Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Zdravo kolku se ceka na ovaj status
Автоматски споено мислење:

По преписката Ви предстои да б'де изв'ршен финален експертен преглед преди да б'де разгледана от С'вета по гражданство.
Ако навистина интервјуто му било во август 2024, тогаш искрено ми е чудно веќе да е на финален преглед, бидејќи во моментов се уште масовно се завршуваат преписки од 2023 година. Да не ти е образувана преписката во 2023 ? Како ти гласи броjчето 16ххх/2024 ?

Во секој случај, статусот „По преписката ви предстои да б'де изв'ршен финален експертен преглед преди да б'де разгледана от С'вета по гражданство“ значи дека е поминал задолжителни согласувања и проверките се завршени, а останува уште финалната експертска проверка, после коjа следи положително и указ. Финална трае 1-2 месеци додека да стигни на положителна и после 3-4 додека да добиеш указ. Ама пак, ако интервјуто стварно било во август 2024, би бил меѓу ретките што толку брзо стигнале до оваа фаза додека голем дел од преписките од 2023 се уште чекаат.

Другар, престани да спамираш по 10 пати на ден со истото прашање. Ти одговоривме веќе неколкумина, а еве и уште еднаш: откако ќе влезеш на финален експертен преглед, најчесто се чека уште 1-2 месеци, некогаш повеќе, некогаш помалку.

Искрено, веќе почнувам да мислам дека тролаш, затоа што кога те прашуваат за screenshot од статусот или за конкретни датуми, никако да ги прикачиш, а секој втор ден го поставуваш истото прашање.

Пушти screenshot од статусот и датумите ако сакаш поконкретен одговор, вака само се вртиме во круг.

Другар, престани да спамираш по 10 пати на ден со истото прашање. Ти одговоривме веќе неколкумина, а еве и уште еднаш: откако ќе влезеш на финален експертен преглед, најчесто се чека уште 1-2 месеци, некогаш повеќе, некогаш помалку.

Искрено, веќе почнувам да мислам дека тролаш, затоа што кога те прашуваат за screenshot од статусот или за конкретни датуми, никако да ги прикачиш, а секој втор ден го поставуваш истото прашање.

Пушти screenshot од статусот и датумите ако сакаш поконкретен одговор, вака само се вртиме во круг.
абре он не ни чита што пишуваме батали го,

кај на финал од 2024 уште не ја завршиле 2023,

кај на финал од 2024 уште не ја завршиле 2023,
Ima sepak nacin da go ubrzas, sto ne e bas mnogu poznato, ako podades dokument tocno posle tie 9 zakonski meseci otkako si bil na intervju, no imas mislam samo nekolku nedeli kade sto vazi ova.

abre vrska nema ne se pocnati 2024 on togas podaval,100 pati isto prasuva moze i e nekoj bot,:)
More drugar sto imam da lazam prasuvam jas samo 161 2024 finalen pregled od januar sum na ovaj ako dade nekoj odgovor dade ako ne zdravje nie ne ke odime na sud pa lazam jas

More drugar sto imam da lazam prasuvam jas samo 161 2024 finalen pregled od januar sum na ovaj ako dade nekoj odgovor dade ako ne zdravje nie ne ke odime na sud pa lazam jas
Na prvi status pobaraja nekoj dokument ne dostaviv jas I gledam se mena posle nekolku vreme ovaj

Na prvi status pobaraja nekoj dokument ne dostaviv jas I gledam se mena posle nekolku vreme ovaj
Mozebi saka dame odbijat pa zatoa na finalno deka ne dostaviv dokument

Jas zatoa prasuvam pokonkretno sto mozam da storam sto ima od lazene

Jas zatoa prasuvam pokonkretno sto mozam da storam sto ima od lazene
samo cekaj kako site sto cekame, finalna pa posle polozitelno i ukaz

Zdravo decki, jas imav aplicirano za bugarski pasos pred 4-5 godini, mislam 2020 bev na interview vo Skopje, cekav za pasosot, no vo 2025 januari, me odbija. Aplicirav so dokumenti preku sestra mi, taa ima bugarski pa probavme taka, koga me stavija na dopolnitelno odnesovme pak dokumenti vo Sofija kako potvrda deka sme brat i sestra plus bugarski dokumenti od nea, no me odbija.

Pa od togash iskreno ne sum gledal/cital kakva e situacijata pa bi sakal da ve prasham, dali ima nekakva promena vo toa dali po poslednite 1-2 godini dozvoluvaat preku brat/sestra ili ima nekoi drugi opcii ? Dali bi vredelo povtorno da pocnam so procedura? Sto mislite?

Vi blagodaram odnpared,

Pozdrav

Здраво друштво. Дали некој има број од Русе Гувернерот од Кратово?

Kolku vreme se ceka odkako ke se slikash za pasos vo konzulat bitola dodeka dojdi ,od konzulat kazvat za 3 meseci dali e tocno ili pobrzo?

добро вечер, би сакал да знам која е процедурата за добивање на бугарско државјанство преку родител-татко, и колку трае, ви благодарам

Zdravo decki, jas imav aplicirano za bugarski pasos pred 4-5 godini, mislam 2020 bev na interview vo Skopje, cekav za pasosot, no vo 2025 januari, me odbija. Aplicirav so dokumenti preku sestra mi, taa ima bugarski pa probavme taka, koga me stavija na dopolnitelno odnesovme pak dokumenti vo Sofija kako potvrda deka sme brat i sestra plus bugarski dokumenti od nea, no me odbija.

Pa od togash iskreno ne sum gledal/cital kakva e situacijata pa bi sakal da ve prasham, dali ima nekakva promena vo toa dali po poslednite 1-2 godini dozvoluvaat preku brat/sestra ili ima nekoi drugi opcii ? Dali bi vredelo povtorno da pocnam so procedura? Sto mislite?

Vi blagodaram odnpared,

Pozdrav
За жал, само тоа што брат, сестра или братучед има бугарско државјанство не е доволно. Ако сестра ти го добила државјанството во периодот кога условите беа полесни, тогаш го искористила тој период. Денес главно се бара сам да го докажеш бугарското потекло.

Ако сестра ти добила државјанство врз основа на документ за бугарски предок (баба, дедо или друг предок), тогаш можеш да се повикаш на нејзината преписка како доказ дека имате ист предок. Но само фактот дека ти е сестра и има бугарско државјанство, за жал, не е доволен.
добро вечер, би сакал да знам која е процедурата за добивање на бугарско државјанство преку родител-татко, и колку трае, ви благодарам
Другар, малку појасни го случајот, бидејќи вака не може точно да се одговори.

1.Ако се работи за полнолетно лице, ги подготвуваш документите, одиш на интервју и чекаш да ти дојде редот. Во моментов постапката трае околу 2–3 години.
2.Ако се работи за малолетно лице, постапката е речиси иста, но нема интервју. Времето на чекање е исто.
3.Ако, пак, детето е родено откако родителот веќе станал бугарски државјанин, тогаш постапката е сосема поедноставна. Се поднесува барање во општина за упис во матична книга на родени, се издава бугарски извод и процедурата се завршува за една недела до десет дена.

Kolku vreme se ceka odkako ke se slikash za pasos vo konzulat bitola dodeka dojdi ,od konzulat kazvat za 3 meseci dali e tocno ili pobrzo?
Ми кажаа 3 месеци, се јавував неколку пати нема ништо. Денес ми рекоја да се јавам после 15ти јуни

Back
На врв Bottom