Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Помош за заглавена процедура од 2021

Здраво на сите, ми треба помош или совет од некој со слично искуство.

Имам поднесено документи за произход во ДАБЧ во 2021 година преку посредник. Посредникот веќе не работи и немам контакт со него. На системот за проверка (со бројчето од зајавлението) ми пишува статус: 'Удостоверението е издадено'.

Моите прашања се:

1. Бидејќи не сум била на интервју во министерство, дали ова значи дека само листот за произход ми е готов во ДАБЧ?

2. Дали можам да отидам во Софија и да го подигнам само со пасош и слика од зајавлението (бидејќи оригиналот е кај посредникот)?

3. Дали некој знае дали овие стари удостоверенија од 2021 сè уште стојат таму или се префрлени службено во Министерството за правда по новиот закон?

Која е следната фаза после ова,

Фала ви многу на секој одговори!
dabc veke ne izdava uverenija za poteklo,treba da gi soberes site dokumenti novi i dokument najbitno so koj dokazuvas deka imas bugarsko poteklo do 3 ti stepen.

Pozdrav svima

Da li neko moze da mi kaze do kog broja se stiglo i kog meseca ? I da li se nekome promenio status u skorije vreme ?

dabc veke ne izdava uverenija za poteklo,treba da gi soberes site dokumenti novi i dokument najbitno so koj dokazuvas deka imas bugarsko poteklo do 3 ti stepen.
Ви благодарам на одговорот.

Според ова ке треба да се соберат сите документи и да се почне одново постапка?

Здрво на сите, тука прочитав дека моментално нема Совет за Гражданство, и дека се стигнати до Август 2023. Има ли некој точна информација?
Благодарам однапред.

Здрво на сите, тука прочитав дека моментално нема Совет за Гражданство, и дека се стигнати до Август 2023. Има ли некој точна информација?
Благодарам однапред.
stignati se do avgust 2023 koga ke prodolzat ne se znae,pozz

Здраво. Дали некој со интервју во Софија во мај 2023 и положително во февруари годинава има добиено указ?

Дали потпишуваат укази или и тоа е закочено моментално ?

Здраво, дали некој знае од кај можам да најдам полк/чета/дружина за дадена личност? Конкретно, мојот прадедо бил мобилизиран бугарски војник во Втората светска војна и сакам да извадам документ од бугарски архиви но ми ги бараат овие информации. Дали сите мобилизирани македонци биле дел од иста полк/чета/дружина? Доколку некој веќе има вакви информации, дали може да сподели за чисто да си ја пробам среќата доколку не успеам да најдам ништо специфично за мојот случај o_O
Пиши ми во порака со информации за пердокот ќе проверам.

Back
На врв Bottom