Се плашите ли од турското “Големо” влијание во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Albertos
  • Време на започнување Време на започнување
Со нивното зголемување процентуално се намалува христијанското население. Знаеме како завршуваат земји каде што процентот на муслимани како народ оди повеќе од било која друга религија.
Која е таква земја која неодамна била доминантно христијанска, а завршила со мнозинство муслиманско население?

А не сме поробени? Не ти е 80% од облеката што ја носиш од Ваикики, Котон, ДеФакто и сл? Во ударните термини на секоја ебана национална телевизија не оди по една турска серија? Не се Турците најголеми инвеститори кај нас па така сакале-нејќеле, огромен процент од нашето население не работат во турски фирми? (Вклучително и јас). Во чаршија не испоотворија дуќани за локуми и чаеви со триста блештави светла ко во Капали чаршија да си? Еден таков не отворија на улица Македонија? Во првиот дуќан на Рекорд, тој кој прв ќе го видиш ако се шеташ по улица Македонија не отворија ресторан за турска храна, со натпис: „Turk mutfagi“ со огромни букви? Ко ќе влезеш по маркетите, особено во Рамстор, не е огромен процент од храната турска? Не знам, мене сето ова баш ми личи ко да сме поробени. Не е баш истото ропство како пред 125 години, но некој современ вид на ропство - дефинитивно е!

FB_IMG_1781248979866.jpg

Пљукната Цфете е она, попорво сс динамит ке се расцфета на турско македонску крваву сфадбу, него ли да се потурчи.
:D
Барав некоја турска варијанта на Ацесо, да бидам искрен, ама заебано е, не се наоѓа, инаку ќе и речев: „Умрев, ама (тука турската варијанта на Ацесо) не станав!“ :pos:

Добро е! Тебе чедо, нема да те потурчат! :D
Сега ми текна еден Турчин кога ми се пушташе. Сакаше да ме окупира :D
Секој ден ко од турска серија излезен, се мачи две реченици на македонски јазик да склопи. Барем да знаеше англиски јазик, може ќе испиевме едно турско кафе некогаш, ама ете, комуникацијата на знаковен јазик и по салфетки е романтична само на филмовите. :D

Која е таква земја која неодамна била доминантно христијанска, а завршила со мнозинство муслиманско население?
Босна :гик:
Албанија :гик:
Уствари да бе одамна се тие :гик:

Без заебанција, вака само на Либан ми текнува.

Барав некоја турска варијанта на Ацесо, да бидам искрен, ама заебано е, не се наоѓа, инаку ќе и речев: „Умрев, ама (тука турската варијанта на Ацесо) не станав!“ :pos:
Калеш Анѓа?
:D

Не знам зошто исламизацијата ја претставуваш како нешто неизбежно како нешто што мора да се случи?

Не бе...не „мора да се случи„, оти „веќе се случува„.

Само погледни на што личат западноеврописките градови и престолнини, како се однесуваат имигрантите кон домицилното население, како се менува демографијата кај домицилното население, како им изледаат градовите во петочниот намаз....

Или мислиш поинаку...
Автоматски споено мислење:

500 години владееја тука очигледно ни ти ни јас не сме муслимани.
500 години владееја во Шпанија, не гледам дека и Шпанците се муслимани.
Ги има во огромен број во Израел, не гледам дека Израел се исламизира.
Ги има во Кина, не гледам дека Кина се исламизира.
Значи има начини како да се избегне, но тоа зависи од нацијата. Е сега, не сме исти ко тие што трпеле 500 години, па затоа е очигледен стравот.

Денешниот Ислам е „толерантен„ па не мораш да ја прифатиш таа религија, ама ако си малцинство во исламска држава, плаќаш дакон за неприфаќањето на таа вера.

Така, не морам да бидам муслиман, ама што фајде од тоа ако дома, во својата земја, станам малцинство...

Не бе...не „мора да се случи„, оти „веќе се случува„.

Само погледни на што личат западноеврописките градови и престолнини, како се оденсуваат имигрантите кон домицилното население, како се менува демографијата кај домицилнот население, како им изледаат градовите во петочниот намаз....

Или мислиш поинаку...
1000011142.png

Босна :гик:
Албанија :гик:
Уствари да бе одамна се тие :гик:

Без заебанција, вака само на Либан ми текнува.
Добро, ама тука многу варирале бројките низ годините како последица на општествените промени. Не е постепено и не е неодамна.

Не бе што ви е, 3 500 Бугари во устав се проблем, а по 10 000 илјади турци годишно што со привремен што со постојан престој не се проблем.
Оф море пусто Македонче со испран мозок.

Не бе што ви е, 3 500 Бугари во устав се проблем, а по 10 000 илјади турци годишно што со привремен што со постојан престој не се проблем.
Оф море пусто Македонче со испран мозок.
Тоа кажува повеќе за самите бугари од Македонците.
Автоматски споено мислење:

Денешниот Ислам е „толерантен„ па не мораш да ја прифатиш таа религија, ама ако си малцинство во исламска држава, плаќаш дакон за неприфаќањето на таа вера.

Така, не морам да бидам муслиман, ама што фајде од тоа ако дома, во својата земја, станам малцинство...
Зависи каде и која држава.
ОАЕ и Турција не бараат данок за кафирите.
Засега.

Последно уредено:
... измените и дополнувањата на Законот за државјанство од јули 2021 година донесоа радикално олеснување на процедурите преку укинување на клучните филтри кои претходно ги спречуваа иселениците и нивните семејства да земат македонски пасош, со што иселеникот и неговиот потомок од прво колено (деца) можат да добијат државјанство со заобиколување на трите стандардни услови кои важат за другите странци:

- кандидатите повеќе немаат обврска да имаат регулиран законски и постојан престој во Македонија во траење од неколку години пред да аплицираат,
- им се овозможува да го задржат своето турско државјанство, со ова им се дозволува целосно двојно државјанство.
- се укина потребата иселениците и нивните деца да го знаат или да полагаат тест за познавање на македонскиот јазик.

... законот овозможува аплицирање преку амбасадите во Анкара и Истанбул, но илјадници турски државјани избираат физички да дојдат во Македонија поради следните практични причини:

- поднесувањето на барањата и собирањето на потребните стари изводи од родени или архивски документи од матичните книги оди многу побрзо директно во македонските градови отколку по дипломатски пат,

- додека ја чекаат одлуката за државјанство (процес кој трае со години), тие отвораат бизниси, купуваат имоти и престојуваат тука, а македонскиот пасош за нив е многу привлечен бидејќи им овозможува безвизен влез во Европската Унија (Шенген зоната), што е огромна предност со оглед на тешкиот процес за добивање визи за турски државјани.

Back
На врв Bottom