монофазна струја во трофазна.

• Креатор на темата Креатор на темата Иван CFC
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
16 јули 2010
Мислења
3.269
Поени од реакции
2.218
Локација
Kumanovo
Поздрав дечки.

Прво да ја опишам ситуацијата па ќе ве молам за помош, мислење и совет.

Се работи за викендица во која на времето 2005/06 има донесено монофазна електрична енергија.
Проблем е што мојата викендица е одалечена некои 3 километри од трафото, неодамна се направи викендица до мене, бараа приклучување од евн им рекоа дека е слаб напонот, доколку сакаме мора да бараме трафо кое ќе е блиску до нас и ние да си платиме по околу 2000 евра.

Кај мене напонот знае да варира, например кога ќе вклучам Шпорет, бојлер и да кажеме уште некој апарат напонот осетно се намали.

За разлка од овие што имаат трофазна кај нив си работи нормално.

На местото сме 7 викендици.

е сега јас се решив да ја реновирам викендицата, зборев со електричарот, бидејќи сакам да ставам повеќе штекери и сијалици низ куќата сакам да ставам и трофазна струја.

Вака што се распрашував по пријатели комшии никој конкретно не ми даде совет најверојатно не ни знааат.

Знам дека треба да се поднесе барање до Евн за промена на броило, броилото се наси пред куќа т.с бандера, но слушнав дека по ново мора да има легализирано имот, но евн моментално не дозволувала трофазна доколку навистина немаш потреба.
Добив и совет дека може самата Евн да го зголеми протокот јачината на струјата во броилото.

Друго ме интересира кога веќе копам зидови дали јас може да се припремам со кабли за трофазна енергија, и се останато низ домот, а тоа да биде прикачено на старото броило и да си имам струја освен нормално во трофазните штекери да нема, и кога дојде време Евн да смени броило и да стави трофазно јас само да го променам.

Инаку кај мене до бандера има трофазна струја, само мени ми треба да се приклучам на истата.

Благодарам, се надевам дека јасно ја опишав ситуацијата.

Друго ме интересира кога веќе копам зидови дали јас може да се припремам со кабли за трофазна енергија, и се останато низ домот, а тоа да биде прикачено на старото броило и да си имам струја освен нормално во трофазните штекери да нема, и кога дојде време Евн да смени броило и да стави трофазно јас само да го променам.
Стави инсталација за три фази и ќе се премости у саат или у табла од една на три фази привремено..многу просто е.

Поздрав дечки.

Се работи за викендица во која на времето 2005/06 има донесено монофазна електрична енергија.
Проблем е што мојата викендица е одалечена некои 3 километри од трафото, неодамна се направи викендица до мене, бараа приклучување од евн им рекоа дека е слаб напонот, доколку сакаме мора да бараме трафо кое ќе е блиску до нас и ние да си платиме по околу 2000 евра.

Кај мене напонот знае да варира, например кога ќе вклучам Шпорет, бојлер и да кажеме уште некој апарат напонот осетно се намали.

е сега јас се решив да ја реновирам викендицата, зборев со електричарот, бидејќи сакам да ставам повеќе штекери и сијалици низ куќата сакам да ставам и трофазна струја.

Вака што се распрашував по пријатели комшии никој конкретно не ми даде совет најверојатно не ни знааат.

Знам дека треба да се поднесе барање до Евн за промена на броило, броилото се наси пред куќа т.с бандера, но слушнав дека по ново мора да има легализирано имот, но евн моментално не дозволувала трофазна доколку навистина немаш потреба.
Добив и совет дека може самата Евн да го зголеми протокот јачината на струјата во броилото.

Инаку кај мене до бандера има трофазна струја, само мени ми треба да се приклучам на истата.

Благодарам, се надевам дека јасно ја опишав ситуацијата.
ЕВН битанги!

За да ве дерат со потрошените киловати бараат да платите по 2000 евра, демек ќе добиете на квалитет! А тие ќе прикажат дека ја модернизирале мрежата и повторно нема да имате квалитетна електрична енергија. Тие се должни да ви даваат 220 волти, со отстапувања, наведени во договорот. Ако добивате договорена јачина струја, не би ви текнало нешто да менувате. Овде, во Словенија, живеам во стан, со монофазно броило. И, нема никакви проблеми. Кога живеев во Македонија, во близина на Скопје, имав трофазно броило, во еден период по фаза имаше 120 волти и непрекидно им паѓаше системот, по неколку пати во денот. Ова беше така додека не ги сервисираа - подобрија трафостаниците.
Со ЕВН тешко ќе се разбереш, си тераат тие по свое. Распрашај се дали со трофазното броило нешто ќе се промени

Кај да се распрашам, ако отидам на шалтер за фер конверзација ќеме откачат, тоа го знам предвреме.

Кај нив не! Тие си го кажале своето. Ќе си дадете по 2000 евра, а дали ќе биде подобро, Господ знае. Повеќе ќе ти каже добар елетричар. Важно е да се измери напонот и кај тебе и кај тие што се со трофазно броило и да се провери дали сте сите на иста трафостаница. Ако напонот е низок кај сите, ништо не правиш.

И таа постоечката инсталација може електричар да ја преправи во три фази без да имаш трофазни штекери ама кога веќе реновираш пушти си бар по еден таков по соба. Останатите може да ги искористиш истите плус да додадеш други, повеќе по ѕидови или слично. Падот на напонот може да биде освем што си ти на една фаза ако има и други монофазни викендици по линијата и тие да се на истата фаза затоа најдобро да видиш да си средиш инсталација како што реков во три фази со или без трофазни штекери за барем кај тебе не бидат сите на една фаза па да немаш проблем со шпорет и бојлер истовремено.

А комшиите со викендицата им пуштија струја или не?

Инаку тоа со зголемување на проток низ броило не ми е баш логично бидеќи најверојатно немаш ни доволен проток па и да сакаат нема што да ти зголемат.

Решение е растеретување на мрежата по фази. Дали ќе успееше не знам но со среќа :)

Сега за сега не им дозволиле, две нови викендици се, меѓутоа направиле продолжување на мрежата, поставија нова мрежа за викендици кои се 400 метра на мрежа после мене.

Немам зборувано со никој од нив последен пат се видовме пролет, моментално сум надвор од Македонија.

Зборев со електричарот така ќе направиме ќе постави он нова табла за повеќе штекери, и ќе остави кабел за кога ќе ставам ново трофазно броило само да го приклучи на тој нов кабел.

Барем јас така го разбрав.

Инаку можеби ќе се санира проблемот бидејќи до пред некоја година бевме 3 куќи на таа мрежа, сега се изградија 5 нови така да ете можеби ќе се направи нешто по тоа прашање, ма да мислам јас дека проблемот е што доводот до кај мене е со 2 жици а останатите се со 3 живи.

Сега за сега не им дозволиле, две нови викендици се, меѓутоа направиле продолжување на мрежата, поставија нова мрежа за викендици кои се 400 метра на мрежа после мене.

Немам зборувано со никој од нив последен пат се видовме пролет, моментално сум надвор од Македонија.

Зборев со електричарот така ќе направиме ќе постави он нова табла за повеќе штекери, и ќе остави кабел за кога ќе ставам ново трофазно броило само да го приклучи на тој нов кабел.

Барем јас така го разбрав.

Инаку можеби ќе се санира проблемот бидејќи до пред некоја година бевме 3 куќи на таа мрежа, сега се изградија 5 нови така да ете можеби ќе се направи нешто по тоа прашање, ма да мислам јас дека проблемот е што доводот до кај мене е со 2 жици а останатите се со 3 живи.
Ова „до кај тебе“ мислиш на жиците од бандера до куќа или и по бандери се 2 жици?
Ако на местото каде се приклучува твојата на бандера има таму 3 фази не би требало да има проблем да ти земат пари за кабел и да ти сменат трофазно броило ако си платиш за приклучот.
Е сега ако и на бандерата има само две тука многу тешко ќе ги натераш да ти донесат трофазна по бандери до местото каде твојата куќа треба да се врзи на надворешната мрежа.

Поздрав дечки.

Благодарам, се надевам дека јасно ја опишав ситуацијата, Space Waves.
Според мене, прво би проверил со ЕВН која е максималната одобрена моќност за постоечкиот приклучок и дали проблемот е само во монофазниот приклучок или и во падот на напонот поради должината од трафостаницата. Ако веќе реновираш, има смисла електричарот да ја испланира инсталацијата за трофазна струја и соодветен пресек на каблите, но конечниот приклучок и промената на броилото сепак треба да ги потврди ЕВН.

Back
На врв Bottom