одвива натаму работата сигурно претпоставувате.
п.с во приватен сектор сум безмалку 30 год.