Колку примања се потребни во Македонија за да една фамилија има пристоен живот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Кај имаме ние морски плодови во кујната ? Од билки и зачини само црвена и црна пипер се користи кај нас.
Sol, vegeta i piper. Nisto drugo ne ti ni treba.

Свежи зеленчуци поретко јадеме, ги превриваме кога готвиме зеленчук, зборам за традиционална кујна
Pa malce bezveze e da pravis sarma od lozov list ili od zelka so svezi lisja. Mislam probaj pa kazi, jas ne bi rizikval.
Автоматски споено мислење:

Прочитај го постот погоре.
Тоа е форсирана медитеранска кујна, во пракса е сосема друго.
На Крит, сум живеел знам што зборам, октопод купуваат само ресторани, 90% од луѓето риба јадат еднаш или двапати во годината. Октопод некој ни за цел живот не пробува.
Затоа свинско, овчо, зајачко и јарешко на секое ќоше.
И они ги превриваат, хортараки на пример е варена трева со сол, оцет и зејтин. Варена, варена, та преварена.
Тоа што сега во Европа се пропагира како медитеранска кујна е мода. Обичните медитеранци појма немаат за тоа.
Srekja nasa so na nikoj tuka mu nema teknato islandska kujna da forsira. Ke se iznajadevme morski plodovi kako fermentirana ajkula i ke se kurcevme kolku e zdrava i vkusna ;)
I made od kit, levo :D

Какво фалење, напротив, јас како комплимент си го есапам.
Умни, проникливи, зајадливи...., на секој муабет имаат капаче :)
Ne ti se vaka slatki i interesni ko ke glumat ludilo :D

Последно уредено:
Не планирам да те убедувам искрено. Сакам да напоменам, дека јајцата, млекото, сирењето, изварката, свинското месо ми се прилично од домашно производство (не лично, пријатели/роднини). Ако не си запознаен, на Пелагонискиот простор доста се сади зеленчук и овошје, буквално на улица да излезиш во сабота еден тон луѓе продаваат, на пазар исто, доста намалени цени оти има сега во изобилство, бујрум во кој сакаш град од Пелагонија, види сам, не планирам да те убедувам, и не е ѓубре, домашно производство е, премногу го има периодов, и се продава евтино оти многу луѓе продаваат, обично пензионери да направат некој денар настрана.

Ти оди во 7-мица/Baking Bread и ужувај во свински коски/мадлаци/нозе/коњско месо мешано со пилешко и нека ти продаваат фора дека е 100% телешко иако макс 15-20%.

200-230 евра макс трошиме за 3-члено семејство за купечка храна, со обзир тоа погоре што ти пишав дека ми е од ЛОКАЛНИ ЛУЃЕ, незнам како да ти објаснам, не се ни стегам кога пазарам купувам тоа што ми треба, не ми е убаво да зборувам за пари но во ситуацијава ќе ти кажам дека дома двајца работиме за странски клиенти со ЕУ плати и стварно не се стегаме кога ќе излезиме да купиме нешто во обзир дека МКД стандард на цени има (блиску до европски за некој работи се ама ај).

Вие од Скопје ако ви наплаќаат багатела цена, плаќајте, тоа е, немате ни избор толку и разбирливо е да ви е поскапо малце.

Не сум од Скопје ниту купувам често брза храна и авокадо шери домати ама знам какви се цените, најмалку 3 пати месечно пазарам во Кам или Стокомак она што главно јадеме и важи за едни од поефтините маркети па пак испод 5-6000 денари не е едно пазарење. Бонус е овошјето и зеленчукот што се купува од пазарче или од луѓе, и пак во блискиот маркет се докупуваат некој работи. Абе еден оброк што е нај бејзик да земеш кг чушки со урда и една салата домат со леб да израчунаш ти иде 300+ денари по оброк за 3 члено семејство

Со 200 евра може да поминете само ако јадете тестенини нудли житарки и јајца секој ден само тоа, класично преживување.

Sol, vegeta i piper. Nisto drugo ne ti ni treba.

Pa malce bezveze e da pravis sarma od lozov list ili od zelka so svezi lisja. Mislam probaj pa kazi, jas ne bi rizikval.

Srekja nasa so na nikoj tuka mu nema teknato islandska kujna da forsira. Ke se iznajadevme morski plodovi kako fermentirana ajkula i ke se kurcevme kolku e zdrava i vkusna ;)
I made od kit, levo :D
Шарена сол, буковец, оригано, босилек, магдонос. Не е наш зачин, ама кари е многу добро за со пилешко.

Буковска црвена пипер
Znam be, se zaebavam. Ja napraja ta melenata piper ko neznam so da e. Demek imas piper ( melen ) i bukovec oti epten se razlikvat.
Ke si pomisli nekoj Bukovo kojznaj kolku proizvodstvo na piper ima, toa fabriki za prerabotka i pakovanje sekoja vtora kukja ima, od to celo selo zivej :pos:

Ете де, кажавте многу како не е така, се разводни темава со шеги, но ете тие што не се согласувате кажете колку треба минимум да се има на месец (без кредити и кирии) за самец, двочлено или повеќечлено семејство, како ви е полесно?
Еве јас ќе се согласам со потрошувачката кошничка за минимум, значи околу 1200 евра за четиричлено семејство е минимумот кој мора да се има. За нормален живот би додал и еден продужен викенд негде, одмор (значи асален, не патлиџан туризам), одржување на нормален изглед (не да се шета човек со маица Избори 98ма, бушман у глаата и смрдење на сите страни) и нешто ситно за црни дани или инвестиција (100-300 евра). Врти-сучи, јас ќе се согласам со Локван за 2000 евра за нормален живот (тука воопшто не зборам за луксузен).

И јас се слагам со членот, мислам дека тука ги измешавте поимите и избегавте од насловот на темата а тој е колку пари требаат за пристоен живот, сите тука примери кои ги дадовте се преживување, далеку од пристоен живот.
Не можи да биди пристоен живот а да штедам на клима во лето кога е 50 степени надвор, да шетам со една маица излитена пет години и да излезам во кафана еднаш годишно и максимум до Дојран на одмор
Само една жена на лична хигиена има трошок месечно, не зборам за правење веѓи и нокти иако педикир и маникир не е луксуз, зборам за козметика и лични работи, нешто шминка, парфем итн 21 век сме побогу сигурно нема да шетам како од пештера излезена, има луѓе работат во институции не можат да одат на работа по маици од Стружанка, приберете се со муабетите.
Ами децата не сакаат да ги пуштиш на некој спорт, некоја активност ? Да ги извадиш во парк, едно топче сладолед 50 денари е минимум. Кај се детски родендени кои сигурно во месецот ги има два три како ништо од клас, па ќе пркнат па сакаат сами да излегуваат, облека која им се смалува после неколку носења, да не зборам со мало бебе колкави се трошоците, колички, пелени, храна, козметика, облека, реквизити додека расте бебето, да не набројувам листата е предолга.

Пристоен живот а живее со мајка му и татко му на 40 години, се стегаат сите во една дневна и едно купатило, тенџерето и сркај манџа скисната три дена, пристоен живот јамката да си ја клајш

Ете де, кажавте многу како не е така, се разводни темава со шеги, но ете тие што не се согласувате кажете колку треба минимум да се има на месец (без кредити и кирии) за самец, двочлено или повеќечлено семејство, како ви е полесно?
Еве јас ќе се согласам со потрошувачката кошничка за минимум, значи околу 1200 евра за четиричлено семејство е минимумот кој мора да се има. За нормален живот би додал и еден продужен викенд негде, одмор (значи асален, не патлиџан туризам), одржување на нормален изглед (не да се шета човек со маица Избори 98ма, бушман у глаата и смрдење на сите страни) и нешто ситно за црни дани или инвестиција (100-300 евра). Врти-сучи, јас ќе се согласам со Локван за 2000 евра за нормален живот (тука воопшто не зборам за луксузен).
Никој не може да ти пресече колку е доволно, зашто тоа што е за еден минумум може да е луксуз за другите. Пример ти е одморот, ја и многу други израснавме со патлиџан туризам. Дел немаа ни за тоа, и не ни идеа на одмор. За нив самото идење беше луксуз. И јас и моите би се согласиле дека имавме океј живот со тоа.

Сега многу работи ги земам здраво за готово и дефинитивно би ми требало поише од тоа.

Ако сакам да живеам лагоден живот како самец, мене би ми требале минимум 1000 евра. Јас не сум некоја жена што троши многу пари, пример најчесто повеќе од 400-500 евра не сум трошела месечно како сама (без да имам свадби, патувања, родендени и глупости), во спротивно повеќе.

Еве синдикат што вика:

Прегледај го приврзокот 482384

Извор: https://www.ssm.org.mk/mk/vrednosta-na-smk-za-mesec-juni-2026-godina

Но нели ова минимална кошничка, не за нормален/комотен живот.
Јас дадов и извор од каде е, некој покадарен за ова од мене и од тебе го правел, некој што работи ова.
Никола Поповски е еден од авторите на потрошувачката кошничката. И во еден поткаст кажа дека не е минимална, туку просечна потрошувачка кошничка, за нормален живот на едно просечно семејство од Скопје со две деца на школување.

Сите се фанавте за храната...
Ами кај е да имаш некое хоби!? И не, не зборувам да делкаш шупелка од некое дрво :cautious:
Спорт!? Вие што имате деца ако не спортувате сами, децата ги носите по каратиња, фудбали, пливања...
Колата не оди на воздух, чланарините не се без пари!

Мене па на овие ставки ми одат многу пари како соло..

(@мкд владе и на цигари де, се разбираме ;))

Сега гледам..
-Рекреација и култура 5500ден :pos:
За четиричлено семејство, ај важи :rolleyes:
Сам не ми стига толку!
А ваљда и одморот го рачунаат у оваа ставка :confused:

-Здравје 1200ден :cautious:
Ова ваљда ако се на Хелекс на рецепта, оти не знаат како да го избуткаат месецот :confused:
или тие у синдикат немаат допир со реалноста...

Последно уредено:
Сите се фанавте за храната...
Ами кај е да имаш некое хоби!? И не, не зборувам да делкаш шупелка од некое дрво :cautious:
Спорт!? Вие што имате деца ако не спортувате сами, децата ги носите по каратиња, фудбали, пливања...
Колата не оди на воздух, чланарините не се без пари!

Мене па на овие ставки ми одат многу пари како соло..

(@мкд владе и на цигари де, се разбираме ;))

Сега гледам..
-Рекреација и култура 5500ден :pos:
За четиричлено семејство, ај важи :rolleyes:
Сам не ми стига толку!
А ваљда и одморот го рачунаат у оваа ставка :confused:

-Здравје 1200ден :cautious:
Ова ваљда ако се на Хелекс на рецепта, оти не знаат како да го избуткаат месецот :confused:
или тие у синдикат немаат допир со реалноста...
Убаво си рече Владе, а швалерките кај се?
Ако вака тргнеме, и одржување на јахта ќе биде ужуал арч :cautious:

Епа ништо тогаш...
Да се заковаме пред ТВ, да бинџаме турски серии на Шител и Анал5, да гледаме "само вистина" од вистински партиски ботови... и вести каде Ацо Лигња без ден работен стаж ќе ни зборува за инвестиции и економија..

П.С. за јаже ќе останат пари?

Тоа е веќе доменот на луксуз швалерки и јахти :D

А темата е доволно за пристоен живот не за преживување како што некои ја разбираат изгледа..
Хоби рекреација, летен одмор, нормална храна без стегање, просечен дом и нова кола на рати се би требало да влегува во тоа

Back
На врв Bottom