Даjте сериозно... Ви недостига ли Jугославиjа?

Кое покомотно бе дете?
Имаш десет ставки сега кои ти прават стрес, за кои татко ти а посебно дедо ти не ни помислувал дека постојат.
Производи, не се мери, 90% од прехранбените производи беа од локално производство, посебно градинарски, млечни, месо, јајца. Па и зејтинот беше од локално произведен сончоглед. Сега јадеш албански патлиџани, турски лубеници, египетски компири, грав и кромид, кинески лук......и чија семе разбираш.
За квалитетот пишав во истиот пост, апсолутно се согласуваме, а под покомотно сакам да кажам технолошки.
Имало стрес и тогаш и сега. Тоа е еднакво непроменета работа и нема да се промени во ниедно време. Тоа дека од денешен аспект ги гледаш работите во тоа време и не ги приметуваш работите како стрес дали ќе има утре леб да купиш, дали ќе има гориво по бензинските, кафе, дали нема да налеташ на некој комуњарски апаратчик па да ти го загорчи животот.

За квалитет да не зборување, југото ако го споредиш како квалитет било срање, некој којзнае каков квалитет немало. Имало само ефтин сервис за поправка и достапни делови, што ти прави илузија на квалитет.

Тогаш и да сакаш да трошиш било позаебано, дека немало ни доволно пари, ниту избор.
Види глеам имаш против југа, јас гледам да сум објективен, имало и пари и избор, само немало инстаграм да гледаш дека постои лукс ала Дубаи, според мене и подобро, затоа што човечко око ненаситно. Било поедноставно тогаш.

За квалитетот пишав во истиот пост, апсолутно се согласуваме, а под покомотно сакам да кажам технолошки.

Види глеам имаш против југа, јас гледам да сум објективен, имало и пари и избор, само немало инстаграм да гледаш дека постои лукс ала Дубаи, според мене и подобро, затоа што човечко око ненаситно. Било поедноставно тогаш.
НЕ сум против, баш напротив. Објасни ми го изборот кој го имало. Повеќето работи биле недостапни за народот иако работел на пуно работно време.

Јас не гледам стари слики од македонци да летуваат по хрватска во тоа време. Најмногу на некој автокамп приколка на угреан лим во Струга или Дојран со комарци на бетонска плажа.

Технолошки да, ама се' си има цена, ние плаќавме 300 денешни денари телефон. Сега 50 евра само за тв и интернет.
Одржување на кола ич пари, сега минимум 200 евра. За регистрации и осигурување да не лафиме.
Ај да бидам буквалист, ама Дубаи тогаш не постоеше на картата.
Лукс беше само Париз, Рим беше само стар град, со куп комунални проблеми. Џерманија и Швица од време си беа селски држави.
Се' немаше никаде, затоа имаше специфично нешто за секоја држава, со кое беше богата, а со друго сиромашна.
Не е само Југа, сите се сменети.
Некои и за Бандера и Хитлер се носталгични, ама има разни болести.

Навистина можело за 3 динари да се купи 2 литри млеко тогаш ? Испаѓа си можел 2700 литри млеко да купиш со просечна плата

Денеска со просечна плата во Македонија не можеш да купиш ни 700 литри млеко (4 пати помалку)
Полека мајсторе.
Читај таму дека 4000 динари платата им вредела денес околу 127 000 ден.
Тоа ти е 32 пати разлика.
Трите динари пута 32 ти се 96 ден.
Рачунај сега за тие 3 динари т.е. 96 ден што можеш да купиш и дали се исплати.

Полека мајсторе.
Читај таму дека 4000 динари платата им вредела денес околу 127 000 ден.
Тоа ти е 32 пати разлика.
Трите динари пута 32 ти се 96 ден.
Рачунај сега за тие 3 динари т.е. 96 ден што можеш да купиш и дали се исплати.

Не те разбирам што сакаш баш да кажеш. Просечна плата според објавената вест тогаш била 4058 динари а литро млеко или векна леб била 1.5 динар или со просечна плата си можел да купиш во месецот 1352 литри млеко и 1352 векни леб. Денеска со просечна плата од 48.000 денари може да купиш 370 литри млеко (65 денари литро) и 685 векни леб (35 денари) а и лебот сега дупло помал по грамажа

Од Југославија ми недостигаат бесплатни паркинзи а околните слободно места за паркинг блокирани со ступчиња, плажи без лежалки од 200 денари ,во Југославија немаше рекет од 16500 од ЗАМП за тие шо издаваат апартмани. Значи од комунистичко се префрлифме во рекетарско општество.

Од Југославија ми недостигаат бесплатни паркинзи а околните слободно места за паркинг блокирани со ступчиња, плажи без лежалки од 200 денари ,во Југославија немаше рекет од 16500 од ЗАМП за тие шо издаваат апартмани. Значи од комунистичко се префрлифме во рекетарско општество.
Епа гледаш нешто и немало во Југославија, не сте запнале имаше се’ ;)

Околу бесплатните паркинзи во време на Југославија во Македонија имало околу 150.000-200.000 возила денес имаш x3 најмалку, да не зборуваме за бројот на објекти и масовната градба кој каде ќе стигне така да просторот ни е значително намален секаде

Немаше мобиљки, држава без мобиљки не е држава :)
за кока и други убаини да не збориме. (најлошото е што имаше презервативи ама малку се користеа па сега дојде време тие што се протнаа да тупат и солат памет!)

Не те разбирам што сакаш баш да кажеш. Просечна плата според објавената вест тогаш била 4058 динари а литро млеко или векна леб била 1.5 динар или со просечна плата си можел да купиш во месецот 1352 литри млеко и 1352 векни леб. Денеска со просечна плата од 48.000 денари може да купиш 370 литри млеко (65 денари литро) и 685 векни леб (35 денари) а и лебот сега дупло помал по грамажа
Така е.
Ама не дочита дека тие 4000 динари од 77ма денес вредат 127 000 ден.
Кој зима денес 127 000 ден у просек ?
А 3 динари млеко пута 32 пати разлика е 96 ден. 2 литра меко за 96 ден денес не знам дали има. Големите паковања на Инџија се околу 120 ден.
Лебот е поевтин. За 96 ден немаш 2 векни туку за 80 ден макс. Ама и немаш 1 кг леб туку 450 грама надополнети со хемии.

Околу бесплатните паркинзи во време на Југославија во Македонија имало околу 150.000-200.000 возила денес имаш x3 најмалку, да не зборуваме за бројот на објекти и масовната градба кој каде ќе стигне така да просторот ни е значително намален секаде
Станува збор за паркинзи по плажите. Значи буквално можеше да паркираш каде сакаш без некој да ти наплати. На плажа одевме со обични ризи и шаторски крила. Ни лежалки ни бакрачи. Сега уште за влегување во езеро да ни наплатет. Нас охриѓани овие работи најмногу ни пречет. Буквално сме пораснале на тие плажи.

Последно уредено:
Така е.
Ама не дочита дека тие 4000 динари од 77ма денес вредат 127 000 ден.
Кој зима денес 127 000 ден у просек ?
А 3 динари млеко пута 32 пати разлика е 96 ден. 2 литра меко за 96 ден денес не знам дали има. Големите паковања на Инџија се околу 120 ден.
Лебот е поевтин. За 96 ден немаш 2 векни туку за 80 ден макс. Ама и немаш 1 кг леб туку 450 грама надополнети со хемии.
Уште полошо, ај што прехрамбените биле поевтини туку се зимала и поголема просечна плата ;)
Инаку се знае ли кога ќе го достигнеме стандардот од '92 ?

Уште полошо, ај што прехрамбените биле поевтини туку се зимала и поголема просечна плата ;)
’92 баш и не е показател, бидејки не стрефи период на распаѓање на СФРЈ, ама година две порано со Маркович, мислам дека колку и да лапаме муви, нема да го достигнеме тој стандард. Тој воз е отиден и никогаш нема да се врати.

’92 баш и не е показател, бидејки не стрефи период на распаѓање на СФРЈ, ама година две порано со Маркович, мислам дека колку и да лапаме муви, нема да го достигнеме тој стандард. Тој воз е отиден и никогаш нема да се врати.
Можеш да го објасниш тој стандард и со што се одликуваше толку?

Никад.
Затоа што и неврзаните не даваат веќе суровини за пошто - зашто.
А и доста работи сами почнаа да си ги произведуваат.

Back
На врв Bottom