- Член од
- 17 август 2011
- Мислења
- 11.858
- Поени од реакции
- 21.473
Немам замисла само. И ја како тебе ја остаив дипломата позади себе и ми требаше неколку месеци да најдам работа, re shufle што би рекол ти. Овие работи беа апстрактни поими, знаев само C. Какви ликови сретнав после тоа, очигледно ни тоа не било зорт. Лесно беше да се снајдеш во такви услови.Ne, definitivno imas potcenuvacka zamisla za naporot sto bese potreben. I togas baraa leetcode algoritmi na intervju kako i sega. Samo togas imase znacitelno fragmentiran pazar, sekoja firma rabotese so razlicen jazik, za edna pozicija trebase da znaes ruby, za druga java, treta php.. ne postoese cloud, se' se gradese from scratch preku ssh na digital ocean virtuelka, ne postoese k8s/docker, ne postoea devops procesi, sistemi itn.
Sporedi so sega, site izbori vekje se napraveni za tebe. Za infra nasoka imas dva izbora AWS ili Azure. Za product nasoka biras megju .NET ili Node. Frontendot 99% se kuca vo react vekje 10 godini. So popularnosta na AI imas i nova vertikala za ML i data science, plus kako jagotka na slagot za $20 mesecno imas sopstven privaten tutor i sorabotnik sto e dostapen 24/7 da ti objasnuva se sto te interesira.
I aj pak kazi deka deneska e potesko..
Go mistifiziras transformerot kako da e nekoja natprirodna pojava. Ne se sekiraj, transformerot ne moze da razmisluva mesto tebe. Toa e samo eden sofisticiran softver sto predviduva dosta uspesno sto sakas da procitas. Nema nekoja golema filozofija. A patem receno ovoj softver ima ogromna potreba od data input, odrzuvanje, fine tuning, platforma, ML ops, distribucija itn.
Tokmu ova e re shufle-ot.
Работата е полесна, тука си у право, ама тоа е небитно ако немаш работа, ко што нема за нив сега.
Автоматски споено мислење:
Луѓе кој ја посветиле цела кариера во учење тупаџиски вештини, сега сваќаат дека истите не им вредат ништо. Жално да гледаш како крафтот ти оди низ вода, ама тоа е тоа. Може да се куца и оптимизира по дома како хоби.Пак реков, многу кажуваш а ништо не кажуваш. Не знам кога последен пат си бил на интервју со leetcode задачи, ама уште ги даваат оние фирми кои веруваат во олд скул девелопмент и human touch. Со тоа што прво ти ја сликаат личната карта, па пред да почнеш со задачата платфромата не те пушта понатаму додека не ги исклучиш сите табови и прозори на хром, те снимаат и ти ги тракираат очите во целиот процес на решавање задачи, ако напуштиш таб повеќе од 3 пати автоматски си дисквалификуван...
"Размислувањето" на еден сениор веб девелопер без проблем може да биде заменето од АИ. Така што денес немаш програмери во класична смисла на зборот туку имаш луѓе што го насочуваат агентот и луѓе што прават code reviews. И тоа е све ок, само за вакво нешто не ти треба цел тим од луѓе туку еден човек, најверојатно домицилен кој ќе мора да иде у канцеларија. Така што папа аутсорсинг и папа remote work.
Да, еве гледам пршти од огласи за одржување на АИ и тренирање на модели. Уствари има на Линкдин сега, плаѓаат по неколку стотина евра на ден да им го тренираш моделот во технологијата во која си специјалист. За да после пар години таа технологија те смени.
Или во кратки црти, за земја ко Македонија во која цел ИТ сектор се потпираше на евтин аутсорсинг ова значи смрт. Дури и ако се почне со некакви бладања дека треба да се шифтаме да станеме продукт owners и претприемачи, смешно е да му го кажеш тоа на човек кој посветил декади во себеедукација и навлегувал и усовршувал технологии, научил да прави скалирања и оптимизации итн. Тоа е исто ко на локален ѕидар да му речам: Друже, ти знаеш да ѕидаш, оди изѕидај една фабрика, ќе стаиме неколку погони таму и ќе праиме џем од малини. Ти нема да бидеш веќе ѕидар туку ќе бидеш претпримач што продава џем од малини...
Уште стојам на тврдењето дека за едно десетина години во Македонија на форум ќе се дискутира кој лепак за плочки и која глет маса е најдобра и каков лист од циркулар е најдобар за шперплоча од бреза и perfect cut...