ИТ фирми и пракси во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата StaticStupid
  • Време на започнување Време на започнување
Што мислите за оние компании кои користат софтвери за тракинг?

Колку е тоа океј со вас?

И дали имате лимит до кога е корисно за да се прати перформансот, а кога преминува во алатка за микроменаџирање?

Колку е тоа океј со вас?

И дали имате лимит до кога е корисно за да се прати перформансот, а кога преминува во алатка за микроменаџирање?
Прво зависи што подразбираш под тракинг. Ако те снима камера / ти го снима звукот, тоа ти е 100% red flag.
Ако има софтвер за тракинг на нивната опрема (што пристапуваш, што спушташ колку си активен итн) тогаш зависи од културата на фирмата, како го користи. Еве ние имаме такво нешто со години, никогаш не сум приметил некој да го користи за некаков мониторинг. Ако некој не работи, не ти треба мониторинг за да го фатиш. Е сеа, супер е ако имаш security проблем, ако се изгуби опрема итн...

Што се однесува до перформансот, мислам дека има негативен ефект. Underperformers се тие што највише ќе се трудат да го играат системот, па кај нив ќе видиш најмалку проблеми иако не верувам дека ќе видиш големо подобрување на продуктивноста. Добрите вработени ќе бидат фрустрирани од системот, ќе ги натераш да работат точно 8 саати (иако претходно може на своја рака работеле повеќе) итн...

Зависи која е целта што сакаш да ја постигнеш.

Тоа со тракинг ми е толку нелогично и неразумно, особено па денес кога секој користи АИ. А дури и кога не се користеше, ако се работи на нова комплексна функционалност, процесот на пишување код е само еден дел од развојот и обично е делот што трае најкратко, креативниот дел одзема многу повеќе време.

Ако некој на време си ги завршува тикетите и се работи ко што треба, која е поентата на тракинг? Еве сега сме летен период. Голем дел од тимовите се на одмор, и да сакаш да завршиш некоја работа не можеш пошто си блокиран поради неможност да добиеш фидбек за некои прашања. Кој црн тракинг во такви улсови?

Последно уредено:

Колку е тоа океј со вас?

I'll leave this here:
https://leaddev.com/reporting/measuring-engineering-productivity-is-harder-than-ever

Поентата на постот е тоа што сите сме го приметиле, careful what you wish for. Ако ми ставиш таргет за повеќе pull requests тогаш ке ке почнам работите да ги делам за да имам повеќе pull requests. Ако ми ставиш таргет да користам повеќе AI, ке почнам да поставувам еден куп прашања за целиот код на начин што ке потроши повеќе токени. Ако почниш да мериш колку саати работам, тогаш мојот ден ке заврши кога ке поминат 8 саати, а не кога ке биде готов таскот. итн итн итн... Секогаш кога има вакви непожелни одлуки моето однесување се менува од „дај да правиме тоа што е најдобро за растот на продуктот“ во „дај да правам тоа што е најдобро за мене, за да не добијам отказ“.

ја удри и последната шајка на диносаурисите

Неговите архитектури се утопија, исто како комунизмот во СССР...
Имам работено на неколку проекти почнати со таква архитектура, а завршиле исто како СССР :)

Неговите архитектури се утопија, исто како комунизмот во СССР...
Имам работено на неколку проекти почнати со таква архитектура, а завршиле исто како СССР :)
луѓе изградија цел идентитет на следење на овие принципи. Али ете ни он, нит куца, ни прегледува веќе. End of an era

луѓе изградија цел идентитет на следење на овие принципи. Али ете ни он, нит куца, ни прегледува веќе. End of an era
Ги имам прочитано сите книги што ги има издадено... А памтам и некои цитати од него:

"Even bad code can function. But if code isn't clean, it can bring a development organization to its knees."

"We rule the world. Other people think they rule the world, but they write rules on paper. Those rules are useless without the software that implements them... We are going to kill a lot of people if we aren't careful, and the world will react by passing laws."

Не можам да поверувам некој што го кажуваше ова да пишува вакви небулози...

Јас го делам мислењето со Адам.
Ако збориме само за теорија, тогаш да, uncle bob е во право. Ако збориме за работа во фирма, посебно ако збориме за фирма што брзо расте, тогаш е сосем друга ситуација.

1784919534979.png

Јас го делам мислењето со Адам.
Ако збориме само за теорија, тогаш да, uncle bob е во право. Ако збориме за работа во фирма, посебно ако збориме за фирма што брзо расте, тогаш е сосем друга ситуација.

Прегледај го приврзокот 483484
Не беше такво мислењето пред 5 години, кога неговите мислења се земаа како оче наш :D. И тогаш ли немаше skin in the game?

Инаку да, ако на работата шефот бара да пишуваш и прегледуваш код, ќе го праиш тоа. Иако е апсолутно непотребно веќе за да направиш софтвер.
Автоматски споено мислење:

Ги имам прочитано сите книги што ги има издадено... А памтам и некои цитати од него:

"Even bad code can function. But if code isn't clean, it can bring a development organization to its knees."

"We rule the world. Other people think they rule the world, but they write rules on paper. Those rules are useless without the software that implements them... We are going to kill a lot of people if we aren't careful, and the world will react by passing laws."

Не можам да поверувам некој што го кажуваше ова да пишува вакви небулози...
Порано беше битно кодот да е разбирлив. Сега за агентите е сеедно.

Автоматски споено мислење:

За агентите е сеедно, ама мора да има human in the loop...

Оти ако настане некој проблем, за тоа не се одговорни агентите... Мора да има жртвено јагненце :)

Инаку да, ако на работата шефот бара да пишуваш и прегледуваш код, ќе го праиш тоа. Иако е апсолутно непотребно веќе за да направиш софтвер.
Софтверот на кој што работам, ако падне повеќе од 5 секунди ми повлекува еден куп поплаки од тимот за корисничка поддршка и тимот за продажба. Имам бонуси врзани со тоа колку пари ке правиме на крај на Q1/Q2/Q3/Q4. Во мој интерес е да има повеќе функционалности, со што е можно помал број на грешки. Имаме AI, ама одиме чекор по чекор, пробавме сите и видовме дека vibecoding не функционира за нас.

That being said, јас ја имам среќата да сум во продукт фирма, со добар тим и искусни колеги. Претходно работев во аутсорсинг фирма каде што главна метрика беше колку тикети си затворил. Видов еден куп колеги како добија унапредување на принцип 1 затворен тикет, 2 нови багови, и така во круг. Се наплатија повеќе работни саати, договорот се продолжи, клиентот беше задоволен, фирмата наша беше презадоволна. Ако останев со нив, немаше да го гледам кодот. Ке го пуштев на AI, малку тестирање на happy path, ако се изгледа супер, отварам PR и си продолжувам со денот.

Back
На врв Bottom