Колку примања се потребни во Македонија за да една фамилија има пристоен живот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Тоа е веќе доменот на луксуз швалерки и јахти :D

А темата е доволно за пристоен живот не за преживување како што некои ја разбираат изгледа..
Хоби рекреација, летен одмор, нормална храна без стегање, просечен дом и нова кола на рати се би требало да влегува во тоа
Би те поправил малку..
Значи минимум "човечки и достоинствено"!

Нова кола баш и не влегува во рачуница, и дали 8-10% од населението можат да си ја дозволат...

Ама пристоен одмор, викенд, спортување, хоби... тоа е веќе некој минимум за достоинствен живот.

Тоа е веќе доменот на луксуз швалерки и јахти :D

А темата е доволно за пристоен живот не за преживување како што некои ја разбираат изгледа..
Хоби, летен одмор, нормална храна без стегање, просечен дом и нова кола на рати се би требало да влегува во тоа
Па швалерка може да влезе во категорија хоби :D што теретана, што швалерка;) мање више исти активности се.
Пристоен живот е растеглива категорија, зависи од многу фактори. Така да ова мантрање 3-5000 евра ми требаат во месец, 10 кила ракија, 30 грама бело, двапати одмор, мало сутра. Бирај, не може и јаре и паре.

Па швалерка може да влезе во категорија хоби :D што теретана, што швалерка;) мање више исти активности се.
Пристоен живот е растеглива категорија, зависи од многу фактори. Така да ова мантрање 3-5000 евра ми требаат во месец, 10 кила ракија, 30 грама бело, двапати одмор, мало сутра. Бирај, не може и јаре и паре.
Абе човек... четворица да седнеме на велешко на Романтик, 100€ не стасува и тоа без претерување!
Не викам секој ден да се седи и испаѓа.. ама однеси две деца на базен, купи им тост и сокче, ти кафе, жената нз шо.. ете 50€ како ништо за четворочлено семејство.

Абе човек... четворица да седнеме на велешко на Романтик, 100€ не стасува и тоа без претерување!
Не викам секој ден да се седи и испаѓа.. ама однеси две деца на базен, купи им тост и сокче, ти кафе, жената нз шо.. ете 50€ како ништо за четворочлено семејство.

Е сега ја управи мене ме убедуваш дека просечна кола (рата 150-200 евра) не би требало да влегува во рачуницава, а живееш во држава со 1/10 развиен јавен превоз. А после спомнуваш 100 евра малку ти биле само за еден за хоби, па ручеци во хотели од 100 евра :icon_lol:

Е сега ја управи :icon_lol: Мене ме убедуваш дека просечна кола (рата 150-200 евра) не би требало да влегува во рачуницава, а живееш во држава со 1/10 развиен јавен превоз. А после спомнуваш 100 евра малку ти биле само за еден за хоби, па ручеци во хотели од 100 евра
Океј, нели приоритети како што рече @fennel :ROFLMAO:

Инаку не сум ја за седенки, уште помалку у "луксузни" хотели (бем ти луксуз ако романтик е нешто такво :rolleyes:) ама чисто како пример како лесно можат да отидат 100€!

Инаку кажи како за 200€ да си купам нова кола, а да не платам 7-8000€ учество, и 6 години лизинг за едно мочано поло или клио...

Исто околу категоријата хоби.
Интернетот ве расипа, па од собирање сликички отидовте на теретани и солариуми(ок, ова замре фала богу).
Значи хоби па никако не е обавезно во категорија пристоен живот, ама ај и да биде, се бира според чергичето.
Не може ти како маЌедонец да си речеш мене голф мноогу ми се свиѓа, играв на Флорида кога бев, ќе си продолжам. Ова карикирам, кај нас и да сакаш и да можеш нема. Затоа ќе си избереш хајкинг или нешто што е посоодветно на поднебјето и економскиот статус. Ок, и грашак нема да ми одбиваш:pos:, што има тоа ќе се јаде :D
Океј, нели приоритети како што рече @fennel :ROFLMAO:

Инаку не сум ја за седенки, уште помалку у "луксузни" хотели (бем ти луксуз ако романтик е нешто такво :rolleyes:) ама чисто како пример како лесно можат да отидат 100€!

Инаку кажи како за 200€ да си купам нова кола, а да не платам 7-8000€ учество, и 6 години лизинг за едно мочано поло или клио...
Така е бе дечки кога губите фокус, сакате брзо да живеете, се' што мислите дека треба,сакате да го имате одма.
Кај нас беше јасно, ако правиш куќа, колата ќе почека. Ако купуваш кола, Охрид ќе почека и така по ред, едно по едно. Оти какви будали бевме и се женевме на 24-25 додека си се свртел, деците нашколо, пак трошоци. И кога ќе почне тоа, до внуци нема издишување.

Никој не може да ти пресече колку е доволно, зашто тоа што е за еден минумум може да е луксуз за другите. Пример ти е одморот, ја и многу други израснавме со патлиџан туризам. Дел немаа ни за тоа, и не ни идеа на одмор. За нив самото идење беше луксуз. И јас и моите би се согласиле дека имавме океј живот со тоа.

Сега многу работи ги земам здраво за готово и дефинитивно би ми требало поише од тоа.
Тоа ок, јас лично тргнувам од себе што е пристоен живот. Мене лично ми треба ал инклузив за да се исклучам, ама можам да си дозволам, кога не сум можел било и патлиџан туризам. Но тоа е черга, не е пристоен живот, смисол патлиџан туризам. Јебеш ти таков туризам коа пак нема сладолед на децата, и пак жената у кујна. Иначе познавам камионџија, ми има кажано исто, ринтам, ама јас после одам 24 дена (по 2 дена за секој месец во годината) ол инклузив у црна гора, мора да напунам батерии. Ако камионџија не знае што е да се откажеш од комоција, друг не знае, така да, ете, за него да се исплати тоа што го праи, мора така, да го речеме трошок за психичко здравје. Исто и за мене, но мене ми е доста помалку 7-9 дена. Е сеа некој административец клативратавец лепач на плакати ем нема за такво нешто, ем не заслужил, не се утепал од работа. Најгреота се тие што се по маркети, цел ден со стрес и стока а тешко може да си го дозволат тој трошок за психичко здравје.

генерално сите што пишавме во темава сме делумно во право,
но за едно нешто мислам дека никој до сега не спомна: сите луѓе имаме различни потреби а и можности!
тоа што за еден е неопходно за други е глупост и обратно, па така да никогаш нема да се согласиме која е сумата која е довална,
но непобитен факт е дека живееме доста лошо и тешко преживуваме,
има голема класна разлика додека едни не знаат што да прават од што имаат други не знаат како ќе го поминат: денот, неделата, месецот...од што немаат,
сосема друга приказна е зошто е тоа така, за дел е крива државата како општествено уредување за дел самите луѓе, и сосема за крај не може да правиме секој ден иста работа а да очекуваме различен резултат.

Ако не можиш да си приуштиш кола и стан истовремено јебеш ти пристоен живот, колата е потреба не е луксуз, не зборам за коли за пуфки продавање увезени од Германија шо еден сервис ќе те кошта ѓаол и пол.
Во град кај шо јавниот превоз е катастрофа кола е неопходно, поготово со деца.

Ne vi se skapi domatite tuku neubo se imate omazeno.
Kazi mu be Stefke kako stojat rabotite :D
Така е :) Другарка моја си зеде дете од село, Демирхисарско, кокошки, месо, зеленчук, јатки, мед, нема зима за неа, јас трчај дете од центарот, трпи сега, јади прскани јаболка 100 денари килото на зима :)

Така е :) Другарка моја си зеде дете од село, Демирхисарско, кокошки, месо, зеленчук, јатки, мед, нема зима за неа, јас трчај дете од центарот, трпи сега, јади прскани јаболка 100 денари килото на зима :)
Kjor karti ne igra, opulisi gi oti ke ti gi opulat ;)

Пари, пари, париии, се опсесија, живот, живот, живоооот на вересијааа
Bugs Bunny Money GIF by Looney Tunes

Колку е доволно, според мене 1000 евра за една фамилија од 4 е кнап, горе, доле. Ако штедат ќе има и за одморче, под услов да не живеат под кирија.

Тешко дека може да се усогласат мислења на темава од причина што не се прави разлика меѓу реална финансиска и психолошка вредност.

Генерално, окулу финансиски потреби, има 3 нивоа.
(Парафразирам од некои попаметни)

1. Минимални, неопходни финансии. Потребни пари за голо преживување. Основна храна, облека, лекови, други основни неопходни трошоци...Фаза која најлесно се пресметува. За 2ца, пар без деца, без кирии или кредити, во наши услови, тешко да е повеќе од 25-30.000

2. Ниво на просечен живот, пристоен и лагоден..
Многу растегливо ниво. Токму поради различни индивидуални размислувања што е тоа пристоен живот.
Ама, психолозите се согласуваат дека максимално 50% примања над минималните, веќе спаѓа во просечен и пристоен живот.

3-то ниво веќе е луксуз . Исто растегливо. Ама, цреши во декември, домати во фебруар, телефони од 500 евра, цигари, неколку кратно патувања/одмори во странство, педикири, маникири и сл...по сите дефиниции е веќе луксуз.
И не е проблем, некој што пристојно, над просек заработува и си дозволува.
Ама илузорно е некој што има минимални или просечни примања да се жали и кука како неможе да си приушти...

Back
На врв Bottom