Драга Кајгана (виртуелен дневник)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Најјако ми е кога ќе читам по коментари на фејсбук како Скопјани се жалат дека Скопје не е тоа што беше, како многу згради се изградиле, а посебно како провинцијалци дошле и го уништиле тоа убаво Скопјенце кое тие го имале, и како цените на квадрат растат ко ненормални, па не можат да си купат стан.

Од друга страна, истите тие ги дале своите стари куќи пред распаѓање, места кои не вределе ништо и биле трње за два, три, четири стана, кеширале по 200-300-400 илјади евра кеш за нешто што не вредело ни 40 000 евра и им било донирано после земјотресот или го зеле за малце пари. Истите се жалат како било гужва, немало паркинг слободен, како провинцијалците паркирале и немале паркинзи, а не се гледаат самите. Тие што се со куќи особено околу Влае, сите колите на улица па плачи по фејсбук како е гужва.

Исто така, ги продаваат становите што никогаш немаат вложено денар во нив, за реновирање бидејки све мириса на старо, од 60та, 70та, 80та година за тие цени што им се високи за купување, надевајки се да ги продадат и да си купат нов стан, спремен, без потреба за реновирање.

Кајги...
Кој ти ги пишува овие статиите на веб под итно да бара нов фонт за употреба.
Го читав преведениот текст од Енцо за Меси и удар ќе добиев.
Screenshot_20260717_150631_Facebook.jpg

Ние имаме прекрасно кирилично писмо и срамота е вакво т да се користи во текст.

Каков перформативен лајфстајл живеат луѓево. Денес е у Галичник, утре лета за Милано, нареден викенд у Барцелона. Кои амеби човече, а измеѓу јадат замрзнати макарони. :kafence:

Кеј, ако имаш телевизор, радио, или интернет во соба што ја издаваш треба да платиш авторски права за евентуално ако слушаш музика на нив.:pos:

Јавните сектори во државата во тесен натпревар кој ќе допре поголемо дно. Каков парадокс од држава водена од клептомани кои апсолутно немаат никакви граници, каков распад на еден систем во последните 10тина години. :cuc: :cuc: :cuc:

Ситуацијата во Гостивар е како некоја епизода од Симпсонови.
Има ли толку глупи и некадарни ликови на така одговорни функции?

Во последно време навлечен сум на тема астрономија. Посладно шо гледав е за мегацрната дупка која се наоѓа во нашата галаксија Сагитариус А. Димензиите шо се спомнуваат се надвор од човековиот разум. Испаѓа дека ние сме тотално небитни од толку шо сме мали. И ги слушам астрономиве со нивните теории толку си се влезени во филм полни со ентузијазам дека нешто заат, дека нешто огромно откриле а појма немаат! Блазе си им!

Еднаш кога ќе го направиш болоњезето со бело вино наместо црвено, никогаш нема да ти текне да се вратиш на второто. Болоњезето треба месото да преовладува а не овошните ноти на црвеното или недајбоже некој барик да убие смисла. Втора работа, секогаш прво се става месото без никакво масло. На висока температура да пушти маснотија и да фати кора. Тек после се додава софритото, а не во кромид да го динсташ месото. После додаваш течните компоненти за да ја изгребеш маснотијата залепена од тавчето што дава екстра вкус. По можност додавај квалитетен путер а не маслиново во сосот. Ако мораш на крај, не ставај хопла него обично млеко. Гледај да сервираш со паста што впива сос, избегавај индустриска шпагетс, нека не те мрзи да направиш домашни папардели - прилично лесно и брзо.

Кајгано,
Во моја околина прво дрвата им сметаа, ги испосекоа 80%. Ни ги снема птиците.
Од некни свраките испоумреа, жива сврака нема веќе.
Затоа имаме нелегална викендичка која се издава скоро секој ден, со музика уши болат.
Двајца нивни претходници ги дотеравме до суд, се опаметија.
Ама будалите никнуваат како печурки.
Зошто мора човек да го опнеш со чекан по прсти за да се разбере дека тоа боли?

Дк,
Ни болоњезе, ни софрито... Краток е животот за толку замарање, особено на жешково.
Ако во ептен краен случај мора да се јадат макарони (некои ги нарекуваат паста) колку да се наполни стомакот.. Ќе појдам до маркет, ќе зеам гулаш и макарони и за помалце од 10 мин. јадењето е готово...

А коа ќе размислам, боље би си сварил компири за со гулашот, отколку макарони :D

1000020793.jpg

Кајг,
ресторан покрај Прилепското езеро (брана), му велам, то и то од скара дај и еден домашен колбас да пробам, а тој типка на мобилен, му велам во продолжеток, дај ми еден домат салата, ми вели (младо келнерче највероватно на летна пракса) ,,чекај прво да го бутнам колбасо" :pos:

...му велам, шо имаш на прстот показалец фластер, го исече во салата, ми вели ,,не, кога сечев леб", златен тој, ме насмеа од срце! :lolzz:

Draga komotno mozam da recam deka go jadov najodvratnoto giro so go imam nekogas jadeno. Ona nemase ni g od giro. Da ne se sfatime pogresno, voopsto ne bese loso kako za pojma nemam so, ajde sendvic ke recime, ali za giro blage veze nemase.
I ko sme kaj girata, najubavoto giro go imam jadeno vo Albanija, vo nekoja tamu vukojebina izmegju pojma nemam Valona i Elbasan. Da me otepas ako znam kaj bese, gluvo doba, 3 sabajle, se vrakjavme nazad. Mrtvi gladni i barame nesto restoran, picerija so da e kolku da kasnime nesto. Ko horor film scenata, segde suma okolu nas, mrtva temnica i gledame nesto sveti na patot, ko nablizivme gledame picerija ili taka nesto.
Znaci prenajubo.

Како дете, уште во основно, во оние матни времиња кога малолетници можеа да купуваат и конзумираат алкохол и цигари и да се пијанчат по кафани имав другар кој имаше воздушна пушка. Нормално како и сите други машки деца фасциниран си од било каква симулација на оружје, а камо ли нешто што е на граница, ако не и вистинско. Спроти улицата на неговата куќа имаше дрво на кое слетуваа врапчиња. Кога ми дојде мене редот нанишанив, пукнав и врапчето падна од гранка. Секако бев среќен и горд дека го погодив од прва. Ама подоцна таа случка ќе почне да ме подизмачува и да ми прави грижа на совест. Од прилика 6-7 пати годишно во најрандом моменти кои немаат никаква поврзаност ни со пушки, ни со врапчиња, ни со тој другар од нигде-никаде ми се јавува тој флешбек да ме пецка, како го погодувам врапчето и како паѓа од дрвото.

Денес билa судбината да најдам мало врапче, сеуште неразвиено во потполност, како се препелка и прави мали летови од неколку десетици сантиметри пред повторно да падне. Веројатно знак дека после толку години дошло времето да си го отплатам кармичкиот долг. И ќе направам се што е во моја моќ да преживее и да биде здраво.

jpeg1.jpeg

Една од најглупавите постапки е онаа кога некој става алкохол во храна длабоко уверен дека ќе испари и нема да се осеќа (што зависи од состојките и начинот на готвење). Па уште и си сипува екстра во голема чаша за да му оди со јадењето.
Меша киселини ко да не мисли на утре. А, после долго повторување на ова ќе се прашува зошто желудникот почнува да му „цивка“.

Сфатив дека не ме интересира ништо посебно за 99% од профилите што ги следам на социјални мрежи. Веројатно со годините ќе дојде тоа до 100% за брзо време. Едноставно не ме интересираат сите објави за колку се среќни, богати, имотни, шетани, паметни, горди независно фејк или не. Немам потреба да знам се, а поточно воопшто ништо немам потреба да знам. Абе незнам другари од детство од факултет од работа од рандом искачање, не ме занима никој ни во вистински живот ни во дигитален. Затоа форумов ми е некако добар вентил дека нит знам некој нит имам потреба да знам и за разлика од соц мрежи кај што се мора да биде под конец (жими куров што е така), тука е поискрено иако анонимно. Е сеа да, сосиџ парти е ама јебига неможе се да имаш :)

Чувството кога наредното светско ќе бидеш 38 години, а не си светски познат фудбалер и нема да се пензионираш со милиони на сметка.

David Tennant No GIF by Doctor Who

Back
На врв Bottom