Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
priemna@justice.government.bg
на овој мејл испрати им молба со пасош скен, и ќе ти одговорат во рок од 30 дена
Автоматски споено мислење:

а

ама одма одговараат супер се дечките , прво ќе ти стигне дека е регистрирано писмото
Poslao sam mail,sutra dan mi je stiglo da je “registrovan-primljen mail”…ali od odgovora - NISTA!!! Da li postoji mogucnost da negde odem i pitam licno?

Poslao sam mail,sutra dan mi je stiglo da je “registrovan-primljen mail”…ali od odgovora - NISTA!!! Da li postoji mogucnost da negde odem i pitam licno?
cekaj samo sega ok e sto e registrirano ke ti dadat nasoki od tamu,

ti stignalo deka e registrirano ke ti odgovorat

ili ako ne ti se ceka odi vo pravda i prasaj na salter zamoli gi ubavo ke ti kazat

sto ti kaza ruse?

za koga ima termini?
Дека треба да испратам рачно пишана молба указот да се прати во Софија за да процедурата биде побрза ако ми одобрат, ако не, мора преку Битола.. ми кажа дека ке ми пушти меил каде треба и како да е напишана ама уште го нема

Дека треба да испратам рачно пишана молба указот да се прати во Софија за да процедурата биде побрза ако ми одобрат, ако не, мора преку Битола.. ми кажа дека ке ми пушти меил каде треба и како да е напишана ама уште го нема
vikend e i oni treba da odmorat,

pisi mu na viber vo ponedelnik,

Од вчера 05.02.2026 промена на статус од финална на положително... испратени на потпис кај Вицепрезидента... разбираш :)
Здраво. Во средата, 17.06.2026 на моето дете е потпишан указот и е испратен во Битола БГ Конзулат, документи преку родител, бр. 93**/2023. Указ број не знам. 3 години и 4 месеци од интервју во Битола (февруари 2023). Поздрав.

Здраво. Во средата, 17.06.2026 на моето дете е потпишан указот и е испратен во Битола БГ Конзулат, документи преку родител, бр. 93**/2023. Указ број не знам. 3 години и 4 месеци од интервју во Битола (февруари 2023). Поздрав.
Здраво, честитки нека му е со среќa. Ако може само инфо дали е тоа 3г и 4м со дополнителна или без

Здраво, честитки нека му е со среќa. Ако може само инфо дали е тоа 3г и 4м со дополнителна или без
mislam deka e bez dopolnitelna se ceka mnogu toa e najloso

s
sega izleguvaat 2023g a ima uste so proverki od 2022godina ima i srbi sto cekaat ukaz po 2,5-3 godini

s

sega izleguvaat 2023g a ima uste so proverki od 2022godina ima i srbi sto cekaat ukaz po 2,5-3 godini
za tie sto cekate na polozitelno vi gi proveruvaat pak dokumentite vestacenje zatoa cekate tolku

s

za tie sto cekate na polozitelno vi gi proveruvaat pak dokumentite vestacenje zatoa cekate tolku
i vo kontakt se so ministerstvata za pravda

site sto ste na polozitelno i cekate poveke od edna godina ispratete mejl do pravda na priemna,ke vi odgovorat sto kako e da ne cekate,

priemna@justice.government.bg
на овој мејл испрати им молба со пасош скен, и ќе ти одговорат во рок од 30 дена

а

ама одма одговараат супер се дечките , прво ќе ти стигне дека е регистрирано писмото
.

Последно уредено:
Dobar dan svima i izvinjavam se ako je ovo pitanje već postavljeno ranije. U avgustu 2023. sam imao intervju u Sofiji (16XXX/2023) i tek od aprila sam na "Finalno". Znam da je pala vlada i da je tek nedavno formiran "Savet za graždanstvo" sa imenovanjem trećeg zamenika ministra, pa čisto da pitam da li postoje neke informacije šta se dešava sa prebacivanjem sa "Finalno" na "Dopolnitelno" ili na "Položitelno"? Koliko su generalno strogi u ovom trećem koraku? Hvala Vam!

Dobar dan svima i izvinjavam se ako je ovo pitanje već postavljeno ranije. U avgustu 2023. sam imao intervju u Sofiji (16XXX/2023) i tek od aprila sam na "Finalno". Znam da je pala vlada i da je tek nedavno formiran "Savet za graždanstvo" sa imenovanjem trećeg zamenika ministra, pa čisto da pitam da li postoje neke informacije šta se dešava sa prebacivanjem sa "Finalno" na "Dopolnitelno" ili na "Položitelno"? Koliko su generalno strogi u ovom trećem koraku? Hvala Vam!
nikoj nemoze da znae kako rabotat nase e samo da cekame,

Pisao sam mail u vezi problema sto cekam ukaz vise od 3 godine,i dobio sledeci odgovor:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН __________,

В'в вр'зка с пост'пило Ваше запитване по електронна пошта, регистрирано в Министерството на правос'дието с вх. № 97-00-3211/15.06.2026 г., Ви уведомјаваме следното:

От изв'ршената проверка в дирекција „Б'лгарско гражданство“ се установи, че в'з основа на подадена от Вас молба и приложените к'м неја документи е образувана преписка № 87**/2020 г. за придобиване на б'лгарско гражданство на основание чл. 15, ал. 1, т. 1 от Закона за б'лгарското гражданство, којато е разгледана на заседаниена С'вета по гражданството с протокол № 40/2023 г., като С'вет'т е взел решение да даде мнение молбата Ви за придобиване на б'лгарско гражданство да б'де уважена.

На основание чл. 34 от Закона за б'лгарското гражданство минист'р'т на правос'дието, в'з основа на мнението на С'вета по гражданството, е направил предложение до Вицепрезидента на Република Б'лгарија за издаване на указ за придобиване на б'лгарско гражданство.

К'м настојаштија момент не сме уведомени, дали Вицепрезидент'т е издал указ или е отказал да издаде указ за придобиване на б'лгарско гражданство.

Уведомјаваме Ви, че с'гласно чл. 14а, ал. 3 от Наредба№ 1/1999 г. за прилагане на глава пета от Закона заб'лгарското гражданство, получаване на информација застатута на преписката се изв'ршва чрез интернетстраницата на Министерството на правос'дието порегистрационнија номер и персоналнија идентификационенномер, получени при регистриране на молбата.

Минатата недела, 13-14-15-16 јануари, не знам точно кој ден, преписката на моето дете премина од образувана на финална. Бр. на преписка 93**/2023, интервју Битола бугарскиw Конзулат февруари 2023, број за проверка и статус Образувана преписка добив во мај 2023. Документи поднесени преку родитрел. Поздрав

Од вчера 05.02.2026 промена на статус од финална на положително... испратени на потпис кај Вицепрезидента... разбираш :)

Еве прочитај ги моите предходни коментари, се ти е напишано и објаснето кратко и јасно како одеше цела процедура да не се повторувам...кликај малку. Поздрав.

Еве прочитај ги моите предходни коментари, се ти е напишано и објаснето кратко и јасно како одеше цела процедура да не се повторувам...кликај малку. Поздрав.
Без дополнителна проверка.

Без дополнителна проверка.
Рачунајте си сите точно 3 години, ако сте правеле интервју во Софија, ако е се во ред со документи и не ве пратат на дополнителна проверка или да ви бараат + документи. За оние што почнале преку конзулат Битола или амбасада Скопје додатете + 4-5 месеци горе-долу (во мојот случај точно + 4 месеци). Тоа е периодот што се чека, и јас кога чекав за бугарско државјанство (пред 5-6-7-8 години беше исто. 3 години ако е се во ред, без разлика имало-немало влада и слично. Разгледајте ги моите постари коментари и конверзации пред 5-6 години и ќе ви биде се јасно. Временскиот рок е тој, начин побрзо да добие некој БГ државјнство не постои. Поздрав и со среќа.

Последно уредено:
Back
На врв Bottom