Колку примања се потребни во Македонија за да една фамилија има пристоен живот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Кога ќе станеш со дете од 5 сабајле и четири оброци нема да ти стигнат :LOL:
Инаку на нога јадам повеќе, не сум некој јадач ама цело време поткаснувам нешто
Мене се во 22ч ми се пријадува и се гладна си легнувам. Еве сега сум мртва гладна. Ама, имав еден постар колега што стално викаше дека убаво е човек глад да чувствува. Хаха, не е убаво, ама во 22ч нешто да спремам нема теоретски шанси.
Што е финтата со семчињата?

Здрави се.

Мене се во 22ч ми се пријадува и се гладна си легнувам. Еве сега сум мртва гладна. Ама, имав еден постар колега што стално викаше дека убаво е човек глад да чувствува. Хаха, не е убаво, ама во 22ч нешто да спремам нема теоретски шанси.

Што е финтата со семчињата?

Здрави се.
Пази на семчиња од љути пиперки, кога ја ораш во чмарот, пецкаат на куре. Не зборам од искуство мислам читав негдее се жалеа:rolleyes::свиркам:
:D

Зошто, што е проблемот?
Остај го Птицата, зајадлив е на моменти.
Ама тоа чиа кога го прочитав прв пат и кога почна форсирањето, не знам зошто ми дојде скечот на Рамче и Шенка кога синот им оди на регрутација. Она дека ќе го ухранат, банани ќе му даваат.... Рамче вика, он тиква не јаде, банани ќе јадел :cenzura:

..., имав еден постар колега што стално викаше дека убаво е човек глад да чувствува. Хаха, не е убаво, ама во 22ч нешто да спремам нема теоретски шанси.
Некој Јапонец и Нобелова земал затоа што научно докажал зашто (контролирана) глад е добро и убаво...

Појадок, ручек и вечера имале. :D
Како имате време за толку храна бе?
Ја во денов едвај два оброци имам, од кои едниот грчки јогурт со чиа или овесна каша. Скроз сум економична.
Caj ne pijas, mrsen ti bil :D
Автоматски споено мислење:

Ќе ми се згади сеа и чиа и луто и сè.
Ај добра ноќ.
Marulata ti ja zgadivme, sega semkasta hrana ke odjadis.
Ako prodolzis so nas da se druzis samo na suv leb ke ostanis :D

So mu kaza be pa i ti, sega i to ke odjadi. Epten gadlivo ni e :D

Последно уредено:
Тоа ок, јас лично тргнувам од себе што е пристоен живот. Мене лично ми треба ал инклузив за да се исклучам, ама можам да си дозволам, кога не сум можел било и патлиџан туризам. Но тоа е черга, не е пристоен живот, смисол патлиџан туризам. Јебеш ти таков туризам коа пак нема сладолед на децата, и пак жената у кујна. Иначе познавам камионџија, ми има кажано исто, ринтам, ама јас после одам 24 дена (по 2 дена за секој месец во годината) ол инклузив у црна гора, мора да напунам батерии. Ако камионџија не знае што е да се откажеш од комоција, друг не знае, така да, ете, за него да се исплати тоа што го праи, мора така, да го речеме трошок за психичко здравје. Исто и за мене, но мене ми е доста помалку 7-9 дена. Е сеа некој административец клативратавец лепач на плакати ем нема за такво нешто, ем не заслужил, не се утепал од работа. Најгреота се тие што се по маркети, цел ден со стрес и стока а тешко може да си го дозволат тој трошок за психичко здравје.
За себе што е пристојно е друг муабет. Колку поише имаш, веројатно е дека подолго ќе си ја пуштиш чергата.

Во Германија сум јас, лосос не ни имам видено свеж кај нас, авокадо парче го купував за 60/ 70 денари секој ден кај нас
Затоа викаме дека примањата треба да се над 1500 евра месецот, за да можеме да јадеме што сакаме а не да вртам околу рафтови и да гледам цени
Тоа е проблемот што лосос да јадеш во Македонија е луксуз со оглед на цените на пазарот и платите се не треба да е така.
Мицковски не јаде лосос ?
Ако земеме да го следиме Мицковски, тешко дека ќе ја оправиме темата.

За себе што е пристојно е друг муабет. Колку поише имаш, веројатно е дека подолго ќе си ја пуштиш чергата.

Ако земеме да го следиме Мицковски, тешко дека ќе ја оправиме темата.
Да, точно, но искрен да сум не беше пристојно патлиџан туризам на времето, но тоа беше чергата и тоа беше нормата.

Да, точно, но искрен да сум не беше пристојно патлиџан туризам на времето, но тоа беше чергата и тоа беше нормата.
Во време кога поголемиот дел од населението не можеше ни да сонува за море... малку е дискутабилно за "пристојност" да се разговара!
Не е срамно ништо тоа, па дури и денес.

Е сега на кој како му фаќа црпката..
Ако ја седнам на клупа да испијам едно пиво( добро де, едно се вели :D ) со смоки.. и носам маичка од 300ден..
И некој ме гледа "одозгоре" : види го овој клошаров..
Тоа е негов проблем, не мој...

Точно дека тоа беше нормата и не беше срамота. Кај сите турци таму и гол Асан.
Јас пројдов многу стадиуми, од немање шанса Охрид да го видам, па имање, па немање пари за море, па имање......
Искрено, 81-85 во Охрид се јадеше само во сопствена режија. Значи пиперот, патлиџаните, кромид, сирење, се’ од дома. Месен нарезок обавезно :D
Купувавме само млеко и леб од самопослуга. Во ресторан јадеа странци и во синдикалните одмаралишта кој беше преку синдикат. Не дека беше некое мени, исто со нашето. Еднаш двапати во Летница мислам дека се викаше тоа ресторанчето во центар и тоа е.
Потоа тргна полупансион, па ол инклузив и слично, на крај да се вратиме на 3-4 јадења надвор во ресторан, ресто пак во своја режија. Не оти се нема, туку не можеш да свариш се’ што се нуди во хотелската храна. Здравјето не држи.
А тоа кој како ќе гледа на мене, ама ич не ме интересира.

Во време кога поголемиот дел од населението не можеше ни да сонува за море... малку е дискутабилно за "пристојност" да се разговара!
Не е срамно ништо тоа, па дури и денес.

Е сега на кој како му фаќа црпката..
Ако ја седнам на клупа да испијам едно пиво( добро де, едно се вели :D ) со смоки.. и носам маичка од 300ден..
И некој ме гледа "одозгоре" : види го овој клошаров..
Тоа е негов проблем, не мој...
Не ме разбираш, не е за срамно, ко што кажа тогаш беше така за повеќето. Муабетот ми е, сме се стискале со буџет а мајка ми во кујна пак, иако жена што работи, да не може да се одмори ни тогаш. Беше ко дома на море, налет. Ова пак од мене за мене. Ја сум седел и у хотели ол инклузив со 5 ѕвезди а исто лето сум седел со екипа со пиво од пластика на летникоец зезанции музика. Едното кошта пари и време, другото само време, но уживанција било и во двете ситуации, не си ги жалам ресурсите во кој и вид да биле, сум се чувствувал убаво. А тој патлиџан туризам малку ми бил исфорсиран за мој вкус, кога некој треба да се стиска а друг и да се стиска и да работи пак за т.н. одмор. Сум поминал и сиромаштија и далеку ми е од снобовски карактерот. Сакам да кажам, ако на некој му е филм на плажа на шатори (мене лично кошмар), тогаш супер, тоа е филмот и го вози. Но ако не му е филмот но сака да заштеди или толку му е чергата, што уопште се мучи? Признај пораз таа година и заштеди за догодина да е со ќеиф.

Точно дека тоа беше нормата и не беше срамота. Кај сите турци таму и гол Асан.
Јас пројдов многу стадиуми, од немање шанса Охрид да го видам, па имање, па немање пари за море, па имање......
Искрено, 81-85 во Охрид се јадеше само во сопствена режија. Значи пиперот, патлиџаните, кромид, сирење, се’ од дома. Месен нарезок обавезно :D
Купувавме само млеко и леб од самопослуга. Во ресторан јадеа странци и во синдикалните одмаралишта кој беше преку синдикат. Не дека беше некое мени, исто со нашето. Еднаш двапати во Летница мислам дека се викаше тоа ресторанчето во центар и тоа е.
Потоа тргна полупансион, па ол инклузив и слично, на крај да се вратиме на 3-4 јадења надвор во ресторан, ресто пак во своја режија. Не оти се нема, туку не можеш да свариш се’ што се нуди во хотелската храна. Здравјето не држи.
А тоа кој како ќе гледа на мене, ама ич не ме интересира.
Да да, пак муабетот ми е, не е за имиџ, туку кој како се осеќа во своја кожа, не живеам за други. Тоа го кажував и коа пишав на Рон, затоа што сме малку народ моето е најдобро. Ако имам лада 80та, боље кола нема, ако сум бил дома на одмор, тоа е најбоље, ама јбш, тоа е пред околина, дали така стварно се осеќа човек е прашањето.

Темава е за пристоен живот, а пристоен живот значи многу повеќе од кров над глава и леб на маса.

Пристоен живот е квалитетна храна, решено станбено прашање, сигурен автомобил, вложување во децата и нивен развој, квалитетно здравствено осигурување, 2 пати патување или одмор во годината, заштеда за непланирани поправки и слично...

Многу оскапе животот во Македонија па би рекол дека 100к се доволни за пристоен живот но само ако се буџетира правилно. За целосна комоција потребни се барем 150к.

Темава е за пристоен живот, а пристоен живот значи многу повеќе од кров над глава и леб на маса.

Пристоен живот е квалитетна храна, решено станбено прашање, сигурен автомобил, вложување во децата и нивен развој, квалитетно здравствено осигурување, 2 пати патување или одмор во годината, заштеда за непланирани поправки и слично...

Многу оскапе животот во Македонија па би рекол дека 100к се доволни за пристоен живот но само ако се буџетира правилно. За целосна комоција потребни се барем 150к.

100к ако плаќаш станбен кредит и автомобил на лизинг можеби. Ние имаме решено станбено прашање и автомобил имаме, заработуваме доста ама не ми текнува да имаме потрошено над 100к освен ако купуваш нешто скапо или реновираш дома?

Што би правел со 2500 евра во Македонија? Реално со 2500-3000е, според мене е живеење луксузно во МК, вклучуваќи секој ден да порачувам храна, приватно здраствено, нов автомобил, комоција да им пружиш на блиските и тн. Радо би ги вложувал тие пари искрено.

100к ако плаќаш станбен кредит и автомобил на лизинг можеби. Ние имаме решено станбено прашање и автомобил имаме, заработуваме доста ама не ми текнува да имаме потрошено над 100к освен ако купуваш нешто скапо или реновираш дома?

Што би правел со 2500 евра во Македонија? Реално со 2500-3000е, според мене е живеење луксузно во МК, вклучуваќи секој ден да порачувам храна, приватно здраствено, нов автомобил, комоција да им пружиш на блиските и тн. Радо би ги вложувал тие пари искрено.
На приватно еден гинеколошки преглед е 800 денари, 1200 на педијатар дете да однесеш, 2300 евра пораѓај во приватна болница па сега ти види :)

А храната да се храниш надвор изгор, еден смрден хамбургер е 200 денари, 4 хамбургери и по едно сокче ојде 1000ка
Инаку да, 2500 евра се голема сума за кај нас, освен ако не се плаќа некој кредит и кола нова инаку се живее на висока нога со толку примања

Back
На врв Bottom