- Член од
- 8 октомври 2015
- Мислења
- 498
- Поени од реакции
- 1.274
- Локација
- Ul.Vladimir Polezinovski br.9
- Веб-сајт
- www.gree.com.mk
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
@Strelec Фала за одговорот.I dvete imaat Eurovent, tamu ti pusuva 700wati e poslaba Mideata od Gree, a Mideata e i poskupa sto nema logika.
E sea tvoe e da odlucis sto ke zemes, i ako ja zemes Mideata da ni objsnis na site tuka zasto bi go napravil toa ??
Eurovent ima za Midea konzolna so edna 2jka plus:
Model MOX230-12HFN8-QRD0W(GA)/MFA2U-12HRFNX-QRD0W(GA)
Na Tbiv -7, 2.3kw Cop 2.55
Tol -10. 2.50kw Cop 2.30
GREE GEH12AAXD-K6DNA1A
Na -7 2.72kw Cop 2.75
Na Tbiv -10 3.2kw Cop 2.21
Odma da ti kažam deka praviš ogromna greška, ja otfrlaš od igra eden od najdobrite i so najdolga tradicija kineski brend, koj e za parite podobar od mnogu japonski brendovi.@Strelec Фала за одговорот.
Мидеата ја исфрлам од игра. Остана дилемата дали за греење е подобро конзолна клима. Ако може мислење... и препорака за мајстор за монтажа
Greska, ti places za Gree, se zaeba so lepenkata Vivaxot, ama od inat nekes da priznaes.Odma da ti kažam deka praviš ogromna greška, ja otfrlaš od igra eden od najdobrite i so najdolga tradicija kineski brend, koj e za parite podobar od mnogu japonski brendovi.
Vtoro, ne se kupuva vaka na ovoj način ništo, sega koga imaš poveće od potrebno informacii nasekade po netov.....
Na ovoj forum namesto da sedneš da si pročitaš i da si napraviš svoe mislenje ti go biraš pogrešniot način. Vaka koj ti se javuva, samo dileri i prodavači.
Eve jas imam MIDEA konzolna od slikata so lepenka VIVAX, može da ti kažama deka kida i pak bi kupil takva za druga prostorija da imaše prostor soodveten za nea, no jas sum jas a ti si ti.
Не упропастиле ништо! Шо ми е гајле кој е увозник ако има конкурентни цени, монтажа и сервис!Eve zosto strelec i toj drugiot veke ne jadat go*na za mitsu. Gree i mitsu u mk da ti bile veke pod ista kapa i gazdi. Zatoa i si stavat lajkovi edni na drugi pod slikite hahaha. Kolko mi e krivo sto grejovci upropastija uste eden dobar brend. Fala bogu postoi Daiken.

за трговец профитот е нај битен!Za mitcubishi koj go imal đemperi i volneni šalovi trebalo da se vadat ako zaladi pod 0, sega pak treba da gi falat, nezgodno malce će bide.
Се си прав докторе.. се! Освен дека Скопје има умерено континентална клима.Iako po profesija sum abdominalen hirurg, HVAC i energetika mi se dolgogodisen interes, a golem del od znaenjeto go imam od literatura i razgovori so profesori po energetika od Masinski fakultet.
Zatoa bi sakal diskusijata malku da se vrati od forumski marketing kon inzenerski fakti. Gledam mnogu cesto se vadat Eurovent sertifikati i COP brojki kako konecen dokaz deka edna klima e ,,daleku podobra,, od druga.
Toa ne e bas taka. Prvo - Eurovent sertifikacijata e korisna i seriozna rabota. Taa potvrduva deka deklariranite performansi navistina se testirani spored evropski standardi kako EN14511 i EN14825.
No problemot e sto mnogu luge pogresno gi interpretiraat tie brojki. COP ne e ,,realna potrosuvacka vo vasiot dom,, , tuku momentalna laboratoriska efikasnost izmerena vo strogo definirani uslovi: fiksna nadvoresna temperatura, kontrolirana vlaznost, stabilen rezim, idealen airflow, bez realni toplinski zagubi, bez defrosti, bez cycling, i bez varijacii sto postojat vo realna eksploatacija.
Tokmu zatoa EN14825 postoi - zatoa sto industrijata odamna sfatila deka edna COP tocka ne ja opisuva realnata sezonska rabota na inverter klima.
Realnata slika mnogu poveke zavisi od: SCOP, part-load efficiency, bin temperature methodology, minimalna modulacija, algoritam za defrost, stabilnost na kapacitet na niski temperaturi, control logic, oversizing/undersizing, izolacija, i samata montaza.
Osobeno kaj inverter sistemi, klucno e kako se odnesuva uredot vo partial load, a ne samo peak COP vo laboratorija na +7°C.
Vo realen stan vo Skopje: imas vlazni denovi, defrosti, cycling, razlicni thermal loads, otvoranje vrati, infiltracija, losa ili sredna izolacija, i rabota 70–80% od vremeto daleku od ,,idealnata,, test tocka.
Zatoa klima so povisok katalog COP ne mora da ima poniska realna sezonska potrosuvacka. I uste nesto sto ne e korektno da se degradiraat celi brendovi.
Denes i Gree, i Vivax, i Midea, i Daikin, i Mitsubishi Electric, i Fujitsu, i Panasonic imaat entry level, mid-range, i premium modeli so ogromni razliki megu sebe.
Ne se sporeduva ,,brend vs brend,, , tuku konkreten model, konkreten kompresor, konkretna control platforma, i konkretna namena.
Midea konkretno odamna ne e ,,evtina kineska klima,, kako sto nekoi se uste povtoruvaat po inercija. Toa e eden od najgolemite HVAC proizvoditeli globalno so ogromen OEM production i seriozen R&D. Ima modeli sto realno pokazuvaat mnogu dobra sezonska efikasnost i stabilna rabota. I Gree ima dobri modeli - toa nikoj ne go spori.
No koga celata diskusija ke se svede na: ,,mojot Eurovent COP e 0.2 povisok, znaci site drugi se gubre,, , toa veke ne e inzenerstvo, tuku marketing interpretacija na laboratoriski podatok.
Na kraj: najdobra klima ne e taa so najubav PDF katalog, tuku taa sto: stabilno gree, dobro modulira, ne pravi agresivni defrosti, drzi komfor, tivka e, i ima najniska realna sezonska potrosuvacka vo konkretniot objekt.
A toa ne se gleda od edna brojka na Eurovent tabela.
P.S. I uste nesto sto realno mi e smesno - forsiranjeto na ,,Nordic,, modeli za Skopje kako da ziveeme vo severna Finska.
Skopje ima umereno kontinentalna klima i ogromen del od zimata e vo opseg kade kvalitetna inverter klima bez problem raboti optimalno.
Dobro dimenzionirana masina sto stabilno drzi kapacitet do -15°C e poveke od dovolna za ogromen procent od stanovi i kuki tuka.
,,Nordic,, modelite imaat smisla za: dolgotrajni ekstremno niski temperaturi, arkticki uslovi, specificni cold-climate aplikacii, ili objekti so seriozni toplinski zagubi.
Kaj nas cesto se prodavaat kako marketinski buzzword, a ne kako realna potreba.
I iskreno, malku e sramota javen forum sto treba da sluzi za razmena na realni iskustva i tehnicki informacii da se pretvora vo sekojdneven marketing i sistematsko plukanje po site drugi brendovi osven tie sto momentalno se forsiraat/t.e. agresivno reklamiraat.
Toa ne im pomaga na lugeto da izberat podobra klima - samo ja true diskusijata. A veke retko ,,se naojaat glupi luge,, osobeno koga treba da investiraat, taka da smetam deka MARKETINGOT NA FORUM mozebi ,,pali,, kaj 5% od site koi citaat. No tuka e razmisluvanjeto na nasiot mentalitet ,,daj sta dash,, i tie 5% mi znacat, smesno no vistinito i mnogu nisko.
Ја кога одам да купувам, еве не сум најпаметен на свет, ама обично знам повеќе од полу-писмените продавачи@PticaSelica Ne mislev na brendot da go upropastat tuku zamisli odis vo prodavnica koja im bila vrata do vrata so gree i doaga toj drugio na strelec drugarmu od forumov da ti prodade mitsu, odma bi se odkazal i bi zel daiken.