Трибиани
Ванда Вештерката
Имале црнци, но тежиштето се промени порано од 2 3 во стартет состав сега се 9, ако вака ќутиме на трендот (не дека нешто менуваме ама важно се буниме) ќе бидат сите 11 црнци и тогаш што сме постигнале? Јас не ги мразам црнците да играа Мбапе, Олисе и слични за нивни држави ќе ми беа 10х по симпатични него како се лигават со Француски грб. Едноставно мене ми смета трендот на заменување на автохтоните играчи со претеризам, не ми сметат црнците.
Кои се тоа нивни држави не разбирам?..колку што знам сите овие играчи што играат за Франција, се родени , израснати, едуцирани во Франција и школувани по фудбалски младински категории во Француски клубови.....како тоа државата од каде што имаш потекло е твоја држава?..твоја држава е таму каде што си живеел цел живот и си плаќал данок и таму каде што ти е фамилијата ...токму тоа е Франција за овие играчи....
Сега знам дека да некогаш нивните родители баби дедовци дојдоа од Африка ама тоа не значи за нив.
И тоа што го напиша важи за фудбалската репрезентација за Мароко а не за Франција..каде 90% од играчите не се од Мароко туку се од дијаспората од Франција, Холандија, Германија, Шпанија итн...
.