Целата работа и голем дел од одговорот на прашањето дали ова експериментирање може да успее во Милан ќе биде фактот дали и колку ќе биде Аморим поддржан од цела тимска структура. Оваа тренер - менаџер позиција што ја доби со оваа структура, додека другите практично работат исклучиво за него и по негови насоки, може да е успешна во Италија, само што е големо прашање дали може да е успешна во Милан. Практично Аморим ќе биде она што е Фабрегас во Комо, па до некаде и Гасперини во Аталанта/Рома. Тие се центарот на фудбалската структура, а службите работат за нив. Ај Фабрегас е и со некоја сопственост во Комо и се покажа како добра коцка, ама Гасперини на пример откако ја надрасна Аталанта каде беше бог и батина, отиде во Рома и доби одврзани раце за све, па дури успеа да ги избрка и Раниери и спортскиот директор после една сезона затоа што не се согласуваа со неговата логика. Муабетот ми е, не дека не може да е успешен рецепт да имаш тренер на којшто му е даена ваква моќ во Италија само што не знам дали Милан со цела структура, вклучувајќи и фан база, новинари, јавност, луѓе внатре во тимот се спремни да се носат со ваков проект. Ова делува како да може прелесно да се распадне после 2-3 лоши резултати, притисокот да стане преголем и да се оди јово наново со све. Затоа е важно колку далеку е залижаниот ентерпренеур спремен да ја фура оваа работа и колку ќе може да го поддржи Аморим во текот на сезоната.
Уште кога ги отпушти сите, јасно беше дека во таква ситуација и Клоп/Пеп да ги донесеш ќе можат многу малку затоа што зад себе во структурата немаат апсолутно никого, све е труло и распало. Беше јасно дека Кардинале најверојатно бара една референтна фигура над која ќе гради затоа што и Рагник и Кроше беа такви ликови. Откако не му успеа со нив, одлучи таквата референтна фигура да биде Аморим. Јас сум искрено сумњичав целосно дека ваков експеримент може да успее во моментов и во ваков контекст во Милан, ама ај да видиме.
Она што е јасно сега е дека во ваква ситуација не смееш да држиш играчи во тим коишто не се целосно убедени дека сакаат да играат тука, затоа што штетата ќе ти биде поголема од користа ма колку и да се добри и потребни. Не сум никако приврзан со ниту еден, ама баш ниту еден играч од овој тим, така што, најдобро е да се направи што е можно поголема чистка. Од Мењон, Рабио, Леао, све се тоа темпирани бомби што и ако малку се незадоволни може да ти ја однесат сезоната у курац и да ти уништат атмосфера којашто и онака е никаква. Мене ми се чини дека на овие учените батиња во управа многу потешко ќе им биде да продаваат играчи отколку да купат. А има брдо истрошени ликови во овој тим што никако не ги гледам за следна сезона: Томори, Лофтус, Салемакерс, Фофана, па искрено и за жал, не знам ни Бартесаги каде и како би играл со Аморим, така што нема да ме чуди да го шитнат додека уште држи некаква цена и не се претвори во Калабрија.
Она што е исто јасно и што оваа структура го покажува е дека ќе се оди на чист и безобразен player trading. Купуваш младо и евтино, продаваш за година максимум две за профит. Затоа и структурата е полна со научници и млади талентирани data аналитичари, а не со луѓе коишто играле фудбал. И факт е дека не сакаме таков Милан уопште, ама исто е факт дека овој Милан со овој газда и во оваа Италија нема никад да работи на друг начин.
Сеа, ако више му дале толкав договор на Аморим, таква менаџерска позиција, тогаш нека го праат тоа што ќе им го побара, па куд пукло. Ако некој гори во ваква позиција, само Аморим ќе изгори. И секако мастермајндот на цела операција - залижаниот ентерпренеур, пријател на Трамп и Папата, ванаби Силвио Берлускони.
И сасвим ми е у реду Аморим да се потпре на нему познати играчи, затоа и не поврзуваат со све што мрда од Спортинг, затоа што ќе му требаат играчи што ќе играат и гинат за него во следнава сезона. Све друго нека исчисти. И ако ептен, ама ептен сака да ми учини, нека го задржи Камарда како втор напаѓач, греота е детето да гори низ Италија као да е Милан топкиве во моментов ПСЖ па да нема место за него, мислиш којзнае какви играчи имаме или можеме да зееме на таа позиција. Дај му топка, простор, ако го биде - ќе го биде, нема више 16 години.
И задње, нормално во ваква ситуација е да се стиканчи еден супер агент сеа што ќе биде редовен во Каса Милан и ќе го гради тимот заедно со Аморим. Затоа што нема фудбалски моќен референтен лик во управа, очекувам Мендес да си биде со договор на дело во Милан летово и да се молиме во него. А Аморим ќе си игра фудбал менаџер во живо, милина.
А ја со периферен вид ќе ја следам работата на братот Јовче Чироски и ќе бидеме сведоци на неговиот успон во фудбалско менаџерските води. Македонец коа ќе се стиканчи на ваква позиција и кога би имал иоле шанса да го земе Милан в раце, ќе запали све околу ако треба, ама ќе граби срце вергинско натаму, нема спас. Плус и фаца е со цртаното брадиче, нема што, има навивач во мене, свака част.