Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 38: @demonka - Ќерките и синовите законски треба еднакво да бидат вклучени во наследството)

Ќерките и синовите законски да бидат вклучени во наследството подеднакво

• Вкупно гласачи
    23
Ќе има ли ново дете? :noze:
... еве да биде на пример @demonka повели дај контраверзна тема, се надевам дека Злате и Ио нема да ми замерат, што мислиш и ти дамби сигурно си За, ајде демонче женска, ти си на ред!:pipi:

Видео игрите се дел од индустријата за забава. Ако тие треба да се изучуваат како предмет, тогаш сигурно треба и филмот и/или телевизијата, кои историски, а и процентуално, имаат поголемо влијание врз луѓето.

Фала за предлогот @bijons еве оваа тема јас би ја поставила, не знам дали претходно се дискутирало за ова не сум во тек многу меѓутоа ме интересира ваше мислење "Дали е фер машките деца да имаат предност во наследство?"
Во многу општества, па и кај нас, со години постои практика машките деца да имаат предност кога станува збор за наследството. Ова често се оправдува со традицијата, семејното име или обичаите. Но, во денешно време кога се зборува за еднаквост меѓу половите, дали ваквата поделба е навистина праведна?
Дали е во ред едно дете да добие повеќе само затоа што е машко? Или пак сите деца треба да имаат еднакви права без разлика на полот? Од друга страна, некои луѓе сметаат дека традицијата треба да се почитува и дека машките имаат поголема одговорност кон семејството.
Што мислите вие, дали наследството треба да се дели подеднакво или машките сепак треба да имаат предност?
Ме иритира многу оваа тема, имам осетено на своја кожа и баш затоа сакам да продискутираме.. Мене еве не ми е проблем и јавно ќе си кажам мојот татко ме отфрли зошто сум била женско...

Фала за предлогот @bijons еве оваа тема јас би ја поставила, не знам дали претходно се дискутирало за ова не сум во тек многу меѓутоа ме интересира ваше мислење "Дали е фер машките деца да имаат предност во наследство?"
Во многу општества, па и кај нас, со години постои практика машките деца да имаат предност кога станува збор за наследството. Ова често се оправдува со традицијата, семејното име или обичаите. Но, во денешно време кога се зборува за еднаквост меѓу половите, дали ваквата поделба е навистина праведна?
Дали е во ред едно дете да добие повеќе само затоа што е машко? Или пак сите деца треба да имаат еднакви права без разлика на полот? Од друга страна, некои луѓе сметаат дека традицијата треба да се почитува и дека машките имаат поголема одговорност кон семејството.
Што мислите вие, дали наследството треба да се дели подеднакво или машките сепак треба да имаат предност?
Ме иритира многу оваа тема, имам осетено на своја кожа и баш затоа сакам да продискутираме.. Мене еве не ми е проблем и јавно ќе си кажам мојот татко ме отфрли зошто сум била женско...
По дефаулт не.

Не би го класифицирал ова како машко/женско. Поприкладно е да се гледа како поголемо наследство за оној што ја презема одговорноста да се грижи за родителите, без разлика дали станува збор за машко или женско лице. Вујко ми на пример го зеде цело наслетство и сестрите негови одобрија затоа што тој се грижеше за сите потреби на дедо ми и баба ми.

Денес, кај нас, нигде машките немаат предност у наследство, ни по закон, ни по незакон.

Фер е. Женското не добива наследство ама затоа стекнува дом од идниот сопруг. Додека машкото треба да ја снабди идната својата фамилија.
Затоа и се дава наследство на машкото, за да му се олесни, не оти така им текнало во памти век.

И ова важи за наследување на еден имот. Не верувам дека некој што има многу би му дал се на машкото, а женското би го оставил.

Тоа е реликвија на едно време кога Македонија била претежно аграрно-занаетчиска економија. Дури и на запад било така.
Така поставена практиката имала оправданост. Дури и тогаш, најстариот син наследувал скоро се', за другите било снаѓи се.
Женските деца се гледало да се удомат како што треба, затоа и мираз се давало. Со тоа завршувале материјалните обврски кон нив.
Ама пошто сесибамајката, станавте рамноправни, само у сеење пароли додуша, ама закон е закон!
Кабает се старите, треба за својот живот да потрошат се' и мирна бачка.

Темава не е соодветно поставена. Треба да се напише како контроверзно мислење @demonka
Пример: Женските деца треба еднакво да бидат вклучени во наследството како машките деца.
Пример 2: Женските деца не треба еднакво да бидат вклучени во наследството како и машките деца.

За да може после ние да пишеме дали се согласуваме со истото или не. :D
Нема проблем @Zlatikevichius , не мора да сум модератор за да го пишам ова еве.

Сега да си го кажам мислењето на темава.

Женските деца се исто што и машките деца. Не се согласувам со ниту еден обичај или традиција што ги остава женските деца со празни раце заради тоа што љубовта и почитта на родителот не треба да се дели според полот на детето. Женските деца во денешно време треба да бидат осигурани уште пред да влезат брак. Свој имот значи сигурност и достоинство. Ако родителот не ја обезбеди својата ќерка еднакво како и синот, тој директно ја прави ранлива. Наследството не е подарок, туку право на секое дете.

...
Ова е супер мислење @demonka али не е контроверзно. Контроверзно би било ако кажеш: само машките деца или само женските деца треба да наследат или имаат предност во наследување, нешто што ќе ни подели мислења, ќе не стави во табори за да вергламе. :D

Темава не е соодветно поставена. Треба да се напише како контроверзно мислење @demonka
Пример: Женските деца треба еднакво да бидат вклучени во наследството како машките деца.
Пример 2: Женските деца не треба еднакво да бидат вклучени во наследството како и машките деца.

За да може после ние да пишеме дали се согласуваме со истото или не. :D
Нема проблем @Zlatikevichius , не мора да сум модератор за да го пишам ова еве.

Сега да си го кажам мислењето на темава.

Женските деца се исто што и машките деца. Не се согласувам со ниту еден обичај или традиција што ги остава женските деца со празни раце заради тоа што љубовта и почитта на родителот не треба да се дели според полот на детето. Женските деца во денешно време треба да бидат осигурани уште пред да влезат брак. Свој имот значи сигурност и достоинство. Ако родителот не ја обезбеди својата ќерка еднакво како и синот, тој директно ја прави ранлива. Наследството не е подарок, туку право на секое дете.
На женското дете, ако се мажи, треба да му се помогне при формирање на дом. Дури сум за пола-пола со маж и!
Одтука натаму, бујрум на гости!
Машкото од тука натаму треба да превземе и обврски и права во семејството. Освен ако не се договорат поинаку, па ќерко ти си татин син, тогаш машкото треба да се исели од куќата и да добие дел кој го следува.

Back
На врв Bottom