Даjте сериозно... Ви недостига ли Jугославиjа?

Жалам друже за тие лоши искуства шо сте ги имале со земјоделската задруга и од релативно богато село барем по бројкиве на земја и добиток по куќa сте дошле на дереџе да мешате брашно со глина.
Сепак тоа ич не ти дава право да го претставиш како нешто шо се случувало во секое село. Кај мене таа ЗЗ опстана до 91г. иако по она што го имам како податоци немале ни приближно добиток и земја по куќа како вашето. Многумина работеа во таа задруга, се купи доста земјоделска механизација, трактори, комбајни, камиони, се изградија магацини, подоцна таа иста задруга отвори продавници и месарници во околните градови, соработуваа со една месна индустрија од Пожаревац. И ден денешен на една продавница во градскиов пазар гледам остатоци од лепенката со името на задругата.
Ете ти и тебе една секвенца од животот на село благодарение на ЗЗ.
Кога ќе ти кажат колку загуба имала вашата ЗЗ, ќе си знаеш. Целата механизација се купуваше со кредити кои ги земаа поголемите комбинати, чии погони беа селските ЗЗ.
Никогаш ниедна ЗЗ немала вистински плус по пресметка, ама комитетот инвестираше во светла иднина, па се пресипуваше, од шупло во празно. Од друга страна народот имаше впечаток дека е вработен, одеше на работа, примаа плата.
Некои фарми беа реално во тенок плус, ама бар не беа во минус.
Твојата ЗЗ не отворила ништо, комитетот отворил и ви договорил соработка.
Нашето село беше и најбројно и најбогато во Овче поле.
Нејсе, не е битно, било нема враќање.

Кога ќе ти кажат колку загуба имала вашата ЗЗ, ќе си знаеш. Целата механизација се купуваше со кредити кои ги земаа поголемите комбинати, чии погони беа селските ЗЗ.
Никогаш ниедна ЗЗ немала вистински плус по пресметка, ама комитетот инвестираше во светла иднина, па се пресипуваше, од шупло во празно. Од друга страна народот имаше впечаток дека е вработен, одеше на работа, примаа плата.
Некои фарми беа реално во тенок плус, ама бар не беа во минус.
Твојата ЗЗ не отворила ништо, комитетот отворил и ви договорил соработка.
Нашето село беше и најбројно и најбогато во Овче поле.
Нејсе, не е битно, било нема враќање.
Си работел како сметководител во мојата ЗЗ или некоја друга за да знаеш дали била во плус или минус?
Можеби си бил член на некој од овие "комитети" кои договарале соработка?
Не беше дел од никаков поголем комбинат таа задруга. Да, можно е да е купувано и со кредити за механизација. Грев ли е тоа ако е за општо добро?
"Од друга страна народот имаше впечаток дека е вработен, одеше на работа, примаа плата.” (Ова од пристојност нема да ти го искоментирам)
Појако е од мене, сепак мора да искоментирам.
И јас имам впечаток низ животецов дека најголемите неработници ги коментираат вработените со вакви и слични фрази: еве одат на работа, колку да се речит и да земат плата на први.

Последно уредено:
Tezok zivot bilo togas, lugje, da ne zabeguvame, jas samo zborev za idejata za kolektivizacija, a eve cico fennel ni kaza deka ne bilo segde med i mleko.

Од друга страна народот имаше впечаток дека е вработен, одеше на работа, примаа плата.
Ја опиша цела администрација во ослободена демократска Македоња со ова.

Денес работи и не мора да прави зимница за да преживее, дури може и до Грчка да оди да лади ташаци
Автоматски споено мислење:

Ја опиша цела администрација во ослободена демократска Македоња со ова.
Еј немој со ваков северЏгански жаргон!

Денес работи и не мора да прави зимница за да преживее, дури може и до Грчка да оди да лади ташаци

Извини, ќе се поправам. Ја опиша цела администрација во ослободена демократска вукојебина република нашата земја со ова. Подобро?

Kakva vrska ima zimnica so prezivuvanje. Zimnica se prodava i u marketi, oti se jade u zima, ti teknue? Zaev pravel dobar ajvar.

I u YU idele na more Jadransko, i na odmori u Ohridon.

Ova kazi im go na onie tamu ko ke ides u Grcka da go ladis tasakot.

Kakva vrska ima zimnica so prezivuvanje. Zimnica se prodava i u marketi, oti se jade u zima, ti teknue? Zaev pravel dobar ajvar.

I u YU idele na more Jadransko, i na odmori u Ohridon.

Ova kazi im go na onie tamu ko ke ides u Grcka da go ladis tasakot.
Се надевам дека немаш право на глас.

И денес тие истите кои благодарение на тој период добиле какво такво образование
Можеа сите да добијат по некој учебник ама твоите им свртија грб на тие што останаа во Егејска и Пиринска:misticen:

Го затворија човекот кој се бореше тоа да го овозможи и ја платија цената за мир кога удрија печат на географска Македонија.

Back
На врв Bottom