ИТ фирми и пракси во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата StaticStupid
  • Време на започнување Време на започнување
Друже зошто мојот работодавач кој е исто така странец како твојот да ми запира 10% од договорената бруто а ти да бидеш привилигиран? Може јас и 3 пати повеќе работа да бркам?

А и овие диспечерите преку кур и од нив во банка на минималец а ресто на Пајонир
Цела држава е така.
Одам на козметичар, викам да платам со картичка.
Ми вика, со картица цената е плус 18% од услугата.
Не треба да си гениј за да сфатиш зошто.

Цела држава е така.
Одам на козметичар, викам да платам со картичка.
Ми вика, со картица цената е плус 18% од услугата.
Не треба да си гениј за да сфатиш зошто.
Затоа ПИОМ е на шкрги. Ќе дојде ден и за пензија иако сме млади. Ќе пцујат систем овие со Пајонирките.

хехенце...
Напрај математика, пресметај по а)претпоставка б)официјални економски податоци
ќе видиш дека сумата и не е баш мала и за потценување за ваква лоша економија :)
Муабетот ми е што ќе ти смени таа пара со оглед на тоа дека има луѓе што зимаат 500 евра и поштено си плаќаат. Хипотетички ако како фриленсер зимаш 3000 евра, тие 300 тебе далеку помалце ти мењаат него него.

Данокот не е по заслуга. Плаќаш зашто на државата и треба пари за да функционира. Ако си еден паметен пиун, веројатно можеш да го избегнеш тоа. Ама после не се буни зашто не чинело нешто тука, едноставно трај си и терај.

...

Ама после не се буни зашто не чинело нешто тука, едноставно трај си и терај.

Велиш пари немало и затоа државава е ваква каква што е, не е до тие кои одлучуваат каде, како и на што ќе ги трошат парите ?

Дај те молам, безброј пати е кажано дека треба да се крати на непотребни трошоци, а не да се пумпа буџет со пари кои државата ги нема, за потоа тие пари да се позајмуваат со кредити, заеми, обврзници, кои допрва ќе се враќаат со кратење на средства од здравството, образованието и пензиските фондови.

Пари допрва ќе нема, ама нема за тоа да бидат виновни слободните хонорарни програмери или занаетџиите кои земаат пари на рака, туку тие кои ја доведоа државата до дереџе на апсолутна и тотална недоверба во нејзините политики и институции, почнувајќи од младината.

Велиш пари немало и затоа државава е ваква каква што е, не е до тие кои одлучуваат каде, како и на што ќе ги трошат парите ?

Дај те молам, безброј пати е кажано дека треба да се крати на непотребни трошоци, а не да се пумпа буџет со пари кои државата ги нема, за потоа тие пари да се позајмуваат со кредити, заеми, обврзници, кои допрва ќе се враќаат со кратење на средства од здравството, образованието и пензиските фондови.

Пари допрва ќе нема, ама нема за тоа да бидат виновни слободните хонорарни програмери или занаетџиите кои земаат пари на рака, туку тие кои ја доведоа државата до дереџе на апсолутна и тотална недоверба во нејзините политики и институции, почнувајќи од младината.
Има и тоа и тоа у приказната. Едно не оправдува друго.

И сега има опции за помалце данок (легални). Сум слушнал дека со отварање на нова фирма (трговец поединец) можете да бидете ослободени од данок и да плаќате намалени придонеси одреден временски рок.
10% е ништо во однос на тоа што што плаќаат луѓево низ Европа. Знам дека кај нас нервира тоа што знаеме дека пола од населението не плаќа ништо ама па не бива и така.

Тука виновни се сите, и државата што години уназад е таква каква што е, и менталитетот и неспособноста на генерациите да побараат нешто повеќе.
Не можеме веќе да ги обвинуваме генерациите на нашите родители, дојде и наше време и треба сите да си превземеме одговорност за сопствените постапки.

Сите крадат не е оправдување за да не плаќаш данок. Од тоа патиме како народ и држава.

Еден куп браќа дилаат и дрога и возат скапи мерцедеси па ај сеа и ние а?

Ако на таа пара размислуваш како да избегнеш данок, не се чуди после како размислува службеник кој зима 35к и му се нуди мито.

Ако на таа пара размислуваш како да избегнеш данок, не се чуди после како размислува службеник кој зима 35к и му се нуди мито.
Истиов муабет го праев со другар диспечер пријавен на минималец ресто Пајонир а дежурен плукач на се во државата.

Незнам за вас, ама јас си плаќам 10% данок. Пензиско не плаќам затоа што во моментов тие пари повеќе ми вредат во џеб наместо за пензија во иднина.
Сумите за данок се фер, исто и опцијата да плаќам или не плаќам. Единствениот проблем го гледам во начинот на кој што се трошат парите од буџетот ама тоа е муабет за друга тема.

Тука виновни се сите, и државата што години уназад е таква каква што е, и менталитетот и неспособноста на генерациите да побараат нешто повеќе.
Не можеме веќе да ги обвинуваме генерациите на нашите родители, дојде и наше време и треба сите да си превземеме одговорност за сопствените постапки.

Генерациите на нашите родители не оставија баш некој пример за следење: ќути добро е, има и бетер од ова.

И нормално дека што посеале минатите генерации ќе жнеат сегашните генерации.

А воопшто не треба да се обвинуваат сегашните генерации бидејќи тоа нешто повеќе го бараат во странство, оваа држава на сопствените бранители од 2001 година им стави до знаење дека не треба ништо да очекуваат како награда за нивните жртвувања, освен можеби по некое обвинение за запалени бачила и злосторства против сега веќе амнестирани терористи.

Младите секако дека ќе извлечат поука од таквиот третман на една држава кон народот од кој истата таа држава произлегува, а поуката секако дека нема да биде дека сопствената иднина треба да ја градат во држава која планира допрва да им крати од пензиските фондови за некои партиски паразити да земаат плата без воопшто да се појавуваат на работно место, а не па да сработат нешто корисно за државата и за општеството.

Последно уредено:
Треба да се има разбирање за овој став, затоа што овие од УЈП ме имаат дупено со 300 глупости низ годиниве. Годинава 2 пати ме контактираа дека не сум платил данок за лани, прво за 12 месеци, после за 3. Со опомени, со закани (ќе ми наплатат присилно) итн., а јас уствари се си имам редовно пријавено и платено. На крајот се напнаа и за сумата што јас сум ја платил (не одговараше со таа што ја имаа тие пишано) за после тоа да испадне дека уствари тие користеле погрешен курс (наместо од денот на исплати, си ставија денешен курс).
На крај, јак програмер за 1 година може да плати персоналец колку што просечен Македонец ќе плати за 10-15 години.
Чисто за пример. На нето плата од 42К денари, данок на личен доход е 3452 денари. Годишно тоа е околу 670 евра. Јак програмер плаќа толку од една плата што ја добива. Да не збориме за некој што вади над 6 цифри.
На крајот, за парите што ги плаќаш не добиваш ништо повеќе од било кој човек во државава, дури и најчесто добиваш помалце, бидејќи ги немаш врските во институциите што ги има рандом државен службеник.

Како и да е, во многу други држави во околинава вакво нешто како нашето со 10% данок не постои. Те присилуваат да имаш фирма, па гледаат со колку фирми соработуваш, ако видат дека соработуваш со една фирма можат да те присилат да се осигураш на целиот износ што го земаш итн...
И кај нас ќе се сменат овие работи за некоја година, очекувам дека нема да можеме уште долго да тераме со само 10%.

Така да јебига, сите сме фрустрирани од време на време и ни иде да баталиме било какво плаќање и да тераме на црно. Само што тоа си носи други проблеми.

Како што е празен буџетот, бидете среќни што е 10% данокот, да не им текне да погледнат колку е данокот во Данска, Австрија, Франција, Шведска па да ни дојде и кај нас.

Back
На врв Bottom