Фан клуб - РК Вардар

Тешко дека за брзо ќе се смени нешто во поглед на посетеност, мислам дека и на глава да застанеме џабе ќе биде, можеби еден ден кога целосно ќе се сменат генерациите и размислувањето на луѓето ќе мрднеме малку од мртва точка.

За жал во нашето општество уште преовладува тој сиромашен синдром и сите пари што се дадени за нешто што не е храна се сметаат за залудно потрошени.
Еве јас од моите дома тргнувам, на пример на мајка ми никако не и е логично како може јас да запалам кола, да одам на утакмица и да дадам 100 денари за карта, додека таа секој ден пуши по една кутија цигари.
Слично е и со татко ми, да се купат две пива од продавница е нормална работа, да се купи маица од клубот за кој навиваш, боже сачувај.
Дедо ми го интересира спорт, следи се на телевизија, на натпревар веројатно последен пат има отидено за време на Југославија.

И медиумите наместо да помагаат, додатно не дотолчуваат со вестите, сега со Шкендија кога имаше тепачка на трибина одма сите пренесуваат со бомбастични наслови, мислам дека секој втор човек што го сретнав ме прашуваше зошто бил инцидентот.
Луѓе што се надвор од тој свет и воопшто не ги интересира спорт разбраа за случката, кај таквите се создава слика дека на натпревари одат само хулигани кои се пијанчат, се дрогираат и чекаат прва прилика да направат проблем.

Мислам дека и претходно имам споделено искуство од улица кога го слушав муабетот на неколку деца кои беа пред мене, отприлика 11-12 годишни кои се враќаа од школо со ранци, дознале дека ќе има натпревар во фудбал помеѓу две училишта, нивното и соседното, сакаат да одат да гледаат и се јавуваат дома на родителите да добијат дозвола, едно од децата гледам има негодувања од мајка му, таа не му дава, детево ја моли и во еден момент и вика: АБЕ МАМО, НЕМА ДА ИМА КОМИТИ.
После таа реченица веќе мајката се согласува и детето добива дозвола да оди на натпреварот, можам да замислам што ќе беше ако тоа истото дете побара дозвола да оди на натпревар на Вардар.

И за најмал инцидент каков што има на СЕКОЈА НАВИВАЧКА ТРИБИНА се први да пишуваат цели текстови и наслови за кликови, затоа кога истите тие навивачи како доброволци беа да гаснат пожари немаше ниту една вест, не видов ништо ни кога беа донирани 300+ новогодишни пакетчиња, кога во Кочани беа присутни на хуманитарен натпревар и на лицитација купија дрес кој беше подарен на млад локален навивач, кога се положува цвеќе на луѓе кои имаат допринос во борбата за Македонија, кога ќе се направи некоја убава кореографија или графит.

Да појдеме сега по улица и да прашуваме рандом луѓе, благодарение на новинарите, повеќе имаат слушнато за инцидентот со Шкендија, отколку за сите овие работи кои ги набројав погоре, се да им ебам.

Последно уредено:
Не ја потценувајте скопската демографска слика и нејзината промена низ годиниве, кога зборувате за посетеноста. Скопје пред 10-тина години и Скопје денеска не е исто, ни приближно. Проблемот, како и секој друг проблем е сложен и комплексен и нема еден единствен фактор.

Како и да е - посетеноста е добра, фали уште тоа „малце“ од организациски и маркетиншки аспект да се примени за да биде одлична. Клубот треба повеќе да работи на тој сегмент, како што сме коментирале мал милион пати.

Не ја потценувајте скопската демографска слика и нејзината промена низ годиниве, кога зборувате за посетеноста. Скопје пред 10-тина години и Скопје денеска не е исто, ни приближно. Проблемот, како и секој друг проблем е сложен и комплексен и нема еден единствен фактор.

Како и да е - посетеноста е добра, фали уште тоа „малце“ од организациски и маркетиншки аспект да се примени за да биде одлична. Клубот треба повеќе да работи на тој сегмент, како што сме коментирале мал милион пати.

ne e voopsto problem toa, rabotava e sto e neisplatlivo. so 200 den karta ti i 10k publika da imas ako 15k evra ti e kazna za baklji uste u start si u minus.

Скапи се и картите. Реално, не може за натпревари од наше првенство карта да е 300 ден за со Алкалоид, 450 со Работник, итн. Па плус, сеа за ЛШ сигурно тие централните и по 500-600. Некој со две деца ќе треба 2,000 ден да остави да ги однесе со превоз, со се.

Знам дека општо не е толку скапо се тоа. Но сепак, се работи за скопска публика, кој не е навикната на вакви работи да дава толку пари, толку често. Ќе даде 2-3 пати во годината, ама константно, не. Ако се сака повеќе публика, ќе треба и тука да се попушти малку. Мора да се биде реален, зошто луѓе тука и доста трошат по искачања, јадење фас-фуд, и сл.

И на маркетинг треба да се работи, некако повеќе да се поврзат луѓе со клубот, што се случува кога има успех. Оваа година во парк слушав една мајка со 6-7 годишно дете за Малус збореа, и колку е битен он за тимот. Што ме изненади.

Сепак, за Скопје, нереално е Јане, која собира 5,000 - 5,200 некаде, да биде полнета константно. За ЛШ бар да развиеме некоја навика општо и за 1-2 дербија.

Незнам како е сега, бидејќи одамна не сум бил во Македонија на утакмица. Али мислам дека немаме доволно развиено навивачка култура и традиција како соседните држави, плус и многу мала земја сме.
АБЕ МАМО, НЕМА ДА ИМА КОМИТИ.
Не сакам да бидам погрешно сфатен, и не сакам да кажам ништо против никого, имам отидено на утакмица со групата еднаш на запад пред 25 години како копиљ со два тројца другари од маало, и бевме исшамарани буквално за ништо, и повеќе со групата не отидов на утакмица, одев на јужна поредко, и регуларно на РК.

Не сакам да бидам погрешно сфатен, и не сакам да кажам ништо против никого, имам отидено на утакмица со групата еднаш на запад пред 25 години како копиљ со два тројца другари од маало, и бевме исшамарани буквално за ништо, и повеќе со групата не отидов на утакмица, одев на јужна поредко, и регуларно на РК.
И јас сум бил сведок на ваков настан во Кале, некаде средина на 2000тите, репрезентација беше, дали игравме против Унгарија или Португалија, не ми текнува. Ама имаше некои деца кои не беа дел од никоја група, ама беа близу седнати, најверојатно по грешка, се најдоа затекнати и, пробуваа да навиваат, ама беа карани, и тоа доста агресивно, дека не викаат доста. Се разви така тензија џабе меѓу македонци на трибина. Абе во толпа не можеш да контролираш луѓе, секад ќе се најдат будали.

Офтоп ама заслужил... Нема скопјанец и фанатик на спорт у сала кој не го знаел. Жива легенда на Градски Парк, Кале, Лименка Аеродром, Борис , Јане....Нека почива во мир Славе Срцка..

Скапи се и картите.
Во ерата на Самс и кога Вардар шамараше противници ко ПСЖ и Барса, иамвме најповолни сезонски, и доста евтини карти, па пак салата зјаеше празна кога не се играше ЛШ. Многу фактори играат тука улога, што од неатрактивни противници, карти, пат, милион настани, не секој преферира да фрла пари на спорт кога може да иде у кино или да се убие од алкохол у диско и ред други работи. Факт е дека спортот, поготово ракометот не е прв избор на многу Скопјани.

Сегашната управа, поготово дечките за маркетинг си вршат одлична работа, и во сала се пак истите будали што оделе и кога имало и кога немало маркетинг. Океј, да не претерувам, за нијанса сме подобрени од пред 10тина години, ама далеку од тоа дека ќе гледаме по 3-4 илјади гледачи против Бутел на пример.

jane si e nasha sala. na mok e dadena na koristenje da ne se plaka odrzuvanjeto a oni ni naplakaat smesna kirija za takov objekt. eden den posle miho ke sledi konsolidacija i taa sala ke se vrati kaj nas a rasadnik e uglavno planiran za treninzi.
Јане не е ваша сала, беше украдена од МЗТ од страна на Самсоненко.

Јане не е ваша сала, беше украдена од МЗТ од страна на Самсоненко.

sala na mzt bila autokomanda na vremeto. kk skopje e klub na autokomanda.

limenkata bese sala na kk vigor. aerodrom bese del od opstina kisela voda u toa toa vreme. rk vardar i kk vigor bea klubovi na kisela voda.

jane e nasa sala, ke pocekame samo miho da ne napusti. se drugo e veke reseno.

Во ерата на Самс и кога Вардар шамараше противници ко ПСЖ и Барса, иамвме најповолни сезонски, и доста евтини карти, па пак салата зјаеше празна кога не се играше ЛШ. Многу фактори играат тука улога, што од неатрактивни противници, карти, пат, милион настани, не секој преферира да фрла пари на спорт кога може да иде у кино или да се убие од алкохол у диско и ред други работи. Факт е дека спортот, поготово ракометот не е прв избор на многу Скопјани.
Во ерата на Самс и за ЛШ не беше секогаш полна, посебно по 2018та. Инаку, апсолутно си во право, муабетот ми е, да е 200 ден карта за со Работник, пример, ќе имаш малку повеќе луѓе што не се изгорени за Вардар на натпреварот. 450 ден карта, многу луѓе не можат 10 пати во годината да си го дозволат, ЛШ и домашни дербија. Може можат, ама за ракомет, нема да ги дадат. Тоа е реалност. Да се помалку, може повеќе пати ќе отидат. Клубот сепак нема да се обогати од карти. Да, треба да се плати за врвен спорт, се тоа држи и така е. Но, треба да се има малку свест и која ти е публиката и што сакаш да постигнеш. Ако се сака поголема посетеност, ќе треба и малку компромис за некои работи.

Безразлика што имаме највеќе жители, како град трпиме убедливо најголеми демографски промени.
Пишав и во темата на Пелистер. Во населба која била стара скопска населба, која сега е целосно изменета со нови згради и каде што 80% од жителите се нови, кај син ми во градинка има само две деца кои имаат бар еден родител од Скопје. Само за споредба, има тројца со родители битолчани.
25% од маалото се шпони/турци, уште 50-60% се тазе доселени во Скопје (размак 10-20 години).
Значи од оние генерации кои би навивале за Вардар, немаш скоро никој. Сите се иселени во странство или во периферија.
КОЈ ЌЕ СИ ПРАТИ СВОЕ ДЕТЕ ДА НАВИВА ЗА ВАРДАР, А 20 И КУСУР ГОДИНИ РАСТЕЛ ВО ДРУГ ГРАД?
Целосно се измени демографијата на сите населби како Карпошите, Тафталиџе, Центар, Аеродром, Кисела Вода, Ѓорче, Влае, Хром, Драчево итн.
Таму негде од 2010, па натаму, со интензивирање во последните 5 години, ова Скопје НЕМА ВРСКА СО СКОПЈЕ ВО КОЕ СМЕ РАСТЕЛЕ И ГО ЗНАЕМЕ. Умре како град, бетер од Демир Хисар.

Господ да го поживее Михо!

do 150... ne se brzame de
Автоматски споено мислење:

Безразлика што имаме највеќе жители, како град трпиме убедливо најголеми демографски промени.
Пишав и во темата на Пелистер. Во населба која била стара скопска населба, која сега е целосно изменета со нови згради и каде што 80% од жителите се нови, кај син ми во градинка има само две деца кои имаат бар еден родител од Скопје. Само за споредба, има тројца со родители битолчани.
25% од маалото се шпони/турци, уште 50-60% се тазе доселени во Скопје (размак 10-20 години).
Значи од оние генерации кои би навивале за Вардар, немаш скоро никој. Сите се иселени во странство или во периферија.
КОЈ ЌЕ СИ ПРАТИ СВОЕ ДЕТЕ ДА НАВИВА ЗА ВАРДАР, А 20 И КУСУР ГОДИНИ РАСТЕЛ ВО ДРУГ ГРАД?
Целосно се измени демографијата на сите населби како Карпошите, Тафталиџе, Центар, Аеродром, Кисела Вода, Ѓорче, Влае, Хром, Драчево итн.
Таму негде од 2010, па натаму, со интензивирање во последните 5 години, ова Скопје НЕМА ВРСКА СО СКОПЈЕ ВО КОЕ СМЕ РАСТЕЛЕ И ГО ЗНАЕМЕ. Умре како град, бетер од Демир Хисар.

tebe tvojte te prakale? ke gi pretopime ne se sekiraj

sala na mzt bila autokomanda na vremeto. kk skopje e klub na autokomanda.

limenkata bese sala na kk vigor. aerodrom bese del od opstina kisela voda u toa toa vreme. rk vardar i kk vigor bea klubovi na kisela voda.

jane e nasa sala, ke pocekame samo miho da ne napusti. se drugo e veke reseno.
Мзт игра у лименката уште од 84 не знам од кај ти е тоа дека предходно имало тим таму не знам, a рк вардар воопшто нема играно во јане. Играле у расадник предходно, играше у кале кога бев дете и у јане игра кога ја изградија новата. Никогаш јане не била на Вардар. Тоа што предходно имаат играно во автокоманда и дека аердром бил во кисела вода нема врска со муабетов.

Back
На врв Bottom