Македонци во Германија

• Креатор на темата Креатор на темата Rocky990
  • Време на започнување Време на започнување
Кога прв пат го спакував куферот тоа беше првично што од бес што од финансиски аспект, сега сфаќам дека финансиите биле последна причина за иселување, нефункционални институции, загаден воздух, проста раја, корупција, партии и ред др работи се причината која не би се вратила во скоро време во државата
Истата причина од која и моите деца заминаа, не оти немаше од што да се живее. Туку нефункционирање на државата.
Ние миленијалците сме ти трпизло, ама помладите посебно тие после 1990 и некоја година, не фермаат ништо. Затоа и не се мислат да сменат работа, па и држава ако треба.

Споредувате чисто заработувачка или квалитет на живот генерално? :rolleyes:

Горе-долу е точно дека моментално разликата во стандардот е намалена помеѓу МКД и Германија, за разлика од пред 7-8 години.
Ако зборуваме строго за платите во МКД, тогаш да, минималецот и просечната плата се повеќе од 100% повисоки во однос на <2020.
Германија бележи блага „криза„ (ако можи така да се изразам) на тоа поле.
Додека од инфлацијата погодена е цела Европа... Делува како да Германија не се справи со сето тоа.

Но не секогаш заработувачката е мерило на квалитетен живот.
Сите надворени влијанија кои те опкружуваат во секојдневието ти го креираат квалитетот на животот (барем за мене).
Но само плитки умови не го гледаат тоа.

Едно од тие влијанија е и штабот на овој.. како му е името... ? Сунгерот Боб во претходниот живот.

Друже, олабај. Ќе дојдат избори па ќе се пребројувате од дома (и пошироко во фамилијата) кои сте за на митинзи.
Па не знам... 10че, 50че, 100ка. Зависи која позиција ви е ветена, па според тоа толку луѓе треба да им однесете в штаб. :rolleyes:

Не фала ви! :cool:
Јас на моите деца да им овозможам да можат да се борат во порамноправно општество, па макар и јас да ги немам сите бенефити - за мене е бинго.
А вие лапајте си „натпросечна„ плата во Македонија и трошете ја на одмор во Грција, со чекање 10 саата на граница.

А фала ви и за понудата од штаб, али горко го правите кафето и со прст ми го мешате шеќерот!

Грција не е воопшто лоша за трошење на парите за одмор. Тоа што нас ни е здосадена затоа што ни е блиску е друга работа. Плажите (не е Грција само Пефкохори) се меѓу поубавите во Европа (ако не и најубави), цените најниски споредбено со било кој европски туристички центри од исто ниво, блиску е и можеш да си дозволиш да ја шеташ со кола итн.

Друга работа, со воведување на летови на Визер кон еден куп дестинации, сите млади се утепаа шетајќи. Со два лета да врзеш Визер или Рајанер од Италија на пример, секое место ќе ти е достапно од туристичките низ Европа. Достапни се еден куп егзотични места исто така. Умре тоа време кога сите оделе само во Грција. Младите може да си приуштат (и си приштуваат) и по 3-5 дестинации годишно да посетат.
Има пари во приватните сектори во Скопје особено, особено со растењето на ИТ секторот. А и во другиве сектори каде што статистички стојат ниски плати, исто така на рака се даваат многу поголемо средства. Пријавен на минималец, зема уште толку на рака. Пример во угостителство нема еден што зема под 1000 евра месечно, а со сигурност сите се на минималец пријавени. За куварите да не правам муабет.
Во другите градови е малку потешко ова, ама за Скопје одамна не важи.

Грција не е воопшто лоша за трошење на парите за одмор. Тоа што нас ни е здосадена затоа што ни е блиску е друга работа. Плажите (не е Грција само Пефкохори) се меѓу поубавите во Европа (ако не и најубави), цените најниски споредбено со било кој европски туристички центри од исто ниво, блиску е и можеш да си дозволиш да ја шеташ со кола итн.

Друга работа, со воведување на летови на Визер кон еден куп дестинации, сите млади се утепаа шетајќи. Со два лета да врзеш Визер или Рајанер од Италија на пример, секое место ќе ти е достапно од туристичките низ Европа. Достапни се еден куп егзотични места исто така. Умре тоа време кога сите оделе само во Грција. Младите може да си приуштат (и си приштуваат) и по 3-5 дестинации годишно да посетат.
Има пари во приватните сектори во Скопје особено, особено со растењето на ИТ секторот. А и во другиве сектори каде што статистички стојат ниски плати, исто така на рака се даваат многу поголемо средства. Пријавен на минималец, зема уште толку на рака. Пример во угостителство нема еден што зема под 1000 евра месечно, а со сигурност сите се на минималец пријавени. За куварите да не правам муабет.
Во другите градови е малку потешко ова, ама за Скопје одамна не важи.
Точно е дека Грција ги има едни од поубавите плажи за одмор ама дека е со најниски цени мало морген.
Шпанија предничи моментално со цени, кригла точено замрзната едно евро ја платив во Тенерифе.
Аликанте и Валенсија исто така буџетски одмор можиш да имаш а и има што да се види освен песок и вода

Точно е дека Грција ги има едни од поубавите плажи за одмор ама дека е со најниски цени мало морген.
Шпанија предничи моментално со цени, кригла точено замрзната едно евро ја платив во Тенерифе.
Аликанте и Валенсија исто така буџетски одмор можиш да имаш а и има што да се види освен песок и вода
Не се секирај, не е ова 1990 за да не знаеме да споредиме цени :D
Морав да откажам патување во Ла Коруња дека ми се роди дете и од истите прочини малку ми се на стенс бај летањата со авион, ама активно следам цени за цела Шпанија, а другариве трет пат во 2 години ќе одат таму (Барселона, Мадрид и сега Палма де Мајорка со Аликанте). Се искинаа од пари за смештај давање, за некои смештаи што во Шутка подобар ќе најдеш. Да, пивото може е 1 евро, ама за смештај даваат по 500-600 евра за една недела од човек. Освен ако не одиш вон сезона и не резервираш мноооогу претходно.

Не ми беше тој муабетот. Тоа што некогаш било недостапно, сега е лесно достапно за сите млади. Скоро сите колеги на работа што се под 30 години веќе ги имаат посетено пола држави во Европа. Само во Италија на 5-6 одмори на различни места биле. Јас прв пат отидов на море на мои скоро 22 години.
Не се веќе толкав проблем платите, другите работи се проблем.

Морав да откажам патување во Ла Коруња дека ми се роди дете и од истите прочини малку ми се на стенс бај летањата со авион, ама активно следам цени за цела Шпанија, а другариве трет пат во 2 години ќе одат таму (Барселона, Мадрид и сега Палма де Мајорка со Аликанте). Се искинаа од пари за смештај давање, за некои смештаи што во Шутка подобар ќе најдеш. Да, пивото може е 1 евро, ама за смештај даваат по 500-600 евра за една недела од човек. Освен ако не одиш вон сезона и не резервираш мноооогу претходно.

Не ми беше тој муабетот. Тоа што некогаш било недостапно, сега е лесно достапно за сите млади. Скоро сите колеги на работа што се под 30 години веќе ги имаат посетено пола држави во Европа. Само во Италија на 5-6 одмори на различни места биле. Јас прв пат отидов на море на мои скоро 22 години.
Па тоа лафиме.
Сега во Мк има пари.
Добар стручен кадар има од 1000 до 2000 евра, не збориме за ИТ.
1500 евра во Мк, за домашен се многу повеќе од 3000 за Македонец настрана.
Како и што пишавме со дејчето, нефункционалноста на државата е проблем.

Кузман кај ти одат другарите на одмор :)
Другар мој пред две недели се врати од Шпанија, градче одма до Барселона 800 евра за две особи со полн пансион, хотел на сама плажа со базен
Тенерифе кога бевме плативме смешно, 150 евра од човек за недела дена во приватен смештај со триста чуда беше апартманот, три базени, џакузи, солена и затоплена вода во базените, на 200 на од плажа
Валенсија е уште поефтина.
Нема споредба смештајот со цени во Шпанија и она што се нуди од сместувањето во Халкидики на пример.
Автоматски споено мислење:

Па тоа лафиме.
Сега во Мк има пари.
Добар стручен кадар има од 1000 до 2000 евра, не збориме за ИТ.
1500 евра во Мк, за домашен се многу повеќе од 3000 за Македонец настрана.
Како и што пишавме со дејчето, нефункционалноста на државата е проблем.
Стручен кадар ако знаеш јазик и тука ќе земаш грдна пара.
Нашите учени се само Мек Доналдс и не сакаат ни основно ниво да научат јазик и после кукаат како не е Германија тоа што беше.
Во темите на Фејсбук само читам секакви глупоштини, на секој можен начин пробуваат да го заебат системот, да направат некоја далавера, па прекорачиле престој, па имале казни за плаќање за возење без билет, буквално се шо постои противзаконски, таквите нигде не ги бери, ни Македонија а уште помалку и Германија.
Познавам пријатели кои се со години странство и немаат од мртва точка мрднато, некои се вратија назад во Македонија оти не можат да се вклопат во системот, учени се во безредие, некои крпат, а некои се снајдоа на велико и живеат живот од соништата, секакви ги има.

Двајца маж и жена со нормална плата во Германија можат и те како убаво да живеат, една плата да оди во трошоци цела од другата сакаш тргај на страна сакаш расфрлај се, ама тука гледаат само од социјално да скинат колку можат и да се шлепаат на товар на државата и врца прца Македонија насекое.

Последно уредено:
Од доселениците 78% се без свој имот. Така да далеку е од тоа дека повеќето од Германците си живеат во свои домови.
Системот е таков направен да поседувањето на сопствен стан прави да немаш некаква предност пред оној кој живее под кирија. Затоа и повеќето не купуваат. Не дека не можат да си дозволат да дигнат кредит и да се задолжат.

Кој има кликер и сака да работи и во Македонија има пара, плус скоро сите се со свое живеалиште што е голем плус.
Можеш да кажеш колкав процент од таа "пара" оди само за храна и дали треба со таа "пара" да ги гледаш цените во маркетот кое колку кошта?

Последно уредено:
Стручен кадар ако знаеш јазик и тука ќе земаш грдна пара.
Нашите учени се само Мек Доналдс и не сакаат ни основно ниво да научат јазик и после кукаат како не е Германија тоа што беше.
Во темите на Фејсбук само читам секакви глупоштини, на секој можен начин пробуваат да го заебат системот, да направат некоја далавера, па прекорачиле престој, па имале казни за плаќање за возење без билет, буквално се шо постои противзаконски, таквите нигде не ги бери, ни Македонија а уште помалку и Германија.
Познавам пријатели кои се со години странство и немаат од мртва точка мрднато, некои се вратија назад во Македонија оти не можат да се вклопат во системот, учени се во безредие, некои крпат, а некои се снајдоа на велико и живеат живот од соништата, секакви ги има.

Двајца маж и жена со нормална плата во Германија можат и те како убаво да живеат, една плата да оди во трошоци цела од другата сакаш тргај на страна сакаш расфрлај се, ама тука гледаат само од социјално да скинат колку можат и да се шлепаат на товар на државата и врца прца Македонија насекое.

Да ама таму во Германија системот е така поставен за дури и тие што не сакаат да научат јазик /или да напредуваат на работата сепак имаат достоинствен живот, да без проблем си дозволат храна да возат барем просечен автомобил и да можат да плаќаат стан кирија. Дури и 2 плати во Мекдоналс ќе им понудат подобар живот отколку да речеме тука 2 минимални плати што е буквално преживување

Кај нас 70% од работниците зимаат под просечната плата, тоа што ит менаџери инжинери и функционери дигаат просек е друга работа

Системот е таков направен да поседувањето на сопствен стан прави да немаш некаква предност пред оној кој живее под кирија. Затоа и повеќето не купуваат. Не дека не можат да си дозволат да дигнат кредит и да се задолжат.
Да де не дека не можат 300-500000 со 5-6 илјади евра примиња да исплатат
Проблемот е што тоа се 1500-2000 евра на месечно ниво во рок од 20 години за стан од 50-75 квадрати
Во град толку се, цените идат и над 8к квадрат
Во приградските населби е помалку

Иначе предност е да плаќаш 20 години кирија место имот да имаш?
Тоа ти е исто ко да фрлаш пари од прозор секој месец место да ги вложиш во нешто.

Да ама таму во Германија системот е така поставен за дури и тие што не сакаат да научат јазик /или да напредуваат на работата сепак имаат достоинствен живот, да без проблем си дозволат храна да возат барем просечен автомобил и да можат да плаќаат стан кирија.
Точно, социјалката и плус работата на црно е доволна за арапите и остала багра да функционираат. Економијата опаѓа со причина баш поради ова
Автомобил е луксуз, не знам кој те излажал дека секој може да си дозволи?

Метроата се полни во секое време освен рано насабајле и касно навечер
Јас живеам ти не, така да не лажи.
Кирија, тоа се пари фрлени во вода, ако некој планира така цел живот..

Дури и 2 плати во Мекдоналс ќе им понудат подобар живот отколку да речеме тука 2 минимални плати што е буквално преживување
1. Да работиш во мекес е преживување
2. 6% од луѓето зимаат минимална плата во Македонија
3. Тие што си дозволиле со две минимални плати да функционираат, нз што да кажам за нив освен Господ здравје да им даде.

Кај нас 70% од работниците зимаат под просечната плата, тоа што ит менаџери инжинери и функционери дигаат просек е друга работа
Објаснето е веќе дека тоа не е така

Во Македонија има околу пола милион народ кои имаат од 20-40 години

Од нив дали 2,5 до 5% зимаат минималец на тие години
Околу 35-40% од вработените зимаат плата што е поблиску до просечната во однос на минималецот, тоа значи над 37 илјади денари месечно.
Значи 70-80 000 денари е тоа, плус хонорарна работа се стига до 1500 евра за четиричлено семејство.

За останатите со просек и над просек нема поента да се пишува

Факт е дека стандардот е драстично кренат во споредба со пред короната, така да овие шуш-буш муабети не држат вода

Да ама таму во Германија системот е така поставен за дури и тие што не сакаат да научат јазик /или да напредуваат на работата сепак имаат достоинствен живот, да без проблем си дозволат храна да возат барем просечен автомобил и да можат да плаќаат стан кирија. Дури и 2 плати во Мекдоналс ќе им понудат подобар живот отколку да речеме тука 2 минимални плати што е буквално преживување

Истото и јас го викам неколку страни наназад.
За квалитет на живот да не прајме муабет, нема споредба.

Можеш да кажеш колкав процент од таа "пара" оди само за храна и дали треба со таа "пара" да ги гледаш цените во маркетот кое колку кошта?
Јас одамна не гледам колку чинат производите. Кога веќе си го зе*авме здравјето, ние бумерите сега квалитет гледаме, ама нема тоа или тешко да се најде.
Процент? Не сум удирал сметка, баш ради причина што не сум бил у зорт да делам на купчиња што за што и колку за што. Онака од ракав, т.е. осет околу 200+ евра од човек. Стави 200 за комунални трошоци(струја, вода, ѓубретарина, телефон, интернет). Имам пишано и погоре 1000 евра, за 2-3 тројца, да не гледаш цени во маркет.
Ако имаш кредит и 1500 евра приход, ќе бидеш тука некаде пата-пата. Без кредит, можеш да си бираш, да штедиш или каде ќе одиш на одмор(и).
За 1500 не треба да си некој топ ИТ или не знам што, таа плата можеш да ја добиеш и на градилиште, банка или производен погон што работи нормално.

Абе џабе се расправате дали се преживува во Германија или не ко од 10 лајна ние сме најдолното, т.н.р. азиланти имаат појче права него ние. Дали цените на производите биле поскапи, или стан е поарно да земиш наместо да плаќаш кирија, овие без документи добиваат сѐ беспари. Домашните и другите граѓани нормални имаат најмногу и најголеми права. Само ние имат од трите подолгото го имаме во ГЕР и цела ЕУ.

Да де не дека не можат 300-500000 со 5-6 илјади евра примиња да исплатат
Проблемот е што тоа се 1500-2000 евра на месечно ниво во рок од 20 години за стан од 50-75 квадрати
Во град толку се, цените идат и над 8к квадрат
Во приградските населби е помалку

Иначе предност е да плаќаш 20 години кирија место имот да имаш?
Тоа ти е исто ко да фрлаш пари од прозор секој месец место да ги вложиш во нешто.
Да поседуваш стан во Германија и Македонија не е исто. Ако не ја купиш цела зграда туку купиш само еден стан во Германија, тогаш покрај тоа што си "газда" на станот, ќе плаќаш трошоци за одржавање на зградата на месечно ниво во износ колку една месечна кирија како кираџија. Така да и да го купиш и да си под кирија, пак ќе фрлаш пари од "прозор" што викаш ти.

Гледав еден оглас од еден турчин во близината на Хановер, продаваше стан и бараше да продолжи да живее во станот под кирија како услов :icon_mrgr: нормално дека научил дека турскиот есап и германскиот су света два, различита. :)

Да поседуваш стан во Германија и Македонија не е исто. Ако не ја купиш цела зграда туку купиш само еден стан во Германија, тогаш покрај тоа што си "газда" на станот, ќе плаќаш трошоци за одржавање на зградата на месечно ниво во износ колку една месечна кирија како кираџија. Така да и да го купиш и да си под кирија, пак ќе фрлаш пари од "прозор" што викаш ти.
Тоа додатно

Затоа мене повеќе ми се исплаќа да печалам отколку да си го планирам цел живот во туѓа земја.
Други луѓе си имаат други планови и тоа е сосема во ред, секој си тера како мисли со животот

Си имаат и свои предности европските земји но за мене недоволно за да си го продолжам животот таму.

Најдволично нешто е да се збори за својот народ од илјадници километри далечина а притоа да се игнорираат пијавиците кои ја распарчија економијата во Европа за време од една деценија.

На нашите надвор им смета криминалот во Македонија а не им смета криминалот таму каде што живеат..
Уште еден показател за селективноста

Back
На врв Bottom