Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
... еве да биде на пример @demonka повели дај контраверзна тема, се надевам дека Злате и Ио нема да ми замерат, што мислиш и ти дамби сигурно си За, ајде демонче женска, ти си на ред!Ќе има ли ново дете?![]()

... кој знае кога ќе се логира овде, ќе ти пречи демонка да отвори тема, таа е присутна во моментот и ќе оди темата, одобруваш?

По дефаулт не.Фала за предлогот @bijons еве оваа тема јас би ја поставила, не знам дали претходно се дискутирало за ова не сум во тек многу меѓутоа ме интересира ваше мислење "Дали е фер машките деца да имаат предност во наследство?"
Во многу општества, па и кај нас, со години постои практика машките деца да имаат предност кога станува збор за наследството. Ова често се оправдува со традицијата, семејното име или обичаите. Но, во денешно време кога се зборува за еднаквост меѓу половите, дали ваквата поделба е навистина праведна?
Дали е во ред едно дете да добие повеќе само затоа што е машко? Или пак сите деца треба да имаат еднакви права без разлика на полот? Од друга страна, некои луѓе сметаат дека традицијата треба да се почитува и дека машките имаат поголема одговорност кон семејството.
Што мислите вие, дали наследството треба да се дели подеднакво или машките сепак треба да имаат предност?
Ме иритира многу оваа тема, имам осетено на своја кожа и баш затоа сакам да продискутираме.. Мене еве не ми е проблем и јавно ќе си кажам мојот татко ме отфрли зошто сум била женско...
Денес, кај нас, нигде машките немаат предност у наследство, ни по закон, ни по незакон.Фала за предлогот @bijons еве оваа тема јас би ја поставила, не знам дали претходно се дискутирало за ова не сум во тек многу меѓутоа ме интересира ваше мислење "Дали е фер машките деца да имаат предност во наследство?"
Во многу општества, па и кај нас, со години постои практика машките деца да имаат предност кога станува збор за наследството. Ова често се оправдува со традицијата, семејното име или обичаите. Но, во денешно време кога се зборува за еднаквост меѓу половите, дали ваквата поделба е навистина праведна?
Дали е во ред едно дете да добие повеќе само затоа што е машко? Или пак сите деца треба да имаат еднакви права без разлика на полот? Од друга страна, некои луѓе сметаат дека традицијата треба да се почитува и дека машките имаат поголема одговорност кон семејството.
Што мислите вие, дали наследството треба да се дели подеднакво или машките сепак треба да имаат предност?
Ме иритира многу оваа тема, имам осетено на своја кожа и баш затоа сакам да продискутираме.. Мене еве не ми е проблем и јавно ќе си кажам мојот татко ме отфрли зошто сум била женско...
Фер е. Женското не добива наследство ама затоа стекнува дом од идниот сопруг. Додека машкото треба да ја снабди идната својата фамилија.Фала за предлогот @bijons еве оваа тема јас би ја поставила, не знам дали претходно се дискутирало за ова не сум во тек многу меѓутоа ме интересира ваше мислење "Дали е фер машките деца да имаат предност во наследство?"

Две куќи, две фамилии владуле.Druga kukja, druga familija![]()

Ова е супер мислење @demonka али не е контроверзно. Контроверзно би било ако кажеш: само машките деца или само женските деца треба да наследат или имаат предност во наследување, нешто што ќе ни подели мислења, ќе не стави во табори за да вергламе.Фала за предлогот @bijons еве оваа тема јас би ја поставила, не знам дали претходно се дискутирало за ова не сум во тек многу меѓутоа ме интересира ваше мислење "Дали е фер машките деца да имаат предност во наследство?"
...

На женското дете, ако се мажи, треба да му се помогне при формирање на дом. Дури сум за пола-пола со маж и!Темава не е соодветно поставена. Треба да се напише како контроверзно мислење @demonka
Пример: Женските деца треба еднакво да бидат вклучени во наследството како машките деца.
Пример 2: Женските деца не треба еднакво да бидат вклучени во наследството како и машките деца.
За да може после ние да пишеме дали се согласуваме со истото или не.
Нема проблем @Zlatikevichius , не мора да сум модератор за да го пишам ова еве.
Сега да си го кажам мислењето на темава.
Женските деца се исто што и машките деца. Не се согласувам со ниту еден обичај или традиција што ги остава женските деца со празни раце заради тоа што љубовта и почитта на родителот не треба да се дели според полот на детето. Женските деца во денешно време треба да бидат осигурани уште пред да влезат брак. Свој имот значи сигурност и достоинство. Ако родителот не ја обезбеди својата ќерка еднакво како и синот, тој директно ја прави ранлива. Наследството не е подарок, туку право на секое дете.